Een hoge of lage wandelschoen – maak de beste keus!

Of je nu lage of hoge wandelschoenen draagt tijdens je afstandswandeling, lijkt op het eerste gezicht een onbelangrijke keus die je moet maken. Maar wil je goed voorbereid aan de wandeling beginnen, dan maakt de keus voor wandelschoenen wel degelijk uit. 

hoge of lage wandelschoenen wat zou jij kiezen?

De keus voor een hoge of lage wandelschoenen heeft voornamelijk te maken met de ondergrond waar je op loopt en in welke omgeving je de wandeltocht hebt gepland. En ook de sterkte van je enkels speelt een grote rol. We helpen je bij je keuze graag op weg.

Waarom zijn wandelschoenen belangrijk? Goede wandelschoenen zijn speciaal gemaakt om tijdens een wandeling je gewrichten, pezen en spieren de ondersteuning te geven die ze nodig hebben. 

Om je te helpen de juiste keus te maken bij het aanschaffen van de juiste soort van wandelschoen, gaan we je uitleggen wat zowel de voor- en nadelen zijn van hoge wandelschoenen en lage wandelschoenen. 

Wil je dit alles samengevat zien in een video? Bekijk de onderstaande Video. 

De voordelen van het dragen van een hoge wandelschoen

Hoge wandelschoenen worden vooral gedragen om de gehele voet extra steun te geven en deze te beschermen voor invloeden van buitenaf. Ze zijn namelijk bedoeld om ze te dragen op onverharde wegen en in rotsachtig gebied. In dit soort omgevingen heeft je voet, en dan met name de enkel, extra steun nodig.

En dat is niet alles. Een hoge wandelschoen zorgt natuurlijk voor de juiste stevigheid voor je enkel, maar de hoge afsluiting van de schoen zorgt ervoor dat je voet warm blijft als je in koude omstandigheden een wandeltocht onderneemt. 

Dat ze zo gemaakt zijn, helpt vaak ook voorkomen dat water van sneeuw of regen niet naar binnen kan sijpelen omdat ze je gehele voet goed afsluiten. 

Met hoge wandelschoenen wandelen in de sneeuw

Mocht je last van zweetvoeten hebben, dan is dat geen probleem voor een hoge wandelschoen. De binnenkant is zo gemaakt dat het vocht afdrijft en voldoende ademt, vooral als er een Gore-tex membraan in verwerkt zit. Maar ook het dragen van het juiste paar sokken helpt hier zeker bij.

De zool van een hoge wandelschoen is uitermate geschikt voor onverhard terrein aangezien je niet zo gauw last hebt van kiezels of andere uitstulpingen in de grond. Het geeft je ook beter grip op de steile hellingen.

In principe zijn alle hoge wandelschoenen voornamelijk geschikt voor wandelingen vanaf de categorie A/B. Maar ze zijn ook te vinden in de categorie A, mocht je graag met hoge schoenen op verhard ondegrond willen lopen. 

Wil je weten welke de beste 5 hoge wandelschoenen van dit moment zijn? Bekijk onze samengestelde lijsten.

Nadelen van hoge wandelschoenen

Gebruik hoge wandelschoenen in principe alleen als je je enkel goed wilt kunnen ondersteunen en als je vaak op onverharde grond loopt of als je vaak in koude en natte weersomstandigheden wandelt. 

Wandelschoenen die de gehele voet afsluiten en waterdicht zijn, zijn zeker geen pretje en niet aan te raden in warme omstandigheden. Neem daarom geen hoge wandelschoenen mee als je bijvoorbeeld naar Thailand afreist. 

Het gewicht van de hoge wandelschoen is vele malen meer dan een lage wandelschoen. Dit merk je vooral als je ze draagt en ook als je ze in de bagage mee moet nemen. 

Hoge wandelschoenen zijn ook minder prettig om te gebruiken op verharde wegen en paden. Ze geven zeker de ondersteuning die je voet nodig hebt, maar voor dit soort wegen met weinig obstakels zijn lage wandelschoenen de beste keus en kan het ook in de kosten van aanschaf schelen. 

Waarom lage wandelschoenen dragen tijdens een wandeling?

Wandel je graag in de Nederlandse natuur zoals de Veluwe of in de duinen vlakbij een strand dan zijn lage wandelschoenen een geschikte keus. 

Lage wandelschoenen geven de voeten de ondersteuning die ze nodig hebben, vooral als je op vlak terrein loopt. Tijdens een wandeling die over veel vlak terrein gaat, zijn lage wandelschoenen lichter en wendbaarder.

Naast de ondersteuning die een lage wandelschoen aan de voet geeft, zijn er nog een aantal voordelen aan dit soort wandelschoenen:

  • Licht in gewicht
  • Goede ventilatie
  • Snel droog

Je zult merken dat lage wandelschoenen veel lichter aan de voet voelen als een hoge wandelschoen. Ook als je ze in je bagage moet meedragen, zal dit zeker in gewicht schelen ten opzichte van de hoge wandelschoen. 

Wandel je graag in droge en warme omstandigheden dan zullen waterdichte schoenen of schoenen die de gehele voet afsluiten te warm kunnen zijn. Lage wandelschoenen voorkomen dit probleem doordat ze goed kunnen ventileren. 

Omdat lage wandelschoenen de voet niet in zijn geheel afsluit, heb je ook minder last van zweetvoeten. Hierdoor heb je ook minder kans op blaren. Een win win situatie. 

Mocht je onverhoopt in een regenbui terecht komen of in een onverwacht diepe plas stappen dan worden je schoenen ook van binnen nat. En nu? 

Dat hoeft geen probleem te zijn, want het materiaal waar de lage wandelschoen van is gemaakt zorgt ervoor dat het water snel geabsorbeerd wordt en de goede ventilatie zorgt voor de rest. 

Wil je weten welke de beste 5 lage wandelschoenen van dit moment zijn? Bekijk onze samengestelde lijsten.

Nadelen van lage wandelschoenen

Lage wandelschoenen zijn niet geschikt om te dragen op ongelijk terrein aangezien ze niet de ondersteuning bieden aan de voet als je zijwaartse bewegingen maakt. De kans dat de enkel verzwikt, is heel groot. 

Loop je heel vaak in een natte omgeving of een omgeving waar het veelvuldig regent, kies dan niet voor lage wandelschoenen aangezien deze het water niet tegen kunnen houden wat langs je been naar beneden sijpelt. Hoge wandelschoenen sluiten beter af. 

Omdat er geen volledige bescherming rond de enkel zit, heb je op rotsachtig terrein veel meer kans op blessures. Uitstekende rotspunten of scherpe takken kunnen je enkels behoorlijk toetakelen. 

De zool van een lage wandelschoen is minder stevig als een hoge wandelschoen. Dit merk je vooral als je op ongelijk terrein loopt. Elk kiezeltje of andere oneffenheid voel je. Ook heb je minder grip op een steilere helling. 

Hoge of lage wandelschoenen, wat heeft jouw voorkeur?

Of je nu dus voor hoge wandelschoenen kiest of liever voor de lage wandelschoenen, dit hangt voornamelijk af van de soort van wandeling die je graag maakt en of je enkels goede ondersteuning nodig hebben of niet. 

In elke budgetklasse zijn er goede wandelschoenen te vinden. Zelf zijn we onze wandelavonturen begonnen op goede maar goedkope wandelschoenen. Deze bleken een jaar mee te kunnen en verloren toen hun beschermende functie. 

Wandelschoenen schoonhouden

Dit waren hoge wandelschoenen die op den duur niet meer waterdicht waren en niet meer goed om de enkel sloten. Blaren, vermoeide en natte voeten als gevolg! 

We hebben dus zelf echt gemerkt dat als je bereid bent om meer geld voor goede wandelschoenen uit te willen geven dat de schoen langer meegaat en uiteindelijk beter voor je voet is. Bezie de aankoop van wandelschoenen dus als investering. 

Waar je nog meer op moet letten voordat je je nieuwe wandelschoenen gaat uitkiezen, lees je in ons speciale artikel met als onderwerp waar moet je op letten bij het aanschaffen van nieuwe wandelschoenen!

Natuurlijk moet je niet vergeten je schoenen na elke wandeltocht goed schoon te maken en klaar te maken voor de volgende wandeling. Hoe je dat doet lees je hier – Hoe kun je het beste wandelschoenen schoonmaken?

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten