Wat is een GoPro en wat kun je er mee?

Een GoPro is wat TomTom is voor gps-navigatie systemen. GoPro is een merknaam die zo bekend is dat het nu de soortnaam is geworden voor alle action camera’s. Vaak wordt onterecht action camera’s aangeduid als GoPro’s.

Er is maar één echte GoPro fabrikant, dit bedrijf is gevestigd in Californië, USA. Ondanks dat het niet het eerste bedrijf is dat een camera op de markt heeft gebracht die geschikt is om foto’s en video te maken in extreme omstandigheden, toch is dit wel het bedrijf dat ervoor gezorgd heeft dat deze techniek voor iedereen beschikbaar is geworden. In de wereld van action camera’s wordt de GoPro ook nog steeds gezien als de beste actie camera die er is. 

Maar wat is een GoPro en wat kun je er mee? Wat heeft de GoPro tot stand gebracht in de fotografie- en filmwereld? Wil je er een aanschaffen bekijk dan onze top 5 beste action camera’s van 2020

Surf met beste action camera

Wat maakt een GoPro een action camera?

De eerste GoPro was oorspronkelijk gemaakt om te kunnen filmen tijdens het surfen. GoPro’s worden nu nog steeds gebruikt tijdens het surfen en tijdens het uitoefenen van andere watersporten. Maar sinds de komst van de eerste GoPro is er veel veranderd. De action camera heeft zijn weg nu gevonden naar veel meer sporten en wordt nu ook vaak door avonturiers en vakantievierder gebruikt. Ken je een avonturier die binnenkort op vakantie gaat of aan een nieuw avontuur begint? Misschien is dit een leuk cadeau, is dit iets te prijzig dan kun je altijd onze cadeau ideeën bekijken die we voor de avonturiers samengesteld hebben. 

De GoPro is een kleine camera die het beste van een fototoestel en videorecorder neemt en dit samenvoegt in een klein pakketje. Een pakketje dat niet alleen kleiner is, maar ook waterdicht en bijna onbreekbaar. In het pakketje zit een beeldsensor, een processor, ultragroothoeklens en een aantal microfoontjes om de audio op te kunnen nemen. Een GoPro is gemakkelijk te in gebruik omdat er vaak maar twee of drie knoppen op zitten. De nieuwere modellen hebben tegenwoordig touchscreen.

mooie foto met gopro

Wat is de foto en film kwaliteit van de nieuwste GoPro?

Het is waarschijnlijk niet het belangrijkste detail aan een GoPro, maar het is wel iets waardoor zijn opnames duidelijk gekenmerkt worden: de lens. Net als bijna alle andere action camera’s maakt ook de GoPro gebruik van een ultragroothoeklens waardoor je veel meer omgeving in een foto hebt. Dit zorgt er ook voor dat als je een selfie maakt, veel van de achtergrond kunt laten zien. Plaats je hem op je helm of op je stuur, dan kun je er ook zeker van zijn dat je alles zult zien wat er voor je gebeurd. 

Gopro op helm

De camera maakt superscherpe foto’s met zijn 12MP lens. Maar waar hij echt boven zijn concurrenten, en zelfs boven sommige gewone camera’s, staat is zijn videokwaliteit. De GoPro HERO 8 kan 4K met 60 fps opnemen en doet 120 fps met 2.7K. Dit is echt ongehoord scherp! Ook de toevoeging van HyperSmooth 2.0 Video Stabilization, zorgt ervoor dat je opnames super “smooth” worden, dus geen schokkerige beelden meer tijdens het rondlopen.

Verbinden en bevestigen

Of je nu een Apple iPhone of een Android telefoon hebt, de GoPro kun je heel makkelijk aan je telefoon koppelen en dit live streamen. Een GoPro heeft standaard Bluetooth en WiFi ingebouwd waardoor je volledige controle over je GoPro hebt vanaf je smartphone. Dit is zeker een punt waar GoPro de concurrentie nog steeds in verslaat, de combinatie van hardware en software is iets waar weinig andere action camera’s aan kunnen tippen. 

De GoPro staat bekend om de vele mogelijkheden die je hebt om deze aan van alles te bevestigen. Je bevestigd hem met gemak aan je helm, ideaal tijdens het snowboarden, op je stuur als je aan het mountainbiken bent, op je surfplank voor tijdens het surfen of op je raam tijdens het autorijden. Het bevestigingssysteem van GoPro wordt nu bijna door ieder action cameramerk overgenomen, waardoor je accessoires makkelijk kunt uitwisselen. Er zijn zoveel mogelijkheden om je GoPro te bevestigen dat het moeilijk wordt om iets te vinden waar je hem niet op kunt monteren.

Beperkingen

De GoPro is de ideale reisgenoot voor elk avontuur, hij is gemakkelijk te gebruiken en er is weinig wat je fout kunt doen. Hierdoor ben je bijna altijd verzekerd van goede foto’s en video’s. Maar dat wil niet zeggen dat je nu je DSLR of mirrorless camera thuis kunt laten. Een camera met verwisselbare lens en een grotere beeldsensor krijgt meer licht binnen en zo een superieure fotokwaliteit, vooral als je foto’s maakt in een omgeving met weinig licht. En voor video’s hebben veel videocamera’s het voordeel van een optische zoom, waardoor de beeldkwaliteit niet achteruit gaat tijdens het inzoomen. 

Maar GoPro camera’s zijn niet op de markt om te concurreren met deze type camera’s. Als je op zoek bent naar een oplossing voor het maken van beeldmateriaal voor je volgende avontuur, zul je zeker veel plezier hebben aan deze compacte optie. Er zijn weinig redenen te vinden om er niet een aan te schaffen. 

Vandaar dat we de top 5 van beste action camera’s van het moment hebben samengesteld. Zoals beschreven is GoPro het merk om te kiezen, maar wil je ook iets van je budget overhouden voor accessoires dan zul je misschien voor een andere action camera gaan. Bij elke camera vind je de plus- en minpunten waardoor je zo een weloverwogen keus kunt maken!

Lees verder in het artikel top 5 beste action camera’s van nu!

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten