Over ons

Welkom op de travel website van Sim en Leo. Op deze website geven we je inside informatie over de landen waar we geweest zijn en delen we tips over je reis-uitrusting zodat je met vertrouwen op vakantie kunt gaan. 

Wij zijn dus Sim en Leo, getrouwd in 2008 en wonen op dit moment in Istanboel, Turkije. Omdat we de meest genoemde reizen samen gemaakt hebben en in verschillende landen hebben gewoond, willen we graag onze ervaringen met je delen. 

We zijn beiden geboren en opgegroeid in Nederland waar we onze opleiding hebben gevolgd. Ik, Sim, heb mijn diploma Middenkader functionaris Automatiseringstechniek gehaald en Leo haar Bedrijfsadministratie diploma. 

Na het behalen van mijn diploma wilde ik niet werken in een maatschappij waar 9-5 heel normaal is. Ik wilde reizen en verschillende culturen ontdekken. Ik ben begonnen met het doen van vrijwilligerswerk in Nederland en al snel kreeg ik de gelegenheid om datzelfde te kunnen doen in andere landen. 

Nog voordat ik mijn spullen bij elkaar verzameld had om deze wens uit te voeren, ontmoette ik mijn vrouw Leo en na ons trouwen besloten we om samen de wereld te ontdekken. En zo begon ons avontuurlijke leven. 

Waar hebben onze avonturen ons gebracht?

Onze eerste gezamenlijke trip was Suriname. Door daar een aantal maanden te wonen en vrijwilligerswerk te doen, kregen we nog meer het verlangen om deze levensstijl aan te houden. 

Het doen van vrijwilligerswerk en tegelijkertijd de lokale cultuur op snuiven, gaf ons een voldaan gevoel. Na slechts een paar maanden was het helaas alweer tijd om Suriname achter ons te laten om in Nederland geld te kunnen verdienen voor ons volgende avontuur: Georgië!

Georgië is een bijzonder en prachtig land met een andere cultuur en levensstandaard dan wij Westerlingen gewend zijn. Maar we hebben een hoop geleerd waaronder het tonen van gastvrijheid. De lokale bewoners waren ontzettend vriendelijk en behulpzaam. En het eten… dat was echt bijzonder en iets wat je zelf zou moeten ervaren!

Op den duur zullen we wat van onze avonturen over Georgië gaan delen op deze website. Vooral omdat het nog door de meeste natuurliefhebbers ontdekt moet worden en zeker de moeite van het ontdekken waard is. 

We hebben ongeveer anderhalf jaar in Tbilisi gewoond en als vrijwilligers gewerkt, voordat we besloten om weer verder te gaan. 

Het volgende land op ons lijstje waren een aantal landen in Afrika. We hebben een aantal maanden onder andere door Zambia en later nog Ivoorkust gereisd. Naast het doen van vrijwilligerswerk, zijn we op plekken geweest waar je normaal gesproken zonder reden niet naartoe reist. 

Reizen door Afrika

Met de hulp van vrienden en lokale bewoners was het veilig om op die plekken te komen en zagen we meer als dat je alleen maar op vakantie zou gaan in zo een land. Het samenwerken met lokalen is een geweldige manier om meer over de cultuur te weten te komen. 

En dan de safari’s in Zambia! Geweldig! Vooral als je de gelegenheid hebt om daar rond te rijden in je eigen Toyota Land Cruiser.

Sim & Leo op Safari in South Luangwa, Zambia

Het gebruik van openbaar vervoer is niet iets wat je voor je plezier doet in dit soort landen maar het is puur de ervaring die je opdoet en dit van je Bucket List af zou kunnen vinken. Hoe zou je anders over reizen kunnen schrijven als je het zelf niet hebt ondervonden of meegemaakt?!

Eigenlijk is het hetzelfde met ziektes als Malaria en Dysenterie. Erover horen is niet hetzelfde als het zelf meemaken. We hebben beide ziektes opgelopen en met de hulp van onze lokale vrienden het doorstaan en de draad weer opgepakt. 

Ons volgende avontuur werd Armenië waar we twee jaar in de hoofdstad Yerevan gewoond hebben. Om hier te wonen en vrijwilligerswerk te doen was een bijzondere ervaring. We waren in staat om naar de meeste plekken te reizen en een aantal wandelingen te maken. 

De bergen zijn prachtig! Het uitzicht op de bergketens van Ararat is magisch. We hadden de mogelijkheid om de bergen in te gaan met onze eigen Lada Niva 4×4 en de nomaden en hun kuddes te bezoeken. 

Sim & Leo onze eigen Lada Niva in Armenië

Hoe geweldig is het om te zien dat deze nomaden alles delen wat ze hebben en zelfs een geit voor je ogen slachten om zo hun avondeten klaar te maken. Dat is de puurheid van het land dat je ziet en moet ervaren en wat ons doel is om in elke reis die we ondernemen deze puurheid te ondervinden. 

Backpackend Azië ontdekken werkt verslavend

Na ons avontuur in Armenië zochten we een plek waarvandaan we de mogelijkheid hadden om vrijwilligerswerk te blijven doen en van daaruit te werken en te reizen. We waren nog nooit in Azië geweest en besloten daar een aantal landen te bezoeken in de hoop daar een plek te kunnen vinden om te blijven. 

Onze eerste stop was Thailand. Een prachtig land waar je makkelijk doorheen kunt reizen met alleen maar een rugtas op je rug. We hebben bijna alle hoeken gezien en dit is zeker een land waar we wel zouden willen wonen. Want door dit land reizen en van de cultuur te proeven werkt verslavend!

Leo voelt zich thuis in Thailand

Cambodja was ook een mogelijkheid. Na Thailand zijn we daar een aantal weken geweest. Van Cambodja ga je houden als je er een aantal keer geweest bent.

Voor ons was dit de eerste keer en nogal overweldigend gezien het feit wat een ellende dit land heeft meegemaakt en nog goed te merken is. Om hier te wonen waren we nog niet aan toe. Wel met een ervaring rijker zijn we daar weggegaan. 

Als laatste haalbare optie bleef Myanmar over. Dit is ook weer een bijzonder land om doorheen te reizen en met behulp van vrienden en lokale bewoners geprobeerd het land en de cultuur in een aantal weken eigen te maken.

Wonen in dit land lag zeker in onze mogelijkheden maar we kwamen in een periode dat het niet mogelijk was om hiervoor de dingen uit te zoeken die nodig waren om te kunnen blijven waardoor we een ander plan moesten maken. 

Maar al backpackend door deze landen was onvergetelijk en zeker niet de laatste keer. De bewoners van deze landen zijn super vriendelijk, het eten lekker en uitdagend tegelijk. 

Waarom we in Turkije wonen

Ondanks dat het niet mogelijk was om in Azië te gaan wonen, zochten we een plek waar dat wel kon en waar vandaan we makkelijk het vliegtuig konden pakken om ons reizen in combinatie met het doen van vrijwilligerswerk voort te kunnen zetten. 

Wie had gedacht dat dat Turkije zou worden. Het zou slechts voor een jaartje zijn omdat we nog steeds plannen hadden om ergens anders heen te gaan. Nu wonen we hier al sinds 2016 en hebben geen plannen om weg te gaan. Zoveel te doen en te zien in dit uitgestrekte en prachtige land. 

De meeste bewoners zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Het eten is puur en lekker en niet helemaal wat je in Nederland krijgt als je naar een Turks restaurant gaat. Maar eerlijk gezegd zijn het de toetjes die je juist uit moet gaan proberen. Zonder deze ervaring heb je niet het complete Turkije gevoel genoten!

Dit is een land vol met geschiedenis. Sommige van de toeristische plekken zijn bekend vanwege zijn bijbelse achtergrond. Reizen door dit soort plekken doet je wanen alsof je in zo een tijdsperiode leeft. 

Sim & Leo in Turkije de geschiedenis bekijken

Maar Turkije heeft ook veel natuurlijke schoonheid: de verschillende oceanen, de bergen, mooie meren en bosrijke gebieden waar niemand woont. Dit alles maakt dat we zoveel mogelijk in dit land willen rondtrekken met onze rugtas op. 

Het is namelijk eenvoudig om een uitgezette wandelroute te lopen, je tent aan het eind van de dag op te zetten en de dag af te sluiten bij een kampvuur.

Lycian Way

Een van de lang afstandswandelingen die we al gedaan hebben is de Lycian Way. In het Turks is dit de Lycia Yolu. Een prachtige wandeling langs de Middellandse Zee kustlijn van Turkije.

Voedsel koop je soms in kleine winkeltjes op de route of door aan te kloppen bij bewoners. Zij verkopen je ook graag wat ze zelf maken of verbouwen zoals brood en tomaten. Meer heb je niet nodig. 

Een andere hobby van ons is duiken. We zijn allebeide PADI gecertifiseerd, wat zeer gunstig is als je in Turkije woont. Er zijn prachtige duikspots, zowel in de Middellandse zee, Zwarte zee en de Aegische zee, genoeg locaties om uit te kiezen.

Met behulp van vrienden hier in Turkije zoeken we echt alles voor je uit, om de lokale hotspots te vinden en op plekken te komen die de meeste toeristen missen.

Hoe we onze ervaringen delen

Om al onze ervaringen te delen en de do’s en don’ts onder de aandacht te brengen, zijn we begonnen met deze website.  We genieten echt van wat we doen, vrijwilligerswerk en het ontdekken van bijzondere landen. 

Inmiddels hebben we voor de Nederlandse backpackers de website Travsl.nl opgezet. Zo kunnen ze van onze gedeelde kennis gebruik maken en de plekken bezoeken die we aanraden. Ook de keuze voor onze uitrusting delen we op deze website graag met je zodat je goed uitgerust op vakantie kunt gaan. 

Ook voor de Engelstalige backpackers hebben we een website opgezet waarin we over onze ervaringen schrijven over het leven en reizen in en door Turkije: Travsl.com.

De volgende sites zijn we aan het opbouwen:

Travsl.com

Opgezet om alle relevante reis informatie omtrent Turkije op een locatie te kunnen vinden. Of je nu All-inclusive of gaat backpacken, deze lokale informatie maakt je volgende vakantie naar Turkije onvergetelijk!

Travsl.nl

Voor de Nederlandstalige reiziger die graag onze jarenlange ervaring wil gebruiken voor de aanschaf van een uitrusting of informatie over de locaties die wij bezocht hebben.

Groenefingertjes.nl

We houden van tuinieren en zijn in alle landen waar we zijn geweest, en natuurlijk in Nederland, altijd druk in de tuin geweest. We geven graag tips en helpen je bij de perfecte tuin!