Of je nu van plan bent een paar dagen rond te wandelen in een prachtig natuurgebied of je gaat een lange afstandswandeling van een paar honderd km wandelen, een goede voorbereiding is het halve werk.
Maar waar moet je nu beginnen met je voorbereiding? Natuurlijk is het goed om je conditie een beetje op peil te hebben voordat je begint aan je meerdaagse wandeltocht.
Als je een lange afstand gaat wandelen zonder goede voorbereiding met betrekking tot voedsel, uitrusting, EHBO noodzakelijkheden en informatie zul je waarschijnlijk niet lang van deze hobby genieten.
Het resultaat: je zult je hele uitrusting snel weer op Marktplaats willen zetten.
Daarom is het verstandig om je lange afstandswandelingen goed te plannen. Dit zorgt niet alleen voor veel voorpret, maar zorgt er ook voor dat je plezier houdt tijdens de meerdaagse wandeltocht en je hem met veel plezier zult uitlopen.
We zijn net begonnen met de voorbereidingen voor onze volgende wandeltocht: 10 dagen wandelen in Turkije. Een groot gedeelte van de Lycian Way hebben we al gedaan, nu gaan we beginnen aan de Carian Trail.
Ook nu gaan we de lange afstand wandelen met onze volledige bepakking. Het eerste gedeelte is ongeveer 150 km op de Datça Peninsula.
Natuurlijk gaan we onze ervaringen ook weer met je delen op onze blog (heb jij deze wandeling al eens gelopen, laat het ons dan even weten want het is altijd goed wat lokale tips te ontvangen).
Graag delen we onze meerdaagse wandelvakantie tips met jou! Welke lange afstand wandel tips kun je verwachten? Hoe kies ik de juiste lange afstandswandeling in Europa?
Tips voor een goede voorbereiding, wandelkleding tips, wandeluitrusting tips en welke voeding kan ik het beste meenemen op mijn lange afstand wandeling.
Er zijn een aantal factoren die zeer belangrijk zijn tijdens je voorbereiding. Laten we ze een voor een eens gaan bekijken zodat je er zeker van kunt zijn dat je volgende lange afstandswandeling een succes gaat worden.
Kies een geschikte lange afstandswandeling
In Europa zijn veel meerdaagse wandeltochten te vinden in verschillende moeilijkheidsgradaties. Als je net begint met hiken of als dit je eerste lange afstand wandeling gaat worden, kies dan niet meteen de moeilijkste uit.
Zorg dat je een meerdaagse wandeltocht uitkiest waar je veel plezier aan zult hebben en waarmee je de smaak te pakken krijgt voor de volgende wandeltocht.
Maar met een overvloed aan lange afstand wandelingen in Europa, hoe bepaal ik nu welke lange afstandswandeling voor mij geschikt is? Ga je voor 2 dagen wandelen in Nederland of 4 dagen wandelen in Schotland? Of wil je alle 21 dagen van de Lycian Way lopen?
Er zijn een aantal manieren om de perfecte lange afstand wandelroute te vinden:
- Reisgidsen en websites zijn een geweldige bron van informatie als je op zoek bent naar een geschikte lange afstandswandeling. Ze geven vaak de informatie die je nodig hebt om te bepalen of de route al dan niet voor jouw geschikt is om mee te beginnen. Wikiloc.com is bijvoorbeeld een geweldige website waar je veel informatie omtrent de route kunt vinden, zoals moeilijkheidsgraad van de wandeling, afstand, hoogteverschil, kaartjes, waterpunten en bijzonderheden over de route. Op een website vind je ook vaak een review van iemand die de route misschien net gelopen heeft.
- Mond op mond; heb je vrienden die ook van lange afstandswandelingen houden, vergeet dan niet hen ook om informatie te vragen. Zij kennen jou en zullen je ongetwijfeld een route aanbevelen waarvan ze weten dat je het kunt en waaraan je plezier zult beleven! Ze kunnen je ook de beste tips geven welke uitrusting je hiervoor mee moet nemen.
- Praat met de locals; je kunt kiezen om contact op te nemen met een lokale wandelvereniging en hen om tips vragen, of de natuurbeheer die verantwoordelijk is voor die omgeving. Zij hebben vaak de laatste informatie over de conditie van de route en kunnen je ook vaak goed vertellen welke ervaring je nodig hebt voor welke route in hun gebied.
Ga je voor het eerst een lange afstand wandelen of een meerdaagse wandeltocht plannen dan zijn er een aantal tips om in gedachte te houden bij het verzamelen van informatie voor je trip.
- Hoeveel tijd heb je: heb je maar 2 dagen voor je wandeling of heb je de hele maand de tijd. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt bepaalt mede welke wandeling je kunt doen.
- Wat is mijn algehele conditie: Wees eerlijk als je naar je eigen conditie kijkt. Hiermee voorkom je dat een aangename wandeling veranderd in een veldslag. Misschien heb je op dit moment niet de conditie van je leven maar niet getreurd! Er zijn lange afstandswandelingen voor iedereen.
- Afstand: Bedenk hoeveel km je prettig vindt om op een dag te wandelen. Gemiddelde wandelsnelheid is ong 5 km/h, dit hangt natuurlijk ook af van de ondergrond, hoogteverschil en hoeveel gewicht je op je rug draagt.
- Hoogteverschil: Het hoogteverschil in een lange afstandswandeling bepaalt mede de moeilijkheidsgraad. Met een beetje ervaring kom je er al snel achter wat goed te doen is voor jou persoonlijk.
- Als vuistregel kun je ongeveer het volgende in gedachte houden: 300m hoogteverschil in 1km wordt over het algemeen als steil ervaren. Voor elke 300m hoogteverschil moet je ongeveer 1u extra tijd aan je route toevoegen.
- Tijd van het jaar en weer: Sommige langeafstandsroutes in Europa zijn in het voorjaar nog niet toegankelijk vanwege sneeuw. In het najaar zijn de dagen weer wat korter en moet je daar rekening mee houden. Vooral in de bergen is het goed om de weersverwachting in het oog te houden. Voor elke wandeling is het goed om je kleding en uitrusting aan te passen naar de weersverwachting.
- Planning: Voor sommige lange afstand wandelingen heb je iets meer planning nodig. Vooral als je bijvoorbeeld niet eindigt waar je begonnen bent, of als je vanaf het vliegveld naar het begin van de route probeert te komen.
Als je deze tips in gedachte houdt bij het plannen van je volgende wandeltocht, zul je ongetwijfeld een heerlijk wandeling hebben. Waarmee je meer ervaring zult opdoen en je nog makkelijker de volgende lange afstand wandeling kunt plannen en lopen.
Ben je opzoek naar een geschikte wandeling voor je volgende avontuur maar kom je er niet helemaal uit? Laat dan even een berichtje achter en we helpen je graag verder op weg.
Werk aan je eigen conditie en fysieke fitheid
Om 15-25 kg voor een dag mee te dragen is al zwaar, doe je dit voor 2 of meer dagen dan zal je fysieke fitheid snel de doorslag geven of je de lange afstandswandeling wel af kunt maken. Wacht niet tot de wandeltocht om te zien of je lichaam het wel aan kan.
Begin nu al met het verbeteren van je fysieke gezondheid, zodat je helemaal klaar aan je wandeling kan beginnen. Probeer vooral je benen en je buikspieren te versterken.
Heb je wat gezondheidsproblemen, neem dan eerst contact op met je huisarts zodat hij je ook kan begeleiden tijdens het verbeteren van je fysieke fitheid. Op deze manier ben je er zeker van dat je niet gelijk teveel van je lichaam gaat vragen.
Heb je je rugzak en schoenen al uitgezocht voor de wandeling? Gebruik deze dan tijdens je wandelingen door het bos bij jouw in de buurt.
Hiermee voorkom je dat je er tijdens je lange afstand wandeltocht erachter komt dat je dankzij je schoenen blaren oploopt of dat die rugzak toch niet helemaal lekker. Zorg wel voor extra gewicht in de rugzak, minimaal 10 kg.
Check je uitrusting!
Als je een lange afstandswandeling plant wil je natuurlijk niks vergeten. Je gaat een aantal dagen wandelen en bent niet van plan om tussendoor weer even thuis te komen om iets om te wisselen.
Je wilt er dus zeker van zijn dat je niks vergeet wat je nodig hebt, maar tegelijk wil je ook niet te veel meenemen, want het moet wel allemaal op je eigen rug.
Het beste is te beginnen met het checken of je de 10 essentials hebt ingepakt, dat zijn items voor je navigatie, hoofdlampje, bescherming tegen de zon, EHBO items, iets om vuur mee te kunnen maken, eten, drinken, tent en items om je warm te houden. Leer meer over de 10 essentials in ons speciale artikel.
Probeer bij het samenstellen op het gewicht te letten. Zonder voedsel en water wil ik voor mezelf toch echt niet over de 12-14 kg heen zitten. Alles wat je teveel meeneemt moet je wel op je rug dragen. Als je daar goed over nadenkt zul je snel onnodige dingen thuislaten.
Een lange afstand wandelen? kies de juiste wandelschoenen
Wandelschoenen zijn een van de belangrijkste items die je nodig hebt en dit is tegelijkertijd een van de meest persoonlijke keuzes die je moet maken.
Je hebt ongetwijfeld je wandelschoenen al aangeschaft of je hebt in ieder geval een idee welke schoenen je hiervoor gaat dragen. Wandelschoenen kunnen je wandelvakantie maken of breken, zorg er dus voor dat je goede wandelschoenen hebt.
Heb je nog niet je wandelschoenen uitgekozen? Dan moet je nadenken over welke soort wandelschoenen het beste voor je zijn. Sommige hikers lopen het liefst in een middelhoge schoen die de enkels ondersteunen, terwijl andere hikers liever lichtere trail-running schoenen dragen.
Waar je gaat wandelen kan mede bepalen welke soort schoen je moet kiezen. Lage lichtgewicht trail-running schoenen zijn zeer geschikt voor goed onderhouden routes met weinig obstakels.
Middelhoge schoenen kunnen je juist weer extra ondersteuning en bescherming geven op terrein met stenen, boomwortels en waterstroompjes.
Goede wandelschoenen zijn een inverstering niet voor slechts één wandeling maar voor een paar jaar. Zelf hebben we een paar Meindl’s aangeschaft waar we nu na 6 jaar nog steeds veel plezier van hebben.
Welke schoenen je ook kiest, zorg ervoor dat je ze wel eerst inloopt voordat je aan je wandeltocht gaat beginnen. En draag goede wollen of synthetische sokken, geen katoen!
Leer verder:
- Wandelschoenen; waar let je op?
- Trail-running schoenen; waar let je op?
- Wandelsokken; waar let je op?
Wandelkleding tips
Natuurlijk wil je graag lichte sneldrogende kleding meenemen. Maar hoeveel kleding heb je precies nodig? Welke materialen zijn het beste voor een lange afstandswandeling?
We geven je graag wat tips zodat je de beste wandelkleding kunt kiezen die je meeneemt op je volgende wandeltocht. Heb jij ooit gehoord van het 3-lagen systeem?
Het 3-lagen systeem wordt eigenlijk alleen gebruikt voor het bovenlichaam. Voor je benen heb je vaak aan twee lagen al meer dan genoeg. Maar hoe werkt dat 3-lagen systeem?
- Onderlaag; deze zit dicht op je huid en helpt bij het afvoeren van zweet
- Tussenlaag; dit is een isolatielaag met goede vocht afvoerende eigenschappen
- Buitenlaag; bescherming tegen invloeden van buitenaf, wind en regen
Het voordeel van een 3-lagen systeem is dat het makkelijk is om je van één of meerdere lagen te ontdoen of juist weer aan te trekken, zodat je comfortabel bent tijdens de inspanning en tijdens de rustperiodes.
Laten we de lagen eens beter bekijken om een goede kledingkeuze te kunnen maken. Je kunt natuurlijk gewoon 3 lagen over elkaar aantrekken, maar dit zal niet altijd hetzelfde resultaat hebben.
Als je de lagen beter begrijpt zal het je zeker helpen om te bepalen waar je voor je eerste lange afstand wandeling in wilt investeren en wat je misschien kunt uitstellen tot de volgende wandeling.
De onderlaag
Ook wel basislaag genoemd zit het dichtste op je huid. Het doel van deze laag is om je lichaamstemperatuur te regelen door warmte vast te houden en vocht af te drijven.
Voor de onderlaag zijn het meestal shirts van Merinowol. Merinowol heeft goede isolerende eigenschappen en droogt snel op. Nog een voordeel van Merinowol is, dat deze ook antibacteriële eigenschappen heeft.
Dit zorgt ervoor dat je shirt minder snel gaat stinken en je hem minder vaak hoeft te wassen. Deze punten maken het dragen van een shirt van Merinowol een goede keuze voor bijna alle buitenactiviteiten.
Je kunt ook voor een synthetisch shirt kiezen, een shirt die gemaakt is van bijvoorbeeld polyester of polypropyleen. Shirts die hiervan gemaakt zijn, zijn ideaal voor activiteiten waarbij je veel zweet.
Deze drogen namelijk zeer snel in zowel warme als koude condities. Vooral als je een wandeling gaat maken waarbij je lekker warm wandelweer verwacht, heb je meestal genoeg aan een synthetisch shirt.
De tussenlaag
De tussenlaag wordt ook wel de isolatielaag genoemd, deze laag moet ervoor zorgen dat je warm blijft. Vaak wordt als tussenlaag een fleece trui of jack gebruikt. Net als de onderlaag moet ook de tussenlaag eigenschappen bevatten waarbij warmte wordt vastgehouden terwijl het vocht wordt afgevoerd.
Fleece truien zijn beschikbaar in verschillende diktes. Een fleece trui heeft als goede eigenschap dat deze snel droogt en ademt. Hierdoor houdt deze de warmte goed vast en verwijdert ze het overtollige zweet.
Een met dons gevulde vest is een duurdere variant op de fleece trui. Dit vest heeft als voordeel dat je deze kleiner kan maken en daardoor makkelijker kunt inpakken en daarnaast een betere warmte tot gewicht ratio heeft.
Het enige nadeel van dons ten opzichte van een fleece is dat als dons nat wordt, het zijn isolerende eigenschappen verliest.
Probeer een katoenen tussenlaag te vermijden. Een katoenen tussenlaag zorgt ervoor dat er geen vocht afgevoerd wordt.
Dit zorgt er uiteindelijk weer voor dat je het koud gaat krijgen. Bedenk dat weerscondities en je geplande activiteit mede bepalen hoeveel isolatie je nodig hebt tijdens je activiteit.
Vaak heb je genoeg aan een onderlaag en een tussenlaag tijdens je wandeling, maar wanneer het weer omslaat is het goed als je je buitenlaag ook meegenomen hebt.
De buitenlaag
De buitenlaag is vooral bedoeld als bescherming tegen weersinvloeden van buitenaf. Dit kan regen, sneeuw, en zelfs extreme kou zijn.
Een goede buitenlaag is gemaakt om je te beschermen tegen wind en regen. Maar een goede buitenlaag doet meer dan dat, het moet ook het teveel aan vocht en warmte kunnen afvoeren.
Voor een goede buitenlaag kun je kiezen uit een aantal verschillende opties. Je hebt hard-shell, softshell en geïsoleerde jassen. Hard-shell jassen zijn zoals het engelse woord al zegt een jas met een stevige waterdichte buitenste laag, vaak uitgevoerd met getapte naden en speciale ritsen om alle regen en wind buiten te houden.
Een softshell jas is minder waterdicht dan een hard-shell, maar is wel flexibeler en hebben een beter ademend vermogen. Een softshell jas kan ook dienst doen als tussenlaag, vooral in koudere weersomstandigheden. Dan zou je er een hard-shell jas overheen kunnen aantrekken.
Als laatste heb je ook nog de geïsoleerde jassen. Deze zijn vooral geschikt als je gaat wandelen in zeer koude omstandigheden.
Hoe gebruik ik het 3-lagen systeem in de praktijk?
Wat doe ik aan tijdens het wandelen op een warme droge dag?
Je hoeft nu niet meerdere lagen kleding te dragen, je hebt waarschijnlijk al genoeg aan een shirt met goede vocht afvoerende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat je droog en koel blijft.
Wat doe ik aan tijdens mijn wandeling door de bergen op een regenachtige warme dag?
Je comfortabele basislaag is weer van groot belang, maar dit keer moet je ook een tweede laag dragen om je tegen de regen te beschermen. Kies bijvoorbeeld voor een soft-shell jas die je tegen de wind beschermt tijdens het afdalen of voor een hard-shell jas die je makkelijk mee kunt nemen als bescherming tegen de regen.
Wat doe ik aan tijdens mijn meerdaagse wandeling als het koud, regenachtig en winderig kan zijn?
Dit is waar je alle drie lagen uit het 3-laags systeem nodig hebt. Zoals altijd begin je met je comfortabele onderlaag, daaroverheen draag je je isolerende tussenlaag, denk bijvoorbeeld aan een fleece vest voor warmte. Als het erg koud is waar je de lange afstandswandeling gepland hebt kun je misschien beter een met dons gevuld vest meenemen. Als laatste laag heb je een ademende waterdichte buitenlaag nodig om jezelf (en de tussenlaag) te beschermen tegen de regen als deze op komt zetten.
Vraag je je nu alleen nog af hoeveel kleding je mee moet nemen?
De tussenlaag en buitenste laag zullen niet snel schoongemaakt hoeven te worden tijdens je wandeling. Maar je zult waarschijnlijk tijdens je lange afstand wandeling regelmatig een schone onderlaag en ondergoed willen aantrekken.
Probeer daarom na te denken hoe vaak je tijdens je wandeltocht wilt gaan wassen. Als je niet te veel gewicht mee wilt nemen raden we aan om om de dag je ondergoed te wassen. Dit betekent dat je 3 a 4 stuks ondergoed mee wilt nemen op je wandeltocht. En daarnaast twee shirts die je als onderlaag kunt gebruiken. Vooral als je een onderlaag koopt van Merinowol kun je hier zonder probleem 2 dagen in lopen voordat je deze hoeft te wassen.
Je Rugzak
Om je 10 essentials mee te kunnen nemen heb je natuurlijk een rugzak nodig. Maar hoe groot moet deze nu zijn voor je lange afstandswandeling? Hoe meer ruimte, hoe beter? Dit gaat niet altijd op.
Je wilt genoeg ruimte hebben voor al je spullen maar als je rugzak te groot is neem je dit in de eerste plaats als extra gewicht mee. Ook is de kans groot dat je de ruimte gaat opvullen met onnodige items, wat voor nog meer gewicht gaat zorgen.
Zelf hebben we gekozen voor een rugzak van 55+10 L en 65+10 L, deze zijn zeer geschikt voor meerdaagse wandelingen en groot genoeg om alles in mee te nemen.
- Hoe groot moet mijn rugzak zijn en waar moet ik op letten bij het kiezen van een rugzak?
- Hoe pak ik het beste mijn rugzak in?
Bekijk hier waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste backpack voor je volgende avontuur.
Je Tent
Als je van plan bent een lange afstand te wandelen is een goede nachtrust van essentieel belang. Daarom is het goed om verstandig na te denken over de tent die je gaat gebruiken tijdens je meerdaagse wandeltocht.
Een standaard tent met tentstokken weegt al snel 2-4 kg, dit is een heel gewicht dat je mee moet slepen. Natuurlijk raden we niet aan om meteen een super lichtgewicht tent van 600-800 euro aan te schaffen.
Zelf zijn we begonnen met een lichtgewicht tent van rond de €150, we hebben vooral gelet op het gewicht 3,2 kg en de waterkolom van 5000 mm.
Vooral de waterkolom was voor ons belangrijk omdat onze eerste wandeling met deze tent in Schotland zou zijn. We hebben hier nu al meer dan 8 jaar plezier van, een goede investering dus!
Er zijn een aantal verschillende soorten tenten te koop, heb je hulp nodig om de juiste tent te vinden dan helpen we je graag.
- De beste lichtgewicht 2 persoons tenten in 2023 voor ieder avontuur!
- Beste lichtgewicht 3 persoons tent van 2023!
- Beste wintertenten voor de doorgewinterde wandelaar in 2023!
Wil je echt een lichtgewicht tent, ga dan opzoek naar een tent die je moet opzetten met behulp van je wandelstokken. Hiermee verminder je het gewicht aanzienlijk, omdat je geen tentstokken meer hoeft mee te nemen.
Je gebruikt namelijk je wandelstokken als tentstok. Dit type tent kun je al vinden vanaf 800 gram als tweepersoons tent.
Helaas zijn deze nog niet makkelijk in Nederland te vinden, maar zodra we ze gevonden hebben laten we het jullie natuurlijk weten. We zien er naar uit deze voor jullie te gaan testen!
Je Slaapsysteem
Natuurlijk heb je aan een tent alleen niet genoeg om lekker te slapen. Het slaapsysteem dat je gebruikt helpt je om beter te slapen. Een slaapsysteem is een combinatie van je slaapzak, matras en andere items die je helpen om een goede nacht te maken.
- Je slaapzak is het belangrijkste van je slaapsysteem. Let vooral op de temperatuur classificatie van de slaapzak.
- Je slaapmat zorgt voor een comfortabel slaap oppervlakte. Een slaapmatje heeft vaak ook een R-waarde (R-value) welke aangeeft hoe goed deze de kou van de grond tegenhoudt.
- Kleding wordt meestal vergeten als wandelaars nadenken over hun slaapsysteem. Een lekkere warme muts en sokken geven je een comfortabel gevoel en een droge onderlaag zorgt ervoor dat je zweet wordt afgevoerd waardoor je het niet koud krijgt.
Natuurlijk heb je voor de zomer minder warm slaapsysteem nodig dan voor de winter, maar denk goed na over je volgende lange afstandswandeling bij het bepalen van jou slaapsysteem. Bekijk onze Tips voor jouw perfecte lichtgewicht slaapsysteem!
Voeding tijdens de lange afstand wandelingen
Als dit de eerste keer is dat je een lange afstand gaat wandelen, kan het lastig zijn om precies te bepalen hoeveel eten en drinken je mee moet nemen voor je tocht door de natuur.
Als je elke dag verwacht in de bewoonde wereld te komen heb je natuurlijk genoeg aan eten en drinken voor slechts 1 dag. Maar met meerdaagse wandelingen loop je vaak een aantal dagen weg van de bewoonde wereld en dan moet je dus zeker zijn dat je alles mee hebt om onderweg geen honger te lijden.
Maar hoeveel eten heb ik nodig tijdens mijn wandeling?
Een goede algemene standaard om in gedachten te houden bij het plannen van je maaltijden en snacks is dat je ongeveer 200-300 calorieën per uur nodig hebt tijdens het wandelen.
Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van de activiteiten en weersomstandigheden, maar tijdens een normale wandeling met milde temperaturen zou dit voor een gemiddeld persoon voldoende moeten zijn.
Er bestaan geen gemiddelde personen of een gemiddelde wandeling. Daarom is het verstandig deze standaard als basis te gebruiken om te zien of wat je mee wilt nemen niet veel te veel of juist veel te weinig is.
Misschien plan je dat je wandeling 3 dagen gaat duren, zorg er dan wel voor dat je eten meeneemt voor een extra dag. Er kan namelijk altijd iets onderweg gebeuren waardoor je langer onderweg bent. Dus kies altijd de veilige kant! Dit geldt geldt zelfs als je maar een dag gaat wandelen, neem altijd iets voor nood mee!
Wat voor maaltijden zijn geschikt om mee te nemen?
Bij de meeste outdoorwinkels kom je gevriesdroogde maaltijden tegen. Hier hoef je alleen water bij te voegen en je hebt een volledige maaltijd. Deze zijn redelijk aan de prijzige kant en daarom gebruiken wij dit zelf bijna nooit.
Zelf kiezen we vaak voor de volgende items om mee te nemen voor de avondmaaltijd:
- Snelkookrijst
- Pasta
- Mie soep
- Verschillende soorten vis (tonijn, zalm, sardientjes)
- Gedroogd vlees, worsten, jerky, etc
- Stukjes kaas
- Aardappelpuree poeder
- gedroogde groenten (makkelijk mee te koken met de rijst of pasta)
Zorg ervoor dat het voedsel is dat niet te lang hoeft te koken en wat makkelijk bij elkaar in 1 pannetje gedaan kan worden om op te warmen.
Voor ontbijt nemen we vaak het volgende mee:
- Muesli
- Havermoutpap of andere pap welke makkelijk met warm water en poedermelk te maken is
- Poedermelk
- Muesli, proteïne- of energiereep
Voor lunch proberen we vaak wat broodjes mee te hebben die we makkelijk onderweg kunnen smeren met jam of pindakaas. We kijken vooral of we niet een huisje tegenkomen waar we eventueel een brood kunnen kopen, zodat we toch elke dag vers hebben.
Weet je al van tevoren dat dit niet gaat lukken, dan kun je kiezen om een aantal makkelijk mee te nemen pita broodjes, tortillas, of roggebrood te kopen.
Het beste wat je kunt doen om niet te veel mee te nemen, is om elke maaltijd apart te verpakken. Het makkelijkste is om dit in een ziploc zakje te bewaren. Test thuis alvast hoeveel je denkt nodig te hebben per maaltijd, dan kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.
Tijdens het wandelen wil je ook af en toe een snack kunnen eten. Denk dan bijvoorbeeld aan gedroogd fruit of studentenhaver. Je kunt ook chocolade meenemen, maar dan wil je natuurlijk niet dat het buiten 30+ graden is.
Als je een langere wandeltocht wilt gaan lopen, zorg dan wel voor voldoende variatie in je eten. Je zult het natuurlijk wel overleven met elke dag pasta, maar het zal je na verloop van tijd tegen gaan staan.
Drinken voor tijdens de lange afstandswandeling
Als je aan drinken denkt voor onderweg zul je vooral nadenken over hoeveel water heb ik nodig en waar kan ik dit vinden. Water is inderdaad van levensbelang. Het is daarom goed om dit vooraf goed te plannen zodat je niet zonder water zult komen te zitten, want geen water is einde wandeling!
Het is moeilijk om vast te stellen hoeveel water je mee wilt dragen tijdens je wandeling. Dit is voornamelijk afhankelijk van hoe vaak je een watertappunt onderweg zult tegenkomen.
Maar ga minimaal wel uit van 1 L water per 2 uur wandelen. En houd ook rekening met het feit dat je als je je tent opgezet hebt en aan je maaltijd wilt beginnen je ook water nodig hebt om je maaltijd te koken.
We hebben een overzichtelijke en meer gedetailleerde blog over hoe je tijdens je wandeling gehydrateerd blijft geschreven. Dit helpt je om de basisprincipes op jouw wandeling toe te passen. In die blog lees je meer over hoe een verstandige wandelaar met hydratie omgaat en wat je vooral moet vermijden.
Een van de punten die daarin wordt aangehaald is om een goede waterfilter mee te nemen, hiermee kun je je totaal gewicht van je rugzak behoorlijk naar beneden halen.
Lees voor meer informatie over het gebruik van een waterfilter het artikel: Is zelf water zuiveren op reis veilig? Of ben je al overtuigt van het nut van een waterfilter bekijk dan de beste waterfilters in dit artikel.
Maar je wilt ongetwijfeld niet alleen maar water drinken tijdens je wandeling. Je zult af en toe toch ook graag een bakje koffie willen drinken, vooral ‘s morgens vroeg als de zon opkomt. Of een heerlijk bakje thee voor het slapen gaan.
Drinken om mee te nemen tijdens je wandeltocht:
- Koffie, je kunt ervoor kiezen om een reis koffiezetapparaatje mee te nemen of je kunt instant koffie meenemen als je niet zo’n fijnproever bent.
- Poedermelk, vooral voor het ontbijt.
- Theezakjes
- Mini flesje limonade
- Hydratatie Bruistabletten (ORS), makkelijk om in je flesje water te doen om even een andere smaak te hebben. En dit zorgt ook voor extra mineralen die je door het zweten kwijtraakt.
- Sportdrank bruistabletten
- Smoothies (gevriesdroogde), hier hoef je alleen water aan toe te voegen en je hebt een heerlijke smoothie
- Warme chocolademelk, poeder die je makkelijk meeneemt en heerlijk is na een koude wandeling
Zo zie je voor elk budget kun je eten en drinken vinden voor jouw volgende lange afstand wandeling. Deze voedingstips zullen je ongetwijfeld helpen bij het kiezen en samenstellen van jouw wandelmenu.
Ben je opzoek naar iets specifieks of weet je niet waar je iets van het bovenstaande kunt vinden, laat dan even een berichtje achter en we helpen je zo snel mogelijk.
Andere belangrijke zaken om rekening mee te houden
Ongetwijfeld zul je tijdens je lange afstandswandeling ook naar het toilet moeten. Voor veel wandelaars is dit echt iets waar ze tegenop kijken, vooral de vrouwelijke wandelaars. Vele medewandelaars hebben dit moeten leren en het is hun gelukt! We zijn ervan overtuigd dat het jou ook zeker zal lukken.
De volgende tips zullen je ongetwijfeld helpen om je angsten te overwinnen.
Als je moet plassen ga dan van het pad af en blijf minstens 50 m bij elke waterbron uit de buurt. Zorg ervoor dat je geen afval achterlaat, neem je afval weer mee en gooi dit thuis weg. Het is dus een goed idee om een Ziploc zakje mee te nemen voor je afval.
Om een grote boodschap te doen ga dan ook van het pad af en blijf weer minimaal 50 m uit de buurt van elke waterbron. Graaf een gat van ongeveer 20 cm diep om je uitwerpselen te begraven. Het is handig om een klein schepje mee te nemen tijdens je wandeling.
Ervaren hikers gebruiken misschien natuurlijke voorwerpen om hun billen af te vegen, denk hierbij bijvoorbeeld aan grote bladeren (zorg er wel voor dat ze niet giftig zijn), gladde stenen of zelfs met een sneeuwbal. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon toiletpapier gebruiken en dit ook in het gat mee begraven.
Tip: Doe een koord van ongeveer 70 cm door een toiletrol, dan kun je deze makkelijk om je nek hangen terwijl je je behoefte doet.
En natuurlijk na het plassen… handen wassen. Neem daarom een klein flesje desinfecterende handenreiniger mee. Zelf nemen we vochtige doekjes mee, die kun je ook in een kleine verpakking krijgen.
Veiligheid
Zorg ervoor dat er altijd iemand thuis weet waar je bent. Als je je auto ergens laat staan laat dan een routekaartje of beschrijving achter in de auto, dan hebben de reddingsteams een idee welke route je van plan was te lopen en zullen ze je sneller weer kunnen vinden mocht het misgaan.
Daarom is het ook goed om EHBO-basiskennis te hebben. Neem altijd een EHBO-setje mee, weet wat erin zit en hoe je dit moet gebruiken.
Daarom is het goed voordat je op reis gaat je EHBO-set te checken om er zeker van te zijn dat je alles bij je hebt.
Nog belangrijker dat je ook weet hoe je alles wat je mee hebt moet gebruiken of waar het voor is.
Je bent nu klaar om de lange afstand te wandelen!
De rugzak heb je klaar staan voor je lange afstand wandeltocht, toch wil je wilt er nog even zeker van zijn dat je echt niets vergeten bent. Je kijkt nogmaals je route door en de lijst die je gemaakt hebt met items die je absoluut niet wilt vergeten.
Heb ik wel genoeg eten mee? Wat als er onderweg iets gebeurd, weten ze waar ik ben? Ja, je hebt echt aan alles gedacht. Nu is het tijd om te gaan genieten. Heerlijk de natuur in, alle voorbereiding zal zich nu zeker uitbetalen.
En vergeet als je weer thuis bent al die mooie foto’s en herinneringen in een prachtig fotoboek te bewaren! Een leuke herinnering aan alle wandelingen die je gelopen heeft.