Beste lichtgewicht 3 persoons tent van 2024!

Voor veel wandelaars is de luxe van een beetje extra ruimte in de tent de moeite waard om wat extra gewicht mee te nemen tijdens de wandeltocht. Wij maken met z’n tweeën ook al jaren gebruik van een lichtgewicht 3-persoons tent tijdens onze wandelingen.

Het voordeel is niet alleen dat je je rugzak in de tent kunt houden, vaak heb je ook het voordeel dat een 3-persoons tent iets hoger is zodat je makkelijker rechtop kunt zitten om bijvoorbeeld te koken of om je makkelijker om te kleden. 

lichtgewicht 3 persoons tent

De afgelopen jaren hebben we heel wat tenten gezien en onderzocht. We hebben daarom onze bevindingen samengevat in deze lijst van beste lichtgewicht 3-persoon tenten.

Nog niet zo lang geleden is men ook begonnen met de ultra-lichtgewicht tent voor 3 personen. Nu zijn er hier in Nederland niet heel veel van dit type tenten op de markt maar we gaan degene die beschikbaar zijn zeker in deze lijst opnemen.

Waar let je op bij de aanschaf van een 3-persoons lichtgewicht tent?

Ongetwijfeld heb je een budget in gedachten voor je nieuwe tent. Dit is vaak een belangrijke factor bij het uitzoeken van de nieuwe tent. Dit is de beste budget tent uit ons overzicht. Maar het is goed om naar een aantal kenmerken van een tent te kijken voordat je je nieuwe tent besteld. 

Gewicht

Het gewicht is zeker belangrijk als je opzoek bent naar een lichtgewicht tent voor 3 personen. Lichtgewicht betekent voor een 3-persoons tent dat deze onder de 3 kg is inclusief alle haringen en stokken. 

De echte lichtgewicht tent is de MSR Carbon Reflex 3. Als echt elk grammetje telt kun je het beste deze tent bestellen. Wil je echter een ultra lichtgewicht 3 persoons tent hebben onder de 1kg grens bekijk dan deze optie.

Comfort

Het comfort van een tent is heel belangrijk. Het thuisgevoel van een tent, of je genoeg ruimte hebt om te slapen, kun je er makkelijk in en uitkomen, kun je bij slecht weer in je tent zitten en andere dingen doen dan slapen (denk dan bijvoorbeeld aan zittend eten, een boek lezen, met een paar een spelletje doen, etc.).

De Exped Cetus III is echt een goede tent als je gaat voor een tent met veel comfort. 

Goede keuze vanwege: vorm, dubbele deur, opbergvakken, veel ruimte in de voortent etc. Dit zorgt natuurlijk ook weer voor wat extra gewicht. Maar als je echt vanuit je tent moet leven is de Cetus III moeilijk te verslaan wat betreft comfort/gewichtsverhouding.

Het gemak van het opzetten

Dit is natuurlijk niet heel belangrijk want je kunt gemakkelijk leren om snel elke tent op te zetten en weer af te breken. Maar een tent die je snel op kan zetten heeft natuurlijk zijn voordelen vooral als je laat op de dag op je kampeerplek aankomt en het regent. Dan ben je blij als je met gemak binnen een paar seconden je tent opgezet hebt. 

Ultra lichtgewicht tenten zijn vaak wat lastiger om op te zetten omdat deze geen eigen geraamte hebben en je alles vast moet zetten met haringen. 

Waterkolom en weersbestendigheid

De meeste mensen kijken bij een tent naar de waterkolom, oftewel hoe waterdicht is de tent die ik wil kopen. Maar het is goed om verder te kijken dan alleen de waterkolom van de tent, omdat water vaak als het regent niet recht naar beneden valt. 

Regen in combinatie met wind kan ervoor zorgen dat je ondanks een hoge waterkolom toch nat kunt worden in je tent. 

Daarom kijken we ook naar hoe goed de tent bestendig is tegen zijwaartse regenval en hoe goed de tent ventileert. Op die manier heb je ‘s ochtends geen condens aan de binnenkant van je tentdoek staan. 

De MSR Mutha Hubba is een tent die je echt kunt gebruiken in alle extreme weersomstandigheden en waarin je comfortabel en droog blijft. Ook tegen een stevige storm met veel wind is deze tent goed bestand. 

Duurzaamheid

Als je een paar honderd euro investeert in een goede tent wil je er zeker van zijn dat je er een aantal jaren plezier van kan hebben.

Waar we hierbij opletten is niet de extreme omstandigheden waarbij je bijna zeker weet dat elke tent het loodje legt, maar op veelvuldig normaal gebruik zonder extra voorzichtig te zijn.

Een duurzame lichtgewicht 3-persoons tent moet wel tegen een stootje kunnen. De meeste ultra lichtgewicht 3-persoons tenten zijn niet ontworpen om ruw mee om te gaan.

Een wat zwaardere tent is vaak ook gemaakt van sterkere en zwaardere stoffen. Als je van plan bent om in afgelegen gebieden te gaan kamperen is het goed om een tent te kiezen die redelijk duurzaam is, omdat reparaties vaak veel tijd kosten en als de tent niet meer te repareren is kan dit in afgelegen terrein zeker serieuze consequenties hebben. 

De Exped Cetus en de MSR Mutha Hubba NX zijn gemaakt van een stevig materiaal en hebben extra stevig afgewerkte naden en randen, ondanks dat deze tenten te boek staan als lichtgewicht tenten is er goed nagedacht over de duurzaamheid van deze tenten. 

Natuurlijk als je langer plezier van je tent wilt hebben moet je hem na gebruik goed schoonmaken en laten luchten voordat je hem inpakt voor de winter. Als je beter voor je lichtgewicht 3-persoons tent zorgt zul je er zeker ook langer plezier van hebben. 

Beste prijs/kwaliteit

De beste 3-persoons lichtgewicht tent vinden blijft lastig. Het is altijd een kwestie van het maken van concessies: iets minder comfortabel maar meer ruimte, of juist lichter en minder duurzaam, of juist iets zwaarder en daardoor goedkoper.

Dit zijn de keuzes die iedereen zelf moet maken. We helpen je graag om de kenmerken van elke tent goed te begrijpen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. 

Niet alleen kijken we naar de kenmerken van de tenten, we willen graag stilstaan bij de vraag waar deze tent het meest geschikt voor is.

De 7 beste lichtgewicht 3 persoons tenten 

  1. MSR Mutha Hubba NX
  2. Exped Cetus III UL
  3. MSR Carbon Reflex 3
  4. Nigor WickiUp 3
  5. Exped Lyra iii
  6. Vaude Taurus 3P
  7. Budget optie: High Peak Ontario 3

Ben je echter opzoek naar een goede 4-seizoenen of wintertent voor 3 personen bekijk dan ons artikel:

1. MSR Mutha Hubba NX

Kenmerken:

  • 2100 gram
  • 2,13 x 1,72 m
  • 112 cm hoog
  • 20D ripstop nylon

De Mutha Hubba NX 3 is een super degelijke tent van MSR, dit model is het meest verkochte model van MSR. De tent is ideaal voor drie personen omdat je met 2 ingangen makkelijk je tent in kunt kruipen zonder je medebewoners te storen. De tent is geschikt voor 3 seizoenen en kun je makkelijk meenemen in de lente, zomer en herfst. 

Het voordeel van deze tent is dat hij heel makkelijk in elkaar te zetten is. Het tentframe bestaat uit 4 stokken die makkelijk te installeren zijn.

Om de tent op te zetten moet je eerst de binnentent opzetten om vervolgens de buitentent er overheen te spannen. De tent heeft ook twee luifels waar genoeg ruimte onder is om je uitrusting te laten liggen tijdens de nacht. 

Het grote voordeel van deze tent, is de combinatie van prijs, kwaliteit en gewicht. Ook het feit dat je veel ruimte in de hoogte hebt is een groot voordeel.

2. Exped Cetus III UL 3P

Kenmerken:

  • 2350 gram
  • 4,25 x 1,85 m
  • 120 cm hoog
  • 15D Ripstop Nylon

De Exped Cetus III UL 3 persoons tent is de duurste uit onze vergelijking, maar is daarmee ook echt een top tent die je kunt aanschaffen in de 3-persoons lichtgewicht serie. Het enige nadeel aan deze tenten is de prijs. 

De Exped Cetus III is ontworpen met de 6 prestatie gerichte principes in gedachten. Dit zijn 6 punten waar ze bij Hilleberg extra op inzetten om een superieure prestatie van de tent te waarborgen.

Een Exped tent is (1) betrouwbaar, (2) aan te passen aan de situatie, (3) makkelijk te gebruiken en op te zetten, (4) duurzaam en (5) comfortabel, en dit alles wordt gemaakt met punt (6) in gedachte een laag gewicht. 

Dit is dan misschien wel een van de duurste tenten in onze vergelijking maar als je hem uitpakt en opzet heb je wel gelijk door dat dit een hele degelijk tent is waar je nog vele jaren plezier van zult hebben.

Wat wij een nadeel vonden aan deze tent is dat deze maar 1 ingang heeft en je deze niet kunt verplaatsen naar de andere kant. 

De binnentent is erg lang en een tweede voordeel aan deze tent is dat je een extra voortent hebt waar je eventueel kunt koken bij slecht weer en in ieder geval je spullen droog en beschermd kunt opslaan. 

Het is wel verstandig om de footprint voor deze tent mee te bestellen zodat je ook in je voortent een vloer hebt.

Met een totaalgewicht van 2,35 kg kun je gerust zeggen dat deze in de lichtgewicht categorie valt. De binnentent is erg ruim voor 3 personen, het is zelfs zo ontworpen dat je met gemak de Exped LW slaapmat kunt gebruiken.

3. MSR Carbon Reflex 3

Kenmerken:

  • 1190 gram
  • 2,13 x 1,72 m
  • 101 cm hoog
  • 7D Ripstop Nylon

Onze absolute favoriet met slechts 1,2 kg. Er zijn weinig tenten die hier in de buurt van komen. Vooral als je op zoek bent naar een lichtgewicht tent voor 3 personen.

Om dit uitzonderlijke gewicht te bereiken zijn de stokken van carbon gemaakt en heeft de buitenstof een waterkolom van slechts 1200 mm. 

Maar wij hebben in normale omstandigheden nooit problemen gehad met de tent. Het is wel goed om te beseffen dat de tent wel vastgezet moet worden door middel van haringen omdat de stokken alleen de tent niet in de juiste vorm houden.

Voor de meeste omstandigheden is dit geen probleem maar als je vaak op een ondergrond staat waar je moeilijk of geen haringen kunt slaan is het goed om een tent te kopen die je vrijstaand kunt opzetten.

Als je de tent echt met 3 personen gaat gebruiken zal de voortent misschien iets te klein zijn om alle rugzakken en schoenen onder te zetten. Maar voor 2 personen is dit echt een ideale lichtgewicht tent met wat extra ruimte. 

Om langer plezier te hebben van deze tent raden we wel aan om de footprint van deze tent mee te bestellen zodat je de onderkant van je tent extra beschermt tegen beschadigingen.

Een groot voordeel is dat je aan twee kanten de tent in kunt kruipen. Ook de ventilatie in de tent is zeer goed te noemen, je zult weinig last van condensvorming aan de binnenkant van je tent hebben. 

4. Nigor WickiUp 3

Kenmerken:

  • 2050 gram
  • 2,75 x 2,20 m
  • 155 cm hoog
  • 20D Ripstop Nylon

Als je naar de foto kijkt van deze tent denk je misschien aan een leuke tent voor een kinderfeestje. Maar niks is minder waar en daarom verdient deze tent ook zeker een plekje in onze top lichtgewicht 3 persoons tenten. 

Het aantal stokken dat je nodig hebt voor een tent bepaalt vaak ook het gewicht van een tent. Deze tent komt met slechts 1 stok voor in het midden van de tent.

Dit lijkt misschien onhandig in de verdeling van de tent i.v.m. slaapplaatsen, maar dit is geen probleem. Je zult merken dat je zelfs veel ruimte overhoudt in de tent na het neerleggen van de 3 slaapmatjes. Al zul je niet met 3 personen naast elkaar kunnen liggen.

De tent is door OpPad in 2017 uitgeroepen tot winnaar in de beste fietstent categorie. Voor de meeste fietsers is naast het gewicht ook de ruimte in de tent zeer belangrijk.

Voor de wandelaar onder ons die een lichtgewicht tent zoekt met wat extra ruimte is dit een zeer goede optie. 

Met een waterkolom van 3000mm is deze tent ook zeer geschikt voor de nattere omstandigheden. Tijdens extreme weersomstandigheden kun je vertrouwen op deze tent, het piramide ontwerp samen met de TRX Eco-Duraluminstok zorgt voor veel stabiliteit. 

Wat betreft gewicht-ruimte ratio is dit de absolute nummer 1 in onze lijst! 

5. Exped Lyra iii

Kenmerken:

  • 2250 gram
  • 2,70 x 1,50 m
  • 115 cm hoog
  • 65D Polyester
  • PU coating

Wij kwamen tot de ontdekking dat dit een zeer degelijke lichtgewicht 3 persoons tent is voor de prijs waarvoor deze aangeboden wordt. Met een waterkolom van 5000mm doorsta je met deze tent gemakkelijk de zwaarste regenbui. 

Het grote voordeel aan deze tent is het gemak waarmee je hem snel opzet en de twee ingangen die je kunt gebruiken om de tent in te kruipen. Ook heb je aan beide kanten een luifeltje waar je gemakkelijk je rugzak en schoenen onder kunt laten staan. 

Wat wij zelf ook een groot voordeel vonden is dat de tent bij je voeten niet te laag is, maar door de gekozen opbouw van de stokken heb je hier ook meer ruimte om te bewegen zonder het tentdoek te raken met je voeten.

Dit zorgt er natuurlijk ook weer voor dat je meer bewegingsruimte in de tent hebt, mocht je moeten schuilen voor de regen met 3 personen. 

Een nadeel die je vaak hebt bij de goedkopere tenten is de condensvorming aan de binnenzijde van de tent. De Exped Lyra iii heeft hier ondanks de lage prijs geen last van.

De relatief rechte zijwanden en goede ventilatie openingen helpen bij het voorkomen van condens aan de binnenzijde. 

Wil je een makkelijk en snel op te zetten lichtgewicht 3 persoons tent waarvoor je niet de hoofdprijs hoeft te betalen, dan is dit een hele goede optie om te overwegen. De tent voelt degelijk aan en is er een waar je jaren plezier van kunt hebben.

6. Vaude Taurus 3P

Kenmerken:

  • 2750 gram
  • 3,20 x 1,60 m
  • 95 cm hoog
  • Polyester, 3000mm

De Vaude Taurus 3p mag wegens zijn gewicht en prijs niet in deze review ontbreken. De Vaude Taurus 3p staat op papier gemarkeerd als 3 persoons tent, maar wij vonden dit toch een beetje aan de krappe kant voor 3 personen.

Als je een ruime tent voor 2 personen zoekt is dit een goede optie. Vooral al je je rugzakken ook in de tent wilt houden. 

De tent is makkelijk op te bouwen en af te breken, je kunt zelf de binnen en buitentent in één keer opzetten. Dit scheelt veel tijd en is zeer handig als het regent tijdens het opzetten.

De kwaliteit is niet heel geweldig, je ziet dat het opspannen van de tent op de stokken behoorlijk stress op de naden veroorzaakt. Zelfs dat je kunt zien dat de naden het niet lang gaan houden. Je hebt behoorlijk kracht nodig om het tentdoek op de stokken te spannen.

Nog een interessant detail is dat deze tent met te weinig haringen geleverd wordt. We kregen er maar 5 haringen bij, wat niet genoeg is als je ook de scheerlijnen wilt opspannen. Deze zijn er makkelijk bij te kopen, maar dit zou toch als extra in het pakketje moeten zitten. 

De tent is geschikt voor 3 seizoenen en heeft een waterkolom van 3000mm. De naden zijn niet getaped, wat ervoor kan zorgen dat er hierdoor een beetje water naar binnen kan komen. We hebben er zelf geen last van gehad.  

Het grote voordeel van deze tent is de prijs/gewichtsverhouding. Dit heeft er voornamelijk voor gezorgd dat hij een plekje kreeg in onze vergelijking van beste lichtgewicht 3 persoons trekkerstent. 

7. Budget: High Peak Ontario 3

Kenmerken:

  • 2900 gram
  • 3,05 x 1,80 m
  • 120 cm hoog
  • Polyester, 1500mm

Ben je echt op zoek naar een goedkope tent onder de 3,5 kg voor 3 personen dan is deze tent misschien een optie voor jou.

We kunnen hem zelf alleen niet echt aanraden om te gebruiken op trektochten en situaties waarbij je te maken kunt krijgen met extreme weersomstandigheden, harde wind, veel regen, etc. De tent is hiervoor niet geschikt. 

Wil je een goedkope 3 persoons lichtgewicht tent uitproberen om te ontdekken of kamperen wel echt iets voor jou is, dan kun je deze tent overwegen. 

Het voordeel is dat je redelijk wat ruimte zowel in het slaapgedeelte van de tent hebt als onder de voorluifel. Het slaapgedeelte is 205 cm lang. En met een waterkolom van 1500mm houd de tent je ook redelijk droog tijdens de regenachtige nachten. 

De tent is in tegenstelling tot de bovenstaande modellen heeft deze tent geen binnentent. Dit betekent dat de ventilatie in de tent een stuk minder is en dat je grote kans op condensvorming hebt aan de binnenkant van je tent.

Mede daardoor zijn wij tot de conclusie gekomen dat deze tent echt niet mee kan komen in de top van lichtgewicht 3 persoons tenten, maar daar is de prijs dan ook naar.

Als je wilt beginnen met kamperen en op zoek bent naar een tent om mee te starten voordat je een betere tent wilt aanschaffen, dan is dit een goede optie. 

Wat is de beste lichtgewicht 3 persoons tent?

Na al deze tenten bekeken en onderzocht te hebben kunnen we wel stellen dat er aardig wat verschillen zijn tussen de beschreven tenten.

De Nigor WickiUp 3 heeft bijvoorbeeld het meeste grondoppervlakte van alle tenten, maar misschien dat je persoonlijk geen stok in het midden van je tent wilt hebben staan. 

Wil je echt een ultra lichtgewicht tent aanschaffen dan is de MSR Carbon Reflex 3 zeker zijn geld waard met maar 1,1 kg. Er zijn weinig tenten die zich kunnen meten met deze ultra lichtgewicht 3 persoons tent.

Een nadeel van deze tent is dat je hem niet vrijstaand kunt opzetten, je moet altijd haringen slaan om de tent netjes op te zetten. 

Tenten die net rond de 2 kg zijn en waar je echt je leven lang plezier van kunt hebben zijn de Exped Cetus III als je wat meer ruimte in de voortent wilt hebben en natuurlijk de MSR Mutha Hubba NX tent.

Deze tenten zijn zeer degelijk gemaakt waardoor je er lang plezier van zult hebben. Dit zijn niet de goedkoopste tenten en misschien niet de lichtste, maar dat zorgt er wel voor dat ze tegen een stootje kunnen.

Het materiaal en het vakmanschap waarmee deze tenten gemaakt zijn zorgen ervoor dat je onbezorgt zult gaan kamperen. 

De Exped Lyra iii en de Vaude Taurus 3P zijn zeer goede tenten voor de hiker die graag een lichtgewicht tent wil gebruiken voor tijdens zijn trektochten maar niet verwacht 2-3 maanden per jaar in zijn tent te liggen. Ga je af en toe genieten van een prachtige trektocht dan zijn deze tenten zeer geschikt voor jou. 

Met een gewicht van net onder de 3 kg is dit nog steeds lichtgewicht te noemen voor een 3 persoons tent. En omdat de prijs ook redelijk is raden we deze tenten ten zeerste aan.

Zelfs als je niet zeker weet of hiken en trektochten wel iets voor jou is, kies dan voor één van deze twee in plaats van alleen maar op de prijs te letten en de High Peak Ontario 3 aan te schaffen. 

We willen graag dat je van je eerste wandeling met een tent gaat genieten waardoor je dit vaker wilt gaan doen. Kies dus niet het goedkoopste maar kies iets waar je echt van kan genieten, zowel tijdens het opzetten als tijdens je nachtrust. 

Tijdens je trektocht wil je echt niet besparen op een goede nachtrust, naast een goede beschutting in de vorm van een tent wil je er ook voor zorgen dat je een goede lichtgewicht slaapzak en slaapmat meeneemt om ongestoord te kunnen slapen. 

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten