Hoe repareer je een trekkingstok die je niet vast kunt zetten?

Ondanks dat we zelf gebruik maken van trekkingstokken met een extern lock mechanisme, zien we vaak dat wanneer medewandelaars hun stokken uit de tas halen voor de wandeling dan pas merken dat ze de lengte van hun stokken niet meer vast kunnen zetten. 

Het lijkt alsof er niks gebeurd op het moment dat ze de stokken vast draaien. Wees niet bang als dit je overkomt aan het begin van je wandeling. Natuurlijk raden we altijd aan om na elke wandeling je trekkingstokken aan een kleine onderhoudsbeurt te onderwerpen, maar dit euvel is makkelijk onderweg te repareren. 

Je kunt het interne mechanisme van een trekkingstok eenvoudig “repareren” door allereerst de stok helemaal uit te schuiven, net iets verder dan het stopteken. Dit zorgt ervoor dat het mechanisme op de smalste plek komt te zitten. Nu kun je proberen de stok vast te zetten door hem vast te draaien. Als dit lukt, is het probleem waarschijnlijk verholpen. Nu kun je hem iets los draaien en hem instellen op de lengte die je hebben wilt.  

Maximale lengte van trekkingstok

Kun je hem niet vastdraaien op de maximale uitschuifbare lengte dan zul je de stokken even uit elkaar moeten halen om het mechanisme schoon te maken. Dit kun je eenvoudig doen door de stokken met een klein rukje uit elkaar te trekken. 

Vervolgens zie je het mechanisme zitten aan het uiteinde van de interne stok. Het beste is om deze met een zachte doek even schoon te maken en alle zand en steentjes die er misschien in zitten uit te halen. 

Gebruik geen vet of olie, dit zorgt er namelijk voor dat het mechanisme geen grip meer kan krijgen op de buis waar hij in glijdt. 

Zet hem vervolgens weer in elkaar en probeer hem vast te zetten. 

Leki trekking stok niet meer vast te zetten?

Leki trekkingstokken hebben ook vaak een intern mechanisme waarmee je de lengte kunt van je stokken kunt bepalen. Soms wil het wel eens voorkomen dat het lijkt alsof je hem niet meer kunt vastzetten. 

Om je Leki stok dan te “repareren” moet je het telescopische gedeelte helemaal uittrekken, zelfs een beetje voorbij het maximale punt. Dit zorgt ervoor dat het mechanisme op het smalste punt in de stok komt te zitten. Nu kun je hem waarschijnlijk vast draaien. Als dit lukt, kun je hem vervolgens iets los draaien en instellen op de lengte die je wilt hebben. 

In uitzonderlijke gevallen wanneer dit niet helpt, is het verstandig om de stokken uit elkaar te trekken, omdat er waarschijnlijk wat zand of oxidatie in zit wat even schoon gemaakt moet worden. 

De onderstaande video laat heel duidelijk zien hoe je je Leki stokken uit elkaar kunt halen en hoe je ze het beste schoon kunt maken. 

Trekkingstokken gebruiken

Lengte van trekkingstokken niet meer vast te zetten, hoe kan ik dit repareren?

Een wandelstok of trekkingstok repareren die je niet vast kunt zetten is heel eenvoudig. In deze video is het heel duidelijk te zien welke stappen je kunt nemen om je trekkingstokken te repareren. 

  1. Uitschuiven naar maximum en dan proberen vast te zetten
  2. Uit elkaar halen en interne mechanisme schoonmaken met zachte doek
Trekkingstokken repareren

Is je trekkingstok niet meer te repareren? Bekijk dan onze complete lijst met de beste beschikbare trekkingstokken van Nederland.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten