Wat eet je tijdens een wandeltocht en hoe maak je een goede planning?

Je bent druk bezig met de voorbereiding voor je volgende of eerste wandeltocht, maar wat eet je tijdens een wandeltocht, en hoe maak je een goede planning voor het voedsel dat je mee wilt nemen?

Voedsel wat je nodig hebt op een wandeltocht is een van de items waar je niet op wilt bezuinigen maar wel een groot deel van het gewicht in de backpack uitmaakt. Hoe kun je ervoor zorgen dat je genoeg en voedzaam voedsel mee neemt, dat ook nog eens niet veel in kilo’s is?

wat eet je tijdens een wandeltocht
 • Allereerst houdt het simpel en kijk vooral naar lichtgewicht voedsel
 • Zorg dat je ongeveer 2.500-4.500 calorieën per dag binnenkrijgt. Check hiervoor de labels
 • Neem voldoende maaltijden mee voor de dagen dat je moet koken en neem extra mee, just in case!

Hoe zwaarder de wandeling, hoe meer calorieën je nodig hebt om dit tekort weer aan te vullen. Bekijk dus van tevoren de wandeling en bepaal hoeveel dagen je een intense wandeling voor de boeg hebt. 

Tijdens het checken van de wandeling, bekijk of je langs plaatsen komt waar je eventueel de voedselvoorraad aan kunt vullen. Dit helpt om niet teveel gewicht aan voedsel mee te hoeven slepen. Maar neem altijd extra maaltijden mee, just in case!

Wat voor voedsel wordt aangeraden

Er zijn backpack maaltijden te krijgen in winkels waar je alleen maar water aan toe hoeft te voegen. Het enige nadeel hiervan is dat het redelijk prijzig is en dat het maar geschikt is voor een persoon. Maar dit soort maaltijden hebben wel alles wat je nodig hebt.

Bekijk hier de backpack maaltijden die de buitenwinkel Bever aanbiedt!

Ook Bergzeit.nl heeft veel maaltijden en sportvoeding beschikbaar. Hun maaltijden zijn vaak iets goedkoper maar zeker niet minder van kwaliteit! Bekijk de maaltijden die Bergzeit.nl aanbiedt hier.

Maaltijden waar je alleen water aan toe hoeft te voegen, is vrij makkelijk te realiseren en vaak niet zwaar in gewicht. Mie-soep is een van de meest handige voedselproducten om mee te nemen. Dit is ook iets wat wij vaak meenemen. Of neem pasta of rijst mee en voeg zelf wat smaak toe aan de hand van kruiden of verse groente dat je onderweg tegenkomt. 

Voedsel dat in vacuüm verpakkingen mee kan zijn bijvoorbeeld: tonijn, zalm, gebakken kipstukjes, ham, etc. Dit kun je makkelijk combineren met pasta’s en rijst om wat smaak eraan te geven. 

Zorg bij het uitkiezen van de maaltijden ervoor dat je een gebalanceerde samenstelling aan ingrediënten hebt: koolhydraten, eiwitten en vetten. Ook een balans in smaken is aan te raden: zoet, zuur, zout en pittig. 

Verse maaltijden is wat lastiger te realiseren, tenzij je onderweg plekken tegenkomt waar je dit kunt krijgen. Sommige verse producten geven je een boost gedurende de wandeling maar is helaas wat zwaarder in gewicht. Probeer toch wat van het volgende mee te nemen:

 • Noten
 • Kaas
 • Verse groenten en fruit als wortel, paprika, appel, peer
 • Gedroogd fruit 

Bergzeit.nl biedt veel sportvoeding en snacks aan die zeer betaalbaar zijn. Bekijk hun uitgebreide selectie hier! Haal je liever je sportvoeding bij de Bever sportwinkel, dan kun je hun selectie sportvoeding hier vinden.

Naast maaltijden, wil je misschien ook iets te drinken meenemen. Zo blijf je ook gehydrateerd en kun je tekorten aanvullen met elektrolyten. Neem daarom wat koffie of thee mee, en eventueel electrolyte tabletten of ORS. Soms heb je naast water even een smaakje nodig om toch te blijven drinken en goed voor je lichaam te zorgen. 

Wat eet je tijdens een wandeltocht – Maaltijd ideeën

Om je een beetje op weg te helpen, geven we je een idee hoe je maaltijden er op een dag uit kan zien. Nogmaals, dit is een persoonlijk idee. Iedereen kan eraan toevoegen of veranderen naar zijn of haar persoonlijke wensen. 

Ontbijt

 • Koffie of thee
 • Melkpoeder met wat water en eventueel wat ontbijtgranen of brinta
 • Verse eieren als je deze onderweg bent tegengekomen

Lunch

 • Brood of wrap met beleg
 • Thee of iets om je vocht aan te vullen (koffie is beter van niet)
 • Gedroogd fruit of vers fruit dat je onderweg hebt kunnen bemachtigen

Diner

 • Kant en klaarmaaltijd waar alleen water aan toegevoegd hoeft te worden
 • Pasta of rijst met wat kaas of tonijn
 • Koffie of thee 
vers fruit onderweg voor je maaltijd tijdens het wandelen

Variatie in maaltijden is aan te raden. Wissel dus af met pasta, rijst en eventueel risotto. Wat je ook maar eet, probeer niet jezelf vol te proppen want je maag kan dit niet zo goed verdragen. Het risico is dat je steken in je zij krijgt van teveel eten of dat je een slechte nachtrust hebt. 

Neem naast de maaltijden ook genoeg snacks mee in de vorm van mueslirepen of andere proteïne repen.

Extra aandachtspunten

Vergeet niet onnodig verpakkingsmateriaal weg te halen zodat je niet meer gewicht meesleept dan nodig. Soms helpt het om bepaald voedsel in ziploc bags te doen. 

Doe je de wandeling samen met anderen, plan dan met elkaar of het de bedoeling is dat je eten met elkaar deelt of dat ieder voor zich eten meeneemt. 

Weet je zeker dat je voldoende water voor een dag bij je hebt om te drinken en te gebruiken voor de maaltijden? Kun je wat je gebruikt dezelfde dag nog aanvullen?

Vers drinkwater vindt je waarschijnlijk niet overal. Neem daarom altijd een waterfilter mee op je meerdaagse wandelingen. Hier vindt je welke waterfilters geschikt zijn voor jouw wandelavontuur!

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten