Beste reis waterfilter voor je volgende avontuur

Om niet ziek te worden tijdens je wandeling is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen. Een van deze maatregelen is het zuiveren van water door middel van een reis waterfilter.

Omdat je er niet altijd zeker van bent of het water wat je onderweg tijdens je wandeling tegenkomt drinkbaar is, is het verstandig om dit eerst te zuiveren voordat je het drinkt.

Zo voorkom je vervelende ziektes als salmonella, buiktyfus en andere darminfecties. Sommige gaan vanzelf weer over maar andere vervelende infecties kunnen gevolgen voor de lange termijn hebben.

Dit wil je graag voorkomen als je een wandeling gaat maken. Bekijk daarom ons artikel “Is zelf water zuiveren op reis veilig?”

Beste waterfilter voor op reis

Je drinkwater koken is natuurlijk altijd een van de beste opties, maar als je realistisch bent is dit niet altijd even handig. Water moet eerst afkoelen voordat je het kunt drinken of in je waterflessen kunt doen.

Een reiswaterfilter is dan de beste optie om mee te nemen tijdens je lange afstandswandeling. Welke soorten er zijn en welke bij jouw soort van wandeling past, kun je in onze top 5 van beste reis waterfilter van dit moment lezen.

Top 6 beste reis waterfilters

 1. Sawyer Micro Squeeze
 2. LifeStraw
 3. Vario Waterfilter
 4. MSR AutoFlow Gravity waterfilter
 5. Philips GoZero Adventure
 6. Grayl Ultralight waterfilter
Beste reiswaterfilter

1. Sawyer Micro Squeeze

Beste Reis Waterfilter

Bestel hem hier:

Deze reis waterfilter is compact, duurzaam en lichtgewicht welke je heel eenvoudig meeneemt op al je wandelavonturen. Hij werkt snel en simpel en geeft je in een mum van tijd gefilterd water. 

Bij dit filter hoef je alleen maar water in de bijgeleverde waterzak op te slaan en je perst dit water door het filter zo in je waterfles. Je kunt gewoon het tuitje openzetten en zo uit de waterzak drinken, of je kiest ervoor om eerst het water door de filter te persen in een andere waterfles of PET-fles. 

Dit model is voorzien van een 0,1 micron holle vezel membraan en weegt slechts 85 gram! Je water wordt gezuiverd van zand, kiezeltjes, bacteriën en andere parasieten en virussen.

Er kan ongeveer 3.700.000 liter water door gezuiverd worden voordat deze aan vervanging toe is. Af en toe moet het filter gespoeld worden en dat kan met de bijgeleverde spuit. Water spuit je in de tegenovergestelde richting door het filter om zo het vuil eruit te krijgen.

De bijgeleverde waterzakken met een inhoud van 1 liter zijn afsluitbaar, wat ze meteen erg handig maakt om water in op te slaan en bij je te dragen.

Je kunt je wel voorstellen, met al deze pluspunten is dit onze favoriet en hebben we zelf ook al vele jaren plezier van deze waterfilter voor op reis. 

Voordelen

 • Licht in gewicht
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Lange levensduur

Nadelen

 • Voelt goedkoop
 • Drinken via het tuitje op het filter niet aan te raden voor meerdere personen

2. LifeStraw

LifeStraw waterfilter

Vergelijk de prijzen:

De LifeStraw is een van de beste en makkelijkste manieren om snel je water te kunnen zuiveren. Gebruik bij dit model het rietje om rechtstreeks uit de bron te drinken of gebruik de soft touch bottle om water uit de bron in op te slaan en vervolgens hieruit te drinken met behulp van het rietje. 

Deze manier van filteren zorgt ervoor dat lood en zware metalen worden gereduceerd en bacteriën en parasieten worden verwijderd, dit gebeurt voor 99,9%. De filter gaat tot 2000 liter en zal dan vervangen moeten worden. Om de LifeStraw te reinigen, gebruik je de bijgeleverde backwash spuit. 

Dit model weegt slechts 216 gram en kan echt een goede uitkomst zijn als je tijdens je wandeling niet de beschikking hebt over vers drinkwater. Er zijn ook uitgebreidere modellen te krijgen die samen met een bidon geleverd worden.

Voordelen

 • Klein & licht
 • Direct uit beekjes en meertjes drinken
 • Verwijdert 99,9% van de bacteriën en parasieten

Nadelen

 • Rechtstreeks uit een vervuilde bron drinken is niet voor iedereen weggelegd

3. Katadyn Vario Waterfilter

Katadyn waterfilter review

Vergelijk de prijzen:

Het merk Katadyn voorziet veel hikers van een watersysteem die bij hun wandelstijl past. Dit merk kan daarom niet ontbreken in de top 5, want ook de Vario Filter is een zeer handig product om bij je te hebben tijdens je wandeltochten. Het is voorzien van een 0,1 micron vezel membraan. 

Dit model beschikt over twee hendels die in twee richtingen effectief is, het water wordt met beide bewegingen door het filter gepompt. Je hebt twee standen:

 • Easy Flow – gebruik je bij helder water
 • Longer Life – gebruik je bij troebel water

De pomp is direct monteerbaar op diverse flessen en drinksystemen. Je verwerkt zo’n twee liter water per minuut en kan 2000 liter verwerken voordat het filter vervangen moet worden. Hij weegt in totaal 425 gram. 

Voordelen

 • Zeer betrouwbaar
 • Twee standen voor waterzuivering

Nadelen

 • Het gewicht
 • De prijs

4. Platypus GravityWorks 2L

Reis Waterfilter voor groepen

Vergelijk de prijzen:

Een handige en lichtgewicht filter is de Platypus GravityWorks reis waterfilter. Een filter die gronddeeltjes, algen, bacteriën en parasieten eruit weet te filteren. Er komt een handige zak bij waar je 2 liter water in kunt opvangen en is in verschillende maten te verkrijgen. Dit filtersysteem heeft een hollowfibre waterfilter van 0,2 micron. 

Zodra je water verzamelt hebt, plaats je de slang eraan en wordt het langs de Platypus GravityWorks zo gefilterd. Je kunt de waterzak ophangen en afsluiten. Het zou zelfs kunnen werken als kraantje. De Platypus GravityWorks kan ook op een fles geschroefd worden. Dit is alleen niet aan te raden als je als groep gebruik maakt van één en dezelfde waterfilter. 

Deze 2L uitvoering is geschikt voor een groep van 2-4 personen. Ben je van plan vaak met een grotere groep eropuit te trekken dan kun je ook kiezen voor de 4 of 6L uitvoering. 

Het onderhoud aan het reis waterfilter moet regelmatig gebeuren en dat doe je door het water erdoor terug te spoelen. Dit gaat heel eenvoudig. Er kan ongeveer 1500 liter water door de Platypus GravityWorks gezuiverd worden voordat deze aan vervanging toe is. Deze Platypus GravityWorks weegt slechts 310 gram!

Voordelen

 • Lichtgewicht
 • Groot filtercapaciteit
 • Geschikt voor groepen

Nadelen

 • Filteren van het water gaat niet heel snel

5. Philips – GoZero Adventure waterfles

Bestel hem hier:

Een andere manier van veilig water drinken tijdens een van je hikes in de outback, is deze GoZero Adventure bidon van Philips die beschikt over een 3-in-1 filter. Water doe je in de bidon, de drinktuit met filter erop schroeven en je kunt er meteen uit drinken. Dit is ideaal voor eenpersoons gebruik en niet duur in de aanschaf. 

Ook dit model is in staat om 99,9% van alle onzuiverheden te ontdoen. Diverse virussen, bacteriën, parasieten, etc. worden eruit gefilterd.

Drinken uit beekjes, sloten, grachten, regenwater, wordt met behulp van deze Philips GoZero mogelijk, zolang het maar om zoet water gaat.

Kom je op plekken waar je geen leidingwater kunt drinken dan neem je deze GoZero reis waterfilter mee want daarmee kun je gewoon het leidingwater drinken. Je kunt goedkopere filters kopen voor als je leidingwater wilt filteren.

Hij heeft een gewicht van 150 gram en er kan 590 ml water in opgeslagen worden. Na ongeveer 200 liter in totaal te hebben gezuiverd of na 1 maand gebruik, moet het filter vervangen worden. Deze nieuwe filters zijn heel eenvoudig bij te bestellen.

Voordelen

 • Licht in gewicht
 • Eenvoudig filtersysteem
 • Filters zijn makkelijk te vervangen

Nadelen

 • Een filter gaat maar 200L mee
 • Afdichting laat te wensen over
 • Soms vervelende smaak van het filter

6. Grayl Ultralight reiswaterfilter

Gray Ultralight reis waterfilter

Bestel hem hier:

Een nieuwe revolutionaire manier van water filteren op reis is ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Grayl. Het filtersysteem is vergelijkbaar met de Pipamoka een reis koffiezetapparaat. De druk die je moet zetten om het water te filteren is te vergelijken met de AeroPress ook een reis koffiezetapparaat.

Deze waterfilter is zeer makkelijk in gebruik en filtert 99,999% van alle virussen, bacteriën en protozoa uit je water. Ook filter hij chemicaliën, zware metalen en sediment uit je water.

Het filter is goed voor ongeveer 150L maar is eenvoudig te vervangen. 150L staat gelijk aan ongeveer 50 dagen water drinken, ervan uitgaand dat je 3L water per dag drinkt. Lang genoeg dus voor menig reiziger.

Omdat je waterfilter ook gelijk je drinkfles is, neemt hij geen extra ruimte in je rugzak in. Ook zul je nooit ongemerkt vergeten het water te filteren.

Hoe werkt de Grayl Ultralight reiswaterfilter? Je vangt water op in de drinkfles, vervolgens duw je het filter met het binnengedeelte in de drinkfles en heb je schoon drinkwater in het interne gedeelte van je drinkfles zitten.

Dit filtersysteem is wereldwijd te gebruiken en je hebt in 15 seconden schoon drinkwater tot je beschikking. Nieuwe filters zijn makkelijk te bestellen.

Het product is BPA vrij en omdat Grayl overtuigt is van zijn vakmanschap krijg je ook 10 jaar garantie op het product.

Nieuwe filters voor de Grayl Ultralight vind je hier.

Voordelen

 • Snel water filteren
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Filters zijn makkelijk te vervangen

Nadelen

 • Een filter gaat maar 150L mee
 • Erg grote drinkfles voor slechts 475 ml

Altijd schoon water met je eigen reis waterfilter

Je eigen drinkwater zuiveren op je wandeltocht is na het lezen van dit artikel een stuk eenvoudiger geworden. Je weet inmiddels welk model voor jouw wandeltochten geschikt zijn en welke niet bij jou passen.

Er wordt zelfs onderscheid in waterfilters gemaakt als je er met grotere groepen er gebruik van wilt maken. Niet alle modellen zijn daar geschikt voor. 

De verschillen zitten hem daarnaast in de prijs, de hoeveelheid water die gezuiverd kan worden per keer en het gebruiksgemak. Ook het reinigen van het reis waterfilter is ontzettend belangrijk.

Dit moet vooral niet vergeten worden zodra je klaar bent met je lange afstandswandeling. Hoe langer je plezier wilt hebben van het product, hoe beter je deze moet onderhouden. 

Er was ook verschil in gewicht bij de modellen. Het gaat erom dat je de waterfilter makkelijk bij je kunt dragen, en deze nog bij je bagage inpast.

Dit is niet iets om weg te bezuinigen uit je wandeluitrusting, het is altijd verstandig om een waterfilter bij je te dragen omdat je niet altijd weet in wat voor omstandigheden je terecht gaat komen.

Een eenvoudige manier om water te zuiveren, kan met behulp van waterzuiveringstabletten. Dit is een goedkopere optie en werkt heel snel.

Deze manier van waterzuiveren is vooral ideaal als je korte wandeltochten maakt en je de mogelijkheid hebt om vers drinkwater te kopen. In een extreme situatie heb je dan altijd iets bij je om water te kunnen zuiveren en dit heeft bijna geen gewicht.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten