Beste drone voor op reis in 2024!

Wij zijn zelf al een tijdje aan het kijken naar een goede reis drone die we mee kunnen nemen op al onze trips. Maar het lijkt alsof er elk jaar weer een betere versie uitkomt waarbij de vorige eigenlijk niet goed genoeg meer is. 

Daarom deel ik graag met je wat wij gevonden hebben zodat je een goede keuze kunt maken welke drone het beste voor jou geschikt is om deze zomer mee te nemen naar je vakantiebestemming. Of dit nu in Nederland of in het buitenland is.

De beste drone voor op reis is zonder twijfel de DJI Mavic Air 2S. Deze drone weegt net geen 600g, heeft een vliegtijd van 31min en kan tegen een stootje wind. Samen met de 5.4K/30fps camera krijg je ontzettend mooie beelden. Zowel van de video als van de foto’s. 

Let wel op de regels voor het vliegen met een drone. Deze zijn in bijna geheel Europa behoorlijk aangescherpt. Zoek daarom altijd naar de regels van het land waar je wilt gaan vliegen. Bekijk de regels voor bijna elk land ter wereld hier.

In Nederland moet je, als je drone een camera heeft, deze altijd registreren. Is hij ook nog eens zwaarder dan 250g dan moet je een theoretische vliegbewijs halen. Het klinkt moeilijker dan het is, maar je moet er wel even voor zitten. 

Natuurlijk bepalen dit soort zaken ook mede welke drone je waarschijnlijk zult aanschaffen. Voor ons is het belangrijk dat hij onder de 250g blijft omdat we op deze manier in bijna alle landen buiten Europa hem niet hoeven te registreren. Je mag er ook bijna overal mag vliegen.

Als je echt de beste en nieuwste drone wilt kopen als drone om mee te nemen op reis zul je ongetwijfeld al gekeken hebben naar de nieuwste DJI Mavic Air 2S. Dit is dan ook een drone uit het duurdere segment, vooral als je hem alleen van plan bent te gaan gebruiken voor een paar weekjes vakantie. 

Ben je echter op zoek naar een drone die 5.4K kan filmen waardoor je met gemak kunt digitaal kunt inzoomen en toch nog 4K overhoud dan is de DJI Mavic Air 2S waarschijnlijk wel de beste reis drone voor jou. 

Heb je een drone die zulke goede beelden schiet dan zul je ook een goede reis laptop mee moeten nemen zodat je die beelden tijdens je reis al kunt gaan bewerken. 

Natuurlijk is het kiezen van een goede drone voor op reis ook een persoonlijke keuze, daarom is het goed om na te denken welke eisen je aan je drone stelt. En welke andere apparatuur je misschien al hebt. 

Wat zijn de 3 beste drones voor op reis?

1. DJI Air 2S

DJI Air 2S Fly More Combo!

Bestel hem hier:

Als je budget het toelaat en je opzoek bent naar de drone met de beste videokwaliteit en een klein formaat, dan is de Mavic Air 2S de drone voor jou. Deze drone neem je met gemak mee op reis, omdat je hem makkelijk kunt opvouwen tot een klein pakketje en hij slechts 595 g weegt. 

Met een videokwaliteit van 5.4K bij max 30fps of 4K bij 60fps is dit een van de beste drones op de markt op dit moment. Vooral als je opzoek bent naar een drone die je eenvoudig mee op reis kunt nemen. 

Als je kiest voor de Fly More Combo krijg je er 2 extra batterijen bij waarmee je langer kunt vliegen op de locatie die je bezoekt tijdens je vakantie. 

De drone kan een maximale snelheid van bijna 70 km/h halen in Sport mode en een range van 18,5 km dat de drone van de controller weg kan vliegen en toch nog bestuurbaar is. 

Met de MasterShot functie kun je in een handomdraai super video’s maken. De drone maakt dan tijdens het filmen verschillende manoeuvres waarbij hij het onderwerp altijd goed in beeld houdt.

Een veiligheidsfunctie van de DJI Mavic Air 2s is de obstakeldetectie die standaard ingebouwd is. Deze detecteert in 4 richtingen potentiële obstakels en ontwijkt ze dan voor je. 

Omdat de drone zwaarder dan 250g is heb je wel een exploitatienummer en een dronebewijs nodig om te vliegen in Europa. Vergeet niet om een aansprakelijkheidsverzekering aan te schaffen die dekking biedt voor schade of letsel veroorzaakt door drones.  

2. DJI Mini 2 Fly More Combo

DJI Mavic Mini

Bestel hem hier:

DJI is het merk als je opzoek bent naar een goede drone om mee te nemen op reis. Vooral de nieuwste DJI mini is een geweldige drone om je vakantie video’s en foto’s tot een hoger niveau te tillen. 

De mini 2 Fly More Combo wordt geleverd met 3 batterijen en heel veel extra onderdelen. Het gewicht en formaat zijn de belangrijkste kenmerken van deze drone om hem op de eerste plaats te zetten als beste drone voor op reis. 

De Mini 2 kan een snelheid halen van bijna 60 km/h en heeft een bereik met de controller van wel 10 km. 

Ondanks dat deze specificaties minder zijn dan de Air 2S, kun je hier op vakantie toch goed mee uit de voeten. Je zult de mooiste plaatjes kunnen schieten.

De videokwaliteit is dan wel geen 5.4K zoals de nieuwe DJI Mavic Air 2s drone, maar deze drone maakt haarscherpe videobeelden met zijn 4K en 30 fps videobeeld. Als je de drone voor je vakantie foto’s en video’s wilt gebruiken zul je hier ongetwijfeld meer dan voldoende aan hebben. 

Samen met een gunstige prijs van nog geen €600,- is dit een leuke toevoeging aan je reisuitrusting. De eerste DJI Mini kun je op het moment nog goedkoper krijgen en is ook een zeer goede optie als reisdrone, vooral als het je eerste drone wordt. 

Het grootste verschil dat de DJI mini 2 heeft ten opzichte van zijn voorganger, is dat de batterij iets is verbeterd, hij 4K videokwaliteit heeft, verder weg kan vliegen zonder signaal te verliezen, nieuwe controller (kleiner) en hogere vliegsnelheid kan bereiken.

Ook de software is verbeterd waardoor je een aantal Quickshot opties hebt, zoals de Boomerang, Dronie, Helix, Rocket, Circle en Panorama. 

Een heel groot voordeel van de DJI mini en de mini 2 is dat je de batterij door middel van een usb kabel kunt laden met een powerbank.

3. Parrot Anafi 

Parrot Anafi

Bestel hem hier:

De parrot Anafi is een drone die specifiek ontwikkeld is als reis drone. Dit zie je terug in het formaat, gewicht en handige kenmerken. Het grootste voordeel is dat je niet langer een specifieke batterijlader en kabel hoeft mee te nemen. 

De drone wordt geleverd met een 2700 mAh lithium-ion batterij waarmee je ongeveer 23 minuten kunt vliegen. De Anafi heeft een USB-C aansluiting waarmee je eenvoudig de batterij kunt opladen. 

Omdat je de batterij kunt opladen met een USB-C kabel heb je, als je je telefoon of tablet lader en kabel meeneemt, verder geen extra kabels of opladers meer nodig in je rugzak. Een extra voordeel hiervan is dat je de batterij van de Anafi ook kunt opladen met een powerbank

Dit is een groot voordeel tegenover de DJI drones. Vooral als je veel gaat hiken en kamperen en het vaak zonder elektra moet doen is deze optie ideaal. Je zult zo nooit een opname hoeven missen vanwege lege batterijen. 

Nog een voordeel is het formaat en gewicht van de drone. Opgevouwen is de drone slechts 224x67x65 mm klein. Als je hem uitvouwt heeft hij een afmeting van 175x240x65 mm. Met een gewicht van slechts 320 gram past deze makkelijk in je tas. 

Je krijgt er een handige opbergtas bij waar je je drone in kwijt kunt en zo kunt beschermen terwijl je hem in je rugzak hebt zitten. 

Video Kwaliteit

De Anafi neemt 4K video op met een framerate van 24fps of 30fps. Je kunt ook slow motion opnemen, maar dat verlaagt de kwaltiteit naar 1080p. Dit is vergelijkbaar met de eerste generatie DJI Mavic Air. 

Een groot voordeel van de Anafi is dat hij gebruik maakt van HDR tijdens de 4K opnames. Het voordeel hiervan is dat de schaduw iets duidelijker zichtbaar wordt en de overbelichte delen in je shot iets gedimd worden. 

Daardoor heb je minder tijd nodig voor het editen van het resultaat. 

Nog een kenmerk van de Anafi drone is dat hij je de mogelijkheid geeft om zoom te gebruiken tijdens je opnames. Dit is geen optische zoom, maar slechts digitale zoom. Dit gaat dus ten koste van je 4K video kwaliteit. 

Windweerstand

Nog een kenmerk waar de Anafi boven de DJI drones uitsteekt is de windweerstand die de drone kan doorstaan. Voor DJI drones is de maximale windkracht waarbij je de drone kunt gebruiken ongeveer 40 km/h.

Met de Parrot Anafi kun je zelfs nog gaan vliegen met windsnelheden van rond de 50 km/h en uitschieters tot 80 km/h. 

De drone zelf heeft een maximale snelheid van ongeveer 55 km/h en een bereik met de controller van slechts 4 km. In vergelijking met de DJI drones moet je deze drone dus dichter bij houden en kun je minder ver weg vliegen van het punt waar je staat. 

Ben je van plan naar Groenland, IJsland, Schotland, Patagonia of andere gedeelten van de wereld te reizen waar je waarschijnlijk veel wind zult ervaren tijdens het vliegen van je drone, dan is de Parrot Anafi waarschijnlijk de beste keuze.

Nadelen van de Anafi

Hij is helaas niet uitgerust met “obstacle detection”, wat betekent dat hij geen sensoren heeft om je te helpen obstakels tijdens het vliegen te vermijden. 

Ook voelt de drone niet heel stevig aan. Hij zal waarschijnlijk niet snel stuk gaan, maar tijdens het openklappen en dichtklappen zul je het gevoel hebben voorzichtig aan te moeten doen.

Beste reis drone voor beginners

De bovenstaande drones komen natuurlijk met een prijskaartje. Wordt dit je eerste drone dan zou je misschien met een iets goedkopere drone willen beginnen. 

Een optie is om een tweedehands drone op Marktplaats.nl te kopen, maar pas wel op! Je weet niet of en hoe vaak de drone gecrashed is. Dit is ook nergens op te vragen of te zien. 

De gimbal van de drone en ook het GPS systeem is erg gevoelig voor crashes en misschien dat op het eerste gezicht niets aan de hand lijkt te zijn, toch kan het zijn dat eventuele gebreken tijdens latere vluchten zichtbaar worden. 

Zelf hebben we dit meegemaakt met een DJI Mavic Pro die we overgenomen hebben van een vriend. We wisten precies wat er met de drone gebeurd was en of deze eerder gecrashed was. 

Ondanks dat dit heel lang geleden geweest is, begaf de gimbel het net voordat wij de drone overnamen. Dit betekende dat de gimbel vervangen moest worden. 

Een kostenplaatje van rond de €250,-. Tel dit eens op bij de prijs van een tweedehands drone en je kunt voor hetzelfde geld een nieuwe kopen.

Let op! Coolblue heeft de mogelijkheid tot het kopen van een tweedekans drones, deze worden zeer goed getest en komen met garantie. Dit is een goede mogelijkheid om wat extra te besparen op je nieuwe drone!

Daarom raden we aan als je niet zo diep in je portemonnee wilt gaan voor een van de bovenstaande drones, zijn de onderstaande drones een goed begin in je drone avontuur!

Deze drones vallen onder de €500,- grens en zijn makkelijk te vliegen voor beginners. Let wel ook op het gewicht, voor boven de 250g heb je een gevorderde drone certificaat nodig. 

1. DJI Mavic Mini

DJI Mavic Mini

Dit is de voorloper van de de DJI Mavic Mini 2, wat je ook duidelijk ziet in de prestaties. Niet zo zeer in de vluchtduur op een accu, maar meer in de extra functies en verbeterde range die de Mini 2 heeft. 

De grootste verschillen tussen de Mini 2 en Mini zijn: een verbeterde camera, de software, de motoren en de remote controller. 

Een duidelijk verschil is dat de Mavic Mini een maximale video resolutie heeft van 2.7K/30fps. 

De range van de DJI mini is “slechts” 2km in de EU, wat voor de meeste situaties meer dan genoeg is, maar natuurlijk een stuk minder dan de 6km die de Mini 2 van je vandaan kan vliegen. 

Ondanks de iets mindere prestaties dan de Mini 2, wat natuurlijk ook terug te zien is in de prijs, is dit model een zeer goede optie om als beginner mee op reis te nemen. 

Vooral als je voor de Fly More Combo kiest krijg je er 3 batterijen bij en een handige draagtas om de drone en alle onderdelen in mee te nemen. Een groot voordeel van de DJI mini is dat je de batterij kunt opladen met een powerbank, waardoor je zelfs in de meest afgelegen locaties toch kunt filmen!

Met een gewicht van slechts 249g is dit de perfecte reisdrone voor je volgende vakantie!

2. Yuneec Mantis G

Yuneec Mantis G

Bestel hem hier:

Yuneec is een bekende producent van drones. De Yuneec Typhoon H serie staat nog steeds bekend als een van de beste drones op de markt. Als is dit niet echt een model die je makkelijk mee op reis neemt.

Het Chinese bedrijf Yuneec heeft een rijke geschiedenis als dronebouwer. Al vanaf 2009 is Yuneec bezig met elektrisch vliegen. En in 2015 werd de eerste elektrische drone voor het publiek uitgegeven. 

Deze Yuneec Mantis G is daar een goed vervolg op. Deze drone is in 2019 uitgegeven maar gaat nog steeds mee als een van de beste reis drones voor beginners in 2021. 

Toen de Yuneec Mantis G werd uitgegeven, waren de bijzondere kenmerken vooral de mechanische stabilisatie door middel van een gimbal en een batterij waarmee je 33 minuten lang kon vliegen. 

Het oorspronkelijke doel van Yuneec met deze Mantis G was om de perfecte reis drone te ontwerpen. En dat is hun goed gelukt. 

Met 4K/30fps video resolutie is deze beter dan de Mavic Mini en je kunt zelfs slowmotion opnemen met 1080p op 60fps. 

De Mantis G komt met een aantal intelligente Auto flight modes, waaronder Waypoint navigatie. Dit betekent dat je van tevoren de punten bepaalt waar je de drone langs wil hebben vliegen. 

Maar ook heeft deze drone Visual Tracking, Point of Interest en Return to Home modes. Het voordeel van deze flight modes is dat je bijna professionele beelden als resultaat krijgt. 

Nog een voordeel van de Yuneec software is dat deze je de mogelijkheid geeft om je beelden direct via sociale media te delen. Of je nu als professional een preview wilt geven aan je volgers of als toerist graag je vrienden thuis jaloers maakt, deze optie maakt dat wel heel makkelijk. 

Ook is nagedacht door Yuneec over de veiligheid tijdens het vliegen van de drone. Je kunt namelijk heel makkelijk instellen hoe ver en hoe hoog de drone maximaal bij je vandaan mag vliegen. 

Daardoor hou je hem altijd makkelijk in het oog. En met de Return to Home functie komt hij altijd bij je terug. 

Zoals gezegd is de Mantis G gemaakt om mee te reizen. De opvouwbare armen helpen om de drone klein op te kunnen vouwen en makkelijk in je rugzak te vervoeren. 

Het enige nadeel aan deze drone is dat hij niet is uitgerust met obstacle detection, maar eerlijk gezegd heeft geen enkele drone in deze prijscategorie die luxe. 

3. Holy stone HS720E

Holy Stone HS720E

Bestel hem hier:

Holy stone is als drone merk niet heel bekend in Nederland, maar heeft een goede reputatie in Amerika en Canada als drone merk. 

Ook de Holy Stone HS720E is een drone die de reputatie van de drone bouwer eer aan doet. Het is een degelijke drone die zeer geschikt is voor bijna iedereen, specifiek ook voor beginners. 

Dit is vooral wegens de vele extra kenmerken die de drone heeft. Hij heeft een 4K/25fps camera met een Sony sensor. 

De stabilisatie gebeurd niet met een gimbal zoals bij de voorgaande drones, maar met Elektronische beeldstabilisatie. Dit is niet ongebruikelijk voor de goedkopere drones. 

Het voordeel van elektronische beeldstabilisatie is dat je geen gevoelige gimbal aan je drone hebt hangen waar je extra voorzichtig mee moet zijn. Je kunt de drone dus makkelijker in je rugzak doen zonder bang te hoeven zijn de gimbal te beschadigen. 

De drone is gemaakt van een hoge kwaliteit kunststof en voelt niet goedkoop aan. Het vouwmechanisme is makkelijk te gebruiken voor de armen en voelt ook degelijk en stevig aan. 

Omdat de armen van de drone in te vouwen zijn is het een goede drone om mee op reis te nemen en foto’s en video’s van je vakantie spot te maken. 

Je krijgt 2 lithium accu’s van 2800mAh bij de drone, die elk goed zijn voor ongeveer 23 minuten vliegplezier. 

Beste reis drones onder de €200,-

Zijn er wel drones te krijgen in Nederland voor onder de €200,- die het waard zijn om mee op reis te nemen? We hebben er even naar moeten zoeken, maar naast de standaard genoemde Ryze Tello (DJI) hebben we nog een tweede goede optie gevonden. 

1. Ryze Tello (DJI)

Ryze Tello Combo

Bestel hem hier:

Deze kleine “speelgoed” drone is het ideale instapmodel voor als je het gewoon een keertje wilt proberen. De drone is compact en licht in gewicht, waardoor hij zeer geschikt is om mee op reis te nemen. 

Helaas laten de specificaties en het vlieggemak iets te wensen over. Maar de prijs is zo laag dat dit bijna wel te verwachten is. 

Videokwaliteit van deze drone is slechts 720p en maakt maximaal 5MP foto’s. Dit zorgt dus niet voor HD kwaliteit video. Ook is de drone niet uitgevoerd met een gimbal, maar maakt hij gebruik van elektronische beeldstabilisatie. 

Als er geen wind staat is de drone makkelijk te besturen. Je kunt dan tot maximaal 100 meter bij je vandaan vliegen voordat hij de verbinding verliest. 

Maar waait het slechts een beetje dan wordt het lastig om je Tello te besturen. Dit heeft voormamelijk te maken met het gewicht van slechts 80 gram. 

Helaas wordt de videokwaliteit al eerder minder en omdat je de video rechtstreeks op je telefoon opneemt en niet op een SD-kaartje die in de drone zit, is dit ook zichtbaar in het uiteindelijke resultaat. 

Het idee is om de drone met je telefoon te besturen, maar dit is niet heel makkelijk. We raden daarom aan als je voor deze drone kiest om er een controller bij te kopen

De controller moet wel verbinding hebben met je telefoon, je kunt dus niet zonder telefoon vliegen, maar dan heb je wel meer en makkelijker controle over de drone. 

2. T.I.E Shift

T.I.E Shift

Bestel hem hier:

Deze drone valt ook in de super lichtgewicht categorie met maar 93 gram aan gewicht. Hij heeft toch een aantal voordelen boven de Tello.

Het belangrijkste verschil is waarschijnlijk dat deze drone HD opnames kan maken, 1080p @ 30fps. Ook de afstand die je bij jezelf vandaan kunt vliegen is 3x verder, tot wel 300m.

Voor op vakantie is 300m toch iets toegankelijker voor de bijzondere plekjes dan slechts 100m. Dat is wat ons betreft een groot pluspunt. 

Ondanks het gewicht is de drone bestand tegen windstoten van rond de 50 km/h. Hij blijft goed hangen op zijn plek ondanks de wind. 

Voor beginners is deze drone ideaal om mee te leren vliegen. Hij heeft namelijk een “take off and hover” mode. Wat betekent dat de drone na het opstijgen op zijn plaats blijft hangen totdat je gebruik gaat maken van de controller. 

De besturing van deze drone is anders dan de overige drones, omdat je slechts gebruik maakt van een hand. Je hebt een ring om je duim waarmee je de drone bestuurd. 

Deze ring houdt je boven de controller en welke kant je de duim met ring op beweegt gaat de drone heen. Dit is even wennen, maar voelt heel natuurlijk aan na een paar minuten. 

Ook heeft deze drone een aantal automatische modussen, zoals de “Orbit” en de “Dolly” waarmee je hele mooie shots kunt maken. 

De batterijen van de drone gaan slechts 15-20 minuten mee, afhankelijk van de wind en hoe je hem gebruikt. Zodra de drone merkt dat de batterij leeg begint te raken krijg je een waarschuwingssignaal van de controller door middel van een geluid en vibratie. 

De drone kun je makkelijk opladen met behulp van de USB-C kabel. Ook de controller moet je opladen met behulp van de USB-C kabel. 

Je hebt de batterij van de drone in ongeveer 30 minuten weer helemaal opgeladen. Je kunt de batterij van de drone waarschijnlijk ook met behulp van een powerbank opladen om zo tijdens je reis meerdere malen gebruik te kunnen maken van de drone! 

Als je opzoek bent naar een kleine reis drone waar je vooral veel plezier aan zult beleven en waarvoor je niet te diep in de buidel hoeft te tasten is dit de drone voor jou!

Regels voor het vliegen met drones in de EU

De regels voor het vliegen van bijna elke drone met een camera is redelijk aangescherpt in Europa sinds 1 Januari 2021. Het voordeel is dat er in heel Europa nu dezelfde regels gelden. 

Je kunt je dus in Nederland registreren als drone piloot en je vliegbewijs halen, om vervolgens overal in Europa te mogen vliegen. Natuurlijk alleen in gebieden waar het toegestaan is.

Een Drone Pilot Basic cursus met dronebewijs kun je makkelijk bestellen bij Coolblue. Soms kun je dit in een pakket bij je drone kopen en kun je iets op de kosten besparen. Deze cursus is geheel in het Nederlands en dus makkelijk te doen voor iedere drone piloot!

Er zijn redelijk wat kosten aan verbonden om aan alle vliegbewijzen en registratieplicht te voldoen. Als je in Nederland woont ben je verplicht om je bij de RDW te registreren als Drone piloot. 

Waar je iets op kunt besparen is je basis vliegbewijs. In Nederland kost een vliegbewijs halen rond de €100,-, daarnaast zijn er extra kosten bij de RDW voor de aanvraag van het certificaat. Op dit moment is het halen van een vliegbewijs in België gratis voor Belgen. 

Beste je Drone Pilot Basic Light cursus hier:

Voor A1 & A3 categorie drones.

Beste je Drone Pilot Basic cursus hier:

Voor A1, A2 & A3 categorie drones.

Indien je als Nederlander een gratis vliegbewijs wilt halen zul je dit in het Engels in Ierland moeten doen. Via deze link kun je je aanmelden en het examen afleggen.

Ik ga dit zelf ook proberen en zal mijn bevindingen hier zo snel mogelijk over delen.

Waarom kunnen goedkope drones niet ver vliegen?

Goedkope drones hebben vaak een controller die minder krachtig radiogolven uitzendt waardoor de maximale range beperkt wordt. Voor speelgoed drones kan dit bij 100-300m al ophouden, de betere consumenten drones hebben vaak een range van 3-8 km.

Is een HD Drone X voor onder de €100,- van Amazon of Bol.com een goede optie?

Wij kunnen deze drones niet aanraden, vaak kun je hier niet ver mee vliegen, zijn ze niet stabiel, hebben ze geen goede videokwaliteit (ondanks 4K), ook ontbreken vaak de basisfuncties die het vliegen prettiger maken.

Wat kost een goede drone minimaal?

Een goede drone waar je redelijk professionele video opnames mee kunt maken en die ook is uitgerust met GPS, gimbal en makkelijk te besturen is kun je krijgen voor onder de €400,-. Denk dan bijvoorbeeld aan een DJI Mavic Mini (eerste uitvoering).

Heb ik een vliegbewijs nodig om een drone te vliegen in Nederland?

Vanaf 31 Dec 2020 is het verplicht voor drone piloten om een vliegbewijs te halen. Afhankelijk van het gewicht en de categorie waar je drone in valt, heb je voor sommige vluchten aanvullende vaardigheidsbewijzen nodig.

Mijn drone is onder de 250 gram, heb ik een vliegbewijs nodig?

Je hebt geen vliegbewijs nodig voor een drone onder de 250g met als uitzondering dat als je drone een camera heeft je wel verplicht bent een vliegbewijs te hebben.

Heb je voor een mini drone een vliegbewijs nodig?

Je hebt alleen een vliegbewijs nodig als je buiten gaat vliegen en je drone zwaarder is als 250 gram, of als hij lichter dan 250 gram is maar een camera heeft. Dus ook voor mini drones met een camera, waarmee je buiten wilt gaan vliegen heb je officieel een vliegbewijs nodig!

Mag ik een drone vliegen in Europa?

Vanaf 31 December 2020 gelden er in Europa dezelfde regels als in Nederland. Je hebt dus een vliegbewijs nodig en, afhankelijk van je drone, eventueel aanvullende vaardigheidsbewijzen. Ook moet de drone voorzien zijn van een exploitanten nummer.

Kan een drone in de regen vliegen?

Een drone is erg gevoelig voor vocht, daarom raden we het af om zelfs maar te gaan vliegen als het lijkt alsof het kan gaan regenen.

Mag ik met mijn drone ‘s nachts vliegen?

In Nederland mag je ‘s nachts niet vliegen met een drone.

Kun je met een drone gesprekken afluisteren?

Als een drone apparatuur heeft om audio geluid op te nemen is het mogelijk om gesprekken af te luisteren. De meeste drones hebben deze mogelijkheid niet, apparatuur om audio op te nemen moet dus extra geïnstalleerd worden.

Heb ik een verzekering nodig om te kunnen vliegen met mijn drone?

Het is verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben die eventuele schade met een drone vergoed. Controleer je eigen aansprakelijkheidsverzekering of dit bij de polis inbegrepen is.

Kan ik ergens gratis mijn vliegbewijs halen?

Je mag je vliegbewijs overal in de EU halen en gebruiken in Nederland. Op dit moment is er de mogelijkheid om een gratis vliegbewijs te halen in Ierland. Je zal alleen wel de tests in het Engels moeten voltooien!

Kan ik de batterij van mijn drone opladen met een powerbank?

Je kunt sommige drones opladen met een powerbank. De DJI mini en mini 2 zijn hier onder andere zeer geschikt voor.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten