De beste lichtgewicht slaapmatjes van 2024

Net als je lichtgewicht slaapzak of quilt is je lichtgewicht slaapmatje ook een essentieel onderdeel van je slaapsysteem. Het voornaamste doel van een slaapmatje is tweeledig, namelijk comfort en warmte.

Het lijkt misschien op het eerste gezicht dat het comfort de belangrijkste eigenschap is van de slaapmat. Maar wil je echt een goede nachtrust hebben dat is het isolerende vermogen van een slaapmat minstens net zo belangrijk, misschien wel belangrijker.

Waar let je op tijdens het uitzoeken van je nieuwe slaapmatje en hoe kies je de beste optie? Er zijn een aantal punten waar je op moet letten tijdens het uitkiezen van een slaapmatje.

Wij kijken nu voornamelijk naar lichtgewicht slaapmatjes die je makkelijk mee kan nemen tijdens je hike en meerdaagse wandeling. 

De evolutie van lichtgewicht slaapmatjes

Lichtgewicht matjes zijn in de loop van de tijd aardig veranderd. Waren het vroeger nog voornamelijk zelfopblazende slaapmatjes die vele gebruikten, tegenwoordig zie je vaak de geïsoleerde slaapmatten verschijnen die je eenvoudig met een zak kunt opblazen. Deze zak wordt vaak meegeleverd bij de opblaasbare lichtgewicht matjes. 

Of men gebruikt een ultra licht gesloten cellen matje, vaak een schuimmatje genoemd. Maar we gaan zien dat een lichtgewicht “schuim slaapmat” ook een hele goede optie kan zijn. De techniek die nu in deze matjes zit zorgt ervoor dat ze wat betreft warmte niet veel onderdoen voor de lucht slaapmatjes. 

En natuurlijk heb je nu ook nog steeds de zelfopblazende slaapmatjes. Deze worden vaak gebruikt waarbij je niet op het gewicht of pakformaat hoeft te letten zoals op een camping waar je met je auto kunt komen.

Wat is beter, een lichtgewicht opblaasbaar slaapmatje of een gesloten cellen matje?

Dat is een hele persoonlijke vraag waar we ook niet even makklijk antwoordt op kunnen geven. Maar wat we wel kunnen doen is de voor- en nadelen naast elkaar zetten zodat je zelf kunt bepalen welke beter is voor jou persoonlijk.

Luchtbedden

Luchtbedden, in het Engels Air Pads of Air Matras genoemd, zie je in veel verschillende stijlen en afmetingen. Van ultra lichtgewicht die ideaal zijn voor een wandeltocht tot extra dikke en zware luchtbedden die uiterst geschikt zijn voor 3 weken kamperen aan de Franse kust.

De meeste luchtbedden voor hikers zijn tegenwoordig uitgevoerd met isolatie en reflecterende materialen om warmte vast te houden. Wees gerust! De meeste luchtbedden hoef je niet meer met je mond op te blazen, maar beschikken over handige hulpmiddelen om dit te doen.

Luchtbed opblazen

Voordelen

Lichtgewicht luchtbedden zijn super comfortabel, licht in gewicht en is de beste optie met het kleinste pakformaat. Je hebt ook de mogelijkheid om de stevigheid van het luchtbed aan te passen door er lucht uit te laten of juist in te blazen.

Er zijn veel goedkope modellen op de markt, let dus goed op waarvoor je het luchtbed wilt gebruiken en kies de juiste R-waarde voor de temperatuur die je onderweg verwacht.

Nadelen

Een goede kwaliteit luchtbed is vaak duurder dan een matje van gesloten cellen schuim. Wil je een echte lichtgewicht luchtbed met een goede R-waarde, dan drijft dit de prijs ook vaak weer op.

Nog een nadeel is dat een lichtgewicht luchtbed ook lek kan raken of zelfs kan scheuren, maar je kunt een slaapmatje onderweg goed repareren als je het reparatiesetje meeneemt.

Het kan voorkomen dat je ’s ochtends wakker wordt en het gevoel hebt dat je lichtgewicht slaapmatje lek geraakt is. Dit komt meestal omdat de luchttemperatuur ’s avonds hoger was dan ’s ochtends waardoor de luchtdruk in je slaapmatje is verminderd. Controleer dus goed of je je slaapmat wel voldoende hebt opgeblazen voordat je gaat slapen. 

Tip: blaas de lichtgewicht slaapmatjes niet op met je adem, de vochtige lucht die je uitademt zorgt voor extra vocht in je slaapmat waardoor je de prestaties van je luchtbed kunt verminderen, gevolg een lagere R-waarde.

En je hebt de kans op schimmel die in je lichtgewicht luchtbed begint te groeien. Maak dus altijd gebruik van een handpompje of opblaaszak. Sommige handpompjes kun je ook gebruiken als kussentje, twee vliegen in één klap.

Schuimrubber en/of foam slaapmatje

Een lichtgewicht schuim slaapmat is al jaren een goede optie voor alle echte wandelaars en hikers. Maar ook onder lichtgewicht slaapmatjes van schuim heb je veel opties.

Er bestaat een groot verschil tussen schuim en schuim. Schuim kan van verschillende materialen gemaakt zijn waardoor het misschien zachter is of juist harder. Lucht wat opgesloten zit, is de beste isolator voor een slaapmatje.

Daarom zijn alle high-tech schuim slaapmatjes gemaakt met een combinatie van open en gesloten cellen schuim. De opstaande lamellen van de mat zorgen voor de open cellen en in het materiaal zelf zijn luchtbellen geperst die zorgen voor de gesloten cellen isolatie.

De meeste lichtgewicht foam of schuimmatrassen worden opgerold of opgevouwen meegenomen.

Voordelen

De matjes zijn lichtgewicht, goedkoop en bijna onbreekbaar. Een ander voordeel is dat ongeacht de omstandigheden een foam matje altijd zijn R-waarde houdt wat er ook maar gebeurd. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een lek luchtbed.

Een foam matje kan ook heel goed als extra isolatie gebruikt worden onder een luchtbed. Met twee samen krijg je een hogere R-waarde en kun je je luchtbed beschermen tegen voorwerpen waar je luchtbed lek van raakt.

Beste lichtgewicht schuim slaapmat

Het matje kun je ook zonder problemen aan de buitenkant van je rugzak dragen, omdat je niet bang hoeft te zijn om deze te beschadigen en een bijkomend voordeel is dat je hem dan snel even kunt gebruiken om op te zitten tijdens je lunchpauze.

Nadelen

De slaapmatjes zijn natuurlijk minder comfortabel dan een luchtbed. Er zit minder demping in en zijn over het algemeen aan de grote kant.

Isolatie en R-waarde

Ongetwijfeld is dit de belangrijkste kenmerk van een lichtgewicht slaapmat waar je op zult letten. Je wilt namelijk ’s nachts niet rillend wakker worden van de kou omdat al je warmte naar de grond verloren is gegaan. 

We raden je aan om het artikel te lezen “Wat is de R-waarde (R-value) van een slaapmat?” zodat je een wel overwogen keuze kan maken voordat je je lichtgewicht slaapmatje aanschaft. 

Kort samengevat de hoogtepunten van de R-waarde

Overige kenmerken van een lichtgewicht slaapmat

Er zijn meer eigenschappen waar je op kunt letten bij het uitzoeken van jouw perfecte lichtgewicht slaapmatje. Ben je wat langer dan de gemiddelde Nederlander, dan zou je waarschijnlijk een langer slaapmatje willen overwegen.

Draai je veel of houdt je gewoon van een bredere slaapmat dan is dit ook mogelijk en is het goed om de breedte van de slaapmat in de gaten te houden.

Let wel op dat je slaapmatje in je tent past zowel in de lengte als in de breedte. Heb je je lichtgewicht tent nog niet gekocht, we hebben de top lichtgewicht tenten voor je bekeken en helpen je graag bij jou keuze.

Onze Top 7 lichtgewicht slaapmatjes van 2020

 1. Exped Versa 4R 
 2. NeoAir Xlite Lemon Curry R
 3. KLYMIT Insulated Static V
 4. Big Agnes Divide Insulated Regular
 5. Exped Flexmat Plus M Slaapmat
 6. Sea to Summit UltraLight Insulated
 7. Best Deal – Bever Himalaya 10mm

1. Exped Versa 4R

Exped Versa 4R Slaapmat

Specificaties

 • Lengte: 183cm
 • Breedte: 52 cm
 • Gewicht: 695 g
 • R-waarde: 3.7
 • Pakformaat: 31 x ⌀15 cm

Deze Exped Versa 4R Slaapmat is een zeer comfortabel slaapmatje die we zelf ook gebruiken op onze campingtrips. Ondanks dat het wat prijzig in aanschaf is, is het zeker zijn geld waard. 

Een van de voordelen van dit matje is het gewicht en zijn compactheid. Het weegt slechts 695 gram en je kunt hem heel klein oprollen zodat deze niet veel ruimte in je rugzak inneemt. 

Het opblazen van dit matje gaat heel eenvoudig, er zit in dit model een ingebouwde handpomp in verwerkt waar je hem mee oppompt zodra je hem uitrolt. In andere modellen zit dit er niet in verwerkt, maar kun je er heel eenvoudig een handpomp bijkopen die je na het oppompen als hoofdkussen kan gebruiken. 

De dikte van deze Exped Versa 4R slaapmat is 7 mm, wat hem geschikt maakt voor temperaturen tot -10 graden Celsius. Maar je kunt hem in verschillende soorten R-waardes krijgen. Deze slaapmat heeft een 3.7 R-waarde gekregen wat hem geschikt maakt voor gebruik in de herfst en winter. 

Deze mat is gemaakt van milieuvriendelijk materialen van goede kwaliteit wat de mat ook zeer duurzaam maakt. Hij is gemaakt van 75D gerecycleerd polyester en de voering van 160 g/m2 Texpedloft microfiber. 

Na gebruik kun je de slaapmat het beste uitgerold opbergen zodat je de slaapmat in goede conditie houdt. De binnenkant is namelijk gevuld met schuim wat zijn functie het beste behoudt in een uitgerolde positie.

Mocht de slaapmat lek raken dan kun je de lijm gebruiken die bij het slaapmatje geleverd wordt. Lekkages zijn over het algemeen eenvoudig te fixen.

Is de lijm over datum? Dan kun je gewoon hier je nieuwe lijm kopen om te gebruiken. Hopelijk zal dit nooit nodig zijn!

2. Therm-A-Rest NeoAir Xlite NXT

beste lichtgewicht slaapmatje

Specificaties

 • Lengte: 183cm
 • Breedte: 51 cm
 • Gewicht: 326 g
 • R-waarde: 4.5
 • Dikte: 7.6 cm

Thermarest staat al jaren bekend om zijn hoge kwaliteit opblaasbare slaapmatjes. Ook deze NeoAir Xlite is geen uitzondering. Wil je het kleinste pakformaat en de beste prestatie dan is deze slaapmat zeker een goede optie. 

Deze slaapmat heeft veruit de beste warmte-tot-gewicht ratio van alle slaapmatjes. Dit is niet een van de goedkoopste, maar je kunt er zeker van zijn dat je hier vele jaren plezier van zult hebben. Met een R-waarde van 4.2 is deze voor velen ook warm genoeg om in de winter te kunnen gebruiken. 

Het nadeel van de oude variant van Therm-A-Rest was dat deze nogal knisperde als je ’s nachts op je slaapmat bewoog. De nieuwe NXT versie van de NeoAir Xlite heeft een stuk minder last van dit probleem, hij maakt veel minder geluid dan de oude slaapmat.

Een ander voordeel van deze mat is dat je deze in verschillende afmetingen kunt krijgen, voor als je toch een langere of bredere mat wilt hebben. Voor een brede of lange variant kies voor de Bever link. voor de standaard lengte kun je kiezen voor de Bergfreunde link.

De slaapmat komt inclusief reparatiekit, pompzak en compressiezak. Zeer geschikt voor de echte wandelaar die opzoek is naar een lichtgewicht slaapzak voor de lange trektochten.

3. KLYMIT Insulated Static V

Specificaties

 • Lengte: 183cm
 • Breedte: 51 cm
 • Gewicht: 450 g
 • R-waarde: 4.4
 • Pakformaat: 20 x ⌀13 cm

KLYMIT is een redelijk onbekend merk in Nederland. Maar deze revolutionaire slaapmat zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. De Static V slaapmat is uitgerust met een V-vormig ontwerp van de luchtkamers. Deze vormgeving zorgt ervoor dat je comfortabel kunt slapen, of je nu graag op je rug, buik of zij ligt. 

Het V-ontwerp helpt ook om in het midden van je slaapmat te blijven liggen, dit voorkomt dat je van je matje afrolt. 

De R-waarde van 4.4 zorgt er ook voor dat je gedurende de koude nachten warm blijft. Het speciale ontwerp, samen met de extra isolatie zorgen ervoor dat je comfortabel de nacht door komt. Dit matje is ook zeer geschikt voor zijslapers.

Deze slaapmat is niet een van de lichtste slaapmatjes die je kunt krijgen maar de kwaliteit en comfort wat je ervoor terugkrijgt kan de paar honderd gram zeker waard zijn. Vergeet ook niet de levenslange garantie die je krijgt bij aankoop van een KLYMIT Static V lichtgewicht slaapmat.

Bestel hem hier:

4. Big Agnes Divide Insulated Regular

Specificaties

 • Lengte: 183 cm
 • Breedte: 50 cm
 • Gewicht: 652 g
 • R-waarde: 4
 • Pakformaat: 20 x ⌀13 cm

De Big Agnes Divide Insulated Regular is een slaapmatje dat geschikt is om te gebruiken voor verschillende seizoenen. Het is namelijk een 3-seizoenen luchtmatras. 

Het kan zijn dat dit merk je nog niet zo bekend voorkomt, maar dit merk heeft grote naamsbekendheid opgebouwd in de Verenigde Staten. Daar wordt hij veel gebruikt voor lange afstandswandelingen. 

Even iets over het merk: Het merk Big Agnes is ontwikkeld door personen die door gebruik van kampeerspullen, met verbeteringen zijn gekomen om het comfort van kamperen te verbeteren.

Het doel was om kamperen voor iedereen leuk te maken. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat ze zelfs prijzen hebben gewonnen met hun eigengemaakte materiaal. 

Wat kun je van het Big Agnes Divide Insulated Regular slaapmatje verwachten?

Het is een comfortabel slaapmatje dat een R-waarde heeft van 4. Dit komt door het isolatiesysteem van Thermolite en de warmtereflecterende laag dat ervoor zorgt dat je de hele nacht warm blijft.

Mocht je met dit slaapmatje rechtstreeks op de sneeuw of op een bevroren grond willen slapen dan raden ze aan om er een schuimkussen met een gesloten cel tussen de leggen. Dit is bijvoorbeeld de hieronder genoemde Exped Flexmat Plus M.

De dikte van deze slaapmat is maar liefst 11 cm dik en dat is natuurlijk nodig voor de koudere omstandigheden waar je hem voor wilt gebruiken. 

In het slaapmatje zit een dubbel ventiel verwerkt, het ene ventiel kun je je matje met behulp van een handpomp makkelijk opblazen en/of snel even wat lucht bij pompen als nodig is. Het andere ventiel zorgt ervoor dat je de slaapmat snel leeg kunt laten lopen. 

Het matje weegt slechts 652 gram, heeft een afmeting van 183×50 cm maar is ook in andere afmetingen verkrijgbaar. Er wordt een opbergzak meegeleverd wat hem in een klein pakketje van slechts 20 cm lang met een diameter van 13 cm doet veranderen.

Er wordt ook een vervangende ventielafdichting en natuurlijk een reparatiesetje meegeleverd voor het geval dat!

Bestel hem hier:

Wil je wat geld besparen omdat je niet perse een R-waarde van 4 nodig hebt, maar ook weg kunt komen met een r-waarde van 1.9 (genoeg voor zomer, met koude nachten tot vriespunt). Kies dan voor de Big Agnes Divided Regular, bekijk de aanbiedingen hieronder:

5. Exped Flexmat Plus M Slaapmat

Specificaties

 • Lengte: 183cm
 • Breedte: 52 cm
 • Gewicht: 480 g
 • R-waarde: 2.2
 • Pakformaat: 52 x 18 x 15 cm

De Exped Flexmat Plus M Slaapmat is een goedkoper model slaapmatje dat dankzij zijn gesloten celschuim niet lek kan. Het is namelijk een inklapbaar model dat niet uit opblaasbare compartimenten bestaat. 

Omdat de Exped Flexmat slechts een R-waarde van 2.2 heeft, is hij niet geschikt om als slaapmat te gebruiken bij winterse omstandigheden. Maar je kunt hem dan juist wel goed gebruiken als bescherming van je slaapmat bij sneeuw of bevroren ondergrond. 

Hij heeft uitgeklapt een afmeting van 183 x 52 x 3.8 cm en kan gebruikt worden om op te slapen bij temperaturen tot 2 graden Celsius. Het materiaal is onverwoestbaar, sterk en taai. Hij weegt dan ook maar 480 gram. 

Het slaapmatje met gesloten celschuim is makkelijk in- en uit te klappen en kan ook gebruikt worden om op te zitten tijdens een rustmomentje.

Met opgevouwen afmeting van 52 x 18 x 15 cm kun je hem niet makkelijk in je rugzak inpakken, maar doordat je hem aan de buitenkant van je tas houdt, kun je hem elk moment gebruiken.

Opgevouwen Exped flexmat plus

Wil je dus niet teveel geld uitgeven omdat je nog niet zeker weet wat je wilt gebruiken in de toekomst dan is deze Exped Flexmat Plus M een goed alternatief om te gebruiken. 

6. Sea to Summit UltraLight Insulated

Sea to Summit Beste slaapmat 2020

Specificaties

 • Lengte: 184cm
 • Breedte: 55 cm
 • Gewicht: 480 g
 • R-waarde: 3.3
 • Pakformaat: 23 x ⌀10 cm

Het Australische merk Sea to Summit ontwikkeld heel veel praktische producten die je kunt gebruiken tijdens je wandel vakanties. Ook het lichtgewicht slaapmatje van Sea to Summit is er een die vol met technologische hoogstandjes zit. En ze blijven hun matjes verder ontwikkelen. 

De Air Sprung Cells is zo’n ontwikkeling waaraan je gelijk ziet dat de slaapmat niet lijkt op de concurrentie, in plaats van grote luchtcellen die over de hele mat lopen heb je nu te maken met een ruitjespatroon. Het voordeel van deze constructie is dat het heel comfortabel ligt en daardoor ook heel klein in te pakken is. 

Het multifunctionele ventiel helpt bij het opblazen en leeg laten lopen van de mat, maar dit is niets anders dan wat de andere matjes bieden.

Waar het multifunctionele ventiel anders is dan de concurrentie, is dat je deze heel makkelijk kunt fine-tunen door er een beetje lucht uit te laten ontsnappen door middel van een speciaal knopje. En kun je dus de perfecte hardheid van je luchtmatras bepalen voor een heerlijke nachtrust.

7. Super Deal! Bever Himalaya 10mm R-waarde 1.7

Specificaties

 • Lengte: 185cm
 • Breedte: 55 cm
 • Gewicht: 320 g
 • R-waarde: 1.7
 • Pakformaat: 55 x ⌀20 cm

Op Bever.nl is deze slaapmat nu te vinden voor slechts €16,95. Dit is een super scherpe prijs voor een matje met een geteste R-waarde.

Voor deze prijs kun je menig merkloos matje bestellen op Amazon.nl, maar het feit dat deze slaapmat speciaal voor de Bever outdoor winkel gemaakt is en officieel getest is maakt deze mat een zeer interessante budget optie. 

De Bever Himalaya 10mm is een zo goed als onverwoestbare slaapmat. De mat is gemaakt van zeer duurzaam schuim met een uniek ontwerp.

De ondersteunende en de warmte vasthoudende ribbels zorgen voor het essentieel comfort dat je nodig hebt voor je volgende kampeer avontuur. 

De mat is ook zeer geschikt om overdag tijdens een pauze even uit rollen om op te zitten of even een dutje te doen, zonder dat je bang hoeft te zijn hem te beschadigen.

Is de r-waarde van 1.7 voor jouw iets aan de lage kant in het voorjaar of najaar dan kun je er altijd een extra slaapmat bovenop leggen. 

Bestel hem hier:

Welk lichtgewicht slaapmatje is geschikt voor jou?

Dat is een vraag die we allemaal zelf moeten beantwoorden. Maar een belangrijk punt voordat je deze keuze maakt is hoe past het slaapmatje in jouw complete slaapsysteem.

Het is goed om eerst na te denken over welk slaapsysteem ik wil gebruiken voor mijn kampeertrip. Daarna kun je kiezen welke specifieke slaapmat in jouw slaapsysteem past.

Wil je meer weten over het perfecte lichtgewicht slaapsysteem voor de echte wandelaar?

Lees verder 

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten