Wat neem je mee op reis naar Thailand?

Als dit je eerste backpack avontuur is, dan ga je hoogstwaarschijnlijk te veel bagage meenemen. Je wilt tijdens je reis natuurlijk niet misgrijpen.

Hier ben je misschien vooral bang voor als je low budget reist omdat je dan misschien niet de financiële middelen hebt om dat wat je nodig hebt tijdens je reis aan te schaffen.

Laten we je een handje helpen om als budget backpacker lichtgewicht te reizen in een land waar je niet veel nodig hebt!

Reis ik door het hele land of blijf ik op een plek?

Het maakt echt wel uit of je door heel Thailand gaat reizen of op een en dezelfde plek blijft in een mooi resort! Maar omdat wij graag schrijven over onze backpack avonturen, nemen we aan dat je net als ons niet op een plek wilt blijven hangen. Wat neem je dan mee aan bagage?

Toen wij onze trip gingen plannen, waren we meteen al tot de conclusie gekomen dat we graag meerdere plekken wilden bezoeken en waren we van plan om onze grote reis rugzak mee te nemen en een kleine rugzak als handbagage. Wat waren we achteraf blij dat we niet zoveel hebben meegesleept als gepland! 

Wat je niet mee moet nemen als bagage naar Thailand!

Volg niet blind het voorbeeld van onervaren backpackers. Denk juist bij het inpakken van je bagage aan het motto: “minder is meer!” Meer wat?? Meer plezier! Probeer zo veel mogelijk items die je niet 100% nodig hebt thuis te laten.

Geloof ons, je wilt echt niet een rugzak van 20 kg op je rug meeslepen bij een temperatuur van 35 graden of meer!

Probeer juist om een rugzak, die als handbagage mee in het vliegtuig genomen kan worden, te vullen met wat basisbenodigdheden en koop wat je nog mist of wat niet in je handbagage mee mag nemen bij aankomst in Thailand.

En geen zorgen, dit zal geen aanslag op je budget zijn. Wijzelf hebben het gered met ieder een rugzak van 8 kg en dat voor twee maanden! En hebben we iets gemist? Nee, niet echt!

Wat je thuis kunt laten:

 • Kampeerspullen
 • Wandelschoenen
 • Anti-muggenspray
 • Muskietennet
 • Zonnebrandcrème, shampoo, zeep, gel, scheerschuim, make-up, etc. 
 • Zware en grote handdoeken voor bijvoorbeeld op het strand
 • Reisboeken
 • Spijkerbroek

“Minder is Meer”

travsl

Tips voor als je voor de eerste keer gaat backpacken:

 1. Wees vooral niet bang 

Spring gewoon in het diepe want er zijn je al vele voorgegaan. Angst zal je plezier kunnen vergallen. 

 1. Reisboeken zoals het Lonely Planet boek zijn geweldig, maar niet nodig

In ieder geval, niet in Thailand. Leuker is nog om andere reizigers of lokale bewoners te vragen naar tips!

Wil je wel graag een Lonely Planet boek mee, bekijk dan hier de beschikbaarheid van dit boek op bol.com.

 1. Reis niet te snel

Je zult veel meer plezier beleven van het reizen als je je tempo aanpast. Je krijgt zo een betere indruk van het land zelf en het geeft je een reden om nog een keer het land te bezoeken om de rest te zien. 

 1. Houdt je rugzak licht in gewicht

Neem niet meer mee dan noodzakelijk. Houdt het gewicht rond de 10-12 kg. Later zul je ons bedanken voor deze belangrijke tip! Een rugzak met een 40-liter inhoud is meer dan genoeg. Ga ook pas souvenirs inslaan op de laatste dag van je vakantie!

 1. Probeer nieuwe dingen uit

Wees een avonturier, probeer gekke gerechten uit zoals het eten van een vogelspin of ga de dichtstbijzijnde berg beklimmen. Thailand is hèt land om dingen te proberen omdat er zoveel voor je uit zijn gegaan. 

 1. Koop een sim-kaart

Schaf meteen bij aankomst een sim-kaart met data aan en ontdek zo plekken waar je kunt eten of overnachten.

 1. Zorg voor wat handgeld op zak

Neem wat Dollars en Euro’s mee en verstop deze op verschillende plekken in je rugzak en op je lichaam. Dit kan handig zijn in geval van nood. 

 1. Probeer vooral streetfood

Dit wordt jouw beste eet-ervaring ooit en hier zul je nog lang terug naar verlangen. Het streetfood in Thailand is veilig, lekker en super goedkoop!

 1. Leer om te onderhandelen

Wil je niet de hoofdprijs voor iets hoeven te betalen, dan heb je geen keus. Onderhandelen doe je voornamelijk in toeristische gebieden maar het kan ook daarbuiten nodig zijn. Het is ook iets wat de lokale verkopers van je verwachten. 

 1. Sluit een reisverzekering af

Het kan voorkomen dat je ziek wordt, dat er dingen stuk gaan of dat er dingen gestolen worden. Maak van tevoren een foto van de dingen die je meeneemt in je rugzak zodat je kunt aantonen wat er gestolen of stuk is. 

 1. Reizen is het doel, niet het aantal kilometers

Geniet ten volle van het reizen. Dit kan soms even moeilijk zijn, vooral als je een slaapplek zoekt en je maar geen geschikte plek kunt vinden.

Wees geduldig, blijf positief en besef op wat een mooie plek je je begeeft. Vervelende dingen kunnen altijd gebeuren, ook als je gewoon thuis bent.

Laat dit soort ervaringen je er niet van weerhouden om een volgende trip te plannen. 

Wat ontzettend handig is in Thailand, zijn de kleine wasserijen die je bijna overal vindt. Je brengt je kleding er de ene dag heen en de volgende dag is het gewassen en kun je weer verder.

Dit is echt niet duur en zo help je de lokale bewoners ook een beetje. Doe dit niet met nieuwe kleding, in sommige dorpen kan de was gedaan worden met rivierwater. 

Lijst van spullen die je mee moet nemen:

 • Zwembroek of bikini! Het hoofddoel van het afreizen naar Thailand is niet alleen het voedsel, het weer, de natuur en de vriendelijke bewoners, maar natuurlijk ook de mooie stranden en het heldere blauwe water. 
 • Wat kleding
  • 5-6 lichtgewicht t-shirts (afhangend van de tijdsduur van je verblijf)
  • 3 korte broeken en 1 of 2 lange canvas broeken
  • lichtgewicht regenjas
  • fleece vest of trui (deze heb je echt nodig als je naar het Noorden afreist)
  • 2 paar sneakers
  • slippers (kun je eventueel ook daar kopen)
  • 6-7 paar stuks ondergoed, voor dames neem twee sportbeha’s mee die je eventueel ook als bikinitopje kunt gebruiken en daarnaast 1 of 2 gewone bh’s
  • 4 paar enkelsokken
  • 2 paar sportsokken (handig tegen de muggen zodra het begint te schemeren)
 • Camera om alles vast te leggen en te zorgen voor bewijs dat je op al die mooie stranden bent geweest. Film je liever, dan is een GoPro de beste optie om mee te nemen. 
 • Zonnebril, neem een goede mee want de zon schijnt flink, ook als je op het water bent.
 • Een goede rugzak. Neem niet een te kleine mee omdat zodra je geland bent, een aantal producten moet kopen en deze nog bij je andere bagage moet passen.
 • Lichtgewicht handdoek als je niet op zoek wilt gaan in Bangkok zelf.

Met zo een beperkte lijst aan artikelen die je mee kunt nemen, heb je nog wel het een en ander nodig zodra je aankomt in Thailand. Maak het jezelf niet te moeilijk en koop dingen die makkelijk te vinden zijn. Het heeft geen zin om je hele vakantie op zoek te gaan naar dat ene wat niet makkelijk te krijgen is en je beter wel mee had kunnen nemen. 

Wat je bij aankomst in Thailand kunt kopen:

 • Zonnebrandcrème. Koop er lokaal één die waterproof is en een hoge UV-dosering heeft. 
 • Anti-muggenspray. Zorg dat er een hoog percentage Deet in zit. 
 • Vochtige doekjes, met of zonder alcohol. Dit wordt vaak vergeten maar deze komen goed van pas. Je wilt je handen kunnen reinigen als er geen water voorhanden is, bijvoorbeeld als je het streetfood gaat uitproberen. 
 • Hygiene-items
  1. Tandpasta en tandenborstel
  2. Shampoo en douchegel
  3. Scheerspullen
  4. Klein flesje parfum of aftershave en deodorant
  5. Maandverband en tampons
  6. Paracetamol en ORS
 • Pin wat handgeld uit een pinautomaat zodra je in de grote steden komt. Op de kleinere eilanden is het makkelijker om met cash te betalen, zelfs op plekken waar je de nacht door wilt brengen. 

Geniet met volle teugen van je reis

Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je het belangrijkste bij je hebt tijdens je reis door Thailand. Maar wees niet bang om te weinig bij je te hebben. Bijna alles is te vinden en te krijgen.

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar Thailand is echt het perfecte land om te beginnen en je backpack angsten te overwinnen. De ervaring die je hier opdoet maakt het alleen maar makkelijker voor een volgende trip naar een ander land. 

Dus vergeet dat je volgens je ticket een koffer mee mag nemen in het luchtruim. We spreken echt uit ervaring dat je makkelijk met 8-10 kilo bagage rond kunt reizen in Thailand voor maar liefst 2 maanden.

Het meeste van onze kleding hebben we na onze reis daar achtergelaten zodat we meer ruimte hadden voor souvenirs!

Pas op! Het werkt verslavend!

Na twee geweldige maanden van rondreizen in Thailand hadden we het backpack virus opgelopen en wilden liever niet meer terug naar huis.

We waren er mentaal klaar voor om verder te reizen naar Vietnam, Indonesië, Filippijnen, Laos, Myanmar, India en alle andere mooie plaatsen in Azië. Maar helaas, dit hebben we moeten uitstellen tot een volgende keer. We zijn ondertussen wel al in Myanmar geweest!

We zijn er zeker van dat als je onze tips volgt, je een heerlijke vakantie zult hebben en ook niet meer wilt stoppen met reizen. Is dit je doel om te zien waar het schip strand na Thailand?

Neem dan iets meer mee als nodig, bijvoorbeeld een reis laptop zodat je makkelijk onderweg kunt gaan bloggen of op een andere manier je geld verdienen om te kunnen blijven reizen. 

Buiten werken op laptop voor backpacker

Wil je meer weten over onze trip naar Thailand en wat wij bezocht hebben? Bekijk ons reisverslag en hoogtepunten hier…

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten