Beste wintertenten voor de doorgewinterde wandelaar in 2024!

Als de temperatuur ’s nachts onder het vriespunt ligt en je misschien zelfs wat sneeuw kunt verwachten, wil je goed voorbereid aan je wandeltocht beginnen. Of de wandeltocht nu door een vallei loopt of hoog door de bergen. 

Een goede wintertent is onmisbaar als het ’s nachts echt koud wordt en vooral als er sneeuw valt tijdens je trip. Een wintertent helpt om de warmte binnen te houden en je toch voldoende ventilatie hebt binnen de tent. 

Zelf hebben we gemerkt hoe koud het kan worden zonder een goede tent, slaapmat en slaapzak als je op hoogte kampeert. Dit hebben we meegemaakt in Armenië toen we boven de 3000 meter aan het kamperen waren.

Lichtgewicht wintertent in de bergen

Overdag hadden we een heerlijk temperatuur van rond de 15-20 graden, maar zodra de zon achter de bergen wegzakte daalde het kwik tot onder het vriespunt en stond onze tent binnen no-time onder een laag ijs, nog voordat we erin stapten. 

Je kunt je wel voorstellen dat wij die nacht niet lekker warm geslapen hadden. Vandaar dat wij dus ook zijn gaan kijken naar wat nu goede tenten zijn die speciaal geschikt zijn voor de winter, ook wel 4-seizoenen tenten genoemd. 

We hebben de best beschikbare tenten die je in Nederland kunt vinden voor je op een rijtje gezet, van tenten voor 1, 2 & 3 personen. Maar ook grotere wintertenten als je met een groep op reis gaat. 

Let op! Alleen een goede wintertent zal je niet helpen om warm te blijven tijdens de koude winternacht. Het is een combinatie van tent, slaapmat en slaapzak. Deze combinatie zal ervoor zorgen dat je een heerlijke warme nacht hebt tijdens je winterwandeling. 

Waar let je op bij de aanschaf van een goede 4-seizoenentent, of wintertent? 

Als je een goede 4-seizoenen tent wilt aanschaffen is het goed om op de volgende punten te letten. 

Allereerst waar ga je de tent voor gebruiken? Ga je er een serieuze berg mee beklimmen of gebruik je hem tijdens het langlaufen of wandelen door een winterse omgeving.

Misschien is het zelfs voldoende om een 3-seizoenstent te gebruiken in de winter, maar dit is echt afhankelijk van de omgeving en weersituatie van de locatie waar je gaat wandelen. 

De hoofdpunten waar je op wilt letten bij het uitzoeken van je wintertent zijn:

De Tentstokken

De tentstokken moeten steviger zijn dan die van een 3-seizoenstent omdat ze een eventuele winterse storm moeten kunnen overleven.

Als er sneeuw op je tent valt is er vaak al snel een aardig extra gewicht dat op je tent rust, waar je tentstokken tegen bestand moeten zijn. 

Ingangen van de tent

Als je een wintertent uitkiest is het handig om erover na te denken hoeveel ingangen je wilt hebben in je tent, wat deels ook afhankelijk is van het aantal slapers dat je in de tent verwacht.

Ook kan het hebben van verschillende ingangen het makkelijker maken om je tent op te zetten, omdat je bij een eventuele sneeuwstorm de tent kan openen aan verschillende kanten en dus het eventueel insneeuwen kunt vermijden. 

Ventilatie

Zelfs voor een wintertent is ventilatie zeer belangrijk. Aan de ene kant moet het niet te veel ventileren zodat je al je warmte kwijtraakt, maar aan de andere kant wil je ook niet de hele binnentent nat hebben van de condens.

Dit zal uiteindelijk gaan bevriezen. Gaas wat op goede strategische plekken geplaatst is helpt bij het ventileren van de tent. 

Vestibule

Om in de winter warm te kunnen blijven en overdekt te kunnen eten of te relaxen is het vaak erg prettig om een wat ruimere vestibule te hebben.

Waar je in de overige seizoenen vaak alles buiten doet tijdens het kamperen, wil je in de winter vaak toch binnen zitten om energie te besparen. 

Wat is het verschil tussen een 3-seizoenen tent en 4-seizoenen tent?

Naast de prijs voor een 4-seizoenen tent zal het je waarschijnlijk ook opvallen dat een wintertent zwaarder is en de buitentent vaak lager naar de grond doorloopt. 

Een 3-seizoenstent is speciaal gemaakt voor de niet-winterse avonturen, waarbij de tent vooral gebouwd is om wind, regen en ongedierte buiten te houden.

Vaak zijn deze tenten opgebouwd uit twee lagen: een binnentent die vaak uit gaas bestaat en is vastgenaaid aan het grondzeil, en een buitentent die vooral gemaakt is om regen en wind buiten te houden. 

Een 4-seizoenen tent daarentegen is opgebouwd met een balans tussen warmte, sterkte en gewicht. Deze tenten zijn zeer geschikt voor wandelingen en omgevingen waar je veel sneeuw verwacht, omdat het frame vaak sterker is dan de 3-seizoenstenten. 

Hierdoor begeeft je tent het niet onder de hoeveelheid sneeuw die erop kan vallen. Ook hebben deze tenten vaak minder gaas in de tent verwerkt. Hierdoor is de tent zwaarder, maar wel beter beschermd tegen de elementen. 

Toch liever een lichtere 3-seizoenstent?

Bekijk onze artikelen voor de beste tenten.

Wat is het verschil tussen een expeditie tent en een 4-seizoenen tent?

Een expeditie tent is een professionele tent die bestand moet zijn tegen alle elementen. Deze tenten zijn zeer sterk en worden vooral gebruikt voor expedities, bijvoorbeeld als beschutting tijdens de beklimming van bergen, of tijdens het reizen langs onherbergzaam gebied waar je allerlei weersomstandigheden kunt verwachten. 

Is een 4-seizoens tent automatisch een expeditietent? Nee, een 4-seizoenen tent is niet automatisch een expeditie tent.

Lichtgewicht wintertent

Vaak worden expeditie tenten wel aangeduid als 4-seizoenen tent, maar er zit een groot verschil tussen een tent die geschikt is als wintertent om gedurende de winter te gaan kamperen en een expeditie tent. 

Een tent die gebruikt gaat worden als expeditie tent is een tent die personen in de moeilijkste weersomstandigheden in leven kan houden, daar waar een 4-seizoenen tent het waarschijnlijk onder de druk zal begeven. 

In onze lijst van beste wintertenten staan een aantal expeditie tenten genoemd. Deze zijn vaak een stuk duurder dan de normale wintertenten.

Maar als er een bijzonder voordeel aan een tent zit die ook voor ons wandelaars zeer interessant is, voegen we de tent aan onze lijst toe. 

Wat zijn de beste wintertenten van 2024?

We zijn voor jou op zoek gegaan naar de beste 1, 2, 3 persoons en groepstenten voor je volgende winteravontuur.  

Bij het uitzoeken van de beste 4-seizoenen tenten kijken we vooral naar de hoofdpunten die we eerder genoemd hebben, waar je goed op wilt letten bij het uitzoeken van je nieuwe wintertent. 

 • Stevige tentstokken
 • Meerdere ingangen
 • Goede ventilatie
 • Ruime vestibule

Beste 1p wintertent, voor de solo reiziger!

Als solo reiziger is het vinden van een goede wintertent geen gemakkelijk klus in Nederland. Er zijn maar een paar opties, we hebben ze voor je opgezocht en uitgezocht of ze wel echt voor 4-seizoenen gebruikt kunnen worden.

MSR Access 1

Kenmerken:

 • 1370 gram
 • 2.13 x 0.84 (+0.76) m
 • 104 cm hoog
 • 20D ripstop nylon
 • 1200 mm PU

MSR staat voornamelijk bekend om zijn goede tenten. De meeste MSR tenten zijn geschikt voor 3 seizoenen, maar deze MSR Access 1 is een tent die ook geschikt is om te gaan wandelen en kamperen in de wintermaanden. 

Deze MSR Access 1 is een stevig gebouwde, lichtgewicht tent van 1.37 kg. Hij is licht in gewicht voor een 4-seizoenen tent. 

De buitenkant van deze tent bestaat uit nylon met DuraShield en siliconencoating. Dit maakt hem waterafstotend en nog belangrijker, hij is scheurvast!

Hij is stevig en stormvast vanwege de Easton Syclone stokken die erbij geleverd worden. Het centrale steunframe kan tegen de belasting van sneeuw en houdt de binnenruimte vrij.

Deze voordelen zul je vooral merken als je boven de boomgrens staat en je verder niet veel beschutting hebt. 

Twee derde van de grootte van het slaapgedeelte kun je gebruiken als vestibule. Zo heb je ruimte om te zitten of om je spullen een plek te geven.

Voordelen:

 • Lichte en ruime tent
 • Waterafstotende en scheurvaste buitentent

Nadelen:

 • De waterkolom van zowel de buitenkant als de bodem zijn niet heel hoog
 • Ondanks dat hij niet zwaar in gewicht is, zijn er lichtere eenpersoonstenten te vinden

Exped Vela I Extreme

Exped Vela 1

Kenmerken:

 • 1950 gram
 • 3.75 x 1.87 m (buitenkant)
 • 95 cm hoog
 • 20D ripstop nylon
 • 1200 mm PU

Dit is het ultieme lichtgewicht 4-seizoenen tent van 1,9 kg, maar is te reduceren tot 1,6 kg. 

Hij is speciaal gemaakt om in extreme weersomstandigheden te kunnen overnachten. Dit komt door het waterafstotend materiaal dat zowel regen, sneeuw, wind en zon buiten houdt. 

Hij is super licht, compact en ontzettend makkelijk in gebruik. Binnen een mum van tijd heb je de tent opgezet of afgebroken. Dit doet niets af aan de constructie van de tent want deze is flexibel en tegelijkertijd sterk en stabiel. 

Deze tent is geschikt als eenpersoonstent. Het heeft een driehoekige indeling aan de binnenkant zodat je naast het slaapgedeelte, over extra ruimte beschikt. 

Afhankelijk van het weer zou je de vestibule helemaal kunnen openen zodat je voldoende ventilatie in de tent hebt. 

Ook een van de zijdes van de regenkapdeur kan met behulp van een wandelstok of lange tak als overkapping gebruikt worden. 

Mocht je deze tent als tweepersoonstent willen gebruiken, dan zou je de buitentent daarvoor kunnen gebruiken. Alleen dan passen er twee personen in. 

Gebruik deze tent als je wilt kamperen, trektochten wilt maken of in de wilde natuur wilt overnachten. 

Ben je op zoek naar een slaapmat dat past in deze tent? Dan kun je kiezen voor de Exped LW mat die in de canopy past. 

Voordelen:

 • De tent is heel ruim opgezet en je hebt zo veel ruimte voor bagage
 • Het gewicht van de tent kun je reduceren door een aantal dingen weg te laten

Nadelen:

 • Basisgewicht is redelijk aan de zware kant, zelfs voor een wintertent

Samaya Radical 1

Samaya Radical 1

Kenmerken:

 • 655 gram
 • 2 x 0.7 m
 • 90 cm hoog
 • Dyneema
 • 20000 mm PU

De Samaya Radical 1 is een van de lichtste alpine tenten die er op de markt te vinden zijn. Daar kan zelfs de Exped Vela niet tegenop. 

Met slechts 655 gram is het een van de beste 1-persoons tenten die er bestaan. Hij kan ondanks zijn lichte gewicht de zwaarste omstandigheden aan en is ideaal voor gebruik in extreme omstandigheden. 

Dit is mogelijk gemaakt door het sterke materiaal waar de tent van gemaakt is. Hij bestaat uit 2-lagen van DyneemaⓇ  met een membraan dat zowel waterdicht als ademend is. 

Mocht er extreme wind zijn op de plek waar je de tent opzet, dan houden de scheerlijnen de tent op zijn plek. Deze zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als de tent en zijn scheurbestendig en reflecterend. 

De bevestigingen aan de zijkanten van de tent maken het mogelijk om de tent op steil terrein neer te kunnen zetten en daarmee ook af te spannen. Gebruik hiervoor de Zwitserse Piranha haringen die erbij geleverd worden. 

Om de tent op te zetten, maak je gebruik van de Easton carbon stokken. Er is slechts één ingang en de ruimte is alleen geschikt voor 1 persoon. 

Ondanks dat de tent wat aan de hoge prijs is, is er alleen gebruikgemaakt van de beste materialen en zeker de moeite waard om aan te schaffen als jij degene bent die in extreme omstandigheden gaat hiken.

Wil je als soloreiziger iets meer ruimte in je tent kijk dan naar de Samaya 2.0, deze tent is officieel geschikt voor 2 personen, maar vinden wij iets aan de krappe kant. Voor een solo reiziger met hond, of die gewoon iets meer ruimte wil is deze ideaal!  

Voordelen:

 • Zeer licht in gewicht
 • Hoge waterkolom voor zowel de buitentent als de bodem
 • Ideaal voor gebruik in extreme omstandigheden

Nadelen:

 • Duur in aanschaf
 • De stof ventileert goed maar kan problemen geven als de condens bevriest in koude omstandigheden. 

Beste 2p wintertent, twee is beter dan één!

Het voordeel van een tweepersoonstent is dat je er met z’n tweeën in kunt liggen en dat je het gewicht van de tent onder elkaar kunt verdelen in je rugzak. 

Maar je zou een 2-persoonstent ook voor één persoon kunnen gebruiken zodat je meer ruimte voor je rugzak en andere spullen hebt. 

Ben je toch van plan om met twee personen in de tent te gaan liggen, dan zijn er een aantal geschikte modellen waar je uit kunt kiezen.

Samaya 2.0, de beste lichtgewicht wintertent voor 2 personen!

Samaya 2.0

Kenmerken:

 • 1340 gram
 • 2.2 x 1 m
 • 110 cm hoog
 • Dyneema
 • 10000 mm PU

We hebben net de eenpersoonstent van het merk Samaya besproken, en de tweepersoonstent is ook geschikt om te gebruiken als wintertent, maar is erg klein. Dit model staat namelijk bekend als kleinste model in het Alpine assortiment.

Door geen voortent te gebruiken, kan je de tweepersoonstent heel goed gebruiken als 1p-tent met wat extra leefruimte. 

Voor hoeveel personen je deze tent ook gaat gebruiken, ook dit model is geschikt voor het gebruik in 4 seizoenen en is onder alle weersomstandigheden getest en zeer geschikt voor een trektocht of in Alpine terrein. 

Omdat de tent gemaakt is van een enkelwandige constructie van Nanovent-membraan, heb je minder gewicht en is hierdoor ademend en waterdicht. De tent weegt slechts 1,28 kg.

Ondanks dat het geen binnen- en buitentent heeft, levert de tent niet in op stabiliteit en is bestand tegen alle weertypes. 

Ook het grondzeil is gemaakt van volledig waterdicht materiaal, UHMWPE-vezels. Dit maakt het zeil slijtvast en duurzaam waardoor je de tent op rotsachtige ondergrond zou kunnen plaatsen. 

Hij is makkelijk op te zetten met behulp van lichte maar tegelijkertijd stevige aluminiumstokken. 

Hij heeft een brede zij-ingang gemaakt met YKK-ritsen die sterk en waterdicht zijn. De tent beschikt overigens niet over een vestibule.

Wil je iet meer ruimte met zijn tweeën dan is misschien de Samaya 2.5 een betere optie. Deze vindt je nu ook bij de Bever.nl. Bekijk de Samaya 2.5 hier!

Voordelen:

 • Zeer licht in gewicht
 • Hoge waterkolom voor zowel de buitentent als de bodem
 • Ideaal voor gebruik in extreme omstandigheden

Nadelen:

 • Duur in aanschaf
 • De stof ventileert goed maar kan problemen geven als de condens bevriest in koude omstandigheden. 

Hilleberg Nallo GT 2p

Hilleberg Nallo GT 2p

Kenmerken:

 • 2900 gram
 • 4 x 1.3 m
 • 110 cm hoog
 • 30D Ripstop Nylon
 • 3000 mm PU

De Hilleberg Nallo GT 2p is een goede keus om te hebben als tweepersoonstent als je deze in elk seizoen van het jaar wilt kunnen gebruiken. 

Het is niet het lichtste model dat er bestaat. Hij weegt 2,9 kilo. Ondanks dit gewicht is hij heel praktisch in gebruik. 

Dat heeft vooral te maken doordat je de binnentent los kunt halen en zo extra leefruimte kunt creëren. Een ruimte waar je met vijf personen in kunt zitten. 

Dit model heeft een zij-ingang en heeft aardig wat leefruimte, ook als je de binnentent niet los maakt. Hij heeft een vestibule die je in kunt vouwen om meer ventilatie te krijgen. 

Om muggen buiten te houden zit er achter de gewone deur nog een gaasdeur verwerkt. 

Voordelen:

 • Makkelijk op te zetten
 • Goede ventilatie

Nadelen:

 • Duur in aanschaf
 • De tent is vrij lang waardoor je meer gewicht meeneemt dan nodig

Fjällräven Abisko Shape 2

Fjällräven Abisko Shape 2

Kenmerken:

 • 2320 gram
 • 4 x 1.55 m
 • 105 cm hoog
 • 20D RipleRip Nylon
 • 3000 mm PU

De Fjällräven Abisko Shape 2 is net als de hierboven beschreven Hilleberg Nalo, een tunneltent. Dit geeft deze tweepersoonstent meer ruimte naast het slaapgedeelte. 

Hij heeft zowel een binnen- als buitentent waarvan je de beide kanten van de buitentent kunt oprollen voor meer ruimte en optimale ventilatie. 

Ventilatie heb je ook via de ventilatieopeningen in de top van de tent. Hier zit gaas voor verwerkt zodat er geen ongewenste beestjes je tent in kunnen kruipen. 

Het materiaal waar de buitentent van is gemaakt wordt TripleRip nylon genoemd en combineert twee stofdiktes. 

Wat bij dit model weer anders is, is dat de buiten- en binnentent aan elkaar verbonden zitten. Dit helpt voorkomen dat de binnentent nat wordt mocht je deze opzetten in de regen. 

Omdat de onderkant meer aan slijtage onderhevig is, is deze oppervlakte versterkt met extra dikke stof. De rest heeft dit niet nodig waardoor het gewicht niet te veel toeneemt door de extra stof. 

Deze tent is geschikt om te gebruiken in alle vier de seizoenen en kan tegen een stootje. Maar hij kan helaas niet tegen de meest extreme weersomstandigheden!

Voordelen:

 • Snel en eenvoudig op te zetten
 • De stokken hebben een kleurcodering zodat je precies weet welke stok waar komt

Nadelen:

 • Gebruik van grondzeil wordt aangeraden in natte omstandigheden wat extra gewicht betekend
 • Zwaar in gewicht

Beste 3p wintertent, iets meer ruimte!

Een driepersoonswintertent is ideaal voor drie personen zodat je minder bagage hoeft mee te nemen. Maar een 3-persoonstent betekent natuurlijk ook meer ruimte voor maar twee personen.

Natuurlijk is een driepersoonstent zwaarder in gewicht, maar het zal je verbazen hoe licht ze eigenlijk nog kunnen zijn. Laten we een aantal aanbevolen tenten noemen.

Ben je opzoek naar een lichtgewicht 3-seizoenstent voor je wandeltochten van de lente tot de zomer? Bekijk dan onze favoriete lichtgewicht tenten in ons artikel:

Fjällräven Abisko Shape 3

Fjällräven Abisko Shape 3

Kenmerken:

 • 2560 gram
 • 4 x 1.8 m
 • 110 cm hoog
 • 20D Ripstop Nylon
 • 3000 mm PU

Hier hebben we de Fjällräven Abisko Shape 3. Je zult dit model herkennen aangezien de Abisk Shape lijn meerdere modellen op de markt heeft gebracht. 

Dit keer gaat het om de Abisko Shape 3. Wat vinden wij aan dit model zo handig?

Het zal je verbazen dat de driepersoonstent van dit model niet heel veel zwaarder is als die voor tweepersonen. Het scheelt slechts 200 gram! Dit 3p model weegt 2,56 kg en als je een aantal onderdelen thuislaat, weegt hij slechts 2,16 kg.

Net als zijn broer, de Shape 2 beschikt hij over een binnen- en buitentent die aan elkaar vastzitten. De beide kanten van de buitentent kun je oprollen voor meer ruimte en optimale ventilatie. 

Naast de ventilatie bij de deuren, heb je ook ventilatieopeningen in de top van de tent. Hier zit gaas voor verwerkt zodat er geen ongewenste beestjes je tent in kunnen kruipen. 

Het materiaal waar de buitentent van is gemaakt van TripleRip nylon en combineert twee stofdiktes zodat de plekken die eerder kunnen slijten, beter versterkt zijn. 

Ook deze tent is geschikt om te gebruiken in alle vier de seizoenen en kan tegen een stootje. Maar hij wordt niet geschikt bevonden in de meest extreme weersomstandigheden!

Voordelen:

 • Compact en licht om te vervoeren
 • Droogt snel op bij nat weer

Nadelen:

 • Veel condensvorming tijdens koude nachten
 • Redelijk prijzig

Hilleberg Nallo GT 3P

Fjällräven Abisko Shape 3

Kenmerken:

 • 2600 gram
 • 4.1 x 1.7 m
 • 115 cm hoog
 • 30D Ripstop Nylon
 • 5000 mm PU

Waarom zou je voor een tunneltent kiezen? Puur omdat hij makkelijk op en af te bouwen is. Daarnaast heb je wat extra ruimte om je heen naast het slaapgedeelte en voldoende ventilatie. 

Dat is ook het geval met deze Hilleberg Nallo 3P. Omdat hij zo licht in gewicht is, kun je hem goed gebruiken voor lange afstandswandelingen, het hele jaar door.

Hij is stevig genoeg gemaakt om zowel te kunnen plaatsen boven of onder de boomgrens. Dat betekent dat hij ook bestand is tegen sneeuw. 

Hilleberg Nallo GT in zijn natuurlijke omgeving

Het materiaal is gemaakt van Kerlon 1200 waardoor hij een scheurvastheid heeft van 12 kg. Dit maakt de tent zeer stevig en geschikt voor elke weersomstandigheden. 

Heb je meer ruimte nodig dan zou je de binnentent los kunnen halen en zo meer leefruimte kunnen creëren. Dit is vooral ideaal als je met drie personen gebruik gaat maken van de tent. 

Voordelen:

 • De Hilleberg Nallo GT 3P is makkelijk op te zetten en weer af te breken
 • Bestand tegen elk weertype

Nadelen:

 • De waterkolom van de buitentent is niet heel hoog. 

Beste wintertent voor 4-6 personen!

Ben je iemand die van gezelligheid en veel warmte houdt tijdens je extreme wandelingen? Kies dan voor een tent die geschikt is voor 4-6 personen! 

Je kunt je afvragen of het wel ideaal is om zo’n soort tent mee te nemen aangezien ze natuurlijk zwaarder in gewicht zijn. 

Maar doordat je met meerdere personen gaat, kun je het gewicht van de tent onderling verdelen en hoeft niet iedereen een eigen tent mee te nemen. 

Hierdoor heb je weer ruimte voor andere belangrijke dingen om in je tas mee te nemen. 

Dit zijn de tenten waar je zeker even naar moet kijken als je opzoek bent naar een 4-seizoenen tent voor 4-6 personen.

Hilleberg Nallo GT 4P

Hilleberg Nallo GT 4

Kenmerken:

 • 2600 gram
 • 4 x 2.3 m
 • 115 cm hoog
 • 30D RipleRip Nylon
 • 5000 mm PU

Voor de Hilleberg Nallo GT 4:

Voor de Hilleberg Nallo 4:

De Hilleberg Nallo GT is er ook voor vier personen. Het is een ideale tent die je het hele jaar door kunt gebruiken. 

Omdat hij ruim 3,5 kg weegt, wil je hem ook echt voor 3 tot 4 personen gaan gebruiken. Anders is het beter om een lichtere tent mee te nemen die voor minder personen voldoet. 

De binnentent heeft een extra gaasdeur die muggen en ander ongedierte buiten houdt en de ruimte zo ook goed ventileren.

Hilleberg Nallo 4

Mocht het slecht weer worden op je trip en je wilt met elkaar schuilen in de tent, dan kun je om meer ruimte te creëren, de binnentent loshalen.

Via de zij-ingang ga je de ruimte binnen. De zij-ingang geeft extra ruimte in je tent. Zo kun je extra ruimte maken voor je bagage of als je binnen moet koken vanwege het slechte weer.

Voordelen:

 • De Hilleberg Nallo GT is snel op te zetten en af te breken
 • Na regen of een natte omgeving, is de tent binnen no-time weer droog
 • Door de goede ventilatie heb je niet veel condens in je tent

Nadelen:

 • Er is maar aan 1 zij-flap een rits bevestigd die je kunt gebruiken om in de binnentent te komen.

Samaya Basecamp 4-Persoons Alpine

Samaya Basecamp 4-person Alpine

Kenmerken:

 • 5580 gram
 • 4.5 x 2.7 m
 • 130 cm hoog
 • 30D High Tenacity 66 nylon
 • 3000 mm PU

Deze Samaya Basecamp 4-Persoons tent is de meest ideale groepstent. Vooral als je op expeditie gaat en met extreme weersomstandigheden te maken krijgt. 

De tent is gebouwd met een geodetische structuur. Hierdoor staat hij zeer stabiel tijdens hevige windstoten. De stokken die elkaar 7 keer kruisen, zorgen voor veel kleine oppervlakken waardoor de tent tijdens wind of storm stevig blijft staan. 

Rondom de tent zitten sneeuwflappen die verzwaard kunnen worden met sneeuw of stenen. Hiermee zorg je ervoor dat er geen koude lucht in de tent kan komen. 

Omdat er meerdere ventilatieopeningen in verwerkt zitten en muggengaas op de deuren van de binnentent, is er voldoende circulatie. Dit is vooral prettig wanneer de temperatuur buiten oploopt.

De tent beschikt over drie ingangen. Twee van deze ingangen hebben een vestibule. Hier kun je bagage, schoenen en andere spullen kwijt. Het helpt ook om de ingang te kiezen afhankelijk van de windrichting. 

Het is een ideale tent voor bijvoorbeeld een expeditie aangezien de tent plaats biedt aan 4 personen. De tent kan worden opgedeeld in verschillende tassen zodat je het gewicht onderling kunt verdelen.

Voordelen:

 • De Samaya Base Camp Alpine is zeer geschikt voor gebruik in sneeuw
 • Binnen in de tent zitten verschillende opbergvakken en ruimtes om je spullen in op te bergen
 • Ideaal om te gebruiken tijdens een expeditie

Nadelen:

 • Hij is duur in aanschaf
 • De tent is behoorlijk zwaar

Veel gestelde vragen over de wintertent

Wat is een goede wintertent?

Een goede wintertent is een tent die goed bestand moet zijn tegen felle zon en winterse temperaturen en regenval. Daarom moet een wintertent over een PVC-coating beschikken. Zorg er wel voor dat je de tent goed laat ventileren aangezien de PVC-coating niet ademt.

Hoe weet je of een wintertent voldoende waterdicht is?

Dit kun je bepalen aan de hand van de waterkolom. De waterkolom is er in verschillende gradaties en wordt uitgedrukt als mm PU. Hoe hoger de mm PU, hoe beter de tent bestand is tegen water. Dit geldt voor zowel de buitentent als de bodem. Voor een stevige wintertent raden we minimaal 2000mm PU aan

Wat is een 4-seizoenen tent?

Een 4-seizoenen tent is bedoeld om te gebruiken in elk seizoen. Vooral als je deze ook in winterse omstandigheden gaat gebruiken. De tent weerstaat kou, ijzige wind, sneeuw en regen. Doordat ze gemaakt zijn van een stevige structuur en dikkere (of duurdere) stof, blijft de tent stabiel staan en houdt deze je warm tijdens winterse omstandigheden.

Hoe houd je het warm in een wintertent?

Je houdt jezelf warm in een wintertent door eventueel een extra grondzeil te gebruiken. Maar ook het gebruik van een slaapmat met hoge R-waarde (isolatiewaarde) wordt aangeraden. Kies ook de juiste tent uit voor de weersomstandigheden waarin jij gaat overnachten.

Waar let je op bij aanschaf van een wintertent?

Bij aanschaf van een wintertent let je erop dat deze bestand is tegen kou, goed ventileert, stevig staat tijdens windvlagen en waterdicht is. Het hebben van extra ruimte zoals een vestibule kan ideaal zijn, vooral als je tijdens natte omstandigheden in je tent moet blijven. Hier zou je eventueel ook kunnen koken.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten