Met welke smartwatch wandel jij het liefst?

Een smartwatch is natuurlijk in eerste instantie bedoeld als vervanging van het vertrouwde horloge. Maar een smartwatch doet meer dan alleen de tijd weergeven. Er zitten functies op waardoor je minder afhankelijk bent van je smartphone. En juist die extra features maken hem geschikt voor op reis. 

De features die je gebruikt op je wandelingen

Er zijn veel verschillende mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Wat is dan ideaal wat op de smartwatch zit wat hem zo geschikt maakt voor tijdens je reizen:

 • afspelen van muziek
 • stappenteller
 • hartslagmeter
 • calorieverbruik
 • waterbestendigheid
 • GPS-functie

Per model zul je zien dat niet elke smartwatch over deze functies beschikt. Daarom bepaal je van tevoren wat jij handig en belangrijk vind. Het aannemen van binnenkomende berichten en telefoongesprekken bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk iets wat ideaal is zodat je niet constant je smartphone bij je hoeft te dragen. Kijk bij welke smartwatches dit kan!

Sommige functies die op een smartwatch zitten, trekken veel batterij. Dat maakt het soms onmogelijk om hem voor lange tijd zonder op te laden mee te kunnen nemen. Maar er zijn smartwatches die dagenlang zonder op te hoeven laden meegaan. Ga je reizen en je wilt volledig op je smartwatch kunnen vertrouwen, neem dan voor de zekerheid een powerbank mee mocht je geen oplaadpunt tegenkomen.

De top 5 smartwatches

Om je inzicht te geven in de verschillende keuzes die er zijn onder de smartwatches, hebben we er 5 voor je uitgezocht die het populairst zijn en waarvan de meeste compatibel zijn met de besturingsprogramma’s van zowel Android als iOS. Deze modellen hebben ook de features die ze tot een ideale reisgezel voor je wandelingen maken. 

 1. Apple Watch series 5  
 2. Samsung Galaxy Watch 3
 3. Garmin Vivoactive 4S
 4. Fitbit Versa 2
 5. Fitbit Inspire HR

1. Apple Watch Series 5

Bestel hem op:

Ok, de Apple Watch Series 5 is alleen handig om aan te schaffen als je een iPhone hebt omdat hij niet optimaal werkt met Android. Maar heb je een iPhone, dan heb veel plezier van deze Apple Watch. Je hoeft hem namelijk niet dicht bij de smartphone te houden. Wat dit model ook ideaal maakt voor het reizen en wandelen is, dat er een ingebouwde GPS en kompas in zit. Aan de hand van het kompas zie je ook op welke hoogte je je bevindt. 

Daarnaast zit er een elektrische hartslagsensor in die hartfilmpjes kan maken met de ECG-functie. Mocht er tijdens je wandelingen iets gebeuren, dan alarmeert de Apple Watch de vooraf ingestelde contacten op het moment dat deze een val registreert. De batterij gaat ongeveer 18 uur mee, zelfs als je de GPS gebruikt. Er zit een always-on Retina-scherm op die niet donker wordt en je zo constant je functies kunt bekijken zonder dat je inlevert op je batterij. Je kunt ook muziek erop afspelen en er op veel plekken contactloos mee betalen.

Voordelen

 • Ingebouwde hartslagmeter met ECG-functie
 • Maakt gebruik van GPS en een kompas

Nadelen

 • Duur in aanschaf
 • Batterij loopt snel leeg bij intensief gebruik

2. Samsung Galaxy Watch 3

Bestel hem op:

De duurste die we beschrijven is de Samsung Galaxy Watch 3. Een kleiner, dunner en lichter model dan zijn voorganger en ook nog eens zeer uitgebreid. De GPS-functie en de ingebouwde altimeter en barometer zijn ideaal voor tijdens al je wandelingen en niet te vergeten te vermelden dat de batterij ongeveer 80 uur meegaat! Hij let ook erg op je gezondheid en conditie met onder andere de VO2 max meting. Hierbij wordt de maximale zuurstofopname van je bloed gemeten. Je stressniveau wordt gemeten en de watch helpt je vervolgens met diverse ademhalingsoefeningen.

Deze smartwatch heeft ook een always-on display zodat je altijd op je scherm ziet wat er gebeurd, zonder daarbij aan batterij te verliezen. Stream online muziek via de watch en gebruik daarbij draadloze oortjes. Er zit een ingebouwde microfoon in waarbij je gebruik kunt maken van Bixby, de persoonlijke assistent en berichten beantwoorden via spraakbesturing.

Voordelen

 • Er zitten veel gezondheidsopties op
 • Hij is compatibel met alle besturingssystemen
 • Lange batterijduur

Nadelen

 • Je kunt niet contactloos betalen met deze smartwatch
 • Duur in aanschaf

3. Garmin Vivoactive 4S

Bestel hem op:

De Garmin Vivoactive 4S is ideaal om tijdens het sporten te gebruiken omdat er maar liefst 20 sportapps en workouts op zitten voor o.a. cardio en krachttraining. Omdat hij nauwkeurig je hartslag en ademhalingen per minuut meet en daarbij je zuurstofniveau in de gaten houdt met de VO2 max meting, kun je hem ook makkelijk tijdens het reizen gebruiken.

Om de batterij hoef je je niet al teveel zorgen te maken want tijdens normaal gebruik gaat deze maar liefst 8 dagen mee en je smartphone hoeft niet in de buurt te zijn van de smartwatch. Maar mocht je naar je vooraf gedownloade muziek luisteren en de ingebouwde GPS gebruiken, dan is het maximaal maar 6 uur!  Je hebt ook de mogelijkheid om er contactloos mee te betalen. 

Garmin is bekend om zijn goede GPS-navigatiesystemen. Gebruik deze naast je smartwatch om nauwkeuriger gegevens te kunnen inzien die van belang zijn tijdens je wandelingen.

Voordelen

 • Toont tijdens intensief gebruik de hartslagzones
 • Geschikt voor onder water

Nadelen

 • Het LCD-scherm is bij zonlicht moeilijk af te lezen
 • Je kunt er niet mee bellen

4. Fitbit Versa 2

Bestel hem op:

We komen nu in de goedkopere klasse van smartwatches. Maar deze doen niet onder voor de duurdere modellen. De Fitbit Versa 2 bijvoorbeeld is een goede smartwatch die je dagelijkse activiteiten meet  en deze op je scherm afbeeldt. Hij spoort je zelfs aan om meer te bewegen als dat nodig is. Wat hij dan niet heeft is een GPS-sensor, voor deze heb je je smartphone nodig. Daarmee meet hij je route, de afstand en snelheid van je wandeling. 

Waar je niet je smartphone voor nodig hebt, is voor het contactloos betalen en het beluisteren van muziek. Er kunnen namelijk tot 300 muzieknummers opgezet worden. De ingebouwde VO2 max meting meet je maximale zuurstofopname in je bloed bij inspanning. Berichten kun je via je smartwatch inspreken via de ingebouwde spraakbediening. Dit is alleen mogelijk als je een Android smartphone hebt. De batterij gaat ongeveer 4 dagen mee en hij is tot 50 meter waterdicht!

Voordelen

 • Lange batterijduur
 • Voice-text-reply in combinatie met een Android smartphone

Nadelen

 • De GPS-sensor is alleen te gebruiken in combinatie met je smartphone
 • Deze smartwatch is nog niet met alle smartphones van Huawei compatibel

5. Fitbit Inspire HR

Bestel hem op:

Voor mensen met een klein budget die toch gegevens geregistreerd wil hebben, hebben we de Fitbit Inspire HR voor je uitgekozen. Dit is een fijne en niet al te grote activity tracker. Je hartslag en calorieverbruik worden gemeten net als de dagelijkse stappen die je zet. Dit wordt automatisch opgestart zodat je niet van alles hoeft in te stellen voordat je aan een activiteit begint. Is je activiteit onder water? Geen probleem want hij is tot 50 meter waterdicht. 

Oproepen en berichten zie je in het scherm zodra je hem via bluetooth hebt verbonden met je smartphone. Via het touchscreen scroll je daarna eenvoudig door je berichten en kun je ook bij je agenda. Daarbij is hij compatibel met zowel het besturingssysteem van Android als iOS. De batterij kan tot wel 5 dagen mee.

Voordelen

 • Je hartslag wordt gemeten
 • Notificaties en berichten kun je aflezen op het scherm

Nadelen

 • Er zit geen GPS-sensor in die je afstand, snelheid en route kan meten
 • Voor optimaal gebruik moet je toch je smartphone in de buurt houden

Kies de perfecte smartwatch die bij jouw avonturen past

Omdat niet iedereen hetzelfde budget heeft, hebben we diverse modellen smartwatches voor je beschreven. Het voordeel van de duurdere modellen is dat je meer functies erop hebt zitten, dat je je smartphone er niet dichtbij hoeft te houden en dat er meer GPS-functies op zitten. Het nadeel van de duurdere modellen is, dat de batterij niet lang meegaat. Dus een goedkoper model heeft misschien iets minder functies maar je loopt niet de kans binnen een dag zonder accu te zitten. 

Wat nog niet echt mogelijk is, is om goede foto’s te maken met de smartwatch. Daar heb je weer je smartphone voor nodig. Maar voor het maken van goede foto’s raden we aan om een goede action camera te gebruiken. En voor het maken van filmpjes, dan kies je voor bijvoorbeeld een GoPro. Vertrouw hierbij niet op je smartphone. 

Met al deze handige devices en een goed functionerende smartwatch, ben je klaar om op pad te gaan en te genieten van je reis- en wandelavonturen!

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten