De beste lichtgewicht 2 persoons tenten in 2024 voor ieder avontuur!

Voordat je aan je wandeltocht begint, is het belangrijk dat je een goede uitrusting bij elkaar verzamelt. Onder de belangrijkste uitrusting die je wilt meenemen valt een goede rugzak, slaapzak, slaapmatje en natuurlijk een goede tent. 

En natuurlijk niet zomaar een tent waarin je kunt overnachten tijdens je trip. Het beste is om een lichtgewicht tent bij je te dragen. We gaan je helpen om de beste lichtgewicht 2 persoons tent te kopen dat het beste bij jouw trip past.  

Lichtgewicht 2 persoons tent

Een lichtgewicht tent aanschaffen heeft veel voordelen. Het grootste voordeel is dat je niet te veel bagage bij je hoeft te dragen tijdens je wandeltocht. 

Nog een voordeel is, dat het tentdoek van lichtgewicht tenten snel droogt, mocht je met natte weersomstandigheden te maken krijgen. 

We hebben zelf verschillende tenten uitgeprobeerd en wij zijn tot de conclusie gekomen dat een lichtgewicht tent het beste is om bij je te hebben.

Het hebben van een lichtgewicht tent wil niet zeggen dat je deze alleen maar tijdens goede weersomstandigheden kunt gebruiken. 

Lichtgewicht tenten zijn over het algemeen zo gemaakt dat ze tegen kou, sneeuwval, regen en wind opgewassen kunnen zijn. 

Ben je benieuwd welke tent specifiek geschikt is voor al de 4 seizoenen en dan met name voor winterse omstandigheden? Bekijk snel het artikel “Beste wintertenten voor de doorgewinterde wandelaar“.

Waarom een lichtgewicht 2 persoons tent?

Een lichtgewicht tent is compact en snel en eenvoudig op te zetten. Dit is vooral ideaal als je een trektocht maakt en je overal maar een nachtje verblijft. 

Omdat een lichtgewicht tent gemaakt is van licht materiaal, is de kans groot dat bij slecht weer of natte omstandigheden het tentdoek zo weer droog is. 

Het materiaal waar de tent van gemaakt is, is vaak van polyester. Dit materiaal zorgt ervoor dat je minder gewicht met je meedraagt en er voldoende ventilatie is wat condensvorming en uiteindelijk schimmel tegengaat.

Goed ventilerende tenten zijn heel belangrijk. Zorg er daarom voor dat je het juiste materiaal kiest en dat er voldoende ventilatiegaten zijn aangebracht. Deze ventilatiegaten zijn voorzien van een muskietennet om zo ongedierte buiten de tent te houden. 

Ga je samen of alleen een lange afstandswandeling maken,  kies dan voor een lichtgewicht tent voor 2 personen. Dit zorgt ervoor dat je veel gewicht bespaart. 

Voordelen voor een 2 persoons tent voor twee personen:

 • Het gewicht dat je bij je draagt van een tweepersoonstent, kun je onderling met elkaar verdelen. 
 • Ze zijn makkelijk en snel op te zetten waardoor je na een lange dag wandelen niet veel tijd kwijt bent met het opzetten van de tent.
 • Je houdt in koude weersomstandigheden de tent warmer door er met meerdere personen in te liggen.

Maar ook als je alleen op reis gaat is het hebben van een tentje voor 2 personen niet een onverstandige keuze. 

Voordelen voor een 2 persoons tent voor 1 persoon:

 • Trekkerstenten voor 2 personen hebben iets meer ruimte om bagage in op te bergen. Ben je alleen, dan kun je je spullen in die extra ruimte plaatsen.
 • Bevind je je in een koude of natte omgeving, dan kun je de extra ruimte gebruiken om in te koken. Maar wees wel voorzichtig met vuur en hitte in je tent!
 • Kies je voor een lichtgewicht tent dan heb je niet veel meer kilo’s bij je te dragen als je voor een 1 persoonstent zou kiezen. 
 • Door de eenvoud en het lichte gewicht, kun je de tent heel makkelijk zelf opzetten.

Wil je met 2 personen iets meer ruimte, bekijk dan de beste 3 persoons tenten van dit moment.

Waar let je op bij aanschaf van tenten voor 2 personen?

We hebben het al een beetje benoemd in de introductie, maar er zijn een aantal zaken waar je op let bij aanschaf van lichtgewicht tenten. 

Het belangrijkste waar je van tevoren over na moet denken is in welke omstandigheden je de tent wilt gaan gebruiken, hoeveel gewicht je mee wilt nemen en hoeveel ruimte je minimaal nodig hebt. 

De hoofdpunten waar je op wilt letten bij het uitzoeken van je lichtgewicht 2 persoons tent zijn:

De ruimte

Vooral als je met twee personen in een tentje voor 2 personen gaat slapen, is het goed om de afmeting te bekijken voordat je overgaat tot de koop hiervan. 

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om er samen in te kunnen liggen en dat je eventueel wat spullen in de tent kunt leggen, of eventueel in de vestibule.

Het is daarom goed om je slaapsysteem af te stemmen op je tent, of juist je tent af te stemmen op je slaapsysteem. Bekijk het beste slaapsysteem van 2024 hier.

Ingangen van de tent

Afhankelijk van het model van de 2 persoons tent, kun je kiezen of je meer dan één ingang wilt hebben. 

Vooral als je er met twee personen in ligt, kan het hebben van een extra ingang prettig zijn. 

Dit is vooral handig als je in een koude omgeving ligt en sneeuw kunt verwachten. Met een extra ingang kun je eventueel insneeuwen voorkomen. 

Een extra ingang kan ook voor meer ventilatie zorgen als je in een warme omgeving ligt. Dit zorgt voor een lekker briesje in de tent. De ingangen zijn normaal gesproken voorzien van gaas. 

De tentstokken

Afhankelijk van de soort wandeltochten die je maakt, is het verstandig te investeren in een tent die geschikt is voor minimaal 3-seizoenen. 

Dit soort tenten zijn wat steviger gemaakt en hebben stevigere stokken waar je de tent mee opzet. Het nadeel is dat het tentdoek iets zwaarder is, omdat het bestand moet zijn tegen windstoten. 

Ben je niet van plan om in extreme omstandigheden te gaan wandelen, dan zijn er zeer lichtgewicht tenten te vinden voor 2 personen die je op kunt zetten met je wandelstokken. 

Dit heeft natuurlijk als voordeel dat je minder gewicht met je meedraagt. Dit soort tenten zijn vooral bedoeld voor personen die zo licht mogelijk willen reizen.

Soms is het mogelijk om je trekkingstokken als tentstokken te gebruiken. Dit scheelt natuurlijk in extra bagage die je niet mee hoeft te nemen. 

Ventilatie

Wat voor tent je ook maar aanschaft, goede ventilatie is belangrijk. Je wilt voorkomen dat als je in een koude omgeving staat je warmte verliest. Maar teveel condens dat in de tent blijft hangen, is zeker niet ideaal.

In koude omstandigheden kan de condens gaan bevriezen. Als je met veel regen te maken krijgt, is het lastig om condens te voorkomen. 

Vooral als je met twee personen in een tent ligt, is er meer condensvorming vanwege het ademen. 

Daarom wil je bij aanschaf letten op hoe de tent geventileerd wordt. Vaak zijn er ventilatiegaten aangebracht die voorzien zijn van gaas om zo de tent te ventileren en condensvorming te verminderen.

De binnentent kan volledig uit gaas bestaan en in warme omstandigheden zou je deze in plaats van je buitentent op kunnen zetten. Bekijk deze opties als je in deze mogelijkheid geïnteresseerd bent.

Vestibule

Het hebben van een vestibule bij een tent geeft je wat extra ruimte als je deze niet in de tent zelf hebt. 

Een vestibule zorgt ervoor dat je overdekt kunt eten tijdens slecht weer of dat je meer ruimte hebt om te relaxen. 

Dit is vooral ideaal als je met twee personen gebruikmaakt van een lichtgewicht tent. Zo creëer je heel eenvoudig extra beweegruimte en ruimte om wat bagage neer te leggen. 

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een tent is belangrijk, vooral als je er lang plezier van wilt hebben. Dat betekent automatisch dat je vaak wel wat meer geld moet neerleggen als je een tent aanschaft. 

Om jaren plezier te kunnen hebben van een lichtgewicht tent, is het goed om niet de goedkoopste tent te kopen maar je echt te verdiepen in de kwaliteit van de tent. 

Zelf hebben we dit altijd heel belangrijk gevonden door de tijd te nemen om voor een goede tent te kiezen die een aantal jaar mee kan en die ook opgewassen is tegen alle elementen. 

Een goedkopere tent voldoet in eerste instantie natuurlijk ook goed. Maar doordat er minder goed geïnvesteerd is in kwaliteit, gaat de tent het eerder begeven. 

Dit zie je vooral als je veel te maken hebt met zon, regen en wind. De zon zal het tentdoek eerder doen verbleken. Omdat de PU-waarde van de tent niet hoog is, zal water op den duur binnen sijpelen. Sterke windstoten zal de tentstokken doen verbuigen of het tentdoek doen scheuren. 

Door iets meer geld uit te geven voor betere kwaliteit, zit je de eerste jaren van het gebruik van een lichtgewicht tent goed. 

Wat zijn de beste 2 persoons lichtgewicht tenten van 2023?

Speciaal voor jou als fanatieke wandelaar, maar ook voor de nog niet zo doorgewinterde wandelaars, zijn we op zoek gegaan naar de beste tenten voor 2 personen die lichtgewicht zijn. 

Bij het uitzoeken van de beste 2 persoons lichtgewicht tenten, hebben we gekeken naar de punten die je hierboven hebt kunnen lezen. Dit zijn zaken waar je goed op wilt letten bij het uitzoeken van de juiste trekkerstenten. 

 • De ruimte
 • Ingangen van de tent
 • Tentstokken
 • Ventilatie
 • Vestibule
 • Duurzaamheid

1. Onze Keus: BIG AGNES – Tiger Wall UL2

Kenmerken:

 • 1130 gram
 • 2.18 x 1.32 m (lxb)
 • 107 cm hoog
 • Polyamide
 • 1200 mm PU

Deze tent heeft absolute onze voorkeur, lichtgewicht tent met meer dan genoeg ruimte voor twee personen, ook tijdens de regenachtige wandelingen.  

De Big Agnes Tiger Wall UL2 is een zeer lichtgewicht trekkerstent die ideaal is om te gebruiken op lange tochten en daarnaast ook te gebruiken als 3-seizoenstent.

Big Agnes Tiger Wall UL2 is gemaakt van zeer sterk en duurzaam materiaal. Hij is scheurbestendig, waterdicht en UV-resistant.

Het opzetten is heel eenvoudig en gebeurt met behulp van de DAC Featherlite-stokken. Omdat er een extra dwarsstok in het dak van de tent wordt vastgemaakt, wordt de sta-ruimte iets hoger.  

De binnentent is in zijn geheel voorzien van gaas en heeft twee ingangen. Deze ingangen zitten aan beide kanten van de tent, wat het slapen met twee personen vergemakkelijkt. Dan heb je nog voldoende ruimte bij het voeteneind om wat spulletjes neer te leggen. 

Aan de buitenkant kun je de twee ingangen openmaken met een tweezijdige ritssluiting. Open ze beide, of slechts een. Dit creëert aan beide kanten een kleine vestibule.

 • Super licht in gewicht
 • Sterke kwaliteit
 • Ideaal voor een trektocht
 • Lagere waterkolom van 1200 mm

2. SEA TO SUMMIT – Telos TR2 Plus

Kenmerken:

 • 1706 gram
 • 2.15 x 1.34 m (lxb)
 • 105 cm hoog
 • 15D-ripstop-nylon met Sil-PeU-coating
 • 1200 mm PU

Er zitten namelijk een aantal goede voordelen aan deze tent die de meeste andere tenten niet of niet volledig hebben, en dat is onder andere dat deze tent vrijstaand op te bouwen is. 

Dat deze tent vrijstaand op te bouwen is, heeft te maken met de veelzijdigheid waarmee je deze tent kunt opzetten. Er zijn verschillende opties mogelijk, afhankelijk van het weer en de omstandigheden. 

Gebruik de binnentent bijvoorbeeld als het mooi weer is en je geen regen verwacht. Een beetje vocht maakt niet uit want ook de binnentent is wind- en waterafstotend.  

Maak je wat kortere tochten in niet zulke extreme weersomstandigheden? Dan zou je zelfs alleen de buitentent kunnen opzetten. 

Zet je zowel de binnen- als buitentent tegelijk op, dan is het goed om te weten dat je de buitentent geheel of gedeeltelijk kunt oprollen en weer uitrollen bij veranderingen in de weersomstandigheden. 

En dan is er nog een manier om je tent te gebruiken! Maak gebruik van je wandelstokken en tover de tent om in een tarp die je een overkapping biedt, mocht het tijdens je wandeling gaan regenen. 

Deze overkapping is ook te plaatsen aan de voorkant van de tent wanneer je deze klaarmaakt voor de overnachting. 

Gebruik hiervoor je eigen twee wandelstokken of de speciaal daarvoor gemaakte Sea to Summit hang-out pole set. Zowel de wandelstokken als de hang-out pole set worden apart van de tent verkocht.

De dwarse tentstokken in het midden van de tent komen onder spanning te staan en lopen naar boven uit. Dit creëert zowel ruimte bij de opening als in de tent zelf waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. 

Omdat de buitentent waterdicht is en de binnentent ademend, is hij ideaal om te gebruiken als je met natte weersomstandigheden te maken krijgt. 

Het ademende vermogen zorgt ervoor dat er zich geen condens kan ophopen. Damp kan via de openingen aan de onderkant van de tent en via grote afsluitbare openingen aan de bovenkant van de tent ontsnappen en zorgt voor een goede airflow. Hiermee reguleer je ook de temperatuur in de tent. 

Ook de bodem is versterkt en is gemaakt van 30D-ripstop-nylon met Sil-PeU-coating. Dit zorgt ervoor dat deze niet zo snel stuk kan gaan en zo langer meegaat.

Om het gewicht van de tent onderling te kunnen verdelen, zitten er 3 opbergzakjes bij die het makkelijk maakt om het gewicht met je partner te verdelen. 

Zelfs het opbergzakje van de tentstokken heeft een functie. Bevestig deze met behulp van de twee drukknopjes in de nok van de tent en plaats er een lampje in om zo licht te laten schijnen in de tent.

Deze veelzijdige 3-seizoenstent is ideaal om op te zetten in verschillende weersomstandigheden, want je hebt hem zo opgezet of afgebroken. En zelfs het omvormen van de tent kost bijna geen tijd.

 • De tent is om te toveren in verschillende manieren; zowel als tent of als tarp
 • Hij heeft een zeer goed ventilatiesysteem
 • Voor de veelzijdigheid van deze tent is hij niet duur in aanschaf
 • Is redelijk zwaar in gewicht
 • Voor een optimaal gebruik heb je wandelstokken nodig of een Sea to Summit hang-out pole set
 • Lage PU-waarde van 1200 mm

3. NEMO – Aurora 2P

Kenmerken:

 • 2470 gram
 • 2.23 x1.32 m (lxb)
 • 112 cm hoog
 • 68D-PU-polyester
 • 1200 mm PU

Dit is niet de lichtste 2 persoons tent die er bestaat, maar het is een makkelijk te gebruiken tent die ideaal is om te gebruiken op korte wandeltrips en voor de beginnende hiker.

Je kunt hem gebruiken als 3-seizoenstent maar voor extremere omstandigheden raden we een ander model aan. Maar voor het geld dat je ervoor betaalt, is het een prima tent. 

Hij kan namelijk niet te lang in de zon blijven staan en alleen de buitentent is waterdicht. De binnentent is van gaas en zorgt voor voldoende ventilatie, samen met de ventilatieopeningen.

De tent is toegankelijk via de twee deuren aan weerskanten en hebben een vestibule wat zorgt voor extra ruimte. 

Ben je van plan korte trips te maken en wil je niet teveel geld uitgeven? Dan is deze Nemo Aurora 2P een goede keus.

 • Goede prijs-/kwaliteitsverhouding
 • Voldoende ruimte om met twee personen in te slapen
 • Niet gemaakt om lang in de brandende zon te staan
 • Gewicht van de tent is vrij hoog

4. Vango Blade Pro 200 2P Noktent

Kenmerken:

 • 2150 gram
 • 2.2 x1.90 m (lxb)
 • 105 cm hoog
 • Protex ECO, polyester
 • 3000 mm PU

De Vango Blade Pro 200 Eco Tent is de goedkoopste tent die we voor je hebben uitgezocht. 

Ben je namelijk nog niet zo bekend met het kamperen tijdens wandeltochten, dan raden we aan om het eerst eens te proberen met wat goedkoper materiaal. 

Hierdoor hoef je niet meteen te veel geld te investeren in een activiteit die je misschien niet meer wilt ondernemen. 

Is het wel verslavend geworden om lekker de natuur in te gaan en elke nacht je tentje in een andere omgeving op te zetten, dan kun je in verloop van tijd de goedkopere spullen vervangen voor duurzamere modellen. 

Deze tent is eenvoudig om op te zetten. Hij heeft maar 1 stok nodig om opgebouwd te worden waardoor je hem snel en eenvoudig neerzet. 

Omdat er natuurlijk maar een stok gebruikt wordt voor het opzetten van de tent, heb je tentharingen nodig die de tent strak trekken. 

Nu is dat lastig als je met harde ondergrond te maken krijgt. Je krijgt er extra haringen bij die wat meer stevigheid kunnen bieden. De haringen die voor zowel de binnen- als buitentent bedoeld zijn, verschillen niet van elkaar. 

Hij bestaat uit een binnen- en buitentent. De binnendeur bestaat gedeeltelijk uit gaas en zorgt op die manier voor ventilatie. De ventilatieopeningen die zijn aangebracht, zijn afsluitbaar.

Aan de voorkant van de tent zit de ingang en dankzij de multifunctionele buitendeur die uit twee delen bestaat. De openingen kun je beide kanten openen of de deur in zijn geheel als vestibule gebruiken. 

Het formaat van de tent is groot genoeg voor twee personen en dan blijft er nog ruimte in de tent over voor eventueel een rugzak of andere losse spullen. 

De ingang en vestibule is niet heel groot, het geeft alleen voldoende ruimte om in en uit de tent te komen. 

Mocht je met wind en regen te maken krijgen, dan is de tent daartegen bestand. De naden zijn getapet zodat er een waterdichte afdichting ontstaat.

 • Een goede tent voor beginners omdat hij makkelijk en snel op te zetten is
 • Hij is goedkoop in aanschaf
 • Heeft een dubbele ingang
 • Ventilatie is niet optimaal. De condens slaat door op de binnentent als er geen windlijnen geplaatst worden
 • Niet geschikt om in het wild te kamperen als je te maken krijgt met harde ondergrond en oneffen terrein

5. Nomad – Jade 2 Pro Tent 

Kenmerken:

 • 1590 gram
 • 2.18 x 1.23 m (lxb)
 • 100 cm hoog
 • 15D-ripstop-nylon met Sil-PeU-coating
 • 3000 mm PU

Voor een meerdaagse wandeling en lichte bagage, hebben we nog een goede keus voor een 2P tent voor je gevonden. 

Wat wij aan deze Jade 2 Pro zo prettig vinden, is de ruimte en het gewicht van de tent. Hij weegt slechts 1,59 kg en heeft een binnenlengte van 218 cm.

Je kunt er heel comfortabel in liggen met twee personen omdat hij twee zijdeuren heeft. Aan de buitenkant zitten aan deze zijdeuren een smalle vestibule wat meer ruimte creëert. 

Aan deze ingang zit een verlaagde openstaande rand waardoor je makkelijk in en uit de tent kunt komen.

Bagage kun je vooral kwijt in zakken in de binnentent of in de vestibule. Slaap je er met twee personen in, dan zou je nog wat ruimte kunnen hebben bij het hoofd- of voeteneinde. 

De binnentent is deels van gaas gemaakt dat zorgt voor een goede ventilatie. Om een goede airflow te krijgen zitten er aan de buitenkant nog twee ventilatiepanelen.

Voor extra comfort is er de mogelijkheid om een lamp aan het ophangpunt binnen in de tent op te hangen. 

 • Licht in gewicht
 • Ruime opzet 
 • Goede ventilatie
 • Ondanks de ruime opzet heb je niet veel ruimte binnenin de tent om bagage kwijt te kunnen als je met twee personen in de tent verblijft

Beste lichtgewicht 2P tent met extra lengte!

Ben je klein van stuk, dan is de binnenlengte van een tent niet zo heel belangrijk. Je zult bijna in alle tenten wel genoeg ruimte hebben, ook tijdens de nachten. 

Maar de binnenlengte van een tent wordt pas een probleem als je een lange lichaamslengte hebt. Dit is zeker iets waar je rekening mee wilt houden. 

Met binnenlengte van een tent bedoelen we de lengte die de tent heeft binnen in de binnentent van het hoofdeind tot het voeteneind, van de ene kant van het doek naar de andere kant. 

Een tent met een langere binnentent is ook ideaal als je gebruik maakt van een extra lange slaapmat. Bekijk de beste slaapmatjes hier.

De aanschaf van een tent met een lange binnenlengte hoeft niet per se duurder te zijn of zwaarder in gewicht. Wijzelf verschillen behoorlijk wat in lengte van elkaar waardoor dit zeker iets is waar we op letten bij aanschaf. 

Dit helpt te voorkomen dat de nachtrust niet verstoord wordt en dat we zo ook ruimte houden in de tent om kleine spullen die we niet buiten willen hebben liggen op te kunnen bergen. 

6. Vaude Power Lizard 2-3 Persoons Tunneltent

Kenmerken:

 • 1690 gram
 • 2.30 x 1.50 m (lxb)
 • 110 cm hoog
 • 20D Rip-Stop polyamide
 • 3000 mm PU

Deze Vaude Power Lizard is een zeer sterke tent die stormvast is. Het is een compact model dat makkelijk overal mee naartoe te nemen is. 

En dit is de  tent met de langste binnenlengte, geschikt voor lange personen of als je veel bagage bij je in de tent wilt hebben liggen. 

De tent is geschikt om mee te reizen, trekkings- of bergtochten te maken en zo gewicht te besparen.  

Er wordt gebruikgemaakt van slechts 1 tentstok waar je de tent mee opzet. De tent span je verder met behulp van tentharingen. 

Hierdoor maakt het hem minder geschikt om op rotsachtige grond de tent op te slaan. Maar hij heeft wel een iets meer stahoogte dan de andere tenten en dat geeft veel beweegruimte.

Hij is zeer eenvoudig op te zetten, ook slechts door 1 persoon. Je kunt er met gemak met 2 personen inliggen, voor 3 is hij erg krap en niet zo comfortabel. 

Het tentdoek bestaat uit 1 laag en heeft geen binnentent. Je maakt gebruik van een vrij ruime ingang, die aan de zijkant van de tent verwerkt zit. Deze is voorzien van gaas.

 • Compact en licht in gewicht
 • Ideale ruimte voor 1 of 2 personen
 • Makkelijk op te zetten
 • De stof waar deze tent van gemaakt is kan tijdens regen verzwaren waardoor de tent gaat hangen en je deze tijdens en na de bui moet bijstellen.
 • Omdat er gebruik wordt gemaakt van slechts 1 tentstok, kun je niet zonder het gebruik van tentharingen. 

7. Robens Lodge 2

Kenmerken:

 • 3100 gram
 • 2.25 x 1.4 m (lxb)
 • 100 cm hoog
 • HydroTex HD RS, 75D
 • 5000 mm PU

De Robens Lodge 2 is nog een tent die we voor je hebben gevonden die ook over een lange binnenlengte beschikt, namelijk 225 cm!

Deze tent kun je aanschaffen als je wilt uitproberen of kamperen in een tent iets voor jou is. Deze tent is niet duur in aanschaf en is gemaakt van goede kwaliteit. 

Wat wel een uitdaging kan zijn bij deze tent, is het gewicht. Daarom raden we persoonlijk aan om deze tent met twee personen te gebruiken zodat je het gewicht onderling kunt verdelen. 

Het gaat om een tent die geschikt is als 3-seizoenstent. Het is een compacte tent die ideaal is voor kortere trekkingstochten.

De koepeltent bestaat uit een binnen- en een buitentent die heel eenvoudig op te zetten is. De binnentent is voorzien van gaas om ongedierte buiten te houden en de tent te ventileren. 

Daarnaast zijn er een aantal ventilatieopeningen in de tent gemaakt die zorgen voor een goede luchtcirculatie en zo condensvorming voorkomt. 

Deze tent heeft iets meer ruimte in de hoogte en beschikt over twee ingangen met een vestibule. Dit is makkelijk om bijvoorbeeld een rugzak in op te bergen.

Doordat hij twee ingangen heeft, kun je er makkelijk met z’n tweeën in slapen en heb je ook nog ruimte aan het hoofd- of voeteneinde.

 • Deze tent heeft veel ruimte dankzij twee ingangen met vestibule
 • Geschikt voor gebruik in 3 seizoenen
 • Niet duur in aanschaf
 • Zwaar in gewicht
 • Minder geschikt voor de lange afstandswandelingen

8. Mountain Hardwear Aspect 2

Kenmerken:

 • 1341 gram
 • 2.24 x 1.22 m (lxb)
 • 104 cm hoog
 • Siliconen polyamide
 • 1200 mm PU

Voor gebruik in de zomermaanden en de overgangsmaanden naar het koudere weer, is de Mountain Hardwear Aspect 2 een goede tent voor 1 of 2 personen. 

Omdat hij niet heel zwaar in gewicht is, is het een ideale tent om mee te nemen op een trektocht. 

De binnentent bestaat voornamelijk uit gaas waardoor de tent vooral in de wat warmere maanden gebruikt kan worden. Dan zou je hem zelfs zonder buitentent op kunnen zetten. 

Maak je gebruik van de buitentent dan zul je zien dat deze van een licht soort materiaal gemaakt is waardoor het niet zo benauwd voelt in de tent. 

Hij heeft aan beide kanten van de tent ingangen zitten met een vestibule die extra ruimte geeft om te zitten of om spullen op te slaan.

Dit is ideaal als je met z’n tweeën overnacht in de tent, want je hebt niet veel meer extra ruimte zelf in de tent, behalve een paar opbergzakjes.

 • Makkelijk te gebruiken en op te zetten, vooral in droge en warme omstandigheden
 • Maakt gebruik van 2 ingangen met vestibule voor extra ruimte
 • Is niet zwaar in gewicht en zo makkelijk mee te nemen op wandeltochten
 • Niet geschikt om te gebruiken in alle weersomstandigheden
 • Prijs is in vergelijking met de mogelijkheden vrij hoog

Super lichtgewicht tenten voor 2 personen in 2024

De allerbeste manier om van je trektocht en lange afstandswandeling te genieten, is alles zo licht mogelijk te houden. 

Dit betekent dat je ook op zoek moet naar een lichtgewicht trekkerstent. Vooral als je van plan bent om in je eentje in een tent te overnachten, raden we aan om te kiezen voor een lichtgewicht tent voor 1-2 personen.

Je kunt namelijk het gewicht van de tent niet met je partner delen waardoor je zelf al het gewicht op je rug moet dragen. 

Lichtgewicht bagage betekent niet alleen een lichtgewicht tent. Maar het omvat ook een lichtgewicht slaapmat, slaapzakken en alle andere belangrijke bagage die je mee moet nemen op je trip. 

Kies je voor een super lichtgewicht tent, kijk dan wel naar de kwaliteit van de tent in zijn geheel. Alles moet kloppen: de stevigheid, het materiaal en zijn duurzaamheid. 

9. MSR – Carbon Reflex 2 Tent V5

Kenmerken:

 • 990 gram
 • 2.13 x 1.27 m (lxb)
 • 86 cm hoog
 • 7D ripstop nylon met DuraShield en Si-coating
 • 1200 mm PU

MSR Carbon Reflex 2 nu met bijna 50% korting:

Voor wandelaars die graag alles lichtgewicht willen hebben, raden we de MSR Carbon Reflex 2 aan.

Deze tent weegt minder dan een kilo en is uitermate geschikt voor iemand die het gewicht van zijn bagage zo beperkt mogelijk wil houden. 

De gewichtsbesparing zit hem onder meer in de eenvoud van het opzetten. Er wordt voor de tent slechts één doorlopende carbon stok gebruikt, en een korte dwarsstok die voor de verhoogde hoofdruimte zorgt.

Om stabiliteit te krijgen, span je de vier tenthoeken op met behulp van tentharingen. Dit zorgt er meteen voor dat hij bestand is tegen windstoten. 

Ondanks zijn compactheid, heeft deze tent alsnog twee ingangen en vestibules. Dit maakt het mogelijk om er met twee personen in te overnachten zonder over elkaar heen te hoeven kruipen. 

De binnentent is in zijn geheel voorzien van gaas en ventileert zo goed tijdens koude of warme nachten. 

Om gewicht te besparen, zul je geen rits vinden aan de buitentent. De tentdeur sluit met behulp van klittenband. De flappen van de tentopening kun je oprollen om meer ventilatie te krijgen. 

Het tentdoek is gemaakt van goed materiaal dat tegen scheuren bestand zou moeten zijn en kan hij gebruikt worden in 3 seizoenen. 

 • De tent is super licht in gewicht
 • De prijs ten opzichte van het gebruiksgemak en kwaliteit, is gunstig
 • De buitentent gaat niet met een rits dicht

10. Big Agnes Fly Creek HV UL2

Kenmerken:

 • 1020 gram
 • 2.18 x 1.32 m (lxb)
 • 107 cm hoog
 • Siliconen coating
 • 1200 mm PU

De Big Agnes Fly Creek HV UL2 is na de MSR Carbon Reflex een van de lichtste modellen trekkingstent die we voor je hebben kunnen vinden. Hij weegt in totaal net iets meer dan 1000 gram. 

Er is gewicht bespaard op bijvoorbeeld de tentstokken. Deze zijn gemaakt met korte segmenten zodat je het pakket compact kunt houden. 

Toch is hij sterk genoeg want hij is te gebruiken als 3-seizoens tent. Je zet deze tent ook binnen no-time op. 

De tent bestaat uit een binnentent en buitentent. Kampeer je in een warme omgeving, dan kun je ervoor kiezen de buitentent niet op te zetten. Deze binnentent is in zijn geheel gemaakt van gaas en ventileert hierdoor goed. 

Wanneer je in een koudere omgeving staat en je de buitentent over de binnentent plaatst, heb je voldoende ventilatie vanwege het gaas. 

Binnen in de tent heb je veel extra opbergvakken. Dit is vooral handig als je met z’n tweeën in de tent ligt. Er blijft hierdoor weinig extra ruimte over.

Maar door alle extra zakjes en een mediavak met geïntegreerde lussen, kan alles een georganiseerd plekje krijgen. Hij beschikt ook over een vestibule die nog meer ruimte geeft en waar je eventueel nog wat spullen kwijt kunt. 

De tent loopt schuin naar beneden af waardoor je aan de voorkant van de tent iets meer sta-ruimte hebt. 

Aan de voorkant van de tent zit ook de ingang. Deze heeft een dubbele ritssluiting. Er zit een deurhouder op die de flap open kan houden.

 • Compact en licht in gewicht
 • Beschikt over een vestibule en veel opbergruimte binnenin de tent
 • Geschikt voor 3-seizoenen
 • De PU waarde is niet hoog
 • Het is aan te raden om een extra grondzeil mee te nemen

Wat is een lichtgewicht tent?

Een lichtgewicht tent is een tent die ongeveer onder de 5 kilo moet wegen. Deze tenten zijn er in 1-persoons, 2-persoons en 3-persoons uitvoeringen. Een lichtgewicht tent neem je mee op lange trektochten als je niet veel bagage mee wilt nemen.

Gewicht besparen met je tent, hoe doe je dat?

Gewicht van je tent bespaar je op de tentstokken en eventueel alle extra’s die bij de tent meegeleverd worden maar niet per se nodig zijn om te gebruiken. Je hoeft bijvoorbeeld niet alle haringen en verpakkingsmateriaal mee te nemen. De tentstokken kun je vervangen voor carbon stokken.

Welke tent is geschikt voor trektochten?

De tent die geschikt is voor een trektocht, moet een tent zijn die niet veel weegt en die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden. Je kunt overwegen om een 2 persoons tent te gebruiken om zo het gewicht van de tent met je partner te verdelen tijdens het dragen hiervan.

Hoe veilig is een tent?

Een tent kan bescherming bieden tegen regen en wind, maar niet altijd tegen bliksem. Er zijn tenten te koop die brandwerend zijn. Maar het is altijd aan te raden om niet in de tent te koken maar juist buiten of in de vestibule van de tent om brand te voorkomen. Het is tijdens een storm beter om een veiligere plek te zoeken dan de tent.

Hoe slaap je warm in een tent?

Warm slapen in een tent doe je met behulp van het juiste slaapsysteem. Zorg voor een goede slaapzak en een goed geïsoleerde slaapmat. Mocht het nodig zijn, kun je een extra grondzeil onder de tent plaatsen en zo de kou beter buiten houden.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten