De beste lichtgewicht slaapmatjes van 2023

Net als je lichtgewicht slaapzak of quilt is je lichtgewicht slaapmatje ook een essentieel onderdeel van je slaapsysteem. Het voornaamste doel van een slaapmatje is tweeledig, namelijk comfort en warmte.

Het lijkt misschien op het eerste gezicht dat het comfort de belangrijkste eigenschap is van de slaapmat. Maar wil je echt een goede nachtrust hebben dat is het isolerende vermogen van een slaapmat minstens net zo belangrijk, misschien wel belangrijker.

Waar let je op tijdens het uitzoeken van je nieuwe slaapmatje en hoe kies je de beste optie? Er zijn een aantal punten waar je op moet letten tijdens het uitkiezen van een slaapmatje. Wij kijken nu voornamelijk naar lichtgewicht slaapmatjes die je makkelijk mee kan nemen tijdens je hike en meerdaagse wandeling. 

 • Verschillende soorten slaapmatjes: Je kunt de meeste slaapmatjes onderverdelen in drie soorten, luchtbed, zelfopblazende matjes en schuim met gesloten cellen. Zelfopblaasbare matjes kunnen een goed alternatief zijn als je niet op het gewicht of pakformaat hoeft te letten. Maar voor ons als hikers is dit niet echt een optie als je de voor- en nadelen vergelijkt met die van de andere twee. 
 • R-waarde van de slaapmat: De R-waarde is het vermogen van de slaapmat om warmteverlies naar de grond tegen te gaan. Een hogere R-waarde betekent dat de mat je warmer houdt.
 • Overige onderdelen van jou slaapsysteem: Comfortabel slapen tijdens verschillende temperaturen hangt van meer factoren af dan alleen een slaapmatje. Een goede combinatie van een lichtgewicht slaapmatje met een lichtgewicht slaapzak of quilt is de oplossing om warm te blijven tijdens je wandeltochten. 
 • Andere voorkeuren: Bepaal welke andere voorkeuren jij belangrijk vindt voor jouw ideale lichtgewicht slaapmat. Is het gewicht het belangrijkste, of wil je wat meer comfort hebben? Is het pakformaat belangrijk, of wil je ’s avonds geen tijd verspillen aan het opblazen van je slaapmat? Voor iedereen is dit anders, denk er daarom bij de aanschaf goed over na en kies een mat die past bij wat jij belangrijk vindt.  

De evolutie van lichtgewicht slaapmatjes

Lichtgewicht matjes zijn in de loop van de tijd aardig veranderd. Waren het vroeger nog voornamelijk zelfopblazende slaapmatjes die vele gebruikten, tegenwoordig zie je vaak de geïsoleerde slaapmatten verschijnen die je eenvoudig met een zak kunt opblazen. Deze zak wordt vaak meegeleverd bij de opblaasbare lichtgewicht matjes. 

Of men gebruikt een ultra licht gesloten cellen matje, vaak een schuimmatje genoemd. Maar we gaan zien dat een lichtgewicht “schuim slaapmat” ook een hele goede optie kan zijn. De techniek die nu in deze matjes zit zorgt ervoor dat ze wat betreft warmte niet veel onderdoen voor de lucht slaapmatjes. 

En natuurlijk heb je nu ook nog steeds de zelfopblazende slaapmatjes. Deze worden vaak gebruikt waarbij je niet op het gewicht of pakformaat hoeft te letten zoals op een camping waar je met je auto kunt komen.

Wat is beter, een lichtgewicht opblaasbaar slaapmatje of een gesloten cellen matje?

Dat is een hele persoonlijke vraag waar we ook niet even makklijk antwoordt op kunnen geven. Maar wat we wel kunnen doen is de voor- en nadelen naast elkaar zetten zodat je zelf kunt bepalen welke beter is voor jou persoonlijk.

Luchtbedden

Luchtbedden, in het Engels Air Pads of Air Matras genoemd, zie je in veel verschillende stijlen en afmetingen. Van ultra lichtgewicht die ideaal zijn voor een wandeltocht tot extra dikke en zware luchtbedden die uiterst geschikt zijn voor 3 weken kamperen aan de Franse kust.

De meeste luchtbedden voor hikers zijn tegenwoordig uitgevoerd met isolatie en reflecterende materialen om warmte vast te houden. Wees gerust! De meeste luchtbedden hoef je niet meer met je mond op te blazen, maar beschikken over handige hulpmiddelen om dit te doen.

Luchtbed opblazen

Voordelen

Lichtgewicht luchtbedden zijn super comfortabel, licht in gewicht en is de beste optie met het kleinste pakformaat. Je hebt ook de mogelijkheid om de stevigheid van het luchtbed aan te passen door er lucht uit te laten of juist in te blazen.

Er zijn veel goedkope modellen op de markt, let dus goed op waarvoor je het luchtbed wilt gebruiken en kies de juiste R-waarde voor de temperatuur die je onderweg verwacht.

Nadelen

Een goede kwaliteit luchtbed is vaak duurder dan een matje van gesloten cellen schuim. Wil je een echte lichtgewicht luchtbed met een goede R-waarde, dan drijft dit de prijs ook vaak weer op.

Nog een nadeel is dat een lichtgewicht luchtbed ook lek kan raken of zelfs kan scheuren, maar je kunt een slaapmatje onderweg goed repareren als je het reparatiesetje meeneemt.

Het kan voorkomen dat je ’s ochtends wakker wordt en het gevoel hebt dat je lichtgewicht slaapmatje lek geraakt is. Dit komt meestal omdat de luchttemperatuur ’s avonds hoger was dan ’s ochtends waardoor de luchtdruk in je slaapmatje is verminderd. Controleer dus goed of je je slaapmat wel voldoende hebt opgeblazen voordat je gaat slapen. 

Tip: blaas de lichtgewicht slaapmatjes niet op met je adem, de vochtige lucht die je uitademt zorgt voor extra vocht in je slaapmat waardoor je de prestaties van je luchtbed kunt verminderen, gevolg een lagere R-waarde.

En je hebt de kans op schimmel die in je lichtgewicht luchtbed begint te groeien. Maak dus altijd gebruik van een handpompje of opblaaszak. Sommige handpompjes kun je ook gebruiken als kussentje, twee vliegen in één klap.

Schuimrubber en/of foam slaapmatje

Een lichtgewicht schuim slaapmat is al jaren een goede optie voor alle echte wandelaars en hikers. Maar ook onder lichtgewicht slaapmatjes van schuim heb je veel opties.

Er bestaat een groot verschil tussen schuim en schuim. Schuim kan van verschillende materialen gemaakt zijn waardoor het misschien zachter is of juist harder. Lucht wat opgesloten zit, is de beste isolator voor een slaapmatje.

Daarom zijn alle high-tech schuim slaapmatjes gemaakt met een combinatie van open en gesloten cellen schuim. De opstaande lamellen van de mat zorgen voor de open cellen en in het materiaal zelf zijn luchtbellen geperst die zorgen voor de gesloten cellen isolatie. De meeste lichtgewicht foam of schuimmatrassen worden opgerold of opgevouwen meegenomen.

Voordelen

De matjes zijn lichtgewicht, goedkoop en bijna onbreekbaar. Een ander voordeel is dat ongeacht de omstandigheden een foam matje altijd zijn R-waarde houdt wat er ook maar gebeurd. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een lek luchtbed.

Een foam matje kan ook heel goed als extra isolatie gebruikt worden onder een luchtbed. Met twee samen krijg je een hogere R-waarde en kun je je luchtbed beschermen tegen voorwerpen waar je luchtbed lek van raakt.

Beste lichtgewicht schuim slaapmat

Het matje kun je ook zonder problemen aan de buitenkant van je rugzak dragen, omdat je niet bang hoeft te zijn om deze te beschadigen en een bijkomend voordeel is dat je hem dan snel even kunt gebruiken om op te zitten tijdens je lunchpauze.

Nadelen

De slaapmatjes zijn natuurlijk minder comfortabel dan een luchtbed. Er zit minder demping in en zijn over het algemeen aan de grote kant.

Isolatie en R-waarde

Ongetwijfeld is dit de belangrijkste kenmerk van een lichtgewicht slaapmat waar je op zult letten. Je wilt namelijk ’s nachts niet rillend wakker worden van de kou omdat al je warmte naar de grond verloren is gegaan. 

We raden je aan om het artikel te lezen “Wat is de R-waarde (R-value) van een slaapmat?” zodat je een wel overwogen keuze kan maken voordat je je lichtgewicht slaapmatje aanschaft. 

Kort samengevat de hoogtepunten van de R-waarde

 • hogere R-waarde betekent meer isolatie
 • de schaal is evenredig, een matje met een R-waarde van 4.0 is twee keer zo warm als een matje met een R-waarde van 2.0
 • Om je totale isolatie te berekenen van een luchtbed met schuimmatje tel je de twee R-waarden bij elkaar op. 
 • De R-waarden worden door een onafhankelijk instituut getest en daardoor kun je gemakkelijk alle lichtgewicht slaapmatjes met elkaar vergelijken. Welk merk, type of model het ook maar is.

Overige kenmerken van een lichtgewicht slaapmat

Er zijn meer eigenschappen waar je op kunt letten bij het uitzoeken van jouw perfecte lichtgewicht slaapmatje. Ben je wat langer dan de gemiddelde Nederlander, dan zou je waarschijnlijk een langer slaapmatje willen overwegen.

Draai je veel of houdt je gewoon van een bredere slaapmat dan is dit ook mogelijk en is het goed om de breedte van de slaapmat in de gaten te houden.

Let wel op dat je slaapmatje in je tent past zowel in de lengte als in de breedte. Heb je je lichtgewicht tent nog niet gekocht, we hebben de top lichtgewicht tenten voor je bekeken en helpen je graag bij jou keuze.

Onze Top 7 lichtgewicht slaapmatjes van 2020

 1. Exped SynMat UL M 
 2. NeoAir Xlite Lemon Curry R
 3. KLYMIT Insulated Static V
 4. Lowland Outdoor Pioneer
 5. Thermarest Z-Lite Sol
 6. Sea to Summit UltraLight Insulated
 7. Best Deal – Bever Himalaya 10mm

1. Exped Synmat UL 7 M

Slaapmat Exped

Specificaties

 • Lengte: 183cm
 • Breedte: 52 cm
 • Gewicht: 475 g
 • R-waarde: 2.9
 • Pakformaat: 24 x ⌀10 cm

Onze favoriet in deze lijst is zonder twijfel een lichtgewicht Exped Synmat slaapmat. Deze slaapmat is zeer comfortabel, zeer licht en heeft een klein pakformaat. Alles wat je zoekt in een lichtgewicht slaapmatje. 

Zelf hebben we al een aantal jaar veel plezier van onze Exped Synmat 7UL slaapmat. We hebben slechts eenmaal een probleem met een Exped matje gehad, maar de klantenservice is echt uitstekend.

We konden het matje opsturen en na controle werd ons zonder probleem een nieuwe opgestuurd waar we nu vele jaren later nog steeds plezier van hebben. De Exped SynMat komt met 5 jaar garantie.

Bij de slaapmat krijg je een handige pompzak waarmee je snel en eenvoudig je luchtbed op de gewenste dikte opblaast. Dit voorkomt ook dat je met je adem een hoge luchtvochtigheid naar binnen blaast.

Bestel hem hier:

2. NeoAir Xlite Lemon Curry R

beste lichtgewicht slaapmatje

Specificaties

 • Lengte: 183cm
 • Breedte: 51 cm
 • Gewicht: 340 g
 • R-waarde: 4.2
 • Pakformaat: 23 x ⌀10 cm

Thermarest staat al jaren bekend om zijn hoge kwaliteit opblaasbare slaapmatjes. Ook deze NeoAir Xlite is geen uitzondering. Wil je het kleinste pakformaat en de beste prestatie dan is deze slaapmat zeker een goede optie. 

Deze slaapmat heeft veruit de beste warmte-tot-gewicht ratio van alle slaapmatjes. Dit is niet een van de goedkoopste, maar je kunt er zeker van zijn dat je hier vele jaren plezier van zult hebben. Met een R-waarde van 4.2 is deze ook bijna warm genoeg om in de winter te kunnen gebruiken. 

Een ander voordeel van deze mat is dat je deze in 4 verschillende afmetingen kunt krijgen, voor als je toch een langere of bredere mat wilt hebben. Als je de lichtgewicht mat besteld krijg je er een pompzak, stuff sack en reparatiesetje bij.

3. KLYMIT Insulated Static V

Specificaties

 • Lengte: 183cm
 • Breedte: 51 cm
 • Gewicht: 450 g
 • R-waarde: 4.4
 • Pakformaat: 20 x ⌀13 cm

KLYMIT is een redelijk onbekend merk in Nederland. Maar deze revolutionaire slaapmat zou daar wel eens verandering in kunnen brengen. De Static V slaapmat is uitgerust met een V-vormig ontwerp van de luchtkamers. Deze vormgeving zorgt ervoor dat je comfortabel kunt slapen, of je nu graag op je rug, buik of zij ligt. 

Het V-ontwerp helpt ook om in het midden van je slaapmat te blijven liggen, dit voorkomt dat je van je matje afrolt. 

De R-waarde van 4.4 liegt er ook niet om. Het speciale ontwerp helpt om je ’s nachts warm te houden zelfs in de guurste omstandigheden. Deze slaapmat is niet een van de lichtste slaapmatjes die je kunt krijgen maar de kwaliteit en comfort wat je ervoor terugkrijgt kan de paar honderd gram zeker waard zijn. Vergeet ook niet de levenslange garantie die je krijgt bij aankoop van een KLYMIT Static V lichtgewicht slaapmat.

Bestel hem hier:

4. Lowland Outdoor Pioneer

Budget lichtgewicht slaapmatje

Specificaties

 • Lengte: 195cm
 • Breedte: 60 cm
 • Gewicht: 830 g
 • R-waarde: 4.4
 • Pakformaat: 27 x ⌀15 cm

Onder de € 100,- heb je al de geïsoleerde slaapmat van Lowland Outdoor met een ongelofelijke R-waarde van 4.4. Niet alleen heeft deze lichtgewicht slaapmat een hoge isolatiewaarde, hij is ook zeer comfortabel.

De mat is makkelijk op te blazen en is slechts 830 gram. Het matje is gemaakt van 4-way stretch 40D polyester met een TPU coating waardoor deze slijtvast is en tegelijk zacht aanvoelt. 

Je kan deze lichtgewicht slaapmat makkelijk omschrijven in 4 woorden: comfortabel, lichtgewicht, robuust en isolerend! Alles wat je wilt hebben voor je volgende wandelavontuur.

Bestel hem hier:

5. Thermarest Z-Lite Sol

Specificaties

 • Lengte: 183cm
 • Breedte: 51 cm
 • Gewicht: 410 g
 • R-waarde: 2.0
 • Pakformaat: 51 x 13. x 14 cm

Deze zo goed als onverwoestbare mat kun je echt overal mee naartoe nemen. Voor de echte ultralight wandelaar is dit het matje voor elke trip. De Therm-a-Rest Z-lite Sol is een extreem duurzame gesloten cellen mat.

De onderkant heeft een oppervlakte die gemaakt is om warmte terug te kaatsen naar je lichaam. De mat is ideaal voor personen die genoeg hebben aan de basiscomfort.

Het gewicht van deze mat in combinatie met het onverwoestbare ontwerp maakt deze mat zeer geschikt voor meerdaagse wandelingen en hikes. Het opvouwbare ontwerp is een groot voordeel omdat de mat daardoor zeer compact mee te nemen is.

Dit is ook de juiste keuze als extra isolatie om in combinatie met je opblaasbare slaapmat te gebruiken. Als je op zoek bent naar een ultralicht gewicht, warm, duurzaam en comfortabel matje dan is de Therm-a-Rest Z-Lite Sol de juiste keuze als jouw nieuwe matje.

Bestel hem hier:

6. Sea to Summit UltraLight Insulated

Sea to Summit Beste slaapmat 2020

Specificaties

 • Lengte: 184cm
 • Breedte: 55 cm
 • Gewicht: 480 g
 • R-waarde: 3.1
 • Pakformaat: 23 x ⌀10 cm

Het Australische merk Sea to Summit ontwikkeld heel veel praktische producten die je kunt gebruiken tijdens je wandel vakanties. Ook het lichtgewicht slaapmatje van Sea to Summit is er een die vol met technologische hoogstandjes zit. En ze blijven hun matjes verder ontwikkelen. 

De Air Sprung Cells is zo’n ontwikkeling waaraan je gelijk ziet dat de slaapmat niet lijkt op de concurrentie, in plaats van grote luchtcellen die over de hele mat lopen heb je nu te maken met een ruitjespatroon. Het voordeel van deze constructie is dat het heel comfortabel ligt en daardoor ook heel klein in te pakken is. 

Het multifunctionele ventiel helpt bij het opblazen en leeg laten lopen van de mat, maar dit is niets anders dan wat de andere matjes bieden. Waar het multifunctionele ventiel anders is dan de concurrentie, is dat je deze heel makkelijk kunt fine-tunen door er een beetje lucht uit te laten ontsnappen door middel van een speciaal knopje. En kun je dus de perfecte hardheid van je luchtmatras bepalen voor een heerlijke nachtrust.

Bestel hem hier:

7. Super Deal! Bever Himalaya 10mm R-waarde 1.7

Specificaties

 • Lengte: 185cm
 • Breedte: 55 cm
 • Gewicht: 320 g
 • R-waarde: 1.7
 • Pakformaat: 55 x ⌀20 cm

Op Bever.nl is deze slaapmat nu te vinden voor slechts €16,95. Dit is een super scherpe prijs voor een matje met een geteste R-waarde.

Voor deze prijs kun je menig merkloos matje bestellen op Amazon.nl, maar het feit dat deze slaapmat speciaal voor de Bever outdoor winkel gemaakt is en officieel getest is maakt deze mat een zeer interessante budget optie. 

De Bever Himalaya 10mm is een zo goed als onverwoestbare slaapmat. De mat is gemaakt van zeer duurzaam schuim met een uniek ontwerp.

De ondersteunende en de warmte vasthoudende ribbels zorgen voor het essentieel comfort dat je nodig hebt voor je volgende kampeer avontuur. 

De mat is ook zeer geschikt om overdag tijdens een pauze even uit rollen om op te zitten of even een dutje te doen, zonder dat je bang hoeft te zijn hem te beschadigen.

Is de r-waarde van 1.7 voor jouw iets aan de lage kant in het voorjaar of najaar dan kun je er altijd een extra slaapmat bovenop leggen. 

Bestel hem hier:

Welk lichtgewicht slaapmatje is geschikt voor jou?

Dat is een vraag die we allemaal zelf moeten beantwoorden. Maar een belangrijk punt voordat je deze keuze maakt is hoe past het slaapmatje in jouw complete slaapsysteem.

Het is goed om eerst na te denken over welk slaapsysteem ik wil gebruiken voor mijn kampeertrip. Daarna kun je kiezen welke specifieke slaapmat in jouw slaapsysteem past.

Wil je meer weten over het perfecte lichtgewicht slaapsysteem voor de echte wandelaar?

Lees verder 

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten