Om niet met een lege batterij van je smartphone in je hand te staan, is het altijd aan te raden om een powerbank mee te nemen. Vooral als je aan het wandelen bent, je graag bereikbaar wilt blijven en je route kunnen blijven volgen.
Maar wat nu als je powerbank leeg raakt en er geen stopcontact in de buurt te vinden is? Een Solar Powerbank kan de oplossing zijn!
Een Solar Powerbank is de oplossing om niet zonder een lege smartphone en powerbank te komen staan. Een Solar Powerbank is een powerbank die onder andere op zonne-energie werkt.
Het is een externe accu die door het opvangen van zonnecellen het zonlicht omzet in energie. Zo kun je dit soort powerbanks gebruiken op plekken waar je niet zo makkelijk elektra vindt.
Waar je op moet letten bij aanschaf van een Solar Powerbank
Voordat je overgaat tot de aankoop van een Solar Powerbank is het goed om te bedenken wat je van dit apparaat verwacht. Hoe vaak wil je je smartphone op kunnen laden en zijn er andere apparaten die je tegelijkertijd wilt opladen?
Je kijkt allereerst naar de mAh (capaciteit) van de powerbank. Deze bepaalt hoe vaak je smartphone opgeladen kan worden voordat de powerbank leeg raakt. Hoe hoger de mAh, hoe vaker de smartphone opgeladen kan worden.
Er bestaan Solar Powerbanks met 10.000 mAh waarmee een smartphone ongeveer 3 tot 4 keer opgeladen kan worden. Gebruik je hem voor een tablet dan zal dat ongeveer 2 keer mogelijk zijn, afhankelijk van de grote van de tablet.
Soms is het beter om een grotere capaciteit te nemen, bijvoorbeeld een Solar Powerbank met 20.000 mAh of meer.
Vervolgens zijn er Solar Powerbanks te vinden die meerdere uitgangen hebben zodat je in staat bent om meer apparaten tegelijkertijd te kunnen opladen. Dit is natuurlijk handig als je tijdens je wandeling een camera of GPS wilt kunnen opladen.
Is dit in jouw geval nodig, kijk dan of de solar powerbank de juiste uitgangen heeft voor het opladen van de diverse apparaten.
Welke Solar Powerbank is de beste keus
Gebruik je de Solar Powerbank veel voor je wandelavonturen dan is het verstandig ook daar rekening mee te houden bij aanschaf. Een aantal van de eigenschappen waar je zeker op wilt letten, zijn:
- Stootbescherming
- Waterdichtheid
- Stofdichtheid
- Lichtgewicht
- Voldoende capaciteit
Er bestaan modellen die al dit soort eigenschappen hebben en waar nog meer handige functies op zitten die het reizen met een Solar Powerbank makkelijk maken.
We raden een aantal modellen aan waarvan wij vinden dat deze handig zijn om te gebruiken. We leggen je graag uit waarom en wanneer ze het meest geschikt zijn.
1. Lideka Powerbank met solar panel functie
Bestel bij:
Voor meer gebruiksgemak en meer zekerheid tijdens een lange afstandswandeling, raden we deze Lideka Powerbank aan. Dit is een iets duurder model maar heeft meer mogelijkheden als de hierboven beschreven Xtorm Super Solar Charger.
We raden dit model vooral aan als je een lange afstandswandeling maakt en afhankelijk bent van zonne-energie. Naast de mogelijkheden heeft deze Solar Powerbank ook meer capaciteit. Hoe hoger de capaciteit, hoe duurder het model.
Op deze Solar Powerbank van Lideka zitten maar liefst 4 oplaadpunten: een USB Quick Charger 3.0 en drie gewone USB-punten. Om de powerbank aan het stroom op te laden kun je gebruik maken van de USB-C of Micro USB-ingang.
Zo kun je eventueel meerdere apparaten tegelijkertijd opladen en dankzij de hoge capaciteit duurt het even voordat de powerbank leeg raakt. Maar hoe laadt je deze Solar Powerbank op?
Het snelst is om de powerbank op te laden aan het stroom via de USB-C kabel. Het is mogelijk om deze ook via de zon op te laden, maar dit kan heel lang duren. En als de powerbank leeg is, kun je hem niet meer via de zon opladen. Maar omdat deze powerbank verkrijgbaar is met hoge capaciteit, kun je er lang mee vooruit.
Twijfel je of het wel genoeg is tijdens je wandeling? Dan raden we ten zeerste aan om er een externe solar charger bij aan te schaffen. Deze werkt samen met de Lideka solar powerbank en geeft je de mogelijkheid om veel langer van je apparaten te genieten.
Als extra zitten er op deze Solar Powerbank maar liefst twee LED-lampen verwerkt. Bij een volle batterij kunnen deze tot ongeveer 30 uur licht geven. En in geval van nood zijn deze lampjes ook praktisch want ze kunnen automatisch een SOS-signaal afgeven.
Dit is een erg handige Solar Powerbank, vooral in combinatie met een externe solar charger! Het enige nadeel is dat de powerbank redelijk zwaar is, bijna 900 gram. En dit is nog zonder het extra gewicht van de externe solar charger, hier komt nog eens 350 gram bij!
Wat zijn ook alweer de voor- en nadelen van deze solar powerbank van Lideka?
Voordelen:
- Waterdicht
- Stootbestendig
- Twee LED-lampen
- Maar liefst 4 oplaadpunten, waarvan een snellaadfunctie
- Hoge mAh capaciteit waardoor je er lang gebruik van kunt maken
- Meerdere apparaten opladen mogelijk
- Geschikt voor lange afstandswandelingen, vooral in combinatie met de externe solar charger
Nadelen:
- Zwaar in gewicht
- Lege powerbank opladen in de zon is niet mogelijk
- Geduld nodig om de capaciteit van de powerbank te verhogen
2. Xtorm 20W PD Waterproof Super Solar Charger
Bestel bij:
Zelf vinden wij de Xtorm Waterproof Super Solar Charger een aanrader, vooral voor de korte afstandswandeling waarbij je misschien een aantal dagen geen oplaadmogelijkheid hebt om je smartphone of GPS op te kunnen laden.
Het is een compact model die makkelijk te gebruiken is, die niet al te duur in aanschaf is en bovenal licht in gewicht is. Deze Solar pPowerbank van Xtorm weegt namelijk slechts 366 gram. Je hoeft dus niet veel gewicht extra bij je te dragen. Omdat dit model waterproof is, kan hij tegen regen of een plas water.
De powerbank heeft een capaciteit van 10.000 mAh en dat is genoeg voor een korte afstandswandeling. Hij heeft 3 USB-poorten waarvan een met een USB-C PD 20W uitgang en de andere twee met een USB-A Quick Charge 3.0 18W uitgang.
Laadt de lege Solar Powerbank op via de USB-C aansluiting. Zolang de powerbank nog de mogelijkheid heeft om een apparaat op te laden, kun je de powerbank voor of tijdens het opladen van een apparaat in de volle zon leggen (bedek daarbij wel het te op te laden apparaat).
Zo verleng je de gebruiksduur van de solar powerbank. Doe dit niet achter glas maar echt in de volle zon zodat de UV-stralen hun werk kunnen doen en niet geblokkeerd worden.
Maar let op! Zodra de powerbank leeg is, kun je hem niet opladen door hem in de zon te leggen. Daarvoor zal je hem aan het stroom moeten leggen via de USB-C aansluiting.
Laten we de voor- en nadelen even voor je samenvatten om een goed beeld te krijgen van deze Xtorm solar powerbank.
Voordelen:
- Licht in gewicht
- Waterproof case
- De powerbank wordt door de zon opgeladen tegelijkertijd met het laden van een apparaat
- Mogelijkheid om meerdere apparaten op te laden
- Ideaal voor een korte afstandswandeling
Nadelen:
- Zodra de solar powerbank leeg is, kun je hem alleen via de USB-C kabel opladen en niet via de zon
- Kan niet opgeladen worden achter glas
- Heeft de powerbank nog capaciteit dan kan deze in de zon opgeladen worden, maar dit duurt vrij lang
- Niet geschikt voor lange afstandswandelingen
Powerbank met zonne-energie & extra opties
Mochten bovengenoemde opties niet aan jouw eisen voldoen of je wilt je nog wat meer inlezen in wat er nog meer op de markt te vinden is qua Solar Powerbanks dan hebben we hier nog wat alternatieve opties voor je gevonden die ook zeker de moeite van het uitproberen waard zijn.
Natuurlijk kun je ook altijd voor een normale Powerbank gaan in combinatie met een los zonnepaneel. Meer hierover aan het einde van dit artikel!
3. LifeGoods Powerbank op zonne-energie
Bestel bij:
Waarom we dit model Solar Powerbank erbij hebben gezet heeft puur te maken met de gunstige prijs, de handige functies die erop zitten en de capaciteit van 26.800 mAh.
Je kunt de batterijduur van je apparaten verlengen door gebruik te maken van deze Solar Powerbank en omdat deze een hoge capaciteit hebt, kun je er meerdere keren gebruik van maken.
Op de powerbank zitten 4 uitgangen waarvan 2 keer een USB-uitgang, 1 keer een 20 Watt USB-C uitgang en 1 keer een draadloze uitgang. Dit is een platform waar je je telefoon op kunt leggen die zo draadloos wordt opgeladen.
De drie inputs die op de Solar Powerbank zitten zijn een Micro-USB ingang, een USB-C ingang en nog een input voor het zonnepaneel.
Tijdens het opladen van bijvoorbeeld je smartphone, kun je de Solar Powerbank in de zon leggen en het 2 Watt zonnepaneel wordt langzaamaan ook opgeladen. Let wel op dat ook deze Solar Powerbank niet volledig kan worden opgeladen met het zonnepaneel!
Is de powerbank helemaal leeg dan zal deze dus aan het stroom weer volledig opgeladen moeten worden. Maar omdat de capaciteit vrij hoog is, heb je de mogelijkheid om je apparaten meerdere keren te kunnen opladen en je bijna niet zonder komt te zitten.
Wat kun je nog meer verwachten van dit model? Er zit een zaklamp in verwerkt. Hij is uitgerust met een 18 LED-lamp. Deze lamp kan gedimd worden of er de SOS-modus mee inschakelen in geval van nood.
Dit model is niet heel zwaar in gewicht, namelijk 562 gram en kan eventueel met de ingebouwde koordbevestiging aan je broek of een andere lus gehangen worden.
Voordelen:
- Stof- en waterdicht
- Druk en valbestendig dankzij IK02
- Krachtige zaklamp
- Hoge capaciteit
- Voldoende in- en outputs, waaronder draadloos opladen
- Geschikt voor verschillende besturingssystemen als Apple en Android
- Te gebruiken voor lange afstandswandelingen
Nadelen:
- Een lege solar powerbank kan niet opgeladen worden door de zon
- Weegt toch nog meer dan 500 gram
- Lijkt wat aan de grote kant in vergelijking met andere modellen
4. HEKO Solar Powerbank met uitklapbaar zonnepaneel
Bestel bij:
Wat we zelf ook een heel fijn alternatief vinden, is de Heko Solar Powerbank Swung. Deze heeft er aardig wat handige functies opzitten of krijg je erbij geleverd.
Dit model heeft een capaciteit van 30.000 mAh en is te gebruiken voor meerdere merken telefoons zoals een iPhone of Samsung. Vanwege de hoge capaciteit, kun je de apparaten meerdere keren opladen.
Omdat het ingebouwde kabeltjes heeft, heb je altijd de juiste aansluiting bij je. Het laden kan draadloos, maar het heeft ook ingebouwde Micro-USB, USB-C en Lightning aansluitingen.
Mocht je nog gebruik maken van apparaten waarmee je niet draadloos kunt opladen dan zit er voor deze gevallen nog een extra USB-aansluiting op. Dit is meteen een fast charge oplaadfunctie!
De panelen van deze Solar Powerbank zijn opvouwbaar zodat de powerbank maximaal opgeladen kan worden. Er zit op dit model een extra beveiliging. Hij is beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting.
Ook op deze Solar Powerbank zit een ingebouwde zaklamp met SOS-functie. Hij is ook niet heel zwaar in gewicht want hij weegt slechts 472 gram. Hang hem via de meegeleverde karabijnhaak aan je broek of aan je tas.
Voordelen:
- Niet zwaar in gewicht
- Optimale laadfunctie vanwege uitvouwbare zonnepanelen
- Water- en stofbestendig
- Robuust uiterlijk wat hem stootbestendig maakt
- Draadloos oplaadbaar
- Ingebouwde kabels
- Hoge capaciteit
- Geschikt voor lange afstandswandelingen
Nadelen:
- Wanneer de Solar Powerbank leeg is, kan deze niet zonder stroom opgeladen worden
- Heeft geen magneet of andere optie om de telefoon op zijn plek te houden tijdens het draadloos opladen
- De lege zonnepanelen opladen duurt vrij lang
Solar Powerbank met capaciteit vanaf 30.000 mAh
We hebben al een paar goede modellen solar powerbanks genoemd, waarvan een aantal een redelijk hoge capaciteit hebben. Dit waren onder andere de bovengenoemde Lideka Powerbank en de HEKO Solar Powerbank.
Maar voor een lange afstandswandeling waarvan je zeker weet dat je helemaal geen oplaadpunt tegenkomt waar je je solar powerbank kunt opladen, heb je echt een zonne-lader nodig met een hoge capaciteit.
Op die manier kom je nooit zonder lege batterij te zitten en ben je altijd bereikbaar, zelfs in geval van nood. Ook handig als je onderweg je drone wilt opladen voor de mooiste foto’s van je wandeling!
Om die redenen hebben we ook een aantal Solar Powerbanks voor je uitgezocht die een hoge capaciteit hebben en daarom dus ideaal zijn voor je wandelvakantie.
5. Homelle Solar Powerbank 36.000 mAh
Bestel bij:
Is de capaciteit van de bovenstaande solar powerbank nog niet voldoende? Kijk dan naar deze Homelle Solar Powerbank met maar liefst 36.000 mAh aan capaciteit!
De prijs van dit model is gunstig, vooral als je ziet wat je ervoor terug krijgt.
Dit model Solar Powerbank kan vrijwel elke smartphone of elk ander apparaat voor je opladen zodra de batterij van deze leeg zijn.
Er zitten vier aansluiting op je apparaten op aan te sluiten, waaronder de mogelijkheid tot snelladen.
Er wordt een koord met een karabijnhaak meegeleverd zodat je hem aan je tas kunt hangen. Een zaklamp zit ook in de powerbank verwerkt.
Hij is redelijk zwaar in het gewicht met zijn 587 gram. Er zijn lichtere modellen te vinden.
En hetzelfde wat voor de andere Solar Powerbanks geldt, geldt ook voor dit merk. Het ingebouwde zonnepaneel ondersteunt het apparaat maar kan de powerbank niet opladen zodra deze leeg is.
Voordelen:
- Zeer hoge capaciteit
- Makkelijk te gebruiken met niet teveel onnodige functies erop
- Kan allerlei verschillende soorten devices opladen
Nadelen:
- Draadloos opladen werkt alleen met een apparaat die deze functie erop heeft zitten
- Redelijk zwaar in gewicht
6. KKPLZZ Solar Powerbank 50.000 mAh
Bestel bij:
Dit is een van de best aangeprezen Powerbanks voor outdoorsportliefhebbers vanwege de sterke accu van 50.000 mAh. En niet alleen daarom, maar ook vanwege de draadloze oplaadfuncties met snellaadfunctie en de Qi-ondersteunende apparaten.
Dit is voor een lange afstandswandeling ideaal omdat je niet een hele berg aan kabels mee hoeft te slepen, die vaak ergens onderin je tas komen te liggen en waar je dus vaak naar opzoek moet.
Er zitten 3 LED-lampjes op de Solar Powerbank die veel licht geven wanneer nodig.
Je apparaten kun je draadloos opwaarderen en de powerbank tegelijkertijd in de zon leggen zodat het zonnepaneel opgeladen kan worden. Omdat de powerbank van zichzelf al krachtig is, is het zonnepaneel handig als extra ondersteuning.
Op deze Solar Powerbank van KKPLZZ zitten 4 USB-poorten en wordt er een USB-kabel meegeleverd.
Voordelen:
- Hoge capaciteit
- Draadloos opwaarderen
- Ondersteund QI
Nadelen:
- De powerbank laad sneller op aan het stroom dan door de zon
- Niet heel licht in gewicht
Wanneer een lage capaciteit Solar Powerbank gebruiken
Voor een korte wandeling of voor het gebruik als je in een noodsituatie verkeert, kun je overwegen om een solar powerbank te kiezen met een lage capaciteit. Deze zijn vaak lichter in gewicht en makkelijker mee te nemen.
Xlayer Powerbank
Bestel bij:
Een simpel model Solar Powerbank welke een goede optie is om aan te schaffen, is de Xlayer Powerbank. Dit is een simpel model met slechts een capaciteit van 8.000 mAh.
Maar als je kijkt naar het gewicht van 303 gram dan is dit een ideaal model voor een korte afstandswandeling of om gewoon voor nood bij je te dragen.
Omdat de capaciteit niet al te hoog is, kan hij niet meer dan maximaal 2 keer een apparaat voor je opladen. Door de Solar Powerbank in de zon te leggen zodra deze een apparaat aan het laden is, verleng je de oplaadduur.
Er zitten twee USB-poorten op, maar je kunt een apparaat ook via een Micro-USB kabel aansluiten. Als extra zit er een lamp in verwerkt en kan je de powerbank aan de meegeleverde karabijnhaak ergens aan vastmaken.
Voordelen:
- Licht in gewicht
- Ideaal voor een korte wandeling of in geval van nood
- Levensduur te verlengen dankzij het ingebouwde zonnepaneel
Nadelen:
- Lage capaciteit
- Niet draadloos opladen mogelijk
- Geen Quick Charge functie
Zijn zonnepanelen beter dan een powerbank?
Wat nu als je al een powerbank hebt en je wilt niet nog een Solar Powerbank erbij kopen, wat is dan een andere handige optie? Dat zijn zonnepanelen.
Deze zijn sneller in het opladen en lichter in gewicht. Vooral handig als je een aantal dagen op dezelfde plek blijft rondhangen en je meer dan alleen energie nodig hebt als voor je smartphone.
Over het algemeen zijn zonnepanelen gevoeliger voor de elementen dan een Solar Powerbank en moet je er een stuk voorzichtiger mee omspringen.
Daarnaast is het voor een wandelvakantie niet praktisch omdat er soms meerdere zonnepanelen nodig zijn om aan elkaar aan te sluiten voor een betere capaciteit.
Wat we aan kunnen raden is dit kleine handzaam model: de Xtorm SolarBooster 21 Watt. Waar je ook bent, je kunt met deze solar zonnepaneel overal elektriciteit opwekken met behulp van zonne-energie.
Sluit je smartphone of een ander apparaat aan via een USB-kabel, dit kunnen maximaal 2 apparaten tegelijk zijn.
Het nadeel is wel dat niet alle zonnecollectoren de functie hebben om de lege powerbank op te kunnen laden. Dit lukt alleen als je hem een aantal uur in de volle zon kunt zetten of als je hoog in de bergen bent.
Stap over op Solar Powerbanks
Je hebt nu heel wat alternatieven kunnen bekijken om je smartphone en andere apparaten op te kunnen laden wanneer de batterij leeg is.
Een Solar Powerbank is vooral aan te raden als je vaak op plekken komt waar geen elektra te vinden is.
Maar onthoudt dat zodra een Solar Powerbank leeg raakt, je deze niet met de zon kunt opladen. Daar heb je elektra voor nodig, net als een gewone powerbank.
De zon heeft alleen effect als de Solar Powerbank nog niet leeg is en je een apparaat eraan oplaadt. Dan kan de zon de levensduur verlengen dankzij de zonnepanelen die in de solar powerbank verwerkt zitten.
Het gebruik van zonne-energie helpt je om zelfbewust en duurzaam na te denken, waardoor je meteen het milieu een handje helpt. Want het heeft zeker wel voordelen om een Solar Powerbank aan te schaffen bovenop een normaal model powerbank.
De prijzen lopen niet veel van elkaar uiteen en ook het gewicht en de functie van beide soorten powerbanks is niet veel anders.
Het doel is om bereikbaar te blijven en om je GPS functie te kunnen blijven gebruiken tijdens je wandelvakantie.
Gebruik je Solar Powerbank ook om je action camera of GoPro op te laden zodat je je avonturen kunt blijven vastleggen zonder onderbreking en je zo niets hoeft te missen!
Wil je naast het aanschaffen van een goed model Solar Powerbank ook een handig GPS-navigatie bekijken? Lees dan onze review hierover zodat je goed beslagen op reis kan gaan!
Hoe laad je een powerbank op met zonne-energie?
Een powerbank opladen met zonne-energie doe je met behulp van het ingebouwde solar panel. Dit is niet standaard aanwezig in een powerbank, tenzij je een solar powerbank aanschaft. Een Solar Powerbank heeft een zonnecel ingebouwd zitten en kan zo door de zon opgeladen worden. Dit werkt alleen als de Solar Powerbank niet leeg is. Zodra deze leeg is, moet hij ook via het stroom weer opgeladen worden.
Wat is het maximale vermogen van een Solar Powerbank voor in het vliegtuig?
Het maximale vermogen van een Solar Powerbank voor in het vliegtuig is 100 Wh. Als een solar powerbank 100 Wh of meer vermogen heeft mag deze niet mee in het vliegtuig.
Waarom een Solar Powerbank?
Een Solar Powerbank is handig als je in gebieden komt waar er geen elektra te vinden is om je apparaten op te kunnen laden. Vooral tijdens vakantie of een lange afstandswandeling is dit aan te raden. De zonnestralen geven de zonnepanelen extra energie die de Solar Powerbank gebruikt om apparaten op te laden alvorens deze leegraakt.
Is een powerbank goed voor je telefoon?
Een powerbank is erg praktisch om te hebben als je batterij van je telefoon het niet meer zo goed doet of als je niet de mogelijkheid hebt om je apparaten op te laden via stroom. Een opgeladen powerbank is afhankelijk van zijn capaciteit in staat om je telefoon of andere apparaten minimaal een keer op te laden voordat de powerbank zelf opgeladen moet worden aan het stroom.
Wat is een goede zonnelader?
Een goede zonnelader of solar powerbank is een zonnelader die ervoor zorgt dat er een apparaat mee opgeladen kan worden. Dit kan om een smartphone, GPS, e-Reader of bijvoorbeeld een tablet zijn. Hoe groter de capaciteit van een zonnelader, hoe meer apparaten er door opgeladen kunnen worden wat vooral handig is tijdens een vakantie.
Hoeveel mAh moet een powerbank hebben?
Hoeveel mAh een powerbank moet hebben hangt af van de capaciteit van de batterij van je smartphone en hoeveel apparaten je ermee zou willen opladen. Hoe hoger de mAh, hoe vaker je de powerbank kunt gebruiken alvorens deze zelf opgeladen moet worden.