Koh Kood, de verborgen parel van Thailand!

Koh Kood Koh Kut

Er is zoveel moois te zien in Thailand waaronder ook de vele eilanden die je kunt bezoeken. Als je een tijdslimiet hebt, moet je van tevoren kunnen plannen waar je wel en niet heen wilt. Maar een van de eilanden die je niet wilt overslaan is Koh Kood. Dit is namelijk een eiland die niet overbevolkt is met toeristen en waar je echt van de natuur en rust kunt genieten. Zelfs met een beperkt budget is dit goed te doen!

Het eiland Koh Kood

Alles waar je aan denkt als je fantaseert over een paradijselijk eiland vind je in Koh Kood, ook wel Koh Kut genoemd. Van prachtige zandstranden tot helder blauw water, meer palmbomen dan huizen en een relaxte ont-stressende sfeer is wat dit eiland tot een paradijselijk eiland maakt.

Dit prachtige eiland ligt in de Golf van Thailand en is onderdeel van het district van de provincie Trat. Deze provincie ligt in het oosten van Thailand en grenst aan Cambodja. Dit district heeft het kleinste aantal inwoners van heel Thailand en Koh Kood heeft een inwonersaantal van iets meer dan 1700 mensen.

Het is een toeristische plek maar niet zo toeristisch als het buureiland Koh Chang, wat onderdeel uitmaakt van dezelfde eilandengroep. Wij kozen voor dit eiland om onze reis door Thailand te beginnen omdat het er juist minder toeristisch is dan menig ander eiland in Thailand.

Hoe kom je op het eiland 

Zoals je misschien gemerkt hebt, is reizen door Thailand echt super makkelijk! Zelfs als je geen idee hebt hoe van A naar B te komen, is het heel eenvoudig om rond te vragen en bij het juiste punt te komen vanwaar je een bus, vliegtuig, boot, etc., neemt. 

Boot naar Koh Kood

Om op Koh Kood te komen, moet je afreizen naar het plaatsje Trat. Een leuk pittoresk dorpje met goede en goedkope plekken om te overnachten en om even te relaxen tijdens een Thaise massage. Vanuit Trat neem je dan de veerboot naar het eiland. 

Zelf hebben wij vanuit Bangkok een minibus gepakt die ons in 4-5 uur naar Trat bracht. De minibus vertrekt wanneer hij vol is. Om bij de veerboot te komen hebben we de beroemde ‘tuktuk’ gepakt die ons daarheen bracht. Na het kopen van de tickets, wacht je tot de boot vertrekt. En dan duurt het ongeveer anderhalf uur voordat je aanmeert in Koh Kood, afhangend van welke boot je kiest. 

  • Boonsiri High Speed Ferries Catamaran: duur 1 ½ uur
  • KoKut Express Ferry: duur 2 uur en 50 minuten
  • Boonsiri High Speed Ferries Catamaran: duur 1 ½ uur

Wat kun je doen op Koh Kood?

Van tevoren hebben we een selectie gemaakt van plekken die we wilden bezichtigen, en dan met name de eilanden. Wat betreft het vasteland van Thailand, hebben we wel bedacht waar we ongeveer heen wilden maar hebben we het iets minder gepland, gewoon omdat dat heel makkelijk te doen is in Thailand. Maar omdat er zoveel eilanden zijn, hebben we bewust een keuze gemaakt welke we wilden bezoeken, en dan met name degene die wat minder populair zijn bij de groepen toeristen. 

Op Koh Kood kun je je zelfs met een klein budget veel leuke dingen doen. Je kunt ervoor kiezen om lekker op je resort te blijven, te snorkelen en te zonnebaden op het strand. Maar dat hoeft niet, het eiland heeft veel meer te bieden dan alleen dat.

Wandelen op Koh Kood

1. Wandelen

We zijn een beetje gaan wandelen over het eiland en zo de lokale bewoners ontmoet. Vooral rond de haven is veel bezigheid. Als je dichter bij het midden van het eiland komt zie je voornamelijk kleine resorts waar je kunt verblijven als je niet aan zee wilt zitten. We wisten dat er ergens op het eiland twee watervallen zouden zijn waarvan er een met een meertje waar de waterval op uitkomt en waar je een verfrissende duik kunt nemen. Vanaf ons resort was het een leuke wandeling naar de waterval. Je kunt natuurlijk ook een brommer huren maar het eiland is niet zo groot. Tijdens het wandelen zijn we mooie grote spinnen tegengekomen: niet gevaarlijk, beetje creepy maar ontzettend mooi van kleur. 

Nam Tok Khlong Chao Waterval

2. Nam Tok Khlong Chao Waterval

De wandeling naar de waterval was niet moeilijk, er loopt namelijk een duidelijk pad naartoe. Een mooi stukje natuur die je soms met andere toeristen moet delen, maar omdat het eiland nog niet heel bekent is bij toeristen viel dat toen wij er waren mee. Om bij de waterval te komen moet je de plas overzwemmen en daarin zwemmen allemaal knabbelvisjes. Zodra je voeten in het water zitten, komen ze aan je voeten knabbelen. Dat is even wennen, maar wel prettig na afloop als je schoongegeten bent. De waterval is niet gevaarlijk, ook niet als je eronder wilt staan en ernaartoe zwemt. Het is ook een heerlijk plekje om te picknicken. 

Kanoën koh koos

3. Kanoën

Op het eiland kun je kano’s huren en zo een heerlijk stuk over de zee peddelen. Wij zijn naar een stil strandje gevaren en hebben daar relaxed op het strand gelegen en gezwommen, geen kip te bekennen! Het lag niet ver van onze slaapplek af en zelfs het kanoën op het water was prachtig. Doe dit alleen niet op het heetst van de dag, of smeer je dan juist goed in met zonnebrandcrème! En vermijd het om te kanoën als het vloed wordt. 

4. Snorkelen

Het eiland leent zich ook voor het snorkelen. We hadden zelf een snorkelsetje gekocht en eentje geleend van ons resort. Dit klinkt vies, maar het is echt wel te doen. Zout water werkt ontsmettend. Zo hebben we heel wat kilometers gemaakt want er is veel te zien onder water. Zolang de stroming goed is, zie je veel bijzondere vissen voorbij komen. Je komt zo ook bij de stranden van andere resorts en dat is niet zo afgesloten als dat je denkt. Je kunt daar makkelijk op het strand even uitpuffen voordat je weer verder gaat snorkelen. 

Low budget is de way to go!

Dit eiland is niet heel groot en je hebt niet heel veel keus om ergens te overnachten. Wij hadden van tevoren niet gepland waar we zouden slapen en daar hoef je ook geen stress om te hebben. We hebben nadat we van de boot afkwamen een tuktuk gepakt die ons bij het deel van het eiland af heeft gezet waar we wilden verblijven. Na een beetje rondgewandeld en navraag te hebben gedaan bij de verschillende resorts wat er nog te huur was voor een leuke prijs, hebben we uiteindelijk voor een leuk en goedkoop plekje gekozen op een resort, exclusief eten en drinken. 

Voor ons was Koh Kood Ngamkho Resort de plek om onze rondreis in Thailand te beginnen. De bungalow waar we in sliepen was gewoon een hut met een bed, heel eenvoudig en simpel. Wel stonden er stoelen op de veranda en hing er een hangmat waar we heerlijk in konden relaxen na de wandelingen en kanotochtjes. De badkamer was een hokje achter de bungalow die voor iedereen toegankelijk was, niet super schoon maar dat neem je voor lief met zo’n locatie en prijs. 

Ngamkho Resort Koh Kood Thailand
Ngamkho Resort

Er was een restaurant aanwezig waar we konden ontbijten en dineren als we wilden. Maar dat was niet heel goedkoop. We hebben bij de lokale supermarkten wat snacks gekocht en in de avonden zijn we naar een lokale restaurant gelopen. Wel gelet op de hygiëne natuurlijk! Dit waren onze eerste dagen in Thailand en om meteen ziek te worden, lag niet in het plan. 

Ze hadden in het open restaurant wel een geweldige koffiemachine staan en daar hebben we echt gebruik van gemaakt! Er werkte namelijk een vrouwtje die de beste caffe macchiatos voor ons maakte, ze vond het heerlijk om met die machine te werken. En wij vonden het heerlijk om deze te drinken!

Leven na Koh Kood

Het was echt super relaxed en precies wat we nodig hadden zo aan het begin van onze trip in Thailand. Uiteindelijk zijn we daar 4 nachten gebleven en hebben we veel van het eiland gezien. Vanaf ons resort hadden we de mogelijkheid om elke avond de zonsondergang te zien. We konden nu met frisse moed verder en zagen uit naar wat het land ons nog meer te bieden had. En daarvoor moesten we eerst weer terug naar het vaste land!

Zonsondergang Koh Kood Thailand

Heb je veel nodig om op een eiland te verblijven? Ons antwoord is: NEE! Probeer je bagage zo licht mogelijk te houden. In het resort waar wij sliepen was er niet echt de mogelijkheid om je spullen veilig op te bergen. Maar je wilt ook niet elke dag met je bagage rondzeulen. Om je te helpen te bepalen wat je wel en niet nodig hebt, check onze blogpost: Wat neem je mee op reis naar Thailand.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten