Angkor Wat – en andere architectuur in Cambodja die je gezien wilt hebben

Een van onze reizen waar we bijzondere herinneringen aan hebben, is onze reis door Cambodja. Het is een bijzonder land en een van de dingen die we daar graag wilden bezoeken was de ruïnestad Angkor die vlakbij de stad Siem Reap ligt. We waren erg benieuwd naar de bijzondere bouwwerken die al vele honderden jaren oud zijn en op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. 

Het gebied Angkor moet je overigens niet verwarren met de welbekende Angkor Wat tempel. Deze tempel is slechts een van de bouwwerken die je kunt bezichtigen in de ruïnestad Angkor, al is het door zijn bijzondere bouw wel de meest bekende ruïne die er te vinden is. Voordat we meer gaan vertellen over ons bezoek aan het gebied Angkor, misschien eerst iets over de geschiedenis hiervan. Zo kun je zelf een beeld vormen van wat de betekenis achter deze stad was als je daar een bezoek brengt.

Angkor Wat tempel in Cambodja

De geschiedenis van de ruïnestad Angkor

Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk in de periode tussen de 9e tot de 14e eeuw. Dit rijk omsloeg naast Cambodja delen van Vietnam, Laos en Thailand. Om de grootte van hun macht te tonen, bouwden de koningen van de Khmers gigantische tempels. Ze legden waterbassins aan voor de bevolking, er werden tempels voor zowel de ouders als grootouders gebouwd en uiteindelijk richtte de koning een persoonlijke tempel op die hij aan zijn persoonlijke god wijdde. Je ziet in de ruïnes terug welke goden dat waren. 

De verdedigingswerken die je bij de tempels ziet, zijn pas eeuwen later aangebracht. Onder andere de ommuring van de andere bekende ruïne Angkor Thom en Bayon. Dit was nodig omdat de stad met politieke instabiliteit te maken kreeg en aangevallen werd. Uiteindelijk werd in 1431 dit gebied veroverd door het koninkrijk Ayutthaya (Thailand) en vluchtte de toenmalige koning van het Khmer-rijk uit Angkor weg en nam de bewoners mee naar Phnom Penh.  

Zo kwam het dat Angkor verlaten achtergelaten werd en uiteindelijk overwoekert werd door de natuur. Pas rond het jaar 1900 is de stad tijdens een expeditie weer ontdekt en vanaf die tijd worden er pogingen in het werk gesteld om de inmiddels ruïnestad te restaureren.

Angkor restauratie tempels
Restauratieproject tempels Angkor

Wat is de makkelijkste route naar Angkor?

Het is niet lastig om rond te reizen in Cambodja. Om in Angkor te komen zijn er verschillende opties. Laten we ervan uitgaan dat je vanuit Phnom Penh komt. Vanuit de hoofdstad moet je uiteindelijk in Siem Reap terechtkomen. 

  • Touringbus: De beste optie is om de bus te pakken. Dit is meteen de meest comfortabele manier. Deze brengt je in ongeveer 6 uur naar het centrum van Siem Reap. De busmaatschappijen hebben airco, comfortabele stoelen en je krijgt onderweg snacks aangeboden (dit is inclusief). Sommige touringbussen hebben ook Wifi aan boord. Dit alles kost je nog geen 20 euro. Reserveer je plaats op de bus van tevoren.
  • Minibus: Hoewel de minibus iets goedkoper is als de touringbus en je iets sneller bent, is deze manier van reizen op lange afstanden niet zo comfortabel. Je zit een stuk krapper en de reis duurt alsnog ongeveer 5-6 uur. Voor korte ritten is dit zeker een goede manier van reizen maar voor een lange afstand kan het als vervelend ervaren worden.
  • Vliegtuig: Vliegen is de snelste manier om in Siem Reap te komen. Maar tegelijkertijd ook de duurste. Er gaan verschillende vluchten per dag en je vliegt in nog geen uur naar Siem Reap. Voor minder dan 50 euro ben je op de plaats van bestemming. 
Vervoer naar Angkor Wat

Hoe je je reis dan ook maar samensteld om in Siem Reap te komen hangt helemaal van jezelf af. Wijzelf hebben een minibus gepakt maar dat kwam omdat we niet vanuit Phnom Penh maar vanuit Senmonorom kwamen. Eenmaal in Siem Reap zijn we opzoek gegaan naar een goedkope slaapplek. Siem Reap is een stad waar veel toeristen zijn die Angkor gaan bezoeken, dus de prijzen voor een slaapplek kunnen aardig oplopen. Wij vonden voor ons budget een redelijk goedkope plek, maar geen comfort of iets dergelijks. Voor ons was een bed voldoende omdat we alleen de nachten er doorbrachten, verder niet. In dit soort gevallen is het Lonely Planet boek vaak een van onze beste hulpmiddelen gebleken!

Hoe plan ik mijn trip naar de ruïnes van Angkor?

Vanuit Siem Reap zijn we onze plannen gaan maken om Angkor te bezoeken. Wil je profijt trekken van de tijd die je op het tempelterrein doorbrengt, dan is het handig om van tevoren een plan te maken welke tempels je per se wilt zien en hoe je het terrein per dag in wilt opdelen. Heb je een SIM-kaart met data in Cambodja aangeschaft, dan kun je ter plekke informatie lezen over de tempel waar je voorstaat. 

Om naar het tempelterrein te komen kun je gebruik maken van verschillende vervoersopties. Maar voordat je dat regelt, is het goed om eerst aan toegangsbewijzen te komen en te bepalen hoeveel dagen je in de ruïnestad wilt doorbrengen. 

Toegangsbewijs voor Angkor

Een toegangsbewijs voor Angkor kun je bij de hoofdingang aan de weg van het tempelterrein kopen. Je hebt de keus om een dagkaart, een 3-daags ticket of 7-daags ticket te kopen. Wijzelf vonden 1 dag te weinig omdat er zoveel te zien is en het terrein redelijk uitgestrekt is. Dus hebben wij gekozen voor een 3-daags ticket. Dit ticket wordt voorzien van een foto van jezelf die ter plekke gemaakt wordt en voorkomt dat je je toegangsbewijs aan een ander kunt doorgeven. Er zijn checkpoints en je wilt voorkomen dat je een boete krijgt, deze zijn namelijk duurder dan het ticket!

Openingstijden

De openingstijden van Angkor Wat voor bezoekers zijn van 05.00 tot 18.00 uur. Omdat er een aantal tempels buiten het complex vallen, sluiten deze iets eerder. Banteay Srey sluit  bijvoorbeeld om 17.00 uur. De ruïnes Phnom Bakheng en Pre Rup zijn vanwege de zonsondergang open tot 19.00 uur.  

Voordelen huren van fietsen 

Om vanuit Siem Reap naar Angkor te komen besloten wij fietsen te huren. Dit was de goedkoopste optie en daarmee kun je ook makkelijk door het tempelterrein komen zonder te vermoeid te raken door alles te lopen. Deze hebben we in Siem Reap voor een paar dagen kunnen huren. ‘s Ochtends voor zonsopgang heerlijk wakker worden op de fiets en ontbijten bij de vijver van Angkor Wat! ‘s Avonds moe maar voldaan de tocht teruggefietst en de fiets bij ons guesthouse neergezet.

Sommige tempels liggen nogal ver uit elkaar, maar met de fietsen konden we de afstand goed overbruggen. Het was ook wel ontspannend om op deze manier Angkor te ontdekken. Je kunt de fiets makkelijk ergens op slot zetten en zo de tempel ontdekken. Het nadeel is wel dat je op de fiets de hitte van de dag niet kunt ontlopen omdat je geen schaduw hebt. 

Fietsen Angkor tempels

Voordelen inhuren van een tuktuk

Je kunt je door een tuktuk naar het tempelterrein laten brengen en vandaar alles te voet doen, of je huurt een tuktuk die je de hele dag inclusief chauffeur kunt gebruiken. Het voordeel van een tuktuk de hele dag huren is dat de chauffeur je ook meerdere details van de tempels kan vertellen. Hij zal vast de beste route weten zodat je de mensenmassa’s ontloopt. En natuurlijk kan hij je vertellen waar je het beste kunt lunchen! Natuurlijk heb je dankzij het dak van de tuktuk de beste bescherming tegen de zon. 

Via je hotel of logeeradres kun je een betrouwbare tuktuk chauffeur inhuren. Het is zelfs mogelijk om dezelfde tuktuk met chauffeur voor al de dagen dat je in Angkor bent vast te leggen. Wil je naast de chauffeur ook een gids mee, dan is dat zeker wel mogelijk. Daar betaal je natuurlijk wel extra voor. En om kosten te besparen kun je de tuktuk ook met andere toeristen delen. Zorg wel dat je hetzelfde plan hebt als je medepassagier!

De reden dat wij niet voor een tuktuk hebben gekozen had te maken met de beperkingen die dat met zich meebrengt en natuurlijk de prijs. We reizen altijd low budget en we wilden ons graag vrij door de ruïnes kunnen bewegen zonder dat er op ons gewacht moest worden. 

Wachtende tuktuk chauffeurs
Wachtende tuktuk chauffeurs

De 5 mooiste tempels van Angkor

Er zijn een aantal tempels die je niet wilt missen:

  1. Angkor Wat het symbool van Cambodja en de meest bekende tempel
  2. Angkor Thom een stad binnen Angkor die je gezien moet hebben
  3. Bayon de tempel met de vele gezichten 
  4. Ta Prohm bekend van zijn overgroeiende bomen en de film Tomb Raider
  5. Banteay Srei tempel met veel mooie details en versieringen

Angkor Wat

Dit is de meest bekende tempel van Angkor en ook het nationale symbool van Cambodja die op hun vlag afgebeeld staat. Deze tempel was de eerste van allemaal die we bezochten en dat was omdat dat we vandaar de zonsopgang konden zien. In dit complex kun je je wel uren vermaken met al zijn gangen, kamers en bijzondere details. Het kan hier redelijk druk zijn dus het is het beste om erin te gaan als het bijvoorbeeld lunchtijd is. 

Angkor Thom

Angkor Thom is het centrale gedeelte in Angkor en om dit gedeelte heen is later een muur en greppel geplaatst om aanvallen van buiten tegen te gaan. In dit gedeelte vind je meerdere ruïnes terug die een bezoekje waard zijn, waaronder Bayon. Omdat we op de fiets waren, was het ideaal om van het ene punt naar het andere punt te fietsen en zo te stoppen bij een ruïne waarvan wij het waard vonden om even rond te kijken. Een zo een ruïne was het Olifantenterras waar vroeger olifanten werden getraind.

Bayon

In het ommuurde binnengedeelte van Angkor Thom vind je de tempelruïne Bayon. Deze ligt centraal in Angkor Thom en dit was een staatstempel van de toenmalige koning. Bayon heeft zijn bekendheid te danken aan zijn vele afbeeldingen van gezichten: maar liefst 54 torens met elk 4 gezichten! Dit is ook weer een complex waar je wat tijd kunt doorbrengen om verschillende details te ontdekken in de bijzondere bouwstijl.

Ta Prohm

De reden dat veel mensen de tempelruïne Ta Prohm willen bekijken heeft vaak puur te maken met het feit dat deze nog meer bekendheid heeft gekregen na de opnames voor de film Tomb Raider. Het nadeel daarvan is wel dat bijna elke toerist deze tempel gezien en gefotografeerd wil hebben. Maar ondanks zijn bekendheid vanwege de film, is dit echt wel een mooie ruïne! Dat komt doordat deze tempel door grote bomen en boomwortels overwoekerd wordt. Dus probeer door de grote mensenmassa heen te kijken en de natuur bij deze tempel in je op te nemen. 

Banteay Srei 

Deze tempel is grotendeels gemaakt van rode zandsteen en samen met de mooie ingekerfde details in het bouwwerk is het een waar kunstwerk om te zien. Het is geen grote tempel en deze staat wat verder weg van alle andere ruïnes, maar het is zeker de moeite waard om te gaan kijken. Wij bezochten deze als eerste op onze laatste dag in het complex en zo konden we de mensenmassa ontwijken. Huur je een tuktuk, dan betaal je iets meer om bij deze tempel te komen. Ben je op de fiets, dan moet je iets verder fietsen.

Wat zijn enkele do’s en don’ts in Angkor?

Om je verblijf goed te laten verlopen in Angkor en een leuke herinnering eraan over te houden, is het goed om met bepaalde zaken rekening te houden. We zetten ze voor je op een rijtje!

De do’s

Zonsopgang: Wat je absoluut niet wilt missen is de zonsondergang in Angor. Je zult er vroeg voor op moeten staan maar het is echt de moeite. Deze kun je het beste bekijken bij de vijver van Angkor Wat. Breng je meer dan een dag door in Angkor, dan is het verstandig om het meteen op de eerste dag te doen. Mocht de lucht wat heiig zijn, dan kun je geen mooie foto’s maken. Dan kun je het de dag erna nog een keer proberen voor een beter resultaat. Je bent niet de enige die de zonsopgang gaat bekijken maar er is genoeg plek. Het heeft geen zin om te stressen om daar als eerste naar binnen te komen rennen voor de beste plek. En als je op tijd komt heb je tijd genoeg om een goede plek uit te kiezen. Kijk wel uit voor de selfie sticks die in de lucht zweven. 

Zonsopgang Angkor Wat
Zonsopgang bij Angkor Wat

Zonsondergang: Ook de zonsondergang wil je een keer meemaken. Dit heeft iets magisch over zich omdat je deze kunt bekijken vanaf een ruïne. Bekijk je de zonsondergang vanaf een ruïne, kom dan wel op tijd omdat er een beperkt aantal bezoekers toegelaten wordt.

Zonsondergang Angkor
Zonsondergang

De meest populaire ruïne om de zonsondergang goed te kunnen zien is Pre Rup of Phnom Bakheng. Phnom Bakheng is een van de oudste tempels op het terrein en omdat hij op een heuvel gebouwd is en als een soort piramide is opgebouwd in 6 lagen, is het heel eenvoudig om een goed plekje te vinden voor de zonsondergang.

Zonsondergang Angkor tempel Phnom Bakheng
Zonsondergang op Phnom Bakheng

Bescherming tegen zon en muggen: Smeer je gedurende de dag goed in met zonnebrandcrème want de kans op verbranding door de zon is vrij groot! Het dragen van een hoed is dan ook geen overbodige luxe! Ook een anti muggenspray zou prettig zijn om bij je te dragen, vooral als je de zonsopgang en zonsondergang gaat bekijken.

Lunch: Er zijn genoeg eetkraampjes op het terrein waar je kunt lunchen. Het voedsel is over het algemeen goed te doen. Het zou een slechte naam geven als veel toeristen ziek worden van het eten. De prijzen zijn ook redelijk. Zorg ervoor dat je of voor lunchtijd gaat eten of erna. Want je zult zien dat tijdens lunchtijd het er erg druk kan zijn en er bijna geen plek is of dat je lang moet wachten op het eten. Zo verlies je kostbare tijd die je anders kunt besteden. Wijzelf hebben eten meegenomen het park in. Zo konden we een mooie rustige plek bij een ruïne opzoeken, daar zitten relaxen en eten op een tijd wanneer wij wilden. Door de hitte heb je niet veel trek en hoef je niet veel mee te slepen. Uiteindelijk moet je er wel voor zorgen dat je voldoende drinkt.

Dan nog de don’ts

Verkeerd schoeisel: Draag geen slippers. Je kunt sommige ruïnes beklimmen en ook het terrein is beter te belopen op goede schoenen. Denk aan sneakers bijvoorbeeld. Het dragen van zware wandelschoenen is overdreven, ook gezien de hitte.  

Houdt je aan de kledingvoorschriften: Omdat het zo warm kan worden gedurende de dag is het beter om lichte kleding te dragen en niet te donkere. Uit respect is het goed om niet te bloot gekleed te gaan, sommige tempels mag je dan niet betreden en dan zou zonde zijn. Het beste is om je schouders te bedekken en een lange broek of rok te dragen. Tip: draag een afritsbroek.

Verlies je toegangsbewijs niet: Het toegangsbewijs is persoonsgebonden en heb je hem niet bij je of ben je hem verloren, dan heb je kans als er controle komt dat je een boete krijgt. Het bewijs krijg je in de vorm van een papiertje die je makkelijk kwijtraakt of nat wordt en zo de gegevens verwateren. Geef de toegangskaart niet aan iemand anders, je loopt dan ook de kans om een boete op te lopen. Het geld wat je betaald voor het bewijs komt ten goede aan het opbouwen van het complex en andere instanties en zorgt voor werkgelegenheid voor de Cambodjanen.

Te weinig tijd: Wat je moet voorkomen is dat je door het tempelterrein heen raced. De tickets zijn niet goedkoop en het is zonde om alleen maar foto’s te maken en verder te reizen naar een andere plek in Cambodja. Je hoeft niet van geschiedenis te houden om er rond te lopen. De gebouwen zijn ook gewoon mooi om te zien, de natuur eromheen is rustgevend. Het is zeker de moeite waard om er een paar dagen te spenderen en jezelf niet uit te putten door er doorheen te rennen. Uiteindelijk zeggen foto’s minder als dat je er zelf geweest bent.

De beste tijd om te gaan

Cambodja heeft te maken met droge- en regenseizoen. Om dit land te bezoeken kun je het beste gaan in de periode van november tot en met april. Dan heb je namelijk te maken met de droge tijd. Wat is dan de beste tijd om het ruïne complex Angkor te bezoeken? Ga dan tussen november tot februari naar Angkor om de echte hitte te vermijden.

De beste tijd om te gaan

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten