De beste lichtgewicht slaapzakken en quilts van 2024

Je hebt waarschijnlijk net ons artikel gelezen over hoe je het beste een lichtgewicht slaapsysteem kunt samenstellen. De lichtgewicht slaapzak is een belangrijk onderdeel van het slaapsysteem.

Vaak beginnen nieuwe hikers met een goedkopere en tegelijkertijd zware slaapzak voor hun wandeltochten. Of dit nu voor een tweedaagse wandeling is of voor een echte lange afstandswandeling, je wilt ‘s nachts lekker warm slapen en vooral niet te veel gewicht meeslepen.

Een goede lichtgewicht slaapzak is niet goedkoop, maar je kunt er als je er goed voor zorgt wel 20 jaar mee vooruit. Het is dus echt een inverstering voor jaren.

En als je de echte doorgewinterde hikers vraagt, hebben deze vaak meer dan 1 slaapzak in hun bezit. Ze willen namelijk niet hun winterslaapzak van 1000-1400g mee hoeven nemen tijdens hun wandeling in het voor- of najaar. Dan is een slaapzak of quilt van 500-700g meer dan voldoende.

Het is niet ons doel om je meerdere slaapzakken voor verschillende seizoenen aan te raden, want de meeste hikers kiezen voor 1 slaapzak of quilt waarmee ze 3 seizoenen uit de voeten kunnen. Een goede slaapzak of quilt in deze categorie zal ongeveer tussen de € 150,- en € 400,- euro kosten. 

In onze samenstelling van het beste lichtgewicht slaapsysteem zie je dat we zelf een quilt aanraden als “slaapzak” omdat deze een groot voordeel in hun gewicht hebben en dat dit tijdens de warmere nachten je makkelijker koel houdt.

Natuurlijk is alleen een goede slaapzak niet voldoende om je warm te houden tijdens de koude nachten. Het is goed om een goede combinatie te maken met je slaapmatje. Voor de beste slaapmatjes van dit moment kun je dit artikel lezen.

Heb je het artikel over het beste lichtgewicht slaapsysteem nog niet gelezen? Lees hier dan verder. Ben je nog druk met de voorbereiding voor je lange afstandswandeling en wil je niets vergeten? Lees dan Tips voor een goede voorbereiding op een lange afstandswandeling!

Waar let je op tijdens het uitzoeken van je lichtgewicht slaapzak?

Tijdens het uitzoeken van jouw ideale slaapzak of quilt is het goed om na te denken over vragen als:

 • Ben ik een koude slaper?
 • Heb ik echt een capuchon nodig om warm te blijven of kan ik een muts gebruiken voor de koudere nachten?
 • Ben ik allergisch voor dons?
 • Bij welke temperatuur denk ik dat ik hem het meest ga gebruiken?
 • Heb ik ruimte nodig als ik slaap, bijv. om je om te kunnen draaien? 

De onderstaande slaapzakken en quilts zijn geschikt om tijdens alle 3 de seizoenen te gebruiken. Vaak kun je online een warmere uitvoering vinden als je denkt dat je dit nodig hebt. 

We zijn ervan overtuigt dat de quilt de beste optie is als lichtgewicht slaapzak en dat in de toekomst veel meer personen gebruik gaan maken van een quilt als dit eenmaal meer naamsbekendheid krijgt.

Het slaapcomfort en de gewichtsbesparing zullen je zeker niet tegenvallen. Wil je meer weten over een quilt of slaapzak, bekijk ons artikel over het beste slaapsysteem voor meer informatie. 

Onze top 6 lichtgewicht slaapzakken van 2021

 1. * Therm-a-Rest Corus 32F/0 ℃
 2. Rab Ascent 300
 3. Nordisk PUK -2 Curve
 4. Therm-a-Rest Ohm 32F/0 ℃
 5. The North Face Kazoo -9 ℃
 6. Hyke & Byke Shavano 0 ℃
lichtgewicht slaapzak quilt

* Onze absolute nummer 1 is natuurlijk een quilt

1. Therm-a-Rest Corus 32F/0 ℃ quilt

beste lichtgewicht slaapzak quilt

Specificaties: 

Gewicht: 340 g

Comfort temp: 5 ℃

Limiet temp: 0 ℃

Ingepakt afmeting: 17×25 cm

Vulling: Dons

Fill: 650 / 340g


Deze veelzijdige quilt geeft je het comfort dat je verdient na een dag wandelen. Het geeft een perfecte balans tussen functionaliteit en warmte waardoor deze ideaal is voor bijna alle avontuurlijke hikes tijdens de drie seizoenen.

Je kunt de quilt ook altijd als extra laag gebruiken met een andere slaapzak voor de koudere trektochten. Met de speciaal vormgegeven voetenzak weet je zeker dat je ‘s nachts nooit koude voeten zult krijgen. 

De quilt is erg compact als je hem inpakt waardoor je hem makkelijk in je rugzak kunt stoppen.

Bestel hem hier:


2. Rab Ascent 300

Lichtgewicht slaapzak Rab

Specificaties: 

Gewicht: 840 g

Comfort temp: 6 ℃

Limiet temp: 1 ℃

Vulling: Dons

Fill: 650 / 300g

Rab is een merk dat in 1981 begonnen is in het Engelse Sheffield. Dit merk zorgt al bijna 40 jaar voor hoge kwaliteit wandeluitrustingen. Het merk focust niet op materiaal dat te veel gadget heeft, maar op materiaal wat het waard is.

Materiaal dat je na verloop van tijd liever repareert dan dat je het vervangt. Hun slogan is dan ook: “Van klimmers voor klimmers”. 

De Rab Ascent 300 is daarom op nummer 2 te vinden. En als een echte mummie slaapzak zal deze veel hikers en wandelaars aantrekken. De prijs/kwaliteit van deze slaapzak maakt hem ideaal om als eerste slaapzak aan te schaffen.

Hij is slijtvast en daarom ook als bivvy slaapzak te gebruiken. Er zitten een paar handigheidjes aan de slaapzak zoals een zakje met rits aan de binnenkant van je slaapzak waarin je makkelijk je telefoon of andere items in kwijt kunt. 

De slaapzak biedt voldoende comfort tijdens je trektocht in een van de drie seizoenen. Deze zal ongetwijfeld je vaste partner worden op alle komende camping trips.

Bestel hem hier:


3. Nordisk PUK -2 Curve

Nordisk slaapzak

Specificaties: 

Gewicht: 1280 g

Comfort temp: 6 ℃

Limiet temp: 1 ℃

Vulling: Synthetisch 

Fill: nvt.

Deze misschien wat vreemd uitziende slaapzak is de goedkoopste, maar ook de zwaarste in onze lijst. De slaapzak is niet met dons gevuld zoals de meeste lichtgewicht slaapzakken, maar gemaakt van een synthetisch materiaal.

Het nadeel van synthetisch materiaal is dat dit zwaarder is om dezelfde isolerende waarde te halen en ook minder klein in te pakken is. 

Als je op dit moment meer op je budget let dan op het gewicht, is dit een goede optie. De curve vorm zorgt ervoor dat er zo min mogelijk lucht in je slaapzak zit die je moet opwarmen met je lichaamstemperatuur. Hierdoor zul je het ‘s nachts dus makkelijker warm moeten kunnen houden. 

Bestel hem hier:

4. Therm-a-Rest Ohm 32F/0 ℃

Lichtgewicht quilt Ohm

Specificaties: 

Gewicht: 520 g

Comfort temp: 5 ℃

Limiet temp: 0 ℃

Vulling: Dons 

Fill: 900 / 250g

Ben je nog niet helemaal uit of een quilt wel wat voor jouw is, dan is deze slaapzak een goede tussenweg. Deze mummie achtige slaapzak komt zonder capuchon. Dit scheelt in gewicht en bewegingsvrijheid. 

De slaapzak zelf komt uit het duurdere segment vooral vanwege de uiterst hoge kwaliteit dons die gebruikt is, 900 fill. Ook zorgt de efficiënte thermische vormgeving ervoor dat de warmte en het comfort niet verloren gaat gedurende de nacht. De buitenkant is gemaakt van een super degelijk en lichtgewicht D10 Nylon RipStop stof. 

Slaap je liever samen met je partner in één grote slaapzak dan kun je met gemak twee Ohm slaapzakken aan elkaar ritsen en lekker tegen elkaar aan liggen. De perfecte optie voor koppels die in dezelfde slaapzak willen liggen en elkaar warm willen houden.

Bestel hem hier:

5. The North Face Kazoo -9 ℃

Specificaties: 

Gewicht: 1000 g

Comfort temp: onbekend

Limiet temp: -9 ℃

Vulling: Dons 

Fill: 700 

Inpakken voor je volgende wandeltrip is nog nooit zo makkelijk gegaan, want je houdt ruimte over in je rugzak met deze Kazoo slaapzak van The North Face. Het heeft een goed mix van warmte, gewicht en een compact ontwerp. 

The North Face is sinds 1966 al een bekend merk als je denkt aan materiaal en kleding voor campingtrips en wandelingen. Ook deze slaapzak is er een die je aanschaft voor vele jaren kampeerplezier. Je weet met The North Face zeker dat je kwaliteit voor je geld krijgt en dat er vele handigheden in de lichtgewicht slaapzak zijn ingebouwd.

Bestel hem hier:

6. Hyke & Byke Shavano 0 ℃

Beste shavano slaapzak

Specificaties: 

Gewicht: 970 g

Comfort temp: 7 ℃

Limiet temp: 0 ℃

Vulling: Dons 

Fill: 650 / 390g

Dit is een redelijk onbekend merk in Europa, maar de details van de lichtgewicht slaapzak spreken voor zich. Het merk Hyke & Byke is gestart om hoge kwaliteit wandel gear te kunnen maken tegen een lagere prijs dan de grote merken.

Ze proberen rechtstreeks aan de gebruiker te verkopen zodat er minder kosten aan tussenpersonen af gaan. Het doel is 100% klanttevredenheid te hebben en te houden en staan dus altijd voor je klaar als je vragen of problemen tegenkomt. 

De lichtgewicht slaapzak zelf is voornamelijk geschikt voor de warmere nachten. De comforttemperatuur van deze slaapzak ligt zo rond de 7 ℃ wat misschien in het vroege voorjaar of late najaar iets te koud zal zijn. 

Maar als je voornamelijk een zomerse wandelaar bent dan is deze slaapzak zeker het overwegen waard. Met een gewicht van 970 gram blijft deze net onder de kilo, wat in deze prijscategorie goed te noemen is.

Bestel hem hier:

Wat wordt jou lichtgewicht slaapzak in 2021?

We hebben een aantal goede opties bekeken die je wandelplezier zeker kunnen vergroten. Ben jij op zoek naar een nieuwe slaapzak maar je weet nog niet zeker welke het gaat worden? Lees dan eerst het artikel “De laatste tips en trends voor het lichtgewicht slaapsysteem”.

Dit zal je zeker helpen om een aantal nieuw opties te bekijken. En we hopen dat jij daardoor ook warm gemaakt wordt voor een slaapsysteem met een quilt in plaats van een standaard lichtgewicht mummieslaapzak. 

Nu je je lichtgewicht slaapzak of quilt hebt uitgezocht zul je ongetwijfeld ook naar een lichtgewicht slaapmatje op zoek zijn. Als je deze tenminste nog niet hebt. Bekijk onze lijst met top lichtgewicht slaapmatjes voor 2021

Heb je een rugzak nodig om je slaapzak in mee te kunnen nemen? Bekijk onze tips waar je op moet letten bij het aanschaffen van je nieuwe rugzak hier.

Meer interessante artikelen om je uitrusting compleet te maken:

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten