Om niet met een lege batterij van je smartphone in je hand te staan, is het altijd aan te raden om een powerbank mee te nemen. Vooral als je aan het wandelen bent, je graag bereikbaar wilt blijven en je route kunnen blijven volgen.
Maar wat nu als je powerbank leeg raakt en er geen stopcontact in de buurt te vinden is? Een Solar Powerbank kan de oplossing zijn!
Een Solar Powerbank is de oplossing om niet zonder een lege smartphone en powerbank te komen staan. Een Solar Powerbank is een powerbank die onder andere op zonne-energie werkt.
Het is een externe accu die door het opvangen van zonnecellen het zonlicht omzet in energie. Zo kun je dit soort powerbanks gebruiken op plekken waar je niet zo makkelijk elektra vindt.
Waar je op moet letten bij aanschaf van een Solar Powerbank
Voordat je overgaat tot de aankoop van een Solar Powerbank is het goed om te bedenken wat je van dit apparaat verwacht. Hoe vaak wil je je smartphone op kunnen laden en zijn er andere apparaten die je tegelijkertijd wilt opladen?
Je kijkt allereerst naar de mAh (capaciteit) van de powerbank. Deze bepaalt hoe vaak je smartphone opgeladen kan worden voordat de powerbank leeg raakt. Hoe hoger de mAh, hoe vaker de smartphone opgeladen kan worden.
Er bestaan Solar Powerbanks met 10.000 mAh waarmee een smartphone ongeveer 3 tot 4 keer opgeladen kan worden. Gebruik je hem voor een tablet dan zal dat ongeveer 2 keer mogelijk zijn, afhankelijk van de grote van de tablet.
Soms is het beter om een grotere capaciteit te nemen, bijvoorbeeld een Solar Powerbank met 20.000 mAh of meer.
Vervolgens zijn er Solar Powerbanks te vinden die meerdere uitgangen hebben zodat je in staat bent om meer apparaten tegelijkertijd te kunnen opladen. Dit is natuurlijk handig als je tijdens je wandeling een camera of GPS wilt kunnen opladen.
Is dit in jouw geval nodig, kijk dan of de solar powerbank de juiste uitgangen heeft voor het opladen van de diverse apparaten.
Welke Solar Powerbank is de beste keus
Gebruik je de Solar Powerbank veel voor je wandelavonturen dan is het verstandig ook daar rekening mee te houden bij aanschaf. Een aantal van de eigenschappen waar je zeker op wilt letten, zijn:
- Stootbescherming
- Waterdichtheid
- Stofdichtheid
- Lichtgewicht
- Voldoende capaciteit
Er bestaan modellen die al dit soort eigenschappen hebben en waar nog meer handige functies op zitten die het reizen met een Solar Powerbank makkelijk maken.
We raden een aantal modellen aan waarvan wij vinden dat deze handig zijn om te gebruiken. We leggen je graag uit waarom en wanneer ze het meest geschikt zijn.
Xtorm Solar Powerbank
De powerbank heeft een capaciteit van 10.000 mAh, waarmee je een gemiddelde smartphone 2 tot 3 keer volledig kunt opladen. Dit maakt hem perfect voor korte kampeertrips, wandelingen of festivals. Het apparaat is stevig gebouwd, met een stof- en waterbestendige behuizing (IPX4), zodat hij tegen een stootje kan en bestand is tegen lichte regen – ideaal voor buitengebruik.
Een ander groot voordeel is de dubbele oplaadoptie: je kunt hem opladen via USB-C of met zonne-energie. De ingebouwde 5.2W zonnepaneel maakt het mogelijk om de powerbank onderweg op te laden. Dit is vooral handig als je langdurig in de natuur bent zonder toegang tot een stopcontact. De extra Quick Charge 3.0-functionaliteit zorgt ervoor dat je apparaten sneller opgeladen worden wanneer je de powerbank gebruikt.
Hoe snel laadt hij op in de zon?
Bij optimaal zonlicht levert het zonnepaneel een vermogen van 5.2W. Om de 10.000 mAh batterij volledig op te laden, hebben we eerder berekend:
De batterijcapaciteit van 37 Wh zou je in theorie in 7 uur kunnen opladen bij maximale zonlichtintensiteit. In de praktijk zijn er echter verliezen door bijvoorbeeld temperatuur, schaduw en efficiëntie van de elektronica (gemiddeld rond 75%). Hierdoor zal het opladen in realistische omstandigheden dichter bij 9.5 uur liggen. Het zonnepaneel is dus een handige back-up, maar niet geschikt als enige energiebron voor intensief gebruik.
Hoewel het zonnepaneel handig is, blijft de oplaadtijd in de zon relatief lang, wat het minder geschikt maakt voor intensieve gebruikers. Daarnaast is de capaciteit van 10.000 mAh voldoende voor basistoepassingen, maar niet ideaal voor wie veel apparaten of grotere batterijen wil opladen.
De Xtorm Solar Powerbank XR203 is een betrouwbare metgezel voor buitenactiviteiten, vooral als je een compacte en stevige powerbank zoekt met zonne-energie als back-up. Voor korte trips en noodgevallen biedt hij genoeg capaciteit en flexibiliteit, maar wie volledig afhankelijk wil zijn van zonne-energie, moet rekening houden met langere oplaadtijden.
JIRTech® – Solar Powerbank
De grootste kracht van deze powerbank is de enorme capaciteit van 30.000 mAh. Hiermee kun je een gemiddelde smartphone 6 tot 8 keer volledig opladen, afhankelijk van het model. Dit maakt de powerbank perfect voor meerdaagse trips of festivals waar stopcontacten schaars zijn.
Daarnaast is de ingebouwde zonnepaneel handig als back-up, vooral als je geen toegang hebt tot elektriciteit. Het apparaat is robuust ontworpen en kan tegen een stootje, waardoor het geschikt is voor buitenactiviteiten. Veel gebruikers zullen ook blij zijn met de extra functies, zoals de ingebouwde zaklamp en meerdere USB-uitgangen, waarmee je meerdere apparaten tegelijk kunt opladen.
Hoe snel laadt hij op in de zon?
Het zonnepaneel levert maximaal 5.5V bij 330 mA, wat neerkomt op een vermogen van ongeveer 1.815 watt. Hiermee duurt het onder ideale omstandigheden (direct zonlicht, zonder schaduw) ongeveer 87 uur om de powerbank volledig op te laden. Dit maakt het zonnepaneel meer een noodoplossing dan een primaire energiebron. Voor dagelijks gebruik is het efficiënter om de powerbank via een stopcontact op te laden, wat aanzienlijk sneller gaat.
Het opladen via zonne-energie is een mooi idee, maar in de praktijk langzaam. Bij intensief gebruik moet je er niet van uitgaan dat de zon je volledig van energie voorziet. Daarnaast is de powerbank, met zijn grote capaciteit, iets zwaarder en minder compact dan modellen met een lagere capaciteit. Dit kan een nadeel zijn voor reizigers die licht willen pakken.
De JIRTech® Solar Powerbank 30.000 mAh is een betrouwbare keuze voor mensen die een groot vermogen nodig hebben en af en toe zonne-energie willen gebruiken als back-up. De enorme capaciteit en robuuste bouw maken het een goede metgezel voor avonturen in de buitenlucht. Houd er echter rekening mee dat het zonnepaneel meer een handige extra is dan een snelle oplossing. Als je voorbereid bent op deze beperking, biedt deze powerbank je veel waarde en zekerheid onderweg.
Ideaal voor: Avonturiers, kampeerders en reizigers die langdurig off-grid gaan.
Minder geschikt voor: Gebruikers die volledig afhankelijk willen zijn van zonne-energie.
HEKO Solar Powerbank
Omdat het ingebouwde kabeltjes heeft, heb je altijd de juiste aansluiting bij je. Het laden kan draadloos, maar het heeft ook ingebouwde Micro-USB, USB-C en Lightning aansluitingen. Mocht je nog gebruik maken van apparaten waarmee je niet draadloos kunt opladen dan zit er voor deze gevallen nog een extra USB-aansluiting op. Dit is meteen een fast charge oplaadfunctie!
De panelen van deze Solar Powerbank zijn opvouwbaar zodat de powerbank maximaal opgeladen kan worden. Er zit op dit model een extra beveiliging. Hij is beveiligd tegen overbelasting en kortsluiting. Ook op deze Solar Powerbank zit een ingebouwde zaklamp met SOS-functie. Hij is ook niet heel zwaar in gewicht want hij weegt slechts 472 gram. Hang hem via de meegeleverde karabijnhaak aan je broek of aan je tas.
Wanneer een lage capaciteit Solar Powerbank gebruiken
Voor een korte wandeling of voor het gebruik als je in een noodsituatie verkeert, kun je overwegen om een solar powerbank te kiezen met een lage capaciteit. Deze zijn vaak lichter in gewicht en makkelijker mee te nemen.
WakaWaka Power+
De WakaWaka Power+ is ontworpen met een focus op functionaliteit en milieuvriendelijkheid. Het zonnepaneel kan de interne batterij opladen met alleen zonlicht, wat perfect is voor reizigers, wandelaars of festivalgangers die een duurzame energiebron willen. De ingebouwde LED-zaklamp biedt tot 150 uur licht op een volle batterij, wat hem veelzijdig maakt in noodgevallen of kampeeromstandigheden.
Qua draagbaarheid scoort deze powerbank hoog: hij is compact en licht, waardoor hij gemakkelijk in een rugzak past. Het apparaat heeft een robuuste constructie, wat ideaal is voor gebruik buitenshuis. Bovendien ondersteunt het merk sociale impact: een deel van de winst wordt gebruikt om zonne-energie beschikbaar te maken in ontwikkelingslanden.
Hoe snel laadt hij op in de zon?
Het opladen via het zonnepaneel van de WakaWaka Power+ is echter traag. De interne batterij heeft een capaciteit van 3.000 mAh, wat overeenkomt met 11.1 Wh (op basis van een 3.7V batterij).
Met een zonnepaneeloutput van 1W zou het in theorie in 10u kunnen opladen in direct zonlicht in de praktijk is de efficiëntie echter lager (ongeveer 70%), en de oplaadtijd komt eerder uit op 8 uur in optimale omstandigheden. Op een bewolkte dag kan dit aanzienlijk langer duren, waardoor het zonnepaneel meer een noodoplossing is dan een primaire energiebron.
Hoewel de WakaWaka Power+ duurzaam en veelzijdig is, biedt de beperkte capaciteit van 3.000 mAh slechts één volledige oplaadbeurt voor een gemiddelde smartphone. Het zonnepaneel is handig, maar langzaam, waardoor het minder geschikt is voor gebruikers die vaak en snel moeten opladen. Daarnaast is hij niet ontworpen voor zware omstandigheden zoals hevige regen of extreme kou.
De WakaWaka Power+ is een geweldige keuze voor minimalisten en milieubewuste gebruikers die een lichte en eenvoudige powerbank zoeken met een focus op duurzaamheid. Het apparaat blinkt uit in draagbaarheid en veelzijdigheid, maar is minder geschikt voor intensief gebruik of situaties waarin snel opladen nodig is.
IEsafy powerbank op zonne-energie
De grote capaciteit van 27.000 mAh betekent dat je een gemiddelde smartphone tot 6-8 keer kunt opladen voordat de powerbank leeg is. Dit maakt hem ideaal voor langere kampeertrips of meerdaagse festivals. Tablets, laptops en andere apparaten worden ook probleemloos opgeladen dankzij de 22,5 W snellaadfunctie, die compatibel is met Quick Charge-technologie.
De uitklapbare vier zonnepanelen zijn een groot voordeel. Ze vergroten de oplaadoppervlakte aanzienlijk in vergelijking met powerbanks met slechts één zonnepaneel. Onder optimale omstandigheden kun je de interne batterij sneller opladen via zonne-energie, wat hem praktisch maakt voor dagelijks gebruik in de zon.
De IEsafy Powerbank beschikt verder over meerdere oplaadpoorten, waaronder USB-A, USB-C, en draadloze oplaadmogelijkheden. Hierdoor kun je meerdere apparaten tegelijk opladen. De stevige behuizing is water- en stofbestendig (IPX4), waardoor hij geschikt is voor outdoor avonturen.
Hoe snel laadt hij op in de zon?
Met vier uitklapbare zonnepanelen heeft deze powerbank een zonnepaneeloutput van ongeveer 6W (aangenomen dat elk paneel ongeveer 1.5W levert). Laten we berekenen hoe snel hij volledig kan opladen:
Batterijcapaciteit: 27.000 mAh × 3.7V = 99.9 Wh
Theoretische oplaadtijd (bij 6W output): 17u, in de praktijk, met een efficiëntie van ongeveer 70% (door energieverlies en wisselende zonkracht), wordt de oplaadtijd ongeveer 24u.
De zonnepanelen zijn dus vooral geschikt om bij te laden of als back-up, maar het volledig opladen via zonne-energie zal veel tijd kosten. Voor sneller opladen gebruik je beter een stopcontact via de USB-C-ingang, waarmee je de powerbank binnen ongeveer 8 uur kunt opladen.
Hoewel de capaciteit indrukwekkend is, maakt deze powerbank zijn grootte en gewicht minder draagbaar. De IEsafy is duidelijk gericht op gebruikers die hem in een kamp of vaste plek kunnen neerzetten, niet op lichte rugzaktochten. Daarnaast is het opladen via zonne-energie traag in vergelijking met de grootte van de batterij, wat betekent dat je hem als back-up moet beschouwen en niet als primaire laadoptie.
De IEsafy Powerbank op zonne-energie, 27.000 mAh is een uitstekende keuze voor wie een krachtige en veelzijdige powerbank zoekt met extra zonnepanelen als noodoptie. Hij is ideaal voor kamperen, festivals of andere langdurige activiteiten buiten, waar je meerdere apparaten van stroom moet voorzien.
Zonnepaneel voor je Powerbank
De 28W-output biedt veel vermogen in vergelijking met kleinere zonnepaneelopties. Dankzij de hoogwaardige SunPower® zonnecellen met een efficiëntie tot 23% benut de SolarBooster het zonlicht zeer effectief. Het kan meerdere apparaten tegelijk opladen via de dubbele USB-uitgangen, waaronder een USB-C-poort, die snelladen ondersteunt.
De SolarBooster is lichtgewicht (910 gram) en opvouwbaar, wat het gemakkelijk maakt om mee te nemen in een rugzak. Het duurzame ontwerp, met water- en stofafstotende eigenschappen, maakt het geschikt voor outdoor activiteiten zoals kamperen, wandelen en lange trektochten. Een van de sterkste punten is de compatibiliteit met powerbanks. Het zonnepaneel kan snel en efficiënt powerbanks van verschillende capaciteiten opladen, waardoor je altijd voldoende energie bij de hand hebt voor je apparaten.
Hoe snel laadt de Xtorm SolarBooster een powerbank op?
Bij optimale zonlichtomstandigheden levert de SolarBooster een vermogen van 28W. Laten we berekenen hoe snel het een typische powerbank kan opladen: Een powerbank met 10.000 mAh vermogen duurt ongeveer 1u en 20 min in de praktijk, met een gemiddelde efficiëntie van 70% (door energieverlies en wisselende zonomstandigheden), wordt dit ongeveer 2u.
Voor grotere powerbanks, zoals een model van 20.000 mAh (74 Wh), duurt het ongeveer 3-4 uur bij helder zonlicht.
Zoals bij alle zonneproducten is de afhankelijkheid van zonlicht een nadeel. Bewolkte dagen of schaduwrijke plekken verminderen de efficiëntie drastisch. Daarnaast heeft het paneel geen interne batterij, dus je moet altijd een powerbank of apparaat aansluiten om de energie direct op te slaan.
Hoewel het opvouwbare ontwerp praktisch is, kan het formaat in uitgeklapte toestand (± 29 x 20 cm per paneel) nog steeds onhandig zijn voor reizigers die ultralicht willen reizen.
De Xtorm SolarBooster 28W is een uitstekende keuze voor avonturiers die off-grid willen gaan. Het biedt veel vermogen, is duurzaam en gemakkelijk mee te nemen. In combinatie met een powerbank is het een betrouwbare partner voor kampeerders en hikers.
Solar Powerbank met capaciteit vanaf 30.000 mAh
We hebben al een paar goede modellen solar powerbanks genoemd, waarvan een aantal een redelijk hoge capaciteit hebben. Maar voor een lange afstandswandeling waarvan je zeker weet dat je helemaal geen oplaadpunt tegenkomt waar je je solar powerbank kunt opladen, heb je echt een zonne-lader nodig met een hoge capaciteit.
Op die manier kom je nooit zonder lege batterij te zitten en ben je altijd bereikbaar, zelfs in geval van nood. Ook handig als je onderweg je drone wilt opladen voor de mooiste foto’s van je wandeling! Om die redenen hebben we ook een aantal Solar Powerbanks voor je uitgezocht die een hoge capaciteit hebben en daarom dus ideaal zijn voor je wandelvakantie.
Zijn zonnepanelen beter dan een powerbank?
Wat nu als je al een powerbank hebt en je wilt niet nog een Solar Powerbank erbij kopen, wat is dan een andere handige optie? Dat zijn zonnepanelen. Deze zijn sneller in het opladen en lichter in gewicht. Vooral handig als je een aantal dagen op dezelfde plek blijft rondhangen en je meer dan alleen energie nodig hebt als voor je smartphone.
Over het algemeen zijn zonnepanelen gevoeliger voor de elementen dan een Solar Powerbank en moet je er een stuk voorzichtiger mee omspringen. Daarnaast is het voor een wandelvakantie niet praktisch omdat er soms meerdere zonnepanelen nodig zijn om aan elkaar aan te sluiten voor een betere capaciteit.
Wat we aan kunnen raden is dit kleine handzaam model: de Xtorm SolarBooster 28 Watt. Waar je ook bent, je kunt met deze solar zonnepaneel overal elektriciteit opwekken met behulp van zonne-energie.
Sluit je smartphone of een ander apparaat aan via een USB-kabel, dit kunnen maximaal 2 apparaten tegelijk zijn.
Stap over op Solar Powerbanks
Je hebt nu heel wat alternatieven kunnen bekijken om je smartphone en andere apparaten op te kunnen laden wanneer de batterij leeg is.
Een Solar Powerbank is vooral aan te raden als je vaak op plekken komt waar geen elektra te vinden is.
Maar onthoudt dat zodra een Solar Powerbank leeg raakt, je deze niet met de zon kunt opladen. Daar heb je elektra voor nodig, net als een gewone powerbank.
De zon heeft alleen effect als de Solar Powerbank nog niet leeg is en je een apparaat eraan oplaadt. Dan kan de zon de levensduur verlengen dankzij de zonnepanelen die in de solar powerbank verwerkt zitten.
Het gebruik van zonne-energie helpt je om zelfbewust en duurzaam na te denken, waardoor je meteen het milieu een handje helpt. Want het heeft zeker wel voordelen om een Solar Powerbank aan te schaffen bovenop een normaal model powerbank.
De prijzen lopen niet veel van elkaar uiteen en ook het gewicht en de functie van beide soorten powerbanks is niet veel anders.
Het doel is om bereikbaar te blijven en om je GPS functie te kunnen blijven gebruiken tijdens je wandelvakantie.
Gebruik je Solar Powerbank ook om je action camera of GoPro op te laden zodat je je avonturen kunt blijven vastleggen zonder onderbreking en je zo niets hoeft te missen!
Wil je naast het aanschaffen van een goed model Solar Powerbank ook een handig GPS-navigatie bekijken? Lees dan onze review hierover zodat je goed beslagen op reis kan gaan!
Hoe laad je een powerbank op met zonne-energie?
Een powerbank opladen met zonne-energie doe je met behulp van het ingebouwde solar panel. Dit is niet standaard aanwezig in een powerbank, tenzij je een solar powerbank aanschaft. Een Solar Powerbank heeft een zonnecel ingebouwd zitten en kan zo door de zon opgeladen worden. Dit werkt alleen als de Solar Powerbank niet leeg is. Zodra deze leeg is, moet hij ook via het stroom weer opgeladen worden.
Wat is het maximale vermogen van een Solar Powerbank voor in het vliegtuig?
Het maximale vermogen van een Solar Powerbank voor in het vliegtuig is 100 Wh. Als een solar powerbank 100 Wh of meer vermogen heeft mag deze niet mee in het vliegtuig.
Waarom een Solar Powerbank?
Een Solar Powerbank is handig als je in gebieden komt waar er geen elektra te vinden is om je apparaten op te kunnen laden. Vooral tijdens vakantie of een lange afstandswandeling is dit aan te raden. De zonnestralen geven de zonnepanelen extra energie die de Solar Powerbank gebruikt om apparaten op te laden alvorens deze leegraakt.
Is een powerbank goed voor je telefoon?
Een powerbank is erg praktisch om te hebben als je batterij van je telefoon het niet meer zo goed doet of als je niet de mogelijkheid hebt om je apparaten op te laden via stroom. Een opgeladen powerbank is afhankelijk van zijn capaciteit in staat om je telefoon of andere apparaten minimaal een keer op te laden voordat de powerbank zelf opgeladen moet worden aan het stroom.
Wat is een goede zonnelader?
Een goede zonnelader of solar powerbank is een zonnelader die ervoor zorgt dat er een apparaat mee opgeladen kan worden. Dit kan om een smartphone, GPS, e-Reader of bijvoorbeeld een tablet zijn. Hoe groter de capaciteit van een zonnelader, hoe meer apparaten er door opgeladen kunnen worden wat vooral handig is tijdens een vakantie.
Hoeveel mAh moet een powerbank hebben?
Hoeveel mAh een powerbank moet hebben hangt af van de capaciteit van de batterij van je smartphone en hoeveel apparaten je ermee zou willen opladen. Hoe hoger de mAh, hoe vaker je de powerbank kunt gebruiken alvorens deze zelf opgeladen moet worden.