Hoe kun je het beste je rugzak inpakken?

Er zijn meerdere manieren mogelijk hoe je je rugzak inpakken kunt. Het beste is om je gehele wandeluitrusting voor je neer te leggen en de rugtas op verschillende manieren in te pakken. Uiteindelijk pak je hem in op de manier die voor jou het beste werkt. 

Waarom gaan we niet uit van een en dezelfde manier? Omdat het voor iedereen anders is. Wat het beste en makkelijkst werkt voor jou, is weer totaal anders voor een ander.

Daarom geven we je in dit artikel praktische tips en leggen we uit hoe je de tas gebalanceerd op je rug kunt houden zodat deze zo min mogelijk op je rug heen en weer schuift. 

Rugzak inpakken

Verschillende zones van de backpack

De wandelrugtas bestaat als het goed is uit drie verschillende zones met daarnaast nog extra kleinere ruimtes rondom de backpack. We gaan uit van de volgende zones of compartimenten:

 1. Onderste gedeelte van de rugtas
 2. Middengedeelte
 3. Bovenste gedeelte

En daarnaast heb je nog de volgende ruimtes en plekken in en op je rugtas die je kunt gebruiken:

 • Vakjes voor accessoires
 • Lussen en netten aan de buitenkant van de rugzak

Hoe gaan we al deze zones en vakken vullen zodat je een wel gebalanceerde backpack op je rug hebt zitten, die handig is ingedeeld? We gaan ze per stuk bekijken en bespreken. 

Hoe het onderste gedeelte van de rugtas inpakken?

In het onderste gedeelte van de backpack plaats je voornamelijk groot spul die je gedurende de wandeling niet nodig hebt, pas op de plaats van kamperen. Dit gedeelte is vaak een apart compartiment die je via een eigen sluiting kunt openen.

Vaak plaatsen wij onze slaapzak, slaapmatje en een paar extra schoenen onderin de rugzak. Dit is niet het zwaarste, maar wel een goede bescherming als je je rugzak even neer wilt zetten om te rusten. Plus het is erg handig als je ’s avonds je tent wilt opzetten dat je makkelijk bij deze items kunt.

Je doet dus niet de zwaarste uitrusting in het onderste gedeelte van de rugzak. Dit komt in het middengedeelte te zitten zodat je het gewicht op je schouders en rug draagt en zo het gewicht niet aan je rug hangt

Middengedeelte van de rugzak inpakken

In het middengedeelte van de backpack doe je dus de zware items en de items die je gedurende de dag niet nodig hebt. Dit helpt je het gewicht van de rugzak op een juiste manier te dragen zodat je lichaam niet overbelast raakt op korte termijn. Wat berg je zoal op in de middenzone?

 • Tentdoek en eventueel ondergrond (dus niet de stokken en haringen)
 • Kookgerei, waaronder de gasfles en gaspit
 • Extra kleding
 • Voedsel wat je niet gedurende de dag gebruikt

Plaats alvorens je begint met het vullen van het middencompartiment, eerst het waterreservoir in de daarvoor bestemde houder. Dit wordt een heel gedoe als je de tas al gedeeltelijk hebt ingepakt en je alsnog alles er weer uit moet halen omdat het waterreservoir niet past. Pak na de waterzak de zwaardere en grote items in. 

Maak je gebruik van ontvlambare olie om mee te koken? Leg deze dan op een plek waar het je voedsel niet raakt. Mocht deze gaan lekken dan lekt het niet op je voedsel. 

Het beste is om items met een aparte vorm of items die wat bescherming kunnen gebruiken, in te wrappen met de extra kleding of tentdoek. Zo zorg je ervoor dat elke ruimte opgevuld is en er geen open gaten vallen in de massa. 

Wat plaats je in het bovenste gedeelte van de rugzak?

In het bovenste compartiment van de backpack wil je niet teveel gewicht hebben zitten zodat de rugzak niet van de ene kant naar de andere kant overhelt tijdens het wandelen. Je plaatst in dit gedeelte juist de items die je gedurende de wandeltocht denkt nodig te hebben. 

 • Toiletpapier
 • Wind- of regenjas en een fleece
 • EHBO-kit
 • Waterfilter

Mocht je een trip gaan maken waar het weer onvoorspelbaar is dan wil je in het binnencompartiment waarschijnlijk ook je tent hebben zodat je deze snel en eenvoudig tevoorschijn kunt halen mocht het gaan regenen en je wilt schuilen. 

Waar berg je de overige accessoires op in de backpack? Nu heb je nog wel het een en ander buiten je rugtas liggen aan items dat nog wel ingepakt en mee moet. Hoe kun je al deze items het makkelijkst opbergen?

De meeste wandelrugtassen hebben een heel scala aan opbergvakken erop en erin zitten. In de opbergvakken binnenin de rugtas is het verstandig om dingen te plaatsen zoals je paspoort, contant geld, bankpassen en de sleutels die je meeneemt.

Deze items heb je niet heel snel weer nodig maar kun je wel snel vinden als het moet. De volgende items kun je plaatsen in de vakken waar jij denkt dat je ze het meest handig vindt. Hier is namelijk geen regel voor:

 • Zonnebril
 • Energie snacks
 • Hoofdlamp
 • Extra waterfles 
 • Zonnebrandcrème, lippenbalsem
 • Muggenspray

Er zijn een aantal items die je wel graag in de buurt van je hand wilt hebben, of waar je snel bij moet kunnen. Plaats de volgende items binnen handbereik:

beste wandelnavigatie test

Nu zijn er nog een paar items over die niet in de tas passen of die een onhandige vorm hebben. Wat ga je daar mee doen?

Maak gebruik van de lussen en straps op je rugtas

Er zitten ook heel wat lussen en straps op de backpack die je zeker niet wilt negeren. Deze zitten er namelijk op met een reden! Welke items zijn ideaal om aan deze straps en lussen te hangen:

 • Tentstokken
 • Wandelstokken
 • Extra touw
 • Opvouwbare slaapmat
Beste lichtgewicht schuim slaapmat

Deze extra features aan de backpack zijn onder andere bedoeld om items die niet in de rugtas passen, hieraan te verbinden. Maar het is ook handig te gebruiken als je bergen gaat beklimmen. Extra gear voor deze trip kun je aan deze straps en lussen bevestigen zodat je er bij kunt wanneer nodig. 

Er zit wel een nadelig effect aan het gebruiken van deze straps. Omdat je tas namelijk meer uitsteekt door de onhandige vormen die er aan de tas hangen, kan het gebeuren dat je eerder ergens aan blijft hangen of langs schuren als je bijvoorbeeld door de bosjes loopt of als je dicht tegen rotsen aanloopt. 

Plaats dus niet teveel items buiten de rugtas. Dit voorkomt gevaarlijke situaties en helpt ook te voorkomen dat je de tas te zwaar maakt of uit balans brengt door er maar van alles aan te hangen.

Hoeveel mag een rugtas wegen?

Het gewicht van een backpack hangt van veel verschillende factoren af. Over het algemeen mag een backpack op een lange afstandswandeling niet meer dan 20% van je lichaamsgewicht wegen. Voor een dagwandeling is een maximum van 10% van je lichaamsgewicht aan te raden. 

Zoals gezegd hangt het gewicht van je rugtas af van verschillende factoren. 

 • Lichaamsbouw: ben je klein van stuk dan gaat de 20% van je lichaamsgewicht niet op en zal je de andere factoren in overweging moeten nemen om zo de benodigde uitrusting mee te kunnen nemen. 
 • Duratie van de wandeling: Hoe langer de wandeling is, hoe meer gewicht je bij je moet dragen. Denk aan al het extra voedsel en water dat je bij je moet dragen. Om toch dicht bij die 20% aan lichaamsgewicht te blijven, zal je concessies moeten doen en bepaalde items thuis moeten laten. 
 • Weersomstandigheden tijdens de wandeling: Hoe kouder de omgeving, hoe meer kleding of warmere en zwaardere kleding je nodig hebt en bij je moet dragen. Denk heel goed na over items die je wel of niet nodig hebt tijdens zo een trip. 
Rugzak ervaren wandelaars

Ben je een doorgewinterde wandelaar dan heb je al heel wat ervaring opgedaan in wat je wel of niet nodig hebt tijdens een trip. Je tas zal waarschijnlijk gedurende de jaren alleen maar lichter worden. Niet alleen omdat je lichtere items aanschaft, maar ook omdat je leert meer van de natuur te gebruiken. 

Voor iemand die wat meer comfort wil tijdens de wandeling zal items meenemen die misschien niet echt nodig zijn. Deze personen zijn dan ook bereid om iets meer gewicht bij zich te dragen dan nodig. Dit kunnen items zijn als een hangmat, extra kleding, reiskussen, etc. 

Het gewicht in de rugtas verminderen – Hoe?

Heb je nog niet zoveel ervaring met backpacken en weet je niet zo goed hoe je het gewicht van je rugtas kunt verminderen? Ook daar gaan we je bij helpen, zodat hicken leuk blijft en je hier geen nare ervaring aan over houdt, puur omdat je rugtas te zwaar was!

De voordelen van het hebben van een een lichte backpack zijn zeker de moeite waard. Je loopt hierdoor ook sneller, je kunt langere afstanden afleggen en je hebt meer energie aan het eind van de dag. Welke stappen kun je doorlopen om gewicht in je backpack te verminderen?

Voor een goede voorbereiding op je volgende wandelavontuur lees je onze tips hier!

Weet hoeveel je rugtas weegt met de items die je elke trip gebruikt. 

Deze items zijn je tent, slaapzak, slaapmat, kookgerei, waterfilter en kleding. Waarom wil je weten wat dit weegt? Omdat deze items op den duur lichter gemaakt kunnen worden.

Het gewicht aan voedsel en water variëren per dag omdat je ervan gebruikt en naarmate je trip eindigt, wordt dit gewicht minder en minder. Maak een lijst van al je items zodat je altijd meeneemt wat je nodig hebt en geen overbodige items inpakt. 

Vervang zwaardere items met lichtere items.

Door in de loop der tijd oude of zware items te vervangen voor lichtere versies, wordt het gewicht in je rugtas ook minder. Campinguitrusting wordt nog steeds elk jaar verbeterd.

Slaapmatjes, slaapzakken en tenten worden steeds lichter en compacter. Blijf daarom altijd op de hoogte van de nieuwste uitvindingen en schaf wanneer mogelijk deze aan. 

Bekijk onze tips voor het beste lichtgewicht slaapsysteem voor de backpacker in ons speciale artikel!

Wil je een lichtere tent? Je vindt hier onze beste opties voor 3 persoons tenten.

Weeg al je items.

Misschien een vervelend klusje maar niet geheel onverstandig om te doen. Weeg al je items die je wilt meenemen en vergelijk het gewicht van sommige items waar je meerdere stuks van hebt met elkaar en neem daarvan het lichtste stuk mee. Een voorbeeld: heb je meerdere fleecetruien? Kies hiervan de lichtste uit. 

Denk na over het voedsel dat je mee wilt nemen.

Door niet goed over de maaltijden na te denken en zomaar wat te pakken, kun je flink de mist in gaan. Je loopt namelijk het risico om teveel en te zwaar voedsel in te pakken.

Plan je menu vooruit en kijk wat je gaat eten na een dag wandelen. Zo voorkom je dat je teveel meeneemt en de helft mee terug naar huis neemt. Het is natuurlijk verstandig om altijd iets extra’s mee te nemen.

Omdat je meer energie gedurende een dag verbruikt, heb je meer calorieën per dag nodig om dit aan te vullen. Neem dus geen licht verteerbare maaltijden mee. Wel maaltijden die licht in gewicht zijn natuurlijk!

Bekijk ons artikel dat speciaal over het plannen van maaltijden tijdens je wandeltocht gaat. Hier vindt je ook tips over welk voedsel je zeker mee moet nemen, en wat je eventueel thuis kunt laten!

Verwijder onnodig verpakkingsmateriaal.

Kies kleine items uit om mee te nemen, zoals een klein zeepje, een kleine tube tandpasta, etc. Bij alles wat je nieuw koopt, verwijder alle overbodige labels en verpakkingsmateriaal.

Sommige items en voedingsproducten kunnen overgeheveld worden in een kleinere zak of ziplock bag. En van sommige items kun je extra materiaal thuislaten.

De meeste slaapmatten en tenten hebben een plaksetje om eventueel ontstane gaten en lekken te kunnen dichten. Je hoeft ze echt niet allemaal mee te nemen.  Een plaksetje is voldoende. 

Verwijder na de trip al de overbodige items.

Na je trip wil je gaan evalueren wat je wel en niet hebt gebruikt en wat je eventueel gemist hebt. Haal alles uit je tas en maak onderscheid in wat je vaak gebruikt hebt, wat je soms gebruikt hebt en wat je helemaal niet gebruikt hebt. Bekijk en overweeg dan wat je volgende keer niet meer mee hoeft te nemen en wat eventueel in een lichtere vorm mee kan. 

Wat je moet voorkomen is dat je items uit je tas laat die je juist wel bij je moet dragen. Denk aan een EHBO-set bijvoorbeeld. Heb je mazzel dan hoef je deze tijdens de trip niet tevoorschijn te toveren.

Het niet gebruiken van deze set wil alleen NIET zeggen dat je hem dan maar thuis kunt laten. Je kunt deze wel uitdunnen en alleen meenemen wat je denkt nodig te hebben tijdens de wandeling. Genoeg blarenpleisters bijvoorbeeld!

Sommige items die je misschien niet veel zult gebruiken maar wel bij je moet dragen, kunnen vaak in een lichter formaat aangeschaft worden. 

Wat je zeker ook niet wilt doen, is dat je zoveel items uit je rugtas laat dat je afhankelijk wordt van je medewandelaars. Voorkom dat je constant van hen eten gebruikt of hun kleding aan moet doen omdat je te weinig mee hebt genomen en het toch een paar graden kouder is dan je dacht. 

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten