Koh Mook – een eiland waar je tot rust komt

Koh Mook of Koh Muk

Gedurende onze reis door Thailand, wilden we ook een aantal eilanden bezoeken. Een van de eilanden waar we zijn begonnen was Koh Kood. Ons doel van onze reis door Thailand was om het zo goedkoop mogelijk te doen en niets op voorhand te plannen, zover dat mogelijk was. 

Wat we wel gepland hadden, waren de eilanden die we wilden bezoeken. Koh Mook was daar een van. Deze is minder toeristisch dan de buureilanden, maar niet minder mooi.

Koh Mook – het magische eiland

Koh Mook is ook weer een van die paradijselijke eilanden die Thailand rijk is. Het ligt in de provincie Trang en maakt onderdeel uit van het Kantang District en het subdistrict Ko Libong. Koh Mook, ook wel Koh Muk genoemd, ligt in de Andaman zee.

Het heeft prachtige stranden en is merendeels groen. Het is een van de groter eilanden die dit district rijk is. En ook op dit eiland is naast zonnebaden en lekker eten genoeg te ondernemen. Al wordt het door de hitte soms wel lastig om actief bezig te zijn. Dit eiland leent zich er ook prima voor om alleen maar te relaxen.

Het eiland is niet heel groot, het kost je slechts 45 minuten om van de ene kant van het eiland naar de ander te komen. Dit kan ook met een tuktuk mocht het te heet zijn of door een fiets te huren.

Wij hebben het lopend gedaan en dan kom je wat lokale huisje en winkeltjes tegen waar je even kunt afkoelen in de schaduw.

Er zijn genoeg eetgelegenheden te vinden waardoor je niet afhankelijk hoeft te zijn van een all-inclusive optie op je slaapplek. Sommige van de restaurants op dit eiland bieden ook vegan en vegetarische gerechten aan. 

De beste maanden om naar dit eiland te gaan zijn zonder twijfel vanaf november t/m mei. In het regenseizoen van juni t/m oktober zijn er veel restaurants en hotels gesloten en varen er minder boten.

De reis naar Koh Mook

Je hebt verschillende mogelijkheden om op het eiland Koh Mook te komen. Kom je vanaf vasteland, dan moet je eerst afreizen naar de stad Trang. Zit je al op een van de nabijgelegen eilanden, dan is het ook mogelijk om via die route op Koh Mook te komen. Daarvoor hoef je niet helemaal terug naar vasteland. 

Vervoer longtailboot

Wij kwamen terug van een rondreis door Cambodja en vanuit Bangkok zijn wij met de nachtbus naar Trang afgereisd. Trang vonden wij zelf niet zo heel bijzonder, maar was voor ons noodzakelijk om naar Koh Mook te kunnen gaan. De plek om te overnachten in Trang hebben we snel kunnen vinden en viel in ons budget. 

De dag daar hebben we doorgebracht met het uitvinden hoe we naar Koh Mook konden komen en hoe laat de boot ging. Door informatie aan de lokale bewoners te vragen verdien je hun respect en ze zijn ook bereid je de weg te wijzen als je erom vraagt. Het regelen van vervoer naar Koh Mook is namelijk iets wat je makkelijk ter plekke kunt regelen. 

Vanaf Trang gaan er longtailboten naar de verschillende eilanden. De meeste maken een tussenstop op een ander eiland alvorens je op Koh Mook aankomt. Tussen de eilanden varen er verschillende boat operators waar je uit kunt kiezen. Daarbij kun je gebruik maken van onder andere de volgende maatschappijen:  

Heb je vanaf vasteland eenmaal een longtailboot kunnen vinden die je naar Koh Mook brengt, dan duurt de reis ongeveer 45 minuten. Het beste is om dit in de ochtend te doen of eind van de middag vanwege de hitte. Elk uur gaat er een boot vanaf de Trang-Hat Yao Pier naar Koh Mook. 

De overnachting op Koh Mook

Eenmaal aangekomen op Koh Mook was ons eerste doel om te kijken waar we gingen overnachten. Dit eiland is dus vrij klein en we wilden echt even relaxen. We vonden een slaapplek in het Sawatdi Resort (Sawaddee resort) bij Garnet Beach. De locatie was prachtig want je zat echt aan het strand. In de avonden hadden we dan ook de beste zonsondergangen.

Zonsondergang op Koh Mook

De prijs van dit resort (toendertijd rond de 1250 Baht) zat op het maximum van ons budget maar gezien de ligging vonden we het de moeite waard.  We verwachten voor deze prijs dan ook geen luxe.

De huisjes stonden op palen en vrijstaand. Er stond een bed in met een klamboe en voor ons was dat voldoende. Om eerlijk te zijn weten we niet of dit resort nog bestaat want hij kreeg geen goede reviews. Mocht je hierop Googlen dan zul je niet echt positieve beoordelingen tegenkomen. Maar voor ons was het prima voor de prijs en voor wat wij op dat moment nodig hadden. 

Op het eiland zijn er veel resorts of parken te vinden waar je wat luxer zit. Je zou van tevoren een plek kunnen boeken maar dat hoeft niet. Het eiland is goed te doorkruisen en zeker als backpacker vind je altijd wel een plek om de nacht door te brengen.

Bevalt de plek niet, dan pak je je rugzak de volgende dag bij elkaar en zoek je naar een andere plek. Uiteindelijk ben je op dit eiland alleen om de natuur en natuurlijk de stranden te bezoeken.

Wat te doen op Koh Mook

Je kunt ervoor kiezen om lekker te relaxen op het eiland. Er zijn prachtige stranden te vinden en zelfs waar je de enige kunt zijn. Koh Mook is ontzettend groen en naast het fietsen of wandelen over het eiland is het huren van een kano een goed alternatief. Zo kom je ook op de mooiste stranden.

Wat is de moeite van het bezoeken waard:

Uitzicht vanaf Sapphire beach

Haad SabaiSapphire beach

Dit is een inham waar je lopend, met de kano of met een longtailboot kunt komen. Wij hebben de kano gepakt en kwamen hierop uit. Het wordt ook wel Secret Beach genoemd want het ligt een beetje verscholen tussen de grote rotsen.

Saba strand Thailand snorkelen

Het is echt puur strand en zee waar je heerlijk kunt snorkelen en zwemmen als je wilt. De schaduw krijg je van de rotspartij. Met een beetje mazzel zijn er weinig mensen te vinden, vooral omdat er verder geen restaurant of winkel in de buurt is.

Houdt je van snorkelen, neem deze uitrusting dan zelf mee. Het zicht kan wat troebel zijn vanwege de stroming, althans dat ondervonden wij toen wij wilden snorkelen en alleen maar zand zagen ronddwarrelen. 

Koh Mook uitzicht eiland jungle trail

Koh Mook Jungle Trail

Zoals gezegd kun je ook lopend bij Sabai Beach komen. Dit doe je door de Jungle Trail te volgen. Het kan uitpakken in een redelijk zware wandeling want je loopt over smalle paadjes die niet altijd even duidelijk aangegeven zijn en die, zoals een echte jungle trail betaamt, overwoekerd kunnen zijn. 

Voor de insectenhaters: insecten ga je zeker tegenkomen tijdens deze wandeling. Maar geen angst, de meelifters spoel je er gewoon weer af op het moment dat je een duik neemt in het water als je je bestemming bereikt hebt. Vanaf het dorp is het ongeveer een goed uur wandelen naar het strand. Hoe eerder je op de dag gaat, hoe meer kans je hebt om ook nog eens apen tegen te komen. 

Onderweg zul je het uitzichtpunt van Koh Mook tegen komen. Vanaf daar heb je uitzicht over het eiland zelf en de andere nabijgelegen eilanden. Je kunt daar zelfs heel goedkoop een tent neerzetten om daar de nacht door te brengen. Er is genoeg schaduw dus je zult niet smoren in je tent. 

Neem vanaf het dorp zelf genoeg water en wat eten mee als je via deze route naar dit mooie strand gaat. Onderweg kom je bijna niets tegen en je moet ook weer langs dezelfde weg terug. 

Tham Morakot  – Emerald Cave

Deze verborgen lagune is zeker de moeite van het bezoeken waard en een hoogtepunt van dit eiland. Het is wel een toeristentrekker dus om daar met niet al teveel mensen tegelijk te zijn, is het beter om tegen zonsopgang de kano te pakken en ernaartoe te peddelen. Het zal vanaf Charlie Beach ongeveer 30-45 minuten duren voordat je er bent. 

Kom je vroeg, dan maak je ook de mooiste foto’s op de plek van bestemming. Neem een waterdicht toestel mee zoals een GoPro of bescherm je camera zelf tegen het water. Het beste is om een drybag mee te nemen. 

Emerald Cave rotsen

Let op met het getij! Bij hoog tij kun je bijna niet in de lagune komen omdat je door de ingang moet kunnen kanoën. Dat lukt niet meer als het water te hoog staat. Is het laag tij, dan is er geen water in de lagune en mis je de magie van de plek. Het beste is om op een tijd te gaan dat het getij gunstig is en er tegelijkertijd bijna niemand is. 

Je moet  ongeveer 80 meter door de grot peddelen of zwemmen en op de meeste plekken is het aarde donker. Daarom is het verstandig een hoofdlampje bij je te dragen. Ook omdat er toeristen worden gedropt door longtailboten en deze al zwemmend zich hier doorheen moeten waden. De kans is groot dat als jij met je kano hetzelfde doet, je een zwemmer kunt raken als je niet uitkijkt. 

Emerald grot ingang

Ben je er eenmaal doorheen, dan kom je uit op een prachtig strand. Hopelijk zijn er op dat moment niet te veel toeristen waardoor je de magie mist. Je bent namelijk omgeven door gigantische hoge ruige kliffen. Met het groen, het mooie water en de rotsachtige omgeving waan je je op een magisch plekje. 

Omdat wij vroeg naar die plek toe zijn gaan kanoën hadden we genoeg tijd om nadien langs de kust verder te gaan kanoën. Dan kom je ook prachtige rotspartijen tegen en ook nog een verlaten huisje op een rots.

De weerkaatsing van het water en de rotsen geeft echt waanzinnig mooie beelden waar je niet alleen met je ogen van wilt genieten maar dit natuurlijk ook vast wilt leggen met een goede camera

Mong Bar

Na een dag van kanoën, zwemmen, zonnebaden en gewoon genieten ben je toe aan een drankje. Deze vind je bij Mong Bar. Dit is een bar aan het strand waar je lekkere biertjes vind, andere alcohol en lekker kunt eten. Het is een gezellig plekje waar je zeker een keer geweest moet zijn. Ga je tegen zonsondergang, draag dan lange kleding en bescherm je goed tegen de muggen.

Wat te doen na Koh Mook

Sunset op Koh Mook 2

Je zult je zeker kunnen vermaken op dit prachtige eiland. Na drie dagen hadden we onze rust gepakt en waren we klaar voor een volgend avontuur. We zijn gaan scuba diven! Een van onze favoriete bezigheden. En in Thailand heb je prachtige plekken waar je dit kunt doen.

Voor een opfriscursus zijn we bij een duikschool in Koh Phi Phi geweest. We hebben beiden ons brevet maar het was alweer even geleden. Na het duiken in Koh Phi Phi zijn we op zoek gegaan naar een Live Aboard. Iets wat we totaal niet gepland hadden, maar waar ineens onze aandacht naar toe getrokken werd!

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten