Of je nu lange afstandswandelingen of korte wandelingen maakt, goede wandelschoenen kunnen je wandeling maken of breken. Het is daarom goed om te begrijpen wat goede wandelschoenen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.
Wandelen is een plezierige bezigheid. Het hebben van een goed paar wandelschoenen is daarom onmisbaar. Maar waar let je op bij het aanschaffen van nieuwe wandelschoenen?
Goede wandelschoenen moeten steun geven, comfortabel zitten, grip hebben op losse ondergrond en stabiliteit bieden tijdens het lopen. Ook wil je natuurlijk dat het onderhouden van de schoenen niet te veel tijd kost en dat je een behoorlijk aantal km meegaan!
Waarom goed schoeisel nodig is
Je hebt ze vast wel gehad, vervelende blaren op je voeten van het dragen van te nauwe, niet ventilerende schoenen. Daar blijf je wel een aantal dagen last van hebben en als je niet oppast maak je van de blaar een wond door de blaar niet tijdig te behandelen of niet op tijd te wisselen met droge sokken of een ander paar schoenen.
Zijn de schoenen net een slag te klein, dan kun je niet alleen blaren krijgen maar ook nagelproblemen vanwege de nagel die schuurt aan de neus van de schoen.
Op den duur ontstaat er een bloeduitstorting onder de nagel en kan de nagel er uiteindelijk zelfs afvallen als dit te lang doorgaat. Heel vervelend en pijnlijk als dit tijdens het wandelen gebeurt.
Problemen komen ook als je net te grote schoenen draagt. Wrijving komt niet alleen tot stand door beknelling van de voet maar ook omdat de voet teveel ruimte heeft. Dit geeft hele vervelende wondjes en kan er zodanig voor zorgen dat je de wandeling wilt afbreken.
Voorkom dat je op de lange termijn eelt en likdoorns overhoud door slecht schoeisel te dragen. Dit zijn vervelende en pijnlijke verschijnselen die behandeld moeten worden.
Maar je kunt al die problemen voorkomen door te letten op welke wandelschoenen bij jouw voet passen.
Waar let je op als je wandelschoenen wilt aanschaffen?
Zonder goede wandelschoenen kan wat een leuke wandeling zou moeten worden eindigen in een catastrophe en dat je je schoenen aan de spreekwoordelijke wilgen wilt hangen.
Daarom heb je tijd en geduld nodig om te ontdekken welke schoen bij je past. We zetten een paar punten voor je op een rij waar je op kunt letten bij de keus voor de beste wandelschoen.
- De juiste maat
- Categorie van de wandelschoen
- Waterdicht of waterafstotend
- Ondersteunde functie
- De zool en inlegzool
1. De juiste maat
Niet alle voeten hebben dezelfde maat. Voor het dagelijks leven kun je wegkomen met de maat schoen die gangbaar is en in alle schoenenwinkels te koop zijn.
Maar voor het aanschaffen van de juiste paar wandelschoenen ga je net even iets verder. Deze moeten namelijk als gegoten zitten en goed om je voet passen: niet te strak en niet te los.
Zodra je een schoen past, zorg ervoor dat de hiel niet teveel op en neer kan bewegen en dat de tenen zich nog vrij kunnen bewegen zonder dat je het gevoel hebt dat je in de schoen glijdt.
Je hebt altijd wat ruimte nodig om de bewegen, tijdens een afdaling zal je voet een beetje naar voren schuiven en die ruimte wil je ze ook geven zonder dat ze tegen de voorkant aanstoten.
Het zou kunnen zijn dat je misschien een halve maat extra nodig hebt naast de hele maat die je normaal gesproken draagt. Bijvoorbeeld: je normale schoenmaat is 40 maar omdat je een brede voet hebt, zul je lekkerder lopen in een schoen met maat 40,5. Dit kun je in de winkel laten meten.
2. Categorie van de wandelschoen
Wandelschoenen worden ingedeeld in verschillende categorien:
- Categorie A: geschikt voor vlakke wandelingen zoals wandelingen in Nederland. De zool is vaak wat soepeler.
- Categorie B: geschikt voor onverhard terrein en het meest gangbaar. Deze bieden ondersteuning, vooral als je een rugtas met gewicht draagt. De zool is wat stijver.
- Categorie C: geschikt voor de bergen en sneeuwtochten. Stijgijzers kunnen erop bevestigd worden en door de stugge zool heb je goed grip.
- Categorie D: geschikt voor de zware bergtochten en expedities. De zolen zijn zeer stevig en kunnen ook met stijgijzers gedragen worden.
De tussencategorie is B/C. Deze is geschikt voor de middelzware tot zware bergwandelingen. De schoen heeft een nog iets hogere schacht en een nog stijvere zool dan de B-modellen.
Ook de keus om hoge of lage schoenen wandelschoenen te dragen hangt af van waar je loopt. Wijzelf zijn overgestapt op het dragen van hoge wandelschoenen in de categorie B. De keus hiervoor heeft te maken gehad met het terrein waar we vaak lopen en we zo beter beschermd zijn.
Hoge wandelschoenen draag je vaker op onverhard terrein en tijdens een lange afstandswandeling. Zo bescherm je je enkels beter en geef je deze extra stevigheid. Ook de zool is beter geschikt voor dit soort wandelingen. Je vindt ze voornamelijk in de categorie B-D.
Lage wandelschoenen zijn geschikt om te dragen op vlakke paden en verhard terrein. De enkel hoef je hierbij minder te beschermen omdat je minder kans hebt op een misstap.
Daarbij is de zool ook soepeler. Ideaal als je dus graag wandelt in Nederland en hebben de categorie A.
3. Waterdicht of waterafstotend
Het hebben van natte voeten in je wandelschoenen is iets wat je absoluut niet wilt hebben, of dit nu nattigheid is van zweet of water. Er zijn verschillende wandelschoenen te vinden die gedeeltelijk of helemaal het water kunnen afstoten.
Een waterdicht en ademend membraan zorgt ervoor dat de schoenen waterdicht zijn. Van binnen wordt het transpiratievocht naar buiten weggevoerd en het laat het water van bijvoorbeeld een regenbui buiten.
Dit is niet ideaal voor iemand die last van zweetvoeten heeft of voor diegenen die graag alleen met warm weer wandelen.
Er zijn ook schoenen te vinden die volledig van leer zijn en bijna geen naad hebben waar het water van buiten naar binnen kan lekken.
Omdat ze uit leer bestaan, hebben ze regelmatig verzorging nodig door ze in te vetten met een wax. Voor sommige schoenen is het inspuiten met een waterafstotende spray voldoende.
Nattigheid veroorzaakt door zweetvoeten los je op door een paar goede sokken te dragen of door voor een schoen te kiezen die goede ademende eigenschappen heeft.
4. Ondersteunende functie
Nog een reden om voor een goed paar wandelschoenen te kiezen is om blessures te voorkomen. Zonder ondersteuning van de schoen heb je eerder kans op overbelaste spieren en pezen.
Dit kun je voorkomen door de juiste maat schoen te dragen, eventueel hoge wandelschoenen te dragen en soms kan een extra ondersteuning van de hiel ook nodig zijn. Dit kun je als extra optie in de schoen dragen.
Wandel je vaak op verharde wegen, dan kan dat op den duur ook voor blessures in je rug, nek en hoofd zorgen omdat er geen natuurlijke demping van de ondergrond is.
Dit heb je bijvoorbeeld wel als je op onverharde wegen loopt. Dan kan het nodig zijn dat je een ondersteunende inlegzool in je schoen wilt gebruiken. Zo voorkom je op de lange termijn lichamelijke klachten.
5. De zool en inlegzool
Het wordt aangeraden om ook op de keus van de zool te letten bij het uitzoeken van de meest geschikte wandelschoen. Voor wandeltochten in bergachtig gebied of onverhard terrein heb je een stevige zool nodig.
Je wilt niet uitglijden en daarbij een blessure oplopen. Daarnaast geeft het hebben van een goede wandelzool voor in je schoen de comfort en stabiliteit die je nodig hebt tijdens de wandeling en zorgt voor een goede schokdemping.
Factoren die je niet moet vergeten
Belangrijk is ook om te letten op andere factoren, niet alleen de maat van de schoen. Ook de omgeving waar je loopt is van belang bij het kiezen van de juiste wandelschoenen.
- Temperatuur van de omgeving
Zowel het hebben van te koude of te warme voeten kunnen voor blessures zorgen. Koude voeten voorkom je door goed afsluitende en gevoerde wandelschoenen te dragen zodat je voeten en enkels warm blijven.
Te warme voeten voorkom je door wandelschoenen te dragen waarbij de binnenkant vochtafdrijvend is en ademend werkt om zodoende het vocht af te kunnen drijven.
- De ondergrond
Wandel je vaak op onverharde wegen en rotsachtig terrein of vaker op verhard terrein? De ondergrond waar je op loopt heeft wel degelijk invloed op de keus van de juiste wandelschoen.
Welke merken zijn een autoriteit op het gebied van wandelschoenen?
Er zijn een aantal merken en modellen wandelschoenen op de markt die een autoriteit zijn op dit gebied.
Door de ervaring en kennis die ze bij het produceren van de wandelschoen hebben opgedaan, weten ze wat belangrijk is bij elke soort van wandeling. Deze kennis kan zeker helpen bij je keus.
Wijzelf zijn weg van het merk Meindl. Onze Meindl Borneo 2 wandelschoenen zijn hoog en compleet van leer. Van binnen zijn ze warm genoeg en ademend. Dit zijn schoenen die jaren meegaan zonder problemen. Ze passen zich naar je voet aan en na ze goed ingelopen te hebben heb je bijna tot geen last van blaren.
Een aantal goede merken die we je graag onder de aandacht willen brengen zijn de volgende:
Van al die merken heb je keus uit hoge en lage wandelschoenen, dames of heren en het materiaal waar ze uit bestaan.
Natuurlijk moet je je wandelschoenen goed onderhouden, verschillende schoenen vereisen verschillende manieren van schoonmaken en schoonmaak middelen. Bekijk snel ons artikel over hoe je het beste je wandelschoenen kunt schoonmaken hier.
Probeer ze uit
In de winkel waar je je schoenen uitprobeert, kun je vaak bepaalde ondergronden en hellingen uitproberen zodat je weet hoe je voet in de schoen zit. Neem de tijd tijdens het passen!
Mocht je via internet je wandelschoenen bestellen, zorg dan dat je ze thuis goed past en misschien je trap een aantal keren op en af loopt om er zeker van te zijn dat de schoen goed zit. Is dit niet het geval, stuur ze dan zonder aarzelen terug.
De beste online winkel waar je bijna alle wandelschoenen kunt krijgen is de Bever. Deze outdoor winkel heeft bijna alle goede merken op voorraad, en als de schoen niet lekker zit kun je hem gemakkelijk terugsturen. Bekijk alle hoge wandelschoenen van de Bever hier!
Het beste zou zijn om wandelschoenen eerst uit te proberen in een erkende outdoor winkel en later via internet het juiste paar te bestellen als je ze daar goedkoper hebt gezien.
Zodra je jouw schoenen aangeschaft hebt, ben je nog niet meteen klaar voor je lange afstandswandeling. Je moet je schoen nu gaan inlopen zodat de schoen zich naar je voeten kan zetten.
Dit doe je door ze op een aantal kortere wandelingen te dragen. Maak bijvoorbeeld korte wandelingen in de buurt van je huis. Hoe je dit doet, kun je helemaal zelf bepalen. Maar loop ze wel in!
Hoe voorkom ik blaren?
Blaren voorkom je door de juiste maat wandelschoen te dragen, zorgen dat zweet goed afgevoerd wordt door de juiste paar sokken te dragen en door je wandelschoenen in te lopen voordat je aan je eerste wandeling met dit paar nieuwe schoenen begint.
Welke wandelschoenen kan ik het beste dragen op onverharde ondergrond?
Wandel je regelmatig op onverharde wegen dan is het beter om hoge wandelschoenen te dragen. Deze geven je betere stabiliteit. Let er daarbij op dat de zool ook geschikt is voor de onverharde ondergrond.
Hoe kan ik mijn wandelschoenen het beste onderhouden?
Bij aanschaf van de wandelschoenen is het goed om ze impregneren met behulp van een impregneerspray, of ze nu van leer of suède zijn. Daarnaast is het verstandig om het leer regelmatig in te waxen met speciaal daarvoor geschikte schoenenwax. Laat ze na de wandeling ook goed luchten om vervelende geurtjes tegen te gaan.
Ik heb last van zweetvoeten tijdens het wandelen, wat moet ik doen?
Natte voeten in je schoen kun je voorkomen door de juiste paar sokken te dragen en een binnenkant te hebben die ademd en vocht af kan drijven. Laat je schoenen na de wandeling luchten en drogen in de buitenlucht.
Wanneer kan ik het beste de wandelschoenen gaan passen?
Je voeten zetten na een aantal uur op, vooral als je al even gelopen hebt. Het passen van wandelschoenen doe je dus in de middag, niet in de ochtend. Neem je tijd en probeer ze uit in de winkel. Loop rustig rondjes en bij twijfel of bij beknelling weet je dat dit paar niet geschikt is. Zoek en pas net zolang totdat je de schoen hebt die lekker om je voet valt.