Beste GPS navigatie voor de wandelaar

Ben je van plan een langeafstandstocht aan het plannen, of wil je gewoon nooit meer de weg kwijt raken tijdens je wandeling door het bos of de bergen. Nadat wij zelf een keer een meerdaagse wandeling terug moesten lopen omdat we niet zeker wisten of we de goede kant op gingen, hebben wij de beste  wandelnavigatie van dat moment aangeschaft. Een Garmin 60csx waarvan we nog steeds veel plezier hebben. 

Wandelnavigatie in de bergen
Navigeren in de bergen

Dezelfde weg terug lopen omdat je geen wandelnavigatie hebt is iets wat je niemand toewenst, daarom hebben we de top 5 voor je op een rijtje gezet zodat je zeker weet dat je de beste wandelnavigatie (GPS) mee hebt op vakantie!

Waarom een wandelnavigatie aanschaffen

Bij je wandelvakanties kan natuurlijk een beste wandelnavigatie niet ontbreken. Het heeft als voordeel dat je je smartphone niet meer de weg hoeft laten te bepalen. De batterij van deze gaat niet eens een hele dag mee en zo zit je halverwege de wandeling alsnog zonder navigatie. Loop je in de regen of in andere omstandigheden, dan is een wandelnavigatie ook veel handiger aangezien de meeste waterdicht en stootbestendig zijn. Gebruik daarom zonder aarzeling een van de beschreven beste wandelnavigaties. De mooiste routes pluk je van het internet af en als het toestel het toelaat, download je deze op het apparaat.

Gebruik van satellieten

De tijd die ontvangers nodig hebben om je positie te bepalen op basis van signalen van satellieten, wil je zo kort mogelijk houden. Het ontvangen van normale GPS-signalen gaan veel trager in vergelijking van het hebben van GLONASS en GALILEO. Als je deze systemen combineert met GPS, dan kan jij als gebruiker veel meer satellieten ontvangen. Dit heeft een diepe impact op de tijd tussen de eerste positiebepaling en de accuraatheid van de positiebepaling. Dat dit op de navigatie zit, is bijna standaard en onmisbaar geworden.

Het hebben van een goede GPS-signaal betekent ook dat je positie bepaalt blijft als je tussen hoge gebouwen of in de bergen wandelt. Is dit jouw doel, dan is het handig dat er in combinatie met de satellietsystemen, een 3-assig elektronisch kompas in je navigatie verwerkt zit die je koers bepaalt. Samen met een barometrische hoogtemeter, die je hoogte nauwkeurig bepaalt, worden weersveranderingen ook beter in de gaten gehouden.

Waar je nog meer op moet letten

Als je graag wandelt en deze wandelingen steeds extremer en een hogere moeilijkheidsgraad krijgen, hoe beter je wandelnavigatie moet zijn. Dat betekent meteen een hoger prijskaartje maar dan heb je ook wel veel meer plezier van je wandeling en de omstandigheden waarin je wandelt. Je hebt namelijk bijna altijd bereik van je GPS, je bent eerder terug te vinden als er iets mis gaat (gaan we niet van uit!) en je kunt nauwlettend de weersveranderingen in de gaten houden. 

Voor de beginnende wandelaars zijn er eenvoudigere en goedkopere modellen. Wil je je navigatie kunnen combineren met andere activiteiten zoals autorijden of fietsen? Bekijk dan of deze functies in het apparaat verwerkt zitten. Zo heb je veel aan je navigatie, niet alleen als je er even tussenuit gaat. Kijk gerust onze reviews van beste wandelnavigaties even door om te zien of er een bij zit die jou persoonlijk aanspreekt.

De Beste GPS Wandelnavigatie 2020

 1. Garmin Montana 610 – Wereld
 2. Garmin Oregon 700 – Wereld
 3. Garmin GPSmap 64sx – Wereld
 4. Garmin eTrex 10 – Wereld
 5. Garmin eTrex Touch 35 – Europa
 6. Garmin Foretrex 601 – draagbaar om pols

Je vraagt je misschien af waarom hebben we alleen het merk Garmin in de lijst? Dat heeft te maken met zijn ijzersterke positie als het aankomt op het leveren van navigaties die je kunt gebruiken tijdens je wandelingen, fietstochten, op het water of in het verkeer of zelfs tijdens het sporten.

 1. Garmin Montana 610 – Wereld

We beginnen de top 5 van beste wandenavigaties met de Garmin Montana, de duurste van allemaal. Maar daar krijg je veel voor terug. Het is een heel veelzijdig apparaat die je niet alleen tijdens je wandelingen kunt raadplegen maar hij wijst je de weg waar je ook maar bent. Zowel op de weg als op het water is hij heel handig in gebruik, of voor geocachen. Met de bijgeleverde bevestigingsmaterialen kun je hem overal makkelijk plaatsen als je je handen vrij moet houden. Er hoort ook een jaarabonnement op BirdsEye satellietbeelden bij. Andere gedetailleerde informatie kan heel makkelijk op het toestel gezet worden zodat je waar dan maar ook kunt gebruiken.

Met zijn 4-inch kleuren touchscreen, die je staand als liggend kunt gebruiken, kun je onder allerlei omstandigheden de informatie goed van het scherm aflezen. In zware omstandigheden blijkt deze navigatie je beste vriend, want dankzij de GPS- en GLONASS positiebepaling kun je je locatie snel en nauwkeurig bepalen en weet je altijd waar je je bevindt, zelfs als je in valleien of tussen bomen loopt.

Waterdicht

Het toestel is eenvoudig in gebruik en door het heldere touchscreen kun je heel snel de informatie vinden die je nodig hebt. Op deze manier ben je niet heel veel tijd kwijt tijdens je wandeling om je GPS in te stellen of te vinden wat je nodig hebt. Het maakt niet uit in welke weersomstandigheden je wandelt want dit model is waterdicht. Is je wandeling zeer avontuurlijk, geen probleem! Hij kan ook goed tegen een stootje.

Van tevoren kun je je te lopen wandeling vastleggen doordat de Montana 610 over een Track Management beschikt. Gelopen routes kun je daarmee bekijken en analyseren. Dit model maakt gebruik van een 3-assig elektronisch kompas die je koers bepaalt, samen met een barometrische hoogtemeter die je hoogte nauwkeurig bepaalt. Weersveranderingen kunnen hierdoor ook beter in de gaten gehouden worden. Er zijn zoveel mogelijkheden met deze Montana 610 en zeker aan te raden als je graag informatie van je avonturen met anderen wilt delen. Dit model is echt het overwegen waard als je er veel gebruik van gaat maken.

Voordelen

 • Gratis kaartupdates
 • Groot en eenvoudig te gebruiken 4″ touchscreen
 • Opslaan belangrijke cache info tijdes geocaches

Nadelen

 • Duur in de aanschaf
 • Moet ver inzoomen om cache info te zien

2. Garmin Oregon 700 – Wereld

Nog een fijn navigatietoestel is de Oregon 700 van Garmin. Het is een krachtig model die je kunt gebruiken tijdens het fietsen, geocachen of op het water. Maar natuurlijk ook voor al je wandelingen die je gaat maken. Dit model heeft een 3-inch touchscreen waarin informatie zowel liggend als staand afgelezen kan worden. Als er licht op schijnt, blijft het scherm goed leesbaar. 

Hij maakt gebruik van een ultragevoelige dual band GPS- en GLONASS satellietontvangst zodat je de navigatie ook in zwaardere omstandigheden kunt gebruiken. Zo breid je je wandelomgeving uit omdat je meer plekken kunt ontdekken vanwege zijn betrouwbaarheid. Daarbij heeft hij ook een kompas met 3 assen, versnellingsmeter en barometrische hoogtemeter en is hij voorzien in een ondersteuning voor Active Weather met bewegende radaroverlays. Zo beleef je nauwkeuriger en veiliger al je avonturen. 

De Oregon 700 is voorzien van multilink draadloze connectiviteit zodat je software bij kunt werken om up-to-date te blijven en je gemaakte wandelingen, avonturen, etc. kunt uploaden naar de Garmin Connect online community. Je hebt dan ook de mogelijkheid om informatie via Wifi te delen. Connect via Bluetooth je smartphone aan de navigatie zodat je e-mails, sms’jes en andere meldingen kunt ontvangen. Ideaal als je bereikbaar wilt blijven. Je hebt ook de mogelijkheid om van geocache avonturen te genieten. Wil je dat de Oregon 700 automatisch wordt bijgewerkt met de nieuwste caches, dan kan dat.

Voordelen

 • Bluetooth koppelen aan smartphone
 • Goede kwaliteit
 • Eenvoudig in gebruik

Nadelen

 • Geen gratis kaartupdates
 • Niet alle info zichtbaar tijdens gebruik als autonavigatie

3. Garmin GPSmap 64sx – Wereld

Wat deze Garmin GPSmap 64sx vooral anders maakt dan de voorgaande modellen, is dat het geen gebruik maakt van een touchscreen. Maakt dat hem meteen minder aantrekkelijk? Absoluut niet! Er zijn heel wat redenen op te noemen om dit model als een van de beste wandelnavigaties te benoemen. 

De prijs is daar een van. Hij is goedkoper in de aanschaf als de Montana 610 en de Oregon 700. En toch beschikt hij over de zeer gevoelige GPS- en GLONASS-ontvanger met een quad helix-antenne die zorgt voor een perfect ontvangst. Je positie wordt snel en nauwkeurig zonder onderbrekingen bepaalt. Zelfs als je je op plekken begeeft waar je normaal gesproken geen ontvangst zou hebben. De barometrische hoogtemeter houdt drukverschillen bij zodat de hoogte nauwkeurig bepaald wordt. Zelfs weersveranderingen kunnen ermee in de gaten gehouden worden. Zijn 3-assige kompas geeft de koers nauwkeurig aan, zelfs als je even uitrust.

Hij ligt lekker in de hand en heeft een 2,6-inch scherm dat goed zichtbaar blijft ondanks lichtinval. De bediening gaat via knoppen die zowel in een koude of natte omgeving zelfs met handschoenen aan bedient kan worden. Dit is een pluspunt boven een touchscreen waarbij dat lastiger kan. Hij is daarnaast waterbestendig dus de wandelomgeving of weersomstandigheden maakt voor het gebruik niet uit. 

Zelfs met die model heb je de mogelijkheid om informatie te delen via Live Tracking en Garmin Connect. Door deze via Bluetooth of ANT+ te verbinden met je smartphone, kun je meldingen ontvangen en zo bereikbaar blijven. Dit werkt via Slimme Meldingen. Tot slot heeft de GPSmap 64s een dubbel batterijsysteem. Gebruik onderweg oplaadbare AA-batterijen of gebruik een batterijpakket dat gemakkelijk in het toestel op te laden is.

Voordelen

 • Makkelijk te gebruiken in alle weersomstandigheden
 • GPS- en GLONASS-ontvanger met quad helix-antenne zorgt voor perfect ontvangst

Nadelen

 • Klein scherm (geen touchscreen)
 • Bij koude weersomstandigheden is het mogelijk dat de AA-batterijen uitvallen

4. Garmin eTrex 10 – Wereld

De eTrex 10 is de goedkoopste wandelnavigatie uit de top 5 die de beschikking heeft over kaarten van over de hele wereld. Naast dat hij betaalbaar is, beschikt hij over alle belangrijke functies die bij een navigatiesysteem horen. De gebruikersinterface is verbeterd en er is een basiskaart van de wereld toegevoegd. Wat niet mogelijk is, is het uploaden van kaartmateriaal. Maar dat doet niet af aan zijn functionaliteit. 

Dit model heeft een 2,2-inch scherm dat met  knoppen eenvoudig bediend wordt. Lichtinval is geen probleem, het scherm blijft goed afleesbaar. Je positie wordt snel bepaald door de ultragevoelige GPS-ontvanger met WAAS-functionaliteit en HotFix-satellietprognoses. En of je nu omringt bent door bomen of hoge gebouwen of je bevindt je in een dal, dankzij deze GPS-functies blijft je positie behouden. Daarnaast kan dit model de GPS- en GLONASS-satellieten volgen. 

Je hebt ook de mogelijkheid geocaches en informatie rechtstreeks naar de eTrex 10 kunt downloaden. Hij ondersteunt namelijk GPX-geocachesbestanden. Informatie als locatie, terrein, moeilijkheidsgraad, tips en beschrijvingen kunnen worden opgeslagen en weergegeven. Daarvoor upload je het GPX-bestand en zoek je naar de caches. 

Het toestel is waterdicht en is superstevig. Hij kan tegen stof, vuil en water waardoor je hem gewoon kunt gebruiken waar je ook maar wandelt. Hij verbruikt weinig batterijen en hebben zo een lange levensduur, maar liefst 25 uur! Zo hoef je niet constant bang te zijn dat hij elk moment uit kan vallen. Hij werkt op AA-batterijen.

Voordelen

 • Lange levensduur batterijen
 • Goedkoop in aanschaf
 • Makkelijk in gebruik

Nadelen

 • Niet mogelijk om kaartmateriaal te uploaden
 • Alleen geschikt voor wandelingen

5. Garmin eTrex Touch 35 – Europa

De Garmin eTrex Touch 35 zou je kunnen vergelijken met de eTrex 10 die we ook voor je beschreven hebben maar niets is minder waar! Deze eTrex 35 lijkt inderdaad qua uiterlijk op de eTrex 10 maar hij zijn functies zijn veel uitgebreider. De reden dat hij als nummer 5 van de beste wandelnavigatie wordt genoemd, is omdat de kaartdekking alleen Europa omvat. Voor wie is dit model dan geschikt? Dat is voor gezinnen die van wandelen houden en graag binnen de Europese grenzen blijven, of voor fietsliefhebbers en wandelaars die graag actief bezig zijn. 

Zelfs voor beginnende geocachers en bergbeklimmers is dit model geschikt. Doordat er een nieuwe hoogtemeter in aangebracht is, kun je dit toestel nu ook in de bergen gebruiken. Een ideale eigenschap voor de bergbeklimmer of mountainbiker. Naast de geoptimaliseerde activiteitenprofielen voor de recreatieve activiteiten die je wilt ondernemen aan de hand van de vooraf geïnstalleerde TopoActive Europe kun je ook leuke outdoor avonturen beleven met de 250.000 geocaches. 

Het scherm is 2,6-inch en heeft een capacitief kleuren touchscreen, een barometrische hoogtemeter en een 3-assig kompas met kantelcompensatie. Deze functies heb je zeker nodig als je de bergen ingaat. Wil je ook gewoon bereikbaar blijven, dan maakt dit toestel gebruik van Slimme Meldingen en zo kun je bereikbaar blijven. Als handige accessoire krijg je er een fietssteun bij.

Voordelen

 • 2,6-inch Touchscreen
 • Ideaal voor het wandelen op GPS-routes

Nadelen

 • Bediening onhandig & onoverzichtelijk 
 • Geen gratis kaartupdates

7. Garmin Foretrex 601 – draagbaar om pols

Een extra feature onder de wandelnavigaties die we je niet willen onthouden, is deze Foretrex 601 wederom van Garmin. Wat dit model zo bijzonder maakt, is dat je hem om je pols kunt dragen tijdens je activiteit. Voor velen ideaal zodat ze de wandelnavigatie niet in de hand hoeven te houden of ergens weg te pakken tijdens de wandeling. Hij weegt maar 101 gram met batterijen en voelt dus niet zwaar om de pols. 

Hij maakt gebruik van de GPS-, GLONASS en GALILEO satellietsystemen en alles is in zwart/wit af te lezen van het 2-inch scherm. Er zit ook een barometrische hoogtemeter en 3-assig kompas in verwerkt.  In het batterijcompartiment vind je de aansluiting voor de usb om gegevens over te kunnen dragen. De batterij gaat lang mee, hij gaat zeker een dag zonder op te hoeven laden mee. 

Wil je gegevens bij kunnen houden van je activiteiten? Hij houdt onder andere het hartritme, de fietssnelheid en temperatuur voor je bij. Live tracking en smart notificaties van je smartphone worden er ook op doorgegeven. Hij kan namelijk via Bluetooth gelinkt worden.

Natuurlijk is de nauwkeurigheid van de GPS beter bij de voorgaande modellen, maar als je echt een wandelnavigatie zoekt die je niet in de hand hoeft te houden en relatief goedkoop is in de aanschaf, dan is dit model wel de beste optie. Hij is je ideale vriend als je van lichte wandelroutes houdt, graag hardloopt, en graag fietst op de mountainbike.

Voordelen

 • Lange batterijduur
 • 2-inch display, goed afleesbaar
 • Bediening mogelijk met handschoenen

Nadelen

 • Weinig intern geheugen
 • Slaat je track niet op
 • Barometrische functie is beperkt

Conclusie

Als je deze reviews gelezen hebt, heb je ongetwijfeld zin om je volgende wandelvakantie te plannen. Het wordt een stuk leuker en uitdagender als je daarbij een van de beschreven wandelnavigaties meeneemt. Zo ben je beter voorbereid en weet je altijd waar je bent. Laten we de sterkste punten van de navigaties nog even voor je noemen:

Veelzijdig in gebruik

De Garmin Montana 610 is het meest veelzijdig van allemaal. Hij is ook de duurste maar je kunt hem voor veel meer activiteiten gebruiken dan alleen voor de wandelingen. Met zijn 4-inch kleuren touchscreen en het gebruik van de GPS- en GLONASS-satellieten, heb je overal bereik. Daarbij heeft hij het voordeel dat je van tevoren de te lopen wandeling kunt vastleggen doordat dit model over een Track Management beschikt. Gelopen routes kun je daarmee bekijken en analyseren. Deze navigatie maakt gebruik van een 3-assig elektronisch kompas en een barometrische hoogtemeter. 

Ook de Garmin Oregon 700 doet wat hij moet doen en heeft een 3-inch touchscreen. Met de GPS- en GLONASS- satellietontvangst kun je navigeren in zwaardere omstandigheden. Daarnaast maakt hij gebruik van een kompas met 3 assen, een versnellingsmeter en een barometrische hoogtemeter. Hij is voorzien van een ondersteuning voor Active Weather met bewegende radaroverlays. 

De Garmin eTrex Touch 35 is ook erg veelzijdig maar alleen geschikt voor activiteiten in Europa. Ideaal voor gezinnen die van wandelen houden, fietsliefhebbers en wandelaars die graag actief bezig zijn. Wil je naast de GPS ook van GLONASS gebruik maken, dan zal de batterijduur snel verminderen. Het heeft een 2,6-inch scherm.

Alle genoemde veelzijdige modellen van Garmin zijn te gebruiken voor de geocaches. 

Gebruiksgemak

Dan hebben we de Garmin GPSmap 64s voor je beschreven. Het enige model die geen gebruik maakt van een touchscreen. Wel zit er een GPS- en GLONASS-satellietontvangst op die via een quad helix-antenne zorgt voor een perfect ontvangst. Het ontvangen van meldingen werkt via Slimme Meldingen.

beste wandelnavigatie test

De Garmin Foretrex 601 is handig in gebruik omdat hij om de pols gedragen kan worden. Ondanks zijn compactheid maakt hij  gebruik van de GPS-, GLONASS- en zelfs GALILEO- satellietsystemen. Het 2-inch scherm is in zwart/wit af te lezen. Er zit ook een barometrische hoogtemeter en 3-assig kompas in verwerkt. Als je van lichte wandelroutes houdt, graag hardloopt, en graag fietst op de mountainbike en je wilt niet iets in de hand houden, overweeg dan dit model om aan te schaffen.

Het goedkoopste model was de Garmin eTrex 10. Naast de eerder genoemde modellen, beschikt deze over de wereldkaart. Het scherm is wel wat kleiner, namelijk 2,2-inch. Wel maakt dit simpele model gebruik van de satellietverbindingen GPS en GLONASS en ondersteunt hij de GPX-geocachesbestanden. Maar deze is alleen geschikt voor wandelingen, net als de GPSmap 64s.

Nu is het niet moeilijk meer om te zien welke soort van model bij jouw leefstijl past. Kies je voor een veelzijdig model, of toch voor een handig model die doet wat hij moet doen maar iets minder uitgebreid is? De keus voor een beste wandelnavigatie ligt toch echt bij jezelf!

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten