Het Hoe, Wat en Waarom van trekkingstokken – De ultieme gids 2024

Of je nu een dagwandeling, meerdaagse wandeling of aan trailrunning doet, wandelstokken zijn daarbij een grote hulp. Na het lezen van deze guide zal je het ongetwijfeld met me eens zijn dat ze echt onmisbaar zijn voor je volgende wandelavontuur. 

Onze trekkingstokken op vakantie in Turkije

Begin 2020 hadden we een tweetal set trekkingstokken besteld om te gaan gebruiken tijdens onze wandeling van de Carian Trail in Turkije die we gepland hadden voor het voorjaar in 2020. Zoals we allemaal weten heeft de Covid-19 pandemie daar roet in het eten gegooid. 

Dus we moesten even wachten voordat we deze nieuwe wandelstokken aan een goede test konden onderwerpen. Niet alleen de stokken maar ook of we het zelf wel echt prettiger zouden vinden om met trekkingstokken te lopen. 

Na het opheffen van de lockdown hier in Istanbul zijn we er eind mei 2021 dan ook gelijk een weekje op uit getrokken om te genieten van de natuur en onze wandel en trekking skills te testen. 

Om na al dat binnen zitten eenvoudig te beginnen, hebben we gekozen voor de Troy Culture Route. Deze route is ongeveer 120 km lang en gaat vanaf Troy naar Assos over glooiend terrein.

In 5 dagen tijd hebben we hier ongeveer 90 km van gelopen, we hebben hem dus niet helemaal uit gelopen. Meer over de wandeling zelf vindt je hier in ons verslag over de Troy Culture Route. 

Maar ons doel hebben we wel bereikt, lekker kunnen ontspannen en onze camping gear weer aan de elementen onderwerpen, inclusief onze nieuwe wandelstokken. 

We willen daarom graag met jullie onze ervaring delen van het lopen met trekkingstokken, waar op te letten bij de aanschaf en of het aanschaffen van wandelstokken echt wel de moeite waard is voor een dagwandeling, meerdaagse wandeling of voor het trailrunnen.

Wat zijn de voordelen van het wandelen met trekkingstokken?

Er zijn zowel voor als nadelen aan het wandelen met trekkingstokken. Voor ons is het duidelijk dat de voordelen vele malen groter zijn dan de nadelen. 

Plus het feit dat als je een setje opvouwbare wandelstokken aanschaft, je deze makkelijk op je rugzak kunt vastbinden op het moment dat je een stuk van de wandeling tegenkomt waar stokken misschien een nadeel kunnen zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan een steile helling omhoog of het naar beneden klauteren. 

Welke voordelen zijn er aan het wandelen met wandelstokken. Allereerst zorgen stokken ervoor dat er minder belasting op je gewrichten komt. Stokken nemen een deel van de schok op die je met elke stap zet. Dit is vooral het geval als je stijgt of daalt tijdens je wandeling. 

Klimmen met trekkingstokken

Zelf hebben we ook regelmatig met een beurse knie gezeten na een stevige beklimming of na het continue dalen in een wandeling.

We hebben tijdens onze laatste wandeling echt gemerkt dat zowel tijdens het stijgen als tijdens de afdaling de stokken veel druk van onze knieën afnemen waardoor wij langer door konden lopen en helemaal geen last van onze knieën hebben gehad. 

Een tweede voordeel dat wandelen met stokken biedt, is dat je armen ook bezig blijven. Je zult tijdens een wandeling vooral je benen moeten gebruiken, maar het is ook lekker om je bovenlichaam bezig te houden.

Trekkingstokken geven je armen en bovenlichaam wat extra beweging waardoor je kunt voorkomen dat je handen gaan zwellen tijdens een beklimming. 

Als je je armen langs je zijde laat hangen tijdens een wandeling, kan dit voor een slechte doorbloeding zorgen. Met als gevolg dat je vingers, handen en polsen kunnen gaan opzetten.

Door je armen iets hoger te houden en ze te bewegen, zoals wat je doet tijdens het wandelen met stokken, zorgt dit voor een betere circulatie waarmee het eventueel opzwellen voorkomen kan worden. 

Het derde voordeel van wandelen met trekkingstokken is dat je makkelijker je balans kunt houden. We merken vooral als we een meerdaagse wandeling lopen en we redelijk aan het gewicht zitten met onze rugzak dat het soms lastiger is om de balans te houden op ruwere stukken terrein. 

We merkten echter dat het wandelen met trekkingstokken hielp om minder energie te verliezen om zo in balans te blijven met al dat extra gewicht op onze rug. De energie die we hierdoor over hadden, hielp ons om een paar km langer door te lopen gedurende de dag. 

Ook kunnen stokken helpen te balanceren als je door het water waad om naar de overkant van een rivier te komen. Ook tijdens het doorwaden van een rivier is je balans houden erg prettig, anders moet je ‘s avonds al je spullen drogen bij het kampvuur. 

Kampvuur bij tenten om warm te worden

Natuurlijk helpt het ook je balans te bewaren als je door de sneeuw moet, of stijgt of daalt op een zanderig pad of een pad met veel losse stenen. Het lijkt misschien niet veel uit te maken, maar met 15-20 kg extra op je rug helpen een paar stokken je om je balans te houden, zelfs als je even een misstap maakt. 

Een vierde voordeel is dat je vaak een hoger tempo loopt met stokken. Je krijgt een soort ritme te pakken met de stokken waardoor je stevig de pas erin kunt houden voor een langere periode. Dit is ook vaak waar Nordic Walking op hamert en waardoor personen vaak langer en steviger doorlopen. 

Nu we eenmaal gebruik van stokken maakten, merkten we zelf ook dat we een iets hoger ritme liepen dan voorheen. Ondanks dat we nog lang niet in conditie waren van voor de Corona-periode, hielpen de stokken ons om desondanks toch aan een normale wandelsnelheid vast te houden. 

Het vijfde voordeel van stokken is dat ze je wat zelfverzekerder kunnen maken als je met honden te maken krijgt. Je komt in Turkije vooral de grote Turkse Herders tegen die de schapen bewaken. Normaal gesproken blaffen ze alleen maar. Mochten ze pups bij zich hebben, dan wordt het een ander verhaal en zijn ze nog waakzamer.  

Door te lopen met een paar trekkingstokken krijg je toch het gevoel dat je iets meer afstand kunt houden tussen de honden en jezelf. Al is dit soms maar mentaal, het lopen met een stok kan je helpen minder angstig te zijn voor de dieren die eventueel op je pad komen. 

En dan bedoel ik niet om de stokken te gebruiken om de dieren te slaan, maar vaak is het voldoende om ze te verjagen door de stokken tegen elkaar te slaan, of tegen een boom of rots, het harde geluid zal de meeste dieren wegjagen. Door ze boven je hoofd te houden kunnen ze je groter laten lijken zodat de dieren op deze manier afgeschrikt worden.

Nog een voordeel, het zesde voordeel, is dat je misschien wel een aantal grammen thuis kunt laten van je tent. Sommige tenten kun je opbouwen met je wandelstokken in plaats van de gebruikelijke tentstokken. 

Hierdoor kun je met gemak een paar honderd gram thuis laten. Je zult alleen wel een tent moeten hebben waarbij dit ook daadwerkelijk mogelijk is. Dit is iets waar wij nu ook zelf serieus naar kijken. Een tent die je met enkel een paar haringen en je wandelstokken kunt opzetten. 

In Nederland zijn er nog niet zo veel mogelijkheden wat betreft tenten zonder tentstokken, maar we hebben een aantal gevonden die beschikbaar zijn voor de echte grammen tellende wandelaar. Onze favoriete wandelstok tent is de ultra lichtgewicht tarptent van LanShan

Ondanks dat hij niet zeer ruim is voor 2 personen is dit een ideale tent als je elke gram wilt besparen en je gebruik wilt maken van je trekkingstokken als tentstokken.

Lichtgewicht tent met wandelstokken

We hebben ook als voordeel gemerkt dat het lopen met wandelstokken mensen nieuwsgieriger en behulpzamer maakt, je zult dus sneller een gesprekje met de locals kunnen aanknopen en met een beetje mazzel een lift naar het dichtstbijzijnde dorp krijgen. 

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook een aantal nadelen aan het wandelen met trekkingstokken. Soms zitten ze in de weg als je bijvoorbeeld een steile helling moet opklimmen op handen en voeten, of als je gebruik maakt van een touw voor de veiligheid. 

Dan zul je het snel zat zijn om je stokken op te bergen, vervolgens weer tevoorschijn te halen om ze daarna weer te moeten opbergen, enz. Ook als je graag foto’s of video’s wilt maken zoals wij dat graag doen onderweg, is het soms lastig als je in beide handen een stok hebt. Je zult dus een beetje meer tijd kwijt zijn aan ‘even’ een fotootje onderweg te schieten. 

Trekkingstokken met een zware rugzak

Een tweede nadeel is dat je toch extra gewicht meeneemt. Ook als je er continue mee wandelt heb je snel een paar honderd gram extra mee. Als je je stokken alleen gebruikt tijdens het klimmen of dalen dan zal je de rest van de tijd het extra gewicht op je rug hebben. Iets wat een wandelaar juist wil vermijden. 

Het derde nadeel heeft te maken met tweede voordeel. Kan een voordeel ook een nadeel zijn, vraag je je misschien af? Ja, want je armen en bovenlichaam extra gebruiken tijdens het wandelen met trekkingstokken is natuurlijk niet alleen goed voor je armen en bovenlichaam, maar hierdoor zul je wel meer energie kunnen verbranden. 

Er zijn nog niet veel studies die hier naar gekeken hebben en eerlijk gezegd moeten wij zeggen dat je armen en bovenlichaam een beetje extra laten bewegen niet echt een nadeel genoemd kan worden, ondanks misschien dat beetje extra energie wat je verbruikt. 

Het vierde nadeel aan het wandelen met trekking stokken is dat ze nogal duur kunnen zijn. Het samenstellen van een goede wandeluitrusting is al duur genoeg.

Wandelstokken zijn geen essentieel onderdeel van een wandeluitrusting, waardoor het vaak voor degene die net beginnen met hun wandelavontuur een onderdeel is die ze niet gelijk aanschaffen. 

We moeten eerlijk zijn, zelf hebben we ook een aantal jaren zonder wandelstokken gelopen. Vooral omdat onze favoriete trekkingstokken niet de goedkoopste waren. Een setje trekkingstokken kost je al gauw tussen de €40-200,-. Als je echter op zoek bent naar een degelijk set opvouwbare trekkingstokken kunnen we zeker de Black Diamond Distance Carbon Z Trekkingstokken aanraden. 

Ben jij een LNT (Leave no trace) wandelaar? Dan is dit misschien een nadeel waardoor je niet met trekkingstokken wilt lopen. Want door te wandelen met wandelstokken laat je soms sporen achter.

Bijvoorbeeld doordat je met de punten van je stokken rotsen en stenen beschadigt, maar ook als je over oude historische Romeinse wegen loopt. En dat soort paden hebben we veel in Europa. 

Welke soorten trekking stokken zijn er? 

En natuurlijk de vraag welke trekkingstokken zijn het beste voor jou. Omdat er zoveel verschillende trekkingstokken te verkrijgen zijn, met soms hele kleine verschillen, kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. 

Vooral als het je eerste setje wandelstokken zijn, waar moet je dan op letten? Er zijn vier hoofdpunten die je zullen helpen bij de keuze van je nieuwe setje trekking stokken. Het materiaal van de stokken, het materiaal van de greep, het ontwerp van de stokken en de lengte. 

Laten we beginnen bij de verschillende materialen waarvan een trekkingstok gemaakt kan zijn. Het materiaal en details omtrent een trekkingstok bepalen vaak ook mede de prijs categorie waarin een bepaalde trekkingstok valt. 

Carbon (koolstofvezel)

Een trekkingstok van carbon heeft als voordeel dat deze zeer licht in gewicht zijn. Carbon trekkingstokken zijn vaak de keuze voor de wandelaars die een stok willen hebben met een zo laag mogelijk gewicht. Of dit nu is om continu mee te lopen, of om ze in de tas te hebben voor alleen het stijgen en dalen in een wandeling. 

Het nadeel aan carbon trekkingstokken is dat deze iets minder sterk zijn, en als je dus het type wandelaar bent dat veel op je stokken leunt om je balans te houden zijn carbon stokken misschien niet de beste keuze voor jou. 

In tegenstelling tot aluminium trekkingstokken geven carbon trekkingstokken geen waarschuwing voordat ze breken, waardoor het plotseling gebeurd en je waarschijnlijk erdoor overvallen wordt en geen tijd hebt om je balans weer te vinden. 

Maar omdat het proces om een koolstofvezel trekkingstok te maken ingewikkelder en dus duurder is dan het maken van een aluminium stok, zie je dit ook terug in de prijs. Maar het grote voordeel is de gewichtsbesparing wat een koolstofvezel wandelstok je kan bieden. 

Opvouwbare lichtgewicht trekkingstok

Onze favoriete carbon trekkingstok is zonder twijfel de Black Diamond Distance Carbon Z Trekkingstok, deze is zowel superlicht in gewicht en opvouwbaar waardoor hij makkelijk meegenomen kan worden. 

Aluminium

Aluminium is een zeer duurzame en redelijk lichtgewicht alternatief voor carbon. En aluminium heeft als voordeel dat het iets meer krachten aankan. Zelf hebben we voor aluminium trekkingstokken gekozen omdat deze betaalbaarder zijn dan de carbon stokken maar ook omdat dit onze eerste set is die we aanschaffen. Nu leren we met de stokken te lopen, zonder bang te zijn om deze te breken. 

Ik heb al eenmaal bijna een stok in tweeën gebroken tijdens onze wandeling, eerlijk gezegd denk ik dat als het een carbon stok was geweest ik hem had moeten vervangen. 

Natuurlijk is aluminium iets zwaarder dan een carbon stok, maar door het prijsverschil was het voor ons nog niet waard om voor carbon trekkingstokken te gaan. 

Wij hebben deze trekkingstokken aangeschaf en zijn er zeer blij mee! Beide zijn opvouwbare wandelstokken, het enige verschil voor ons is de lengte en de grip. We hebben bewust twee verschillende grip materialen gekozen om het verschil te testen. Tot nu toe zijn we zeer tevreden over beide opties. 

Aluminium trekkingstokken die wij hebben en kunnen aanraden: 

Hout

Veel wandelaars beginnen met stokken te lopen van takken die ze onderweg vinden en op maat maken. Ook kun je natuurlijk op veel plekken houten wandelstokken kopen, maar voor een meerdaagse wandeling en natuurlijk voor het reizen van en naar je wandeling is het hebben van een vaste houten wandelstok niet ideaal. 

Maar weet je nog niet zeker of wandelen met wandelstokken wel echt iets voor jou is, dan is dit een goedkope test. Aan het begin van je wandeling probeer je twee redelijke takken te vinden met een diameter van ongeveer 1,5-2 cm die je als houten trekkingstokken kunt gebruiken. 

Probeer hier een aantal dagen van je wandeling mee te lopen om jezelf te overtuigen van het voordeel, of nadeel, van wandelstokken. Maar we zullen zeker geen houten trekkingstokken aanraden om aan te schaffen als onderdeel van je wandeluitrusting.

Het materiaal van de greep

EVA-schuim

EVA is de afkorting voor Ethyleen-Vinyl-Acetaat. Een redelijk nieuwe soort milieuvriendelijk en schuimend kunstof. Dit materiaal heeft zeer goede dempende, vocht afstotende en slijtvaste eigenschappen. 

EVA-schuim is zeer comfortabel en redelijk goedkoop, waardoor dit vaak toegepast wordt op de goedkopere aluminium trekkingstokken. Maar omdat EVA-schuim ook zeer duurzaam is wordt dit ook wel toegepast op een aantal carbon trekkingstokken. 

Kurk greep

Kurk is een natuurlijk product, wat niet alleen comfortabel en duurzaam is, maar ook beter zweet afvoert waardoor je minder snel last van blaren zult krijgen. Heb je snel last van zweethanden dan raden we aan om voor een trekkingstok met een kurk handgreep te gaan. Een trekkingstok met kurk greep is ook zeker aan te raden als je voornamelijk in warme en/of zeer vochtige omgeving loopt. 

Een kurk greep is vaak wel wat duurder dan een greep gemaakt van EVA-schuim, maar het grote voordeel is dat een kurk greep naar je handen gaat staan waardoor de stokken juist comfortabeler aan gaan voelen na verloop van tijd. 

En omdat kurk een natuurproduct is voelt het vaak ook prettiger aan. Het prijsverschil tussen een EVA-schuim greep en kurk greep is ongeveer €10-15,-. Beste trekkingstok met kurk greep naar onze mening is de Black Diamond Alpine FLZ Wandelstokken.

Rubberen greep

Een rubberen greep is ook een goede optie voor op een trekkingstok. Rubberen grepen kom je voornamelijk tegen op de goedkopere trekkingstokken. Het grote voordeel van rubberen handgrepen is dat ze echt tegen een stootje kunnen. 

Een ander voordeel van een rubber greep op je trekkingstok is dat deze geen vocht opnemen, je kunt ze dus makkelijk en snel schoon en droog maken als ze vies geworden zijn. Ze houden hun vorm en een rubber greep zal nooit een vieze geur afgeven wat eventueel wel met een kurk greep kan gebeuren.

Trekkingstokken met een rubber greep zijn alleen niet zo comfortabel als een trekkingstok met een EVA-schuim of kurk greep, dit is omdat een rubber greep harder is. Dit is ook de reden dat je sneller last van blaren zult kunnen krijgen met een rubber greep. 

Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van wandel handschoenen, maar dit is niet ideaal in warmere weersomstandigheden. 

Verschillende modellen trekkingstokken

Opvouwbaar

Dit is zonder twijfel onze favoriete uitvoering voor een trekkingstok. Dit is omdat je stokken lichter zijn en makkelijker mee te nemen zijn in de vliegtuig bagage en rugzak. Dit zijn lichtgewicht wandelstokken die zeer klein opgevouwen kunnen worden.

De meeste opvouwbare trekkingstokken bestaan uit 3 delen die bij elkaar gehouden worden door een kabel die er doorheen loopt. Op het moment dat je ze in elkaar zet en het laatste deel op zijn plek schuift, wordt dit op zijn plek gehouden door een vergrendelingsmechanisme met een drukknop. 

Vervolgens is het bovenste deel vaak op lengte instelbaar waardoor je de trekkingstokken kunt instellen tussen de 105-130 cm of 115-140 cm afhankelijk van de trekkingstokken die je gekocht hebt. Dit bovenste deel kun je instellen met behulp van een extern blokkeermechanisme.

Telescopische trekkingstokken

Telescopische trekkingstokken bestaan uit 2 of 3 delen die in elkaar schuiven en via een blokkeermechanisme, extern of intern, vastgezet kunnen worden. 

Het grote voordeel van telescopische trekkingstokken is dat ze in lengte meer afstelmogelijkheden hebben. Dit zorgt ervoor dat je dit type vaak maar in een lengte kunt aanschaffen, omdat ze voor alle lengtes te gebruiken zijn. Ook zijn telescopische wandelstokken vaak duurzamer dan opvouwbare trekkingstokken. 

Het grote nadeel is dat ze 20 cm of meer langer zijn in ingeschoven staat dan een opgevouwen trekkingstok. Dit kan zeker een nadeel zijn als je regelmatig met het vliegtuig naar je wandelbestemming gaat of als je ze in je rugzak wilt stoppen tijdens je wandeling. 

Heb je problemen met het vastzetten van je telescopische trekkingstokken? Bekijk de oplossing in het artikel “Hoe repareer je een wandel of trekkingstok die je niet vast kunt zetten?“.

Vaste lengte

Trekkingstokken met een vaste lengte zijn niet echt veel voorkomend als wandelstok. Skistokken zijn een soort wandelstok met vaste lengte, maar we raden het zeker niet aan om je skistok te gaan gebruiken als wandelstok. Voornamelijk omdat je skistok een andere lengte heeft dan dat je zult gebruiken als wandelstok. 

Geschiedenis tijdens de wandeling met trekkingstokken

Ook is het lastig om een trekkingstok met vaste lengte in je tas op te bergen als je ze niet gebruikt. Voor nordic walking worden soms nog wel eens wandelstokken met een vaste lengte gebruikt. Wees er dan wel zeker van dat je de wandelstokken met de juiste lengte besteld, want je kunt deze niet instellen. 

Lengte van je trekkingstokken

Het is echt heel belangrijk dat je de juiste lengte trekkingstokken aanschaft om er echt volledig voordeel van te hebben tijdens het wandelen. 

Lengte persoonAanbevolen lengte trekkingstok
135 – 142 cm95 cm
143 – 150 cm100 cm
151 – 158 cm105 cm
159 – 165 cm110 cm
166 – 172 cm115 cm
173 – 180 cm120 cm
181 – 187 cm125 cm
188 – 195 cm130 cm
≥195 cm135 cm
Gemiddelde lengte trekkingstokken voor lengte persoon

Stokken die te kort zijn zorgen ervoor dat je voorover zult leunen tijdens je wandeling waardoor je je rug extra belast. Als je daarentegen te lange stokken gebruikt zal je iets achterover gedrukt worden waardoor je je schouders extra zult belasten.

Neem dus even de tijd aan het begin van de wandeling om je stokken goed in te stellen zodat je een goede houding tijdens het wandelen hebt en je het maximale effect en comfort uit je stokken haalt. Maar vergeet niet dat je ze tijdens de wandeling misschien ook moet aanpassen naar de omstandigheden.

Normale wandel omstandigheden

De lengte van een trekkingstok is correct als je rechtop staat met je wandelschoenen aan en je onderarm een hoek van 90 graden maakt en de trekkingstok rechtop staat. Vaak kun je aan de hand van je lichaamslengte bepalen welke trekkingstok lengte voor jou geschikt is. Zoals hierboven beschreven kun je vaak zowel een telescopische als opvouwbare trekkingstok nog in lengte aanpassen. 

Tijdens het stijgen

Als je een lang pad hebt dat omhoog loopt, wandel je prettiger met je trekkingstokken als je ze ongeveer 5 à 10 cm korter maakt. Daarmee krijg je meer grip en een betere balans. Hoe steiler de helling hoe korter je de trekkingstokken wilt maken. 

Het doel is dat de stokken je de extra push omhoog geven zonder je armen of schouders extra moe te maken. Daarom wil je je armen zo natuurlijk mogelijk bewegen tijdens het omhoog wandelen. 

Tijdens het dalen

Dit is het omgekeerde scenario van het stijgen. Nu is het verstandig om je stokken ongeveer 5 tot 10 cm langer te maken zodat je niet voorover gebogen hoeft te wandelen om toch gebruik van je stokken te maken. Het zorgt ervoor dat je je lichaam juist rechtop kunt houden en een beter balans kunt vinden. 

Langs een schuine helling

Als je een lang stuk over een schuine helling moet lopen kan het ook verstandig zijn om je wandelstokken daaraan aan te passen. Dit betekent dat je de trekkingstok aan de bergkant juist iets korter maakt en de trekkingstok aan de zijde van het dal misschien iets langer moet maken. Dit kan je zeker een groot voordeel in comfort en balans geven.

Onze favoriete trekkingstokken

In onze zoektocht naar de beste en comfortabelste trekkingstokken hebben we een lijst samengesteld van de beste trekkingstokken die er in Nederland verkrijgbaar zijn.

We hebben niet alleen gekeken naar duurzaamheid, comfort en gewicht, maar hebben ook op de prijs gelet. Het is ons doel dat deze lijst je kan helpen om eenvoudig de juiste trekkingstokken voor je volgende avontuur te vinden. 

Heb je geen zin om de lijst door te gaan en de verschillen te onderzoeken? Dit zijn in de vier hoofdcategorieën onze aanraders: 

Genieten van de wandeling met trekkingstokken

Hoe gebruik je wandelstokken?

Zorg er allereerst voor dat je de lengte van je wandelstokken goed instelt. Je onderarm moet een 90 graden hoek maken ten opzichte van je lichaam als je stil staat. Dan weet je dat je stok de juiste lengte heeft. 

Maar zoals eerder uitgelegd, als je veel omhoog moet klimmen of juist moet afdalen, is het verstandig om de lengte van je stokken hieraan aan te passen. Omhoog klimmen = kortere stokken, afdalen = langere stokken. 

Vasthouden van de wandelstokken

Waar houd je de wandelstokken nu precies vast en hoe werkt het polsbandje? Er zijn een aantal methodes die je kunt proberen om te zien welke het comfortabelste voor jou persoonlijk is. 

Persoonlijk vinden wij het prettig om het polsbandje om de hand ter hoogte van de handpalm te hebben. Dan rust de hand op het bandje, maar je duim steekt er nog niet doorheen. Je grijpt de wandelstok en het bandje dan vast met je duim. (Zie foto) 

Met deze greep heb je minder last van het bandje omdat deze nergens strak omheen zit. Heb je liever dat je echt op je bandje kunt leunen dan kun je het beste je hand helemaal door het bandje doen zodat het bandje om je pols zit. Dan leun je als het ware met je pols op het bandje en grijp je met je hand de stok vast. 

Het nadeel van deze manier is dat je niet snel je stok los kunt laten als je valt of uit balans raakt. Je wandelstok blijft om je pols hangen. (Zie foto)

Een derde optie is om je hand door het bandje te steken en vervolgens je duim over het bandje de stok vast te grijpen. Dit zorgt ervoor dat je bandje wat langer kunt laten, zodat je makkelijker in en uit kunt glijden. Ook zorgt dit voor een goede ondersteuning omdat je, als je hem goed instelt, je op het bandje kunt leunen met je pols. 

Dan hoef je de wandelstok niet met veel kracht vast te houden, omdat je hand op zijn plaats gehouden wordt door het polsbandje van de wandelstok. 

Wandelpas met trekkingstokken

Dit vereist misschien in het begin een beetje oefening, maar het zal een automatisme worden als je dit vanaf het begin goed hebt. 

De efficiëntste manier van wandelen met trekkingstokken is door de tegenovergestelde arm te gebruiken van de voet die je naar voren zet. Dat wil zeggen op het moment dat je met je rechtervoet een stap zet, je op dat moment ook je linker wandelstok neerzet. En als je met je linkervoet een stap zet, je op dat moment je rechter wandelstok neerzet. 

De stok moet je niet voor je neerzetten, maar de stok moet de grond raken ongeveer ter hoogte van je achterste been. Dit zal ervoor zorgen dat je jezelf automatisch naar voren duwt. 

Zoals gezegd zal dit wat oefening vereisen, maar als je eenmaal in het ritme zit zul je niet meer willen stoppen!

Accessoires voor trekkingstokken

In de meeste gevallen krijg je een aantal accessoires bij je trekkingstokken als je deze nieuw koopt. Maar waar gebruik je de verschillende onderdelen voor?

De meeste trekkingstokken komen met een verwisselbare punt. Deze punten zijn vaak gemaakt van Carbid omdat dit een slijtvast materiaal is, ook heeft carbid de eigenschap om extra grip te hebben op stenen en ijs. Dit is natuurlijk zeer handig als je over gladde stenen wandelt of over ijzige gedeelten van een wandeling. Let op, carbid punten kunnen redelijk scherp worden na langdurig gebruik over asfalt of stenen! 

Daarom krijg je bij de meeste trekkingstokken er rubberen dopjes bij die over de punten gaan. Hiermee kun je over asfalt wegen lopen zonder al te veel geluid te maken, maar deze zijn voornamelijk zeer handig als je je trekkingstokken inpakt en je de overige bagage en je tas niet wilt beschadigen. 

Ook kun je speciaal voor het wandelen over de weg rubberen voetjes krijgen die afgerond zijn waardoor je hier makkelijker mee loopt en meer grip hebt op de weg. Deze zul je ongetwijfeld herkennen van de vele Nordic Walking stokken. Ook als meerdaagse wandelaar kunnen deze rubberen voetjes zeer handig zijn voor de stukken die je over de weg moet lopen. 

Soms krijg je tellers (schotels) bij je trekkingstok. Misschien denk je eerst, wat moet ik hier nu mee? Maar deze kunnen zeer handig zijn als je door zeer zanderige gedeelten loopt of door de sneeuw. Deze schotels zorgen ervoor dat je trekkingstok niet te ver wegzakt zodat je er nog steeds het voordeel van kunt hebben tijdens het wandelen. 

Tellers kun je vaak onderaan de trekkingstok schroeven, waardoor ze goed blijven zitten en je er makkelijk mee kunt wandelen. 

We raden niet aan om alle onderdelen die je bij de wandelstokken krijgt altijd mee te nemen. Je wilt natuurlijk niet te veel gewicht meenemen tijdens je wandeling. Bereid je daarom voor op je wandeling en denk na welke situaties je redelijkerwijs mee te maken kunt krijgen. Pas daar je wandelstok uitrusting op aan, net zoals je met je overige wandeluitrusting zult doen!

Onze conclusie

Ondanks dat wandelstokken geen essentieel onderdeel van je wandeluitrusting hoeven te zijn, zijn wij ervan overtuigt dat het genoeg voordelen biedt om ze tijdens elke wandelvakantie mee te nemen. 

Natuurlijk is het altijd beter om eerst geld te investeren in goede wandelschoenen voordat je je blaren probeert te voorkomen met wandelstokken. Voor wandelschoenen is het echt het verstandigst om goede degelijke en duurzame schoenen te kopen. 

De wandelstokken verminderen de stress op je knieen en kunnen je helpen je balans te houden met je rugzak op de rug over moeilijk terrein. 

Ook merkten we dat over het eenvoudigere terrein we meer snelheid konden maken en meer afstand op een dag konden overbruggen zonder oververmoeid te zijn aan het einde van de dag. 

Voor ons was het zeer prettig om tijdens het wandelen ook onze armen en bovenlichaam te bewegen, maar dit is persoonlijk. 

Als je ervoor kiest om met trekkingstokken te gaan wandelen, zorg er dan voor dat je de hoogte goed instelt en de juiste techniek oefent voordat je aan je meerdaagse wandeling begint. 

Tijdens onze lockdown hier in Turkije hebben we gelukkig goed kunnen oefenen in onze omgeving met de stokken om hier tijdens onze eerste echte meerdaagse wandeling van Assos naar Troy goed mee overweg te kunnen. 

Ook de wandeling die we hier in Istanbul gemaakt hebben is zeker de moeite waard. Zie de foto’s van ons wandelen langs de oude muur van Istanbul. 

Meer informatie

Als dit artikel je heeft geholpen meer informatie te krijgen over de juiste wandelstokken, dan zul je zeker ook onze andere artikelen over wandeluitrusting interessant vinden. 

Kunnen trekkingstokken mee in het vliegtuig?

Trekkingstokken kunnen gewoon meegenomen worden in je rugzak die je als check-in bagage meeneemt. Helaas is het niet mogelijk om de stokken als handbagage mee te nemen. Dit is omdat op wandelstokken vaak een scherp uiteinde zit.

Wandelen met een of twee wandelstokken?

Als je een meerdaagse wandeling gaat lopen met een rugzak op, dan raden we aan om met twee wandelstokken te gaan lopen. Ben je van plan slechts een dagwandeling te gaan maken met je dagrugzak, dan kan slechts één stok voldoende zijn. Dit heeft natuurlijk ook te maken met persoonlijke voorkeur.

Wat is het verschil tussen nordic walking stokken en trekkingstokken?

Het voornaamste verschil tussen NW stokken en trekkingstokken is dat NW stokken vaak uit een stuk bestaan en dat trekkingstokken telescopisch of opgevouwen kunnen worden. Daarnaast hebben NW stokken vaak een lus die meer weg heeft van een handschoentje, trekkingstokken daarentegen hebben een normale lus. Ook zie je vaak verschil in de greep, trekkingstokken hebben vaak een wat ergonomischere greep.

Wat zijn goede trekkingstokken?

Goede trekkingstokken zijn stokken die je kan instellen naar de lengte die je zelf nodig hebt, daarnaast een ergonomische grip hebben en klein genoeg kunt opvouwen of in elkaar schuiven om makkelijk mee te nemen. Welke type greep, welk materiaal van de stok en extra accessoires is een persoonlijke keuze. We hebben de voor en nadelen voor elke optie hierboven genoemd. We hopen dat dit zal helpen een goede keuze te maken.

Welke soorten trekkingstokken zijn er?

De voornaamste categorieen trekking stokken zijn, lichtgewicht (carbon), aluminium, anti-shock, opvouwbaar, telescopisch en vaste stokken. Ook is het mogelijk een combinatie van twee of meerdere opties te hebben, bijvoorbeeld lichtgewicht opvouwbare trekking stokken met anti-shock systeem.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten