Hoe kun je het beste wandelschoenen schoonmaken?

Na een geweldige wandelvakantie staan er een aantal klusjes nog op de agenda alvorens je weer met je ‘normale leven’ kunt beginnen. Naast het wassen van de kleding en het uitruimen van de backpack, moet je ook een paar wandelschoenen schoonmaken als je er een volgende wandeling ook nog plezier van wilt hebben!

Wandelschoenen schoonmaken tijdens de wandeling

Wandelschoenen kun je het beste na elke wandeling direct schoonmaken, tenzij ze niet vies geworden zijn. Gebruik voor het schoonmaken een borstel en een daarvoor bestemde schoonmaakmiddel. Als je de schoenen goed schoonmaakt en onderhoudt zul je er lang plezier van hebben!

Het voordeel van het dragen van geschikte wandelschoenen is dat ze geschikt zijn om gebruikt te worden op modderige en onverharde wandelpaden. Je kunt ze langer dragen als je ze goed onderhoud. Doe je dit niet dan beschadig je het leer en hebben ze een veel minder lange levensduur. 

Weet je nog niet zeker of je hoge wandelschoenen wilt gaan aanschaffen en als je ze gaat kopen waar let je dan op? Lees snel onze onderstaande artikelen die hier speciaal over gaan!

Stap 1: de buitenkant van de wandelschoenen schoonmaken

Wat heb je nodig om deze eerste stap te voltooien? 

 • Een borstel. Dit kan speciaal voor schoenen zijn maar kan ook een oude afwasborstel of tandenborstel zijn. Wij vinden dat de borstel van Nikwax het beste voor onze Meindle schoenen werkt.
 • Schoonmaakmiddel. Dit kan speciale schoenenreiniger zijn of gewoon simpel een oplossing van afwasmiddel en water. Controleer of het middel geschikt is voor jouw wandelschoen. Je vindt alle goede schoenenreinigers bij de Bever!
 • Eventueel een bak met water

Heb je alles klaarliggen? Ga dan aan de slag! Hoe eerder je aan deze klus begint, hoe beter. Want wacht je te lang met het schoonmaken van de wandelschoen dan heb je er alleen maar meer werk van te lang vuil op de schoen laten zitten kan de schoen ernstig beschadigen. 

 • Verwijder de veters en maak deze apart schoon met water en een sopje
 • Gebruik de borstel om de stof en modder van de schoen af te krijgen. Zit er een dikke laag modder op dan kun je de schoen het beste onder stromend water schoonmaken, zonder de binnenkant nat te maken 
 • Gebruik het schoonmaakmiddel om al het vuil weg te krijgen
 • Hardnekkig modder wat aan de zool kleeft krijg je weg door de zool even te weken in een klein laagje water
 • Zorg ervoor dat alle steentjes en takjes uit de zool verwijderd worden
 • Spoel de schoenen af met schoon water

Let op: wandelschoenen doe je niet in de wasmachine. Door ze met de hand schoon te maken loop je minder kans ze te beschadigen. 

Wandelschoenen schoonmaken maar niet beschadigen

Stap 2: de binnenkant van de wandelschoenen schoonmaken

De reden hiervoor is niet alleen om de zweetgeur eruit te krijgen, maar juist ook om ervoor te zorgen dat er geen insecten in achter blijven nestelen die je onderweg ergens hebt opgepikt. 

 • Haal de inlegzool eruit en kijk of deze schoongemaakt of vervangen moet worden
 • Reinig deze inlegzolen met water en een schoonmaakmiddel
 • Als de inlegzool niet vies is hoef je deze alleen in de lucht te laten drogen
 • Reinig de binnenkant met een vochtige doek om het stof weg te nemen

Heb je last van een vieze zweetgeur die achterblijft in de wandelschoenen? Maak dan gebruik van deze spray die de geur verwijderd. Dit product werkt zonder gebruik van parfums en kan gebruikt worden op alle soorten stoffen en schoenen. Vooral na een lange wandeltocht is dit zeker aan te raden om je schoenen weer fris te laten ruiken!

Stap 3: de wandelschoenen drogen

Voordat je de wandelschoenen opbergt is het belangrijk dat je deze eerst laat drogen. Doe je dit niet dan staat je nog een schoonmaakklus te wachten. Namelijk op het moment dat je ze weer wilt gebruiken voor de volgende hike, maar je tot de conclusie komt dat er schimmel op je schoenen zit.  

Hoe droog je de wandelschoenen:

 • Laat de inlegzool apart drogen buiten de schoen
 • Zet ze op een plek waar het niet te vochtig is en waar de lucht kan circuleren
 • Je kunt een föhn gebruiken om ze iets sneller te laten drogen
 • Plaats eventueel een prop kranten in de schoen en vervang deze regelmatig

Hoe droog je de wandelschoenen NIET:

 • Plaats ze niet voor een warme kachel
 • Droog ze niet te dicht bij het vuur van een kampvuur
 • Zet ze niet in de volle hete zon
 • Zet ze niet in een dichte ruimte waar geen ventilatie is
Wandelschoenen drogen bij het vuur

Stap 4: behandel de schoen met speciale wax voor leer

Is de schoonmaakbeurt van de wandelschoenen klaar? Check dan voordat je ze opbergt of ze nog ingevet moeten worden met een speciaal daarvoor bestemde wax.

Meindl wandelschoenen bijvoorbeeld, heeft zijn eigen merk wax op de markt gebracht zodat het leer van de schoenen op de beste manier behandeld kunnen worden en je niet hoeft te twijfelen aan wat je nodig hebt. 

Nu zijn er natuurlijk ook andere soorten wax voor wandelschoenen te krijgen. De beste merken wax voor wandelschoenen vindt je zonder twijfel bij de Bever. Hier proberen wij altijd onze wax voor onze Meindl’s vandaan te halen!

Kijk voordat je het op je wandelschoenen smeert, welke het beste bij je schoenen past. Maar waar let je op voordat je je wandelschoenen invet met wax?

Het invetten van je wandelschoenen hoeft niet na elke wandeling te gebeuren. Wanneer wel, dat zie je aan de scheurtjes in het leer en of het leer er droog uitziet. Hoe gezonder je het leer houdt, hoe beter je wandelschoenen zich goed houden. 

Maar onthou dat als je de wandelschoenen te vaak invet, dit het leer juist te zacht maakt en je zo de stevigheid van de schoen gaat verliezen.

En niet elke soort van wax is geschikt voor de wandelschoenen. Er wordt namelijk voor sommige merken wandelschoenen een ander soort leer gebruikt die niet met elke soort van wax ingevet kan worden. 

Na het doorlopen van deze vier stappen, kun je met een gerust hart je wandelschoenen weer opbergen en ben je klaar voor een volgende lange afstandswandeling. 

Bekijk voor meer informatie deze handige video van de Bever. Ook al onze producten verwijzen naar de Bever website, zodat je kwaliteitsproducten krijgt om je schoenen goed te kunnen onderhouden.

Hoe behandel je suède wandelschoenen en wandelschoenen van nubuck? 

Suède wandelschoenen en schoenen gemaakt van nubuck kun je op vrijwel dezelfde manier schoonmaken als leren wandelschoenen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je voor op moet passen tijdens het schoonmaken.

 • Plaats wandelschoenen van suède of nubuck niet onder stromend water
 • Pas bij het afborstelen van modder en klei op dat je de borstel niet te hard over het leer laat gaan om zo beschadigingen te voorkomen
 • Gebruik na het drogen van de wandelschoen geen wax om ze in te vetten maar gebruik een daarvoor bestemde impregneerspray. De impregneerspray van Nikwax doet zijn werk goed, en is makkelijk te gebruiken.

Door bovenstaande stappen en deze extra tips te volgen bij het schoonmaken van suède wandelschoenen en wandelschoenen gemaakt van nubuck, kun je nog heel lang plezier hebben van deze schoenen. 

Hoe wandelschoenen waterafstotend maken

Wandelschoenen weer waterafstotend maken hoeft niet heel vaak te gebeuren. Zodra je ze nieuw aanschaft, zijn de meeste wandelschoenen al behandeld met een waterafstotend middel. Je gaat de wandelschoenen pas behandelen met een waterafstotend middel op het moment dat je merkt dat ze water door gaan laten. 

Waterafstotend maken doe je na het schoonmaken van de wandelschoenen, het liefst wanneer ze nog vochtig zijn. 

 • Kies het juiste waterafstotende middel dat geschikt is voor jouw type wandelschoenen. Dit kan een wax zijn of een waterafstotende impregneerspray.
 • Na het schoonmaken van de wandelschoenen behandel je ze, voordat ze droog zijn, met een waterafstotend product.
 • Laat de wandelschoenen op de normale manier drogen (zie stap 3) en berg ze daarna op. 

Herhaal dit proces wanneer je merkt dat er weer water door je wandelschoen heen komt. 

Schimmel op bergschoenen – hoe los je dit op?

Het kan voorkomen dat je wandelschoenen na de schoonmaakbeurt niet helemaal goed zijn gedroogd en er vervolgens een laagje schimmel op komt. Dit wil je natuurlijk voorkomen omdat dit niet goed is voor de schoen zelf. Maar hoe goed je soms ook je best doet, het kan gebeuren! 

Gelukkig is het heel eenvoudig om schimmel op de wandelschoenen te verwijderen. Een van de meest simpele oplossingen is als volgt:

 • Maak een mix van 80 % water met 20% azijn. 

Dep met een doek dit mengsel op de wandelschoenen en de schimmel gaat er af. Neem ze daarna af met een vochtige doek met alleen water en laat de wandelschoenen daarna goed drogen voordat je ze weer opbergt. 

Wat als er in de binnenkant van de wandelschoenen schimmel zit?

Misschien heb je geen schimmel aan de buitenkant van de wandelschoenen zitten, maar juist aan de binnenkant. Ook dit is eenvoudig weg te krijgen. 

Maak hiervoor ook weer dezelfde mix van water en azijn en dompel daarin twee doekjes. Plaats de vochtige doeken in de schoen en laat dit een nacht inwerken. Zorg ervoor dat de doeken niet te nat zijn, anders drogen de wandelschoenen niet goed meer van binnen en blijft de schimmel terugkeren. 

Wanneer je de doeken er de volgende dag weer uithaalt, laat de schoenen dan goed luchten. Blijft er een vieze geur achter, gebruik dan een speciale spray die de geur wegneemt. 

Gore-tex wandelschoenen schoonmaken

Gore-tex wandelschoenen kun je in principe net zo schoonmaken als de bovenstaande 4 stappen. Maar net als de wandelschoenen van suède en nubuck, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten en die je niet moet doen. 

Omdat de buitenste laag van de Gore-tex wandelschoenen waterdicht is, wil dit niet zeggen dat je ze niet hoeft te onderhouden of hoeft te beschermen. Ook schoenen bestaande uit Gore-tex gaan langer mee als je ze goed onderhoud. 

De wandelschoenen aan de buitenkant schoonmaken kan simpelweg met water en een borstel. De Gore-tex houdt de wandelschoen waterafstotend. Dit wil niet zeggen dat je ze niet hoeft te impregneren of met een ander onderhoudsmiddel hoeft te onderhouden. 

Sommige onderhoudsmiddelen werken alleen niet samen als je ze aanbrengt op een Gore-tex wandelschoen. Ze tasten namelijk de ventilatie van de schoen aan en dit wil je juist niet met dit speciale materiaal. 

Zie je dat je Gore-tex wandelschoenen na een schoonmaakbeurt wat extra onderhoud nodig hebben, ga dan op zoek naar het juiste middel om de schoen te geven wat hij nodig heeft om lang goed te blijven en er zo lang plezier van te hebben. 

Hoe kun je de binnenkant van de Gore-tex wandelschoenen schoonmaken? De schoenen zijn van de buitenkant waterdicht, dus als je water in de binnenkant van de schoen zou doen dan kun je zo het Gore-tex membraan schoon krijgen. 

Vul de schoen met lauw water en laat het water langzaam de poriën schoon weken. Ook zout en stof dat erin gekomen is lost dan makkelijk op. Als je denkt dat het schoon is van binnen, leeg de schoen dan en laat hem goed drogen. 

Door deze stappen te volgen kan de schoen weer maximaal ventileren en houdt je het membraan goed. 

Wandelschoenen schoonhouden

Meindl wandelschoenen schoonmaken

Meindl wandelschoenen hebben onze voorkeur, gewoon omdat ze lekker lopen, duurzaam zijn en geschikt zijn voor de wandelingen die we maken. En ook deze wandelschoenen hebben onderhoud nodig. 

Zodra de Meindl wandelschoenen uit de fabriek komen, zijn ze al voorbehandeld en kun je ze meteen gebruiken voor je geplande wandeltocht. Na de wandeling hebben ze, afhankelijk van de soort van wandeling die je gelopen hebt, waarschijnlijk wat onderhoud nodig. 

Waar je tijdens het schoonmaken van de wandelschoenen extra op moet letten, is de naad waar de bovenkant van de schoen is bevestigd aan de zool.

Maak deze rand goed schoon en kijk of de bevestiging nog goed in tact is. Je wilt niet dat deze los komen van elkaar. Mocht dit wel gebeuren, plaats dan wat lijm tussen de opening. 

De binnenkant kun je met wat warm water reinigen. Haal eerst de losse zolen eruit en bepaal of deze na het luchten teruggeplaatst kunnen worden of moeten worden vervangen.

Deze Meindl inlegzolen zijn namelijk heel makkelijk te vervangen voor nieuwe. Je besteld je nieuwe orginele Meindle inlegzolen gemakkelijk bij de Bever!

Na het schoonmaken van zowel de binnenkant als de buitenkant, inspecteer je ze op beschadigingen van het leer. Nu ze nog vochtig zijn kun je ze het beste met een impregneerspray behandelen. Doordat het leer nog vochtig is, neemt het de waterafstotende beschermlaag beter op. 

Aangeraden wordt om de wandelschoenen nu even te laten drogen en de impregneer zijn werk te laten doen. Na ongeveer 24 uur kun je de speciaal daarvoor geschikte Meindl wax op de wandelschoenen aanbrengen. 

De wax kun je ook aanbrengen op de metalen oogjes waar de veters doorheen lopen om ze op deze manier te beschermen tegen roest. 

Ondanks dat de impregneer en de wax de ergste beschadigingen op de wandelschoen niet ongedaan maken, helpt het wel om de schoen te beschermen tegen verdere beschadigingen. 

Na het schoonmaken en het aanbrengen van de wax, is het het beste om de wandelschoenen nog even te laten drogen voordat je ze opbergt op een plaats waar de temperatuur niet te koud of te vochtig is. 

Meindl wandelschoenen houdt je het langst goed als je ze onderhoud op de beschreven manier. Doe ze regelmatig aan, ook al maak je maar een korte wandeling. Laat je ze namelijk te lang in de kast liggen dan kan het gebeuren dat de schoen zijn stevigheid verliest en de zool los gaat komen. 

In plaats van de Meindl wax kun je ook Meindl Conditioner & Proofer gebruiken om je leren Meindl schoenen in te vetten.

Wandelschoenen tijdens de lange afstandswandeling schoonmaken

Om een flinke klus na je lange afstandswandeling te besparen is het aan te raden om ook tijdens de wandeling je schoenen een beetje te onderhouden. 

Neem daarom een borstel of een oude doek mee en haal het ergste vuil eraf. Dit kan bijvoorbeeld bij een rivier of ergens anders waar wat water stroomt. 

Laat ze zodra je je kamp op gaat zetten even buiten luchten, als het weer het toelaat, zodat het meeste vocht kan verdampen. 

Wil je de wandelschoenen laten drogen omdat ze nat geworden zijn, zet ze dan niet te dicht bij een kampvuur of andere warmtebron. Plaats ze net ver genoeg dat het niet te heet is maar dat er net genoeg warmte bij kan komen om het vocht te laten verdampen.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten