Je nieuwe backpack of rugzak aanschaffen – Inhoud, pasvorm & extra’s

Een goede backpack of rugzak aanschaffen voor je lange afstandswandeling of gewoon voor een dagwandeling in de natuur? In beide gevallen is goed om te weten waar je op moet letten zodat je zo veel mogelijk plezier aan hebt.  

nieuwe rugzak aanschaffen waar let je op? Inhoud, pasvorm, etc

Maar waar let je op als je een nieuwe rugzak wilt aanschaffen? Zelf hebben we gemerkt dat het uitkiezen van een goede rugzak of backpack niet altijd zo makkelijk is als dat het lijkt.

  • Want hoeveel liter moet je rugzak zijn?
  • Moet ik een rugzak met heupband nemen?
  • Welke functies moet mijn rugzak hebben, meerdere vakken om items te verdelen of juist een hoofdvak?
  • Voorlader, of een standaard bovenlader?
  • Etc.

Zoals je begrijpt zijn er heel wat vragen waar je over na moet denken om de beste rugzak voor jou volgende avontuur uit te kiezen.

Wat zijn de belangrijkste punten bij het uitkiezen van de juiste rugzak?

Vooral als je besluit om een lange afstandswandeling te maken is het verstandig een rugzak te dragen die én lekker zit én die niet te zwaar is, maar wel stevig genoeg om een aantal jaar mee te gaan. 

Er zijn drie belangrijke punten die je kunnen helpen om de juiste rugzak aan te schaffen, of dit nu voor een korte of lange wandeling is. Dat zijn:

  • De inhoud van de rugzak
  • Kenmerken van de rugzak
  • De juiste pasvorm 

Wat veel mensen niet beseffen is dat het dragen van een rugzak een persoonlijke kwestie is. Om lekker te kunnen wandelen is de juiste maat en vorm heel belangrijk.

Neem daarom alleen genoegen met de beste wandelrugzak die aan jouw persoonlijke wensen en lichaamsbouw voldoet. We gaan je helpen hoe je dit kunt ontdekken. 

Hoe groot moet mijn rugzak zijn voor mijn wandeltocht?

Voor elke gelegenheid bestaat er de juiste formaat rugzak. Plan je een lange afstandswandeling, dan heb je een andere rugzak nodig dan voor een dagje uit. Welke rugzak kun je het beste kopen voor jou volgende wandeling?

Het formaat van de rugzak wordt bijna altijd uitgedrukt in L (liters), dat is het volume wat in de rugzak past. We helpen je graag om te bepalen hoeveel liter jou nieuwe backpack moet zijn.

Hieronder staat onze algemene aanbeveling voor de verschillende inhoudsopgave voor van een backpack. Wij hebben zelf voor de meerdaagse wandelingen die wij maken voor een 55L + 10L en een 65L + 10L gekozen en voor onze kortere trips en dagwandelingen maken wij vaak gebruik van onze 20L rugzak.

55L + 10L betekent dat je rugzak standaard 55L is maar dat je hem door een extra rand nog kan uitbreiden met een extra 10L.

Als je je rugzak ook als handbagage wilt meenemen in een vliegtuig, kun je beter kiezen voor een 40L deze vallen vaak binnen de afmetingen die gesteld zijn door de vliegtuigmaatschapijen.

Maar altijd goed om even te checken voordat je deze voor dit gebruik aanschaft!

Natuurlijk is iedereen anders in wat hij of zij mee wil nemen tijdens de wandeltocht, maar de onderstaande richtlijnen werken als je probeert zo lichtgewicht mogelijk te wandelen.

Hoeveel KG mag je rugzak zijn tijdens het wandelen? Lees meer over dit onderwerp hier.

Dagrugzakken – 10-25 L

Onder dagrugzakken verstaan we de verschillende backpack rugzakken die je één dag draagt. Dit is het kleinere broertje van de grotere modellen rugzakken. Het hangt van de wandeling af uit hoeveel liter de rugzak moet bestaan. 

Moet je zelf water meenemen of kun je onderweg bijvullen? Kun je onderweg snacks kopen of draag je die bij je? Hoe is het weer, heb je extra kleding nodig die je bij je moet dragen? 

Spullen die je waarschijnlijk bij je zult dragen zijn onder andere een routekaart, GPS of telefoon, sleutels, portemonnee, misschien een paraplu of regenkleding en andere belangrijke spullen. 

In deze rugtassen van 10-25 liter kun je als je een goed model koopt, je belangrijke spullen veilig opbergen en droog houden. Ze zijn licht en compact genoeg zodat je er niet teveel last van hebt tijdens het dragen. 

Ook een dagrugzak moet lekker zitten. Kies voor een model waarop brede en stevige heupbanden zitten. Vooral belangrijk als je zelf redelijk wat gewicht met je mee moet dragen. Gewicht moet zoals je weet niet op de schouders hangen, maar je heupen moeten het gewicht dragen. 

Omdat de meeste dagrugzakken niet over een regenhoes beschikken, is het verstandig om op de waterdichtheid van het materiaal te letten zodat in ieder geval het belangrijkste dat in je tas zit niet nat wordt tijdens een regenbui. 

Om je waterfles makkelijk op te bergen is het handig als er een net aan de zijkant van de rugtas bevestigd is zodat je er makkelijk bij kunt. Of kijk voor een dagrugzak waar een waterreservoir in past zodat je via een slangetje kunt drinken.  

Heb je wandelstokken mee? Dan zullen deze waarschijnlijk niet in dit soort rugtassen passen. Zorg ervoor dat er voorzieningen aan de buitenkant van de tas zitten waaraan je de wandelstokken kunt bevestigen als je ze even niet nodig hebt. 

Korte wandeltrips – 30-50 L

Rugzakken die je draagt voor korte wandeltrips zou je niet langer dan 5 dagen moeten dragen. Het aantal liters waar een rugzak aan moet voldoen verschilt, maar is vaak meer dan voor een dagrugzak.

Een rugzak met een inhoud van 30 tot 50 liter kun je het beste gebruiken als je slechts een paar dagen weggaat en je geleerd hebt om efficiënt je rugzak in te pakken. Dat betekend dat je over een lichtgewicht uitrusting beschikt die je inpakt. 

Er zijn daarvoor lichtgewicht slaapsystemen te vinden die bijna niets wegen. Het is echt de moeite om daar tijd en energie in te investeren om te zien wat er is als het gaat om lichtgewicht uitrusting. 

Inpakken kost wel wat zelfdiscipline en zorgvuldige planning. Zo licht mogelijk je rugtas inpakken heeft heel wat voordelen die je zult merken tijdens de wandeling. Bekijk de route en de weersverwachting vooraf en laat thuis wat je niet nodig hebt!

Zorg er ook voor dat je rugtas niet te zwaar weegt. Normaal gesproken zijn ze gemaakt van lichtgewicht materialen, maar het is altijd goed het gewicht hiervan te checken. 

Met dagrugzak over het strand
Dagrugzak

Wat handig kan zijn, zijn de elastieken die aan de buitenkant van de rugtas zijn geplaatst. Hier kun je eenvoudig extra materiaal aan hangen die niet zwaar zijn, maar niet in je rugtas passen of die je regelmatig nodig hebt: tentstokken, slaapmat, GPS, enz.

Lange afstandswandelingen – 50-70 L

Maak je een lange afstandswandeling of een wandeling langer dan 5 dagen, dan is het hebben van een rugzak met een grotere liter inhoud een must. Je hebt meer nodig dan alleen wat extra kleding, voedsel en water. 

Waarschijnlijk zal je nu ook je waterfilter mee willen nemen, kookgerei en gerei om een vuur te kunnen maken. Maar vergeet ook niet om meer EHBO-artikelen mee te nemen zoals een tekentang en extra verbandjes. Draag je goede wandelschoenen dan kun je de blarenpleisters wel thuislaten!

Gebruik je een grotere tas, dan ben je wel geneigd om meer mee te nemen dan nodig. Blijf dus efficiënt inpakken en logisch nadenken en neem alleen mee wat je echt nodig hebt!

De rugzakken met een inhoud van 50-80 liter zijn de meest gangbare en meest populaire rugzakken die op de markt gebracht zijn. Deze zijn namelijk geschikt voor de langere wandelingen en verschillende omstandigheden.

Troy Culture Route Turkije
Troy Culture Route Turkije

Ze zijn zelfs geschikt voor kortere trips waarbij je niet veel nodig hebt, een weekendje skiën bijvoorbeeld of als handbagage in het vliegtuig. Voor de echte wandelaars onder ons is zo een tas onmisbaar in je uitrusting!

Dit soort grotere rugzakken hebben een groter laadvermogen. Hierin past met gemak je tent, slaapzak, slaapmatje, kookgerei en extra kleding. Tentstokken of wandelstokken die langer zijn dan de laadruimte, kunnen bij dit soort tassen best iets uit de bovensluiting uitsteken. 

Heb je een slaapmatje of tent die je graag buiten aan je rugzak aan een elastiek wilt binden, dan is dat bijna altijd mogelijk. Er zitten veel meer elastieken en lusjes aan als aan de kleinere modellen rugzak.

Het risico is wel dat als je meer aan de buitenkant hangt, je geneigd bent de lege ruimte in je rugtas op te vullen waardoor je tas te zwaar dreigt te worden. 

Met de keus voor een rugtas met deze capaciteit heb je veel om uit te kiezen. Een daarvan is bijvoorbeeld de keus uit een boven laadruimte of laadruimte aan de voorkant. En hoeveel liter backpack voor vrouwen geschikt is. Dit soort issues bespreken we onder het onderkopje ‘Kenmerken van de rugtas’. 

Extreme wandelingen – 70+ L

Het kan zijn dat je voor je trip een nog groter model rugzak nodig hebt. Dit zijn bijvoorbeeld trips waarvoor je speciale uitrusting nodig hebt omdat de normale uitrusting niet voldoende is, zoals wandelen in extreem koude omstandigheden. 

Of dit kunnen wandeltrips zijn waarbij je met je gezin gaat wandelen en je kinderen te klein zijn om zelf veel lasten op hun rug te dragen waardoor jij meer spullen gaat dragen. 

Een rugtas van meer dan 70 liter is geschikt voor het wandelen in koude gebieden waar je te maken hebt met bijvoorbeeld vorst en sneeuw. Dit betekent automatisch dat je andere uitrusting bij je draagt. Je hebt extra warme kleding nodig, een warmere slaapzak en een tent die geschikt is voor 4-seizoenen. 

Dit zorgt ervoor dat de spullen die je inpakt meer volume bevatten, misschien niet zozeer meer gewicht maar die kans is wel aanwezig. Het voordeel is dat je niet veel drinkwater hoeft mee te slepen omdat je sneeuw kunt smelten en koken om te drinken. 

Rugzak voor extreme wandelingen 70+L
Grote rugzak voor extra lange wandelingen

Ga je met je gezin wandelen en je draagt daarbij uitrusting voor meerdere personen, dan is 70+ liter geschikt om bij je te dragen. Dit zijn dan vaak wandelingen die niet al te lang duren want meer uitrusting dragen betekent ook meer gewicht! 

Kenmerken van de rugzak

Nu we weten welke rugzak voor backpacken gebruikt kan worden, wordt het tijd om te zien aan welke kenmerken een rugzak moet voldoen alvorens je tot een aankoop overgaat. 

De verschillende kenmerken van de rugzak bepalen hoe deze voor jou persoonlijk werken. Dit laat ook weer zien dat het uitkiezen van de beste rugzak een persoonlijke keus is. Wat voor de een prettig is, is voor de ander niet handig en vice versa.

Een korte of lange wandeling bepaalt ook welke kenmerken er op een rugtas moeten zitten of welke overbodig zijn. Er zijn een aantal kenmerken waar je op wilt letten bij de aanschaf. 

Ventilatie

Een rugzak met rugventilatie is voor velen een van de belangrijkste kenmerken die er op een tas moeten zitten. De rugtassen die tegen je rug aanzitten zorgen voor heel wat zweet. Op sommige rugtassen zit daarom een ventilatiesysteem dat hierbij helpt.

Er bestaan verschillende ventilatiesystemen. Een daarvan is een achterpaneel van gaas dat voorkomt dat je overtollig zweet op je rug blijft hangen.

Het is een soort van trampoline-achtig design die een paar centimeter van je rug afkomt. Het enige dat tegen je rug leunt, is een ademend gaas. 

Je kunt ook kiezen voor rugtassen die ventilatiekanalen in het achterpaneel hebben om overtollig zweet tegen te gaan. 

Het merk Deuter bijvoorbeeld heeft hier heel veel aandacht aan besteed en heeft maar liefst 6 verschillende manieren bedacht om te kunnen ventileren.

Ze gebruiken daarvoor Aircomfort, Aircontact, Airstripes, Alpine, Lite en Contact.

Rugventilatie

Type frame van de rugzak

Om de rugzak meer ondersteuning voor op de rug te geven, zijn er verschillende type frames. De meeste rugzakken hebben een intern frame in het rugpaneel van de rugtas zitten en is vaak niet zichtbaar van buiten. Deze is ook niet te verwijderen. 

Het voordeel van dit type frame is dat het helpt om een wandelaar stabiliteit te geven als deze op oneffen paden loopt. Het gewicht van de rugzak wordt door middel van het frame merendeels op de heupen gedragen. 

Er bestaan ook rugtassen met een extern frame dat aan de buitenkant van de rugtas geplaatst is. Je ziet een aluminium frame aan de buitenkant zitten dat de lading helpt ondersteunen.

Een extern frame is vooral geschikt voor als je een vrij zware lading draagt met daarbij allerlei uitstulpingen aan de buitenkant van de tas. Het zorgt ook voor meer ventilatie op de rug en je hebt meer opbergmogelijkheden bij zo een soort rugtas. 

Sommige rugtassen hebben een verwijderbaar frame of zelfs geen frame erop of erin zitten. Dit is vooral bedoeld voor wandelaars die graag snel en licht wandelen.

Dit scheelt natuurlijk behoorlijk in het gewicht van de rugzak, maar bedenk wel dat zo een soort rugtas zonder frame niet geschikt is voor een zware lading!

De laadruimte van de rugzak

Naast een goede ventilatie en goed frame, is de manier hoe je bij je spullen komt een van de kenmerken waar je goed over na moet denken. Je hebt namelijk keus uit verschillende manieren om bij het laadgedeelte van je rugzak te komen. Er zitten natuurlijk voor- en nadelen aan elke vorm van laadruimte. 

Het meest standaard is de boven-laadruimte. Deze zijn van boven in- en uit te pakken. Bij een bovenlader bijvoorbeeld vergt het wat denkwerk voordat je de rugzak inpakt.

Spullen die op de bodem liggen en aan de zijkant zijn geplaatst, zijn het moeilijkst te pakken. Daar plaats je dus spullen die je aan het eind van de dag nodig hebt. Spullen die je overdag nodig hebt, plaats je zoveel mogelijk bovenaan. 

Sommige merken rugtassen hebben naast een boven-laadruimte ook een voorlader.

Met behulp van een rits aan die aan de voorkant zit, wordt het extra makkelijk om iets uit de rugtas te kunnen pakken.

Deze rits kan ook aan de onderkant van de boven-laadruimte zitten. Zo een optie maakt een rugtas natuurlijk wel duurder. 

Rugzak met voorlader

Compartimenten

Een rugtas kan verschillende compartimenten hebben in en om de tas zelf. Dit helpt om je tas efficiënt in te pakken. Vooral als je alleen een boven-laadruimte hebt is een apart compartiment extra handig. 

Je hebt bijvoorbeeld een compartiment aan de onderkant van je rugtas zitten met een eigen ingang. Hier doe je in principe je slaapzak in zodat je niet eerst al het andere spul uit je tas hoeft te halen om bij deze te kunnen komen. Maar andere spullen kunnen hier natuurlijk ook in geplaatst worden. 

Aan de bovenkant van de rugtas zit vaak een opbergmogelijkheid waar je ook nog spullen in kunt opbergen. Hier kun je spullen kwijt die niet zwaar zijn en die je regelmatig nodig hebt. Een zonnebril, je portemonnee, je gps of een kaart van de omgeving bijvoorbeeld.

Meer tips over hoe je je rugzak het beste kunt inpakken vind je hier.

Extra zakken en ophangsystemen

Nog een keus die je kunt overwegen, is het hebben van extra zakken aan de tas. Voor iemand die meer van een gestroomlijnd model houdt, is dit geen optie. 

Ben je iemand die graag spullen aan de buitenkant plaatst zodat je bijvoorbeeld makkelijker bij je bidon, telefoon of GPS kunt komen dan is het hebben van extra zakken ideaal en ook het meest gangbaar. 

De zakken aan de buitenkant kunnen elastisch zijn zodat je er makkelijk iets in kunt zetten en uit kunt halen zonder daarvoor de tas af te hoeven doen. 

Het is ook een handige optie om op die manier tentstokken of wandelstokken in te plaatsen zodat je geen last hebt van materiaal dat uit je rugzak steekt. 

Er bestaan rugtassen die een klein ritszakje hebben op de heupgordel. Hier kun je items in opbergen die je snel kwijtraakt of die je snel wilt kunnen pakken. Een lipgloss, een snackje of je telefoon zouden hier makkelijk in opgeborgen kunnen worden. 

Belangrijke documenten kun je vaak in de tas kwijt. Er zijn kleine vakjes te vinden met een rits waar niet veel in kan maar wel bijvoorbeeld je paspoort of andere belangrijke spullen die niet nat mogen worden of kwijt mogen raken. 

Aan de buitenkant zie je soms een netje, lusjes en elastiekjes zitten die gemaakt zijn om ook bagage aan op te hangen. Wij doen er vaak een lege fles water van 5 liter aan die we pas vullen als we bij de laatste waterbron van die dag aankomen. 

Maar je kunt er ook een slaapmat, tentstokken of andere spullen aan hangen die niet al te zwaar zijn. En vergeet niet nat goed of je net gewassen onderbroek hier aan op te hangen! Deze wil je niet nat in je tas hebben!

Gebruik van externe ophangsystemen

Waterreservoir

De meeste rugtassen hebben een uitgang voor een waterreservoir met een aantal bevestigingspunten voor de slang. In de meeste gevallen moet je het reservoir er apart bijkopen. 

Dit is een mooi alternatief voor het bij je dragen van een bidon en extra flessen water. De waterreservoirs kunnen verschillend aantal liters water bij zich dragen van ongeveer 2 tot 3 liter.

Het voordeel is dat het gewicht tegen je rug aan ligt en het niet in je tas kan schuiven. De meeste tassen hebben namelijk een apart zakje in de tas zitten waar hij eenvoudig inglijdt. 

Vergeet niet dat het water dat je erin doet zuiver water moet zijn of gefilterd water. Hij reinigt het water niet vanzelf. Door de waterreservoirs goed te onderhouden, heb je er lang plezier van. 

Het enige nadeel is dat, zodra je hem tijdens je wandeling wilt bijvullen, je soms ook wat spullen uit je tas moet halen voordat je bij het reservoir bent. Maar dit weegt niet op tegen de voordelen. 

Een van die voordelen is dat je jezelf gehydrateerd kunt houden aangezien het slangetje dat uit je rugtas komt, naast je arm hangt en deze wanneer je wilt naar je mond kunt brengen. Wij zijn hier zeker positief over.

Zorg ervoor dat je onderweg wel je reservoir bijvult met drinkbaar water. Om hier zeker van te zijn raden we altijd aan om een goede waterfilter met op reis te nemen.  

Regenhoes

Het kan soms gebeuren dat je in de regen wandelt. Of dat je een omgeving hebt uitgekozen waar het vochtig is of regelmatig regent. De meeste rugtassen zijn behandeld of gemaakt van waterafstotend materiaal.

Toch is een regenhoes bij je dragen een must. Water vindt altijd een ingang in naden en ritssluitingen.

En de stof waar de tas van gemaakt is, zal vocht dat niet door de tas heen sijpelt deels absorberen waardoor hij zwaarder aan kan voelen.  

Nu zit er bij de meeste rugtassen een regenhoes die aan de onderkant van de tas is weggestopt en makkelijk tevoorschijn te toveren valt. Bij de dagrugzakken of de kleinere modellen kan dit wel eens ontbreken. 

Ze zijn daarom ook los te verkrijgen en misschien nog wel met een betere bescherming. De regenhoes die namelijk aan de tas gemonteerd is, kan bij flinke windstoten niet voldoende bescherming bieden.

Een extra regenhoes die je los over de tas kunt plaatsen wil dan uitkomst bieden. Dit is slechts een paar gram extra. 

Regenhoes voor rugzak

Voor de binnenkant wordt aangeraden om je spullen in een plastic tas op te bergen of plaats er een vuilniszak in die al je spullen ineens beschermt. Dit is allemaal niet nodig als je 100% zeker bent dat je niet met water in aanraking gaat komen.

De juiste pasvorm

Nu we de inhoud en de kenmerken van de beste rugzak besproken hebben, blijft nog een belangrijk punt over: het dragen van een backpack met de juiste pasvorm. Het belangrijkste is namelijk de lengte van het torso, niet om je algehele lengte! 

Je weet nu wat je qua inhoud hebben wilt en welke extra’s je er wel of niet bij wilt hebben. Het wordt tijd om de tas te passen als je daartoe in staat bent. Het beste is dus om naar een winkel te gaan waar ze jouw favoriete rugzak hebben en hem daar te gaan passen. 

Online kun je ze vaak goedkoper krijgen, maar passen doe je het beste in de winkel. Waar moet je dan op letten? 

Lengte van het torso en heupomtrek

Zoals gezegd is het belangrijk dat de rugzak de juiste maat heeft en die maat is niet gebaseerd op je algehele lengte maar op de lengte van je torso en je heupomtrek. Vraag daarbij advies van een professional of kijk hier hoe je je torso en heupomtrek zelf kunt opmeten. 

Sommige rugtassen zijn te krijgen in verschillende maten. Of deze geschikt is voor jou hangt af van het merk en je gender. Je zult er goed aan doen om per tas de productspecificaties te bekijken of deze rugtas de juiste maten heeft en geschikt is voor jou. 

Het kan zo zijn dat de rugtas een aanpasbaar rugsteun heeft zodat je hem naar je torso aan kunt passen. Dit is vooral een goede optie om te overwegen als de lengte van je torso tussen twee maten inzit of als je de rugtas deelt met huisgenoten.

Het nadeel van deze optie is wel dat een aanpasbaar rugsteun zwaarder weegt. 

Omvang van de taille

Het grootste deel van het gewicht van de rugtas moet door je heup gedragen worden. Ga uit van 80% van het gewicht. 

Je kunt dezelfde lengte qua torso hebben als iemand anders, maar de heupomtrek is van persoon tot persoon verschillend. De heupgordel van een rugtas is daarom in de meeste gevallen geschikt voor de verschillende maten heupomtrek.

Heb je een smalle taille? Dan kan het zijn dat geen enkele rugtas met heupgordel voldoet puur omdat je de heupgordel niet strak genoeg om je taille krijgt en je heup niet het gewicht draagt zoals zou moeten. Daarom kiezen ze vaak voor een kleinere maat rugtas. 

Misschien is het dan beter om voor een ander merk rugtas te kijken waarbij je de heupgordel kunt wisselen zodat je én de juiste maat rugtas hebt die bij je torso past, én je de heupgordel strak genoeg kunt maken zodat het gewicht door je heupen gedragen kan worden. 

Speciale rugzakken

Rugtassen speciaal voor dames

Een model rugtas gespecificeerd voor vrouwen kan door zowel een jonger persoon gedragen worden of door iemand die niet groot qua lengte is. Dit kunnen zowel jongens als meisjes zijn. 

Het voordeel van een vrouwenrugtas zit hem dan ook in de maat van de torso.

Deze zijn bij dit soort tassen kleiner en smaller dan in andere tassen. 

Maar niet alleen de maat van de torso is hierop aangepast, ook de schouderbanden en de heupgordels zijn vaak voorgevormd vanwege de bredere heupen en borsten bij vrouwen.

Het gaat dus niet om hoeveel liter backpack een vrouw nodig heeft, maar puur om de maat van de tas ten opzichte van haar lichaam. 

Beste de beste damesrugtas bij de Bever en Kampeerwereld:

Speciale dames rugzak
Speciale dames Backpack

Rugtas voor kinderen

Waarom een rugtas voor kinderen aanschaffen? Dit is vooral handig omdat een rugtas voor kinderen op de groei gekocht kan worden omdat ze vaak verstelbaar zijn. Een vrouwenrugtas kan hiervoor een goede keus zijn, of de kleinere rugzakken voor mannen. 

Backpack voor de kleine wandelaar
Kiinderrugzak van Jack Wolfskin

De rugzakken die je voor een kind aanschaf heeft een dubbele functie. Je kunt ze namelijk ook gebruiken voor school. Ze zijn vaak ergonomisch afgesteld waardoor het gewicht van wandeluitrusting of schoolboeken niet op de rug valt. 

Je bestelt de wandelrugzak voor je kind gemakkelijk bij Kampeerwereld.nl, Bol.com of De Bever. We hebben de grootste collectie kinder rugzakken gevonden bij de Bever.

Kinderdragers

Houdt je van wandelen en je wilt dit graag doen met je gezin, dan zijn er voor de kleinere kinderen kinderdragers te krijgen. Dit zijn rugzakken waar je je kind inzet en deze draag je op je rug.

Het kind kan alles om zich heen zien, en jij kunt onbezorgd wandelen! Vaak heb je bij dit soort rugzakken ook een beetje ruimte voor spullen, al is dit vaak niet veel zoals je kunt zien op de foto.

Bestel je kinderdrager van

Vaude of Osprey bij:

Deuter bij:

Afneembare dagrugtas

Sommige rugtassen zijn zo gemaakt dat ze een afneembare dagrugtas erop hebben zitten. Deze doet, als je de complete tas draagt, dienst als extra compartiment. 

Zodra je een trip gaat maken waarbij je je spullen op een camping of hotel laat liggen, dan haal je dit extra compartiment eraf en heb je een heuptas of lichtgewicht dagrugtas die je bij je draagt. 

Conclusie

Het bij je dragen van de juiste rugtas voor je wandelvakantie is ontzettend belangrijk. Het is echt de moeite om hier tijd en energie in te steken.

Na je wandeltrip is het verstandig om je tas goed te onderhouden voordat je hem wegzet voor een volgende vakantie. Lees hier hoe je je backpack het beste kunt onderhouden. 

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Deel ze gerust met ons via onderstaand e-mailadres.

Wat is de beste rugtas voor een wandelvakantie?

De beste rugtas is een die goed op je rug past, waar je lekker mee loopt en die je gemakkelijk in en uit kunt pakken tijdens je reis. Er zijn verschillende merken die goed staan aangeschreven: Rei, Deuter, High Peak, Osprey, om er maar een paar te noemen. 

Welke maat backpack heb ik nodig?

De maat van je rugtas bepaal je aan de hand van het aantal dagen dat je hem nodig hebt op je trip. Plan je een meerdaagse wandelvakantie dan kies je voor een 50-65 liter rugzak. Voor een weekendtrip is 30-50 liter voldoende. Voor een dagtrip heb je niet meer nodig dan 10-30 liter.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een rugzak?

Om de juiste rugzak uit te kunnen kiezen, is de duur van je reis het belangrijkste om te weten. Hoeveel liter rugzak je bij je draagt hangt af van wat je bij je moet dragen. Voor mensen die klein in lengte zijn, moeten op de grootte van de heupband letten en of de rugsteun aanpasbaar is. Verder heb je keus om een tas te kiezen met allerlei extra vakken en zakken om belangrijke spullen in op te kunnen bergen.

Hoe zwaar mag je rugtas zijn gedurende je wandeling?

Een rugtas moet niet zwaarder wegen dan 20 procent van je lichaamsgewicht. Weeg je meer dan 70 kg dan mag je rugtas niet meer dan 14 kg wegen. Een beladen rugtas voor een dagwandeling mag niet meer dan ongeveer 10 procent van je lichaamsgewicht wegen.

Hoe kan ik gedurende mijn wandeling het gewicht van mijn rugtas verminderen?

Er zijn een aantal tips die je hierbij kunnen helpen: 
– Neem alleen mee wat echt nodig is, laat al het overbodige thuis.
– Neem je huidige packinglist regelmatig door en bepaal na elke trip wat je wel en niet gebruikt hebt.
– Neem voor je EHBO-kit alleen mee wat echt nodig is. 
– Investeer in extra lichtgewicht uitrusting.
– Geef alles voor het inpakken een laatste check. Verdeel je spullen in drie categorien: behoud, verwijder en overweeg vervanging. Dan houdt je uiteindelijk alleen over wat je voor je geplande trip nodig hebt.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten