Onvergetelijke Stedentrip naar Istanbul de Ottomaanse hoofdstad

Een stedentrip naar Istanbul plannen kan nogal overweldigend zijn aangezien er zoveel te zien is. Gelukkig liggen veel toeristische trekpleisters dichtbij elkaar maar dan nog kan het een hele onderneming worden zonder goede voorbereiding.

We zetten een paar leuke en fascinerende plekken voor je op een rij die je niet wilt missen tijdens je bezoek aan een van de grootste steden van de wereld en de oude hoofdstad van het Ottomaanse rijk. 

LET OP: Wil je een activiteit boeken via bovenstaande affiliate link maar vraag je je af of GetYourGuide wel betrouwbaar is? Bekijk het antwoordt hier.

Paleizen, Sultans en de Grand Bazaar

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk Istanboel verkennen, maar vergeet niet eerst de praktische tips te lezen zodat je makkelijk rondreist en niet snel opgelicht wordt.

Je hoeft niet per se al de toeristische plekken in, rondwandelen alleen al rond al deze plekken is een genot. Zo houd je je reis low budget.

Houdt er rekening mee dat Istanboel op zeven heuvels is gebouwd, dus ga niet op verkenning met slecht schoeisel. Prettige wandelschoenen of sneakers zijn het beste.

In de zomer kan de temperatuur aardig oplopen dus schoenen die ademen is ook geen overbodige luxe. Veel van de toeristische plekken kan bereikt worden via openbaar vervoer, in de Gouden Hoorn is het voornamelijk via de tram.

Deze moet je zeker een keer uitproberen, gewoon voor het gevoel. Maar ideaal is het niet omdat de tram altijd vol zit en je als een sardientje in een blik zit. Dan is het zeker geen slecht idee om gewoon lekker te lopen. Maar waar moet je zeker even naartoe lopen?

De 9 hoogtepunten van Istanbul die je gezien moet hebben!

1 Hagia Sophia

Ook wel Ayasofya genoemd, is een immens gebouw om te zien van zowel de buiten- als de binnenkant. Een gebouw van al ruim 1400 jaar oud.

Er wordt al geruime tijd in het gebouw zelf gewerkt om het te renoveren dus dat kan wat vervelend zijn voor de foto’s. Maar ondanks dat is het toch nog de moeite waard om een kijkje te nemen. 

Sinds juli 2020 is de Hagia Sophia gratis te bezoeken. Dit is omdat de Hagia Sophia weer actief gebruikt wordt als moskee.

Let dus wel op de tijden voor de gebedsdiensten, want tijdens de diensten is de Hagia Sophia gesloten voor toeristen. Handige tip: Er zijn toiletten aanwezig die redelijk schoon en gratis zijn.

Natuurlijk is het bezoeken van een 1400 jaar oud gebouw al heel bijzonder, maar er zit echt heel veel geschiedenis in de Hagia Sophia wat je zelf misschien niet heel snel zult zien, of leren van enkel een bezoekje aan het gebouw.

We raden daarom aan om een Gids te nemen om de hoogtepunten van dit gebouw uit te leggen. Ook zijn er Audio gidsen beschikbaar bij de ingang, dit is ook een zeer informatieve manier om de Hagia Sophia op eigen snelheid te bezichtigen en ontdekken.

2 Top Kapi Palace

Dit paleis bestaat uit twee gedeeltes waar je apart voor moet betalen. Het ene gedeelte is het paleis en de ander is de Harem die onderdeel is geweest van het paleis ten tijde van de sultan.

Ook dit staat op loopafstand van de Hagia Sophia en de Bascilica Cistern. Het paleis is verdeeld in vier binnenhoven. Op een bepaald punt heb je een prachtig uitzicht over de Bosposrus en als het helder is kun je daar mooie foto’s schieten van het uitzicht.

Je kunt hier ook een aantal uur vertoeven mocht je dat willen. Bepaalde gedeeltes van het paleis laten veel spullen zien zoals juwelen, andere kostbare schatten, zeldzame wapens en kleding die de sultan droeg ten tijde van zijn leven. Houd je van geschiedenis, dan is dit zeker de moeite waard.

Neem je een museumkaart, dan kun je voor een goede prijs een aantal musea’s bezoeken die onder die kaart vallen. Doe je dit niet, dan is de prijs ook nog goed te doen aangezien een aantal toeristische plekken gratis zijn.

Je kunt er een goed aantal uren vertoeven als je van geschiedenis houdt en archeologische ontdekkingen.

Wil je uitleg tijdens het rondlopen, vraag dan om een gids. Deze doen de rondleiding in verschillende talen. Of huur een koptelefoon en loop op die manier door het mooie gebouw.

3 Istiklal Cadessi

Vlakbij de opstapplek van de Bosporustoer ligt de beroemde winkelstraat Istiklal Cadessi. Dit is de Kalverstraat van Istanboel.

Allerlei winkels zijn er te vinden, zowel souveniershops als de H&M en Zarah. De winkelstraat is ruim opgezet en dat is prettig aangezien deze behoorlijk druk kan zijn, vooral in het weekend.

Wil je een bioscoop bezoeken of historische gebouwen bekijken? Ook dat is mogelijk in deze lange slingerstraat.

Naast het winkelen moet je zeker even de bekende historische tram in gaan. Deze loopt vanaf de uitgang van het kabeltreintje Tunel en brengt je naar het andere einde die aansluit op Taksim square.

Vanaf hier kun je ook makkelijker de metrolijn pakken om bij andere plekken te komen. Tot Istiklal is de tram het beste vervoermiddel.

4 Basilica Cisterne

Deze ondergrondse attractie staat vlakbij de Hagia Sophia mag zeker niet uit het lijstje voor je Istanbul stedentrip ontbreken.

Het is namelijk een Byzantijns ondergronds waterreservoir dat stamt uit de 6e eeuw. Het diende als wateropslagplaats van het paleis van keizer Justinianus en gaf meteen de omliggende parken en gebouwen ook water.

Het wordt door 336 pilaren ondersteund en met de lichten die er aangebracht zijn, geeft het iets magisch. Je loopt over de aangelegde paden die niets te maken hebben met het Byzantijnse tijdperk, het zijn namelijk betonnen paden.

Maar zodoende houd je wel droge voeten en kun je makkelijk rondlopen. Je bent hier niet veel tijd kwijt en als je toch in de buurt bent, is het zeker even de moeite waard. 

5 Grand Bazaar

De Grand Bazaar, oftewel grote markt, houdt van toeristen. Of ze ook van de Nederlandse toeristen houden, daar zijn de meningen over verdeeld aangezien Nederlanders alleen maar kijken, kijken en niet kopen

Er is zoveel te zien, zoveel kleur en zoveel souvenirs die je kunt kopen. Je kunt er je hele huis wel mee vullen. Maar ook het gebouw zelf is prachtig. Vergeet af en toe niet naar het plafond te kijken aangezien dit ook zeer mooi bewerkt is.

De overdekte markt heeft 17 ingangen, verdwaal gerust, je komt er altijd wel uit! De markt is ingedeeld in ambachten maar veel van wat er aangeboden wordt kun je goedkoper buiten de bazaar krijgen, als je tenminste van afdingen houdt. Want dat is een must!

Minimaal de helft van de gevraagde prijs moet je af zien te dingen omdat de prijs aardig opgedreven wordt. En dit is normaal. Je ontneemt ze zeker niet hun winst, er zit een behoorlijke marge op, speciaal voor de toeristen.

De producten die zij inkopen, zijn maar een fractie van wat zij weer vragen. Zelfs als je wegloopt zonder het product te kopen, willen ze je nog wel eens terugroepen en akkoord gaan met de prijs die je bied.

Doen ze dit niet, probeer het dan bij een ander winkeltje.

6 Dolmabahce Palace

Dit is een heel ander paleis als het Top Kapi paleis. Hier betaal je de volle pond want er is geen museumkaart voor. Maar het is zeker de moeite van het bezoeken waard.

Je kunt ervoor kiezen om vanaf Taksim square naar beneden te lopen, langs het Besiktasstadion. Of neem de tram om bij het paleis te komen.

Het paleis is een tijdlang het nieuwe verblijf van de Sultans geweest en staat vol met goud, marmer en kristal. Het paleis is zowel van buiten als binnen een pracht om te zien.

Er gaat een gedeelte door het openbare gedeelte en door de privé vertrekken van de sultans en zijn harem. Een georganiseerde rondleiding wordt aangeraden. Na de rondleiding kun je lunchen of gewoon een kopje thee of koffie nemen bij het café dat aan de Bosporus ligt.

7 Egyptische Specerijenbazaar​

Hou je van zoetigheid, gedroogd fruit, thee of verschillende kruiden, dan moet je zeker even door deze Spice Bazaar lopen. Hij is in verhouding tot de Grand Bazaar een stuk kleiner maar je kunt hier veel Turkse lekkernijen krijgen.

Ook hier geldt weer: afdingen! Probeer de producten die ze je aanbieden gerust uit zodat je weet wat je koopt. Vraag ook om te proeven als je twijfelt of iets wel lekker is. Zelfs thee kun je proeven.

Vergeet ook niet om je heen te kijken naar de pracht van het gebouw zelf.

Heb je alles geproefd in de Spice bazaar? Dan kun je makkelijk even naar het water lopen of naar de vismarkt aan de overkant van de Golden Horn.

Je komt dan langs de bekende Galatabrug waar de lokale vissers hun hengels hebben uitgegooid. De geur van vis komt je al tegemoet en heb je nog ruimte om een visje te eten, dan kun je kiezen uit de vele visrestaurants die daar zijn.

Elk restaurant wil dat je bij hun komt eten dus ze zullen je van harte welkom heten en je naar binnen praten. De meeste restaurants bieden hetzelfde menu aan, ongeveer hetzelfde geprijsd.

Aan de overkant van de brug vind je een kleine vismarkt waar je voor een redelijke prijs verse vis kunt kopen. Geef aan welke je hebben wilt en laat deze voor je schoonmaken.

Loop eerst rustig rond voordat je je keus maakt waar je je vis koopt. Engels wordt er nauwelijks gesproken dus neem een vertaalmiddel mee. 

8 Boottocht over de Bosporus​

Ben je moe van al dat wandelen dan is de volgende stap een boottocht over de Bosporus. Heel veel verkopers proberen je aandacht te lokken door de toer te doen maar probeer kaarten te kopen bij het officiële verkooppunt.

De toer kun je het beste doen bij mooi weer aangezien er veel te zien is vanaf de boot. Bij een bepaalde zonnegloed lijkt alles op de kant van goud en het water veranderd in turquoise.

Tijdens het varen kom je langs architectuur en historische gebouwen. Je kunt kiezen uit een lange tocht of een tocht van een halve dag.

De lange tocht heeft diverse vaartijden en meert voor geruime tijd aan bij Anadolu Kavai. Daar kun je rondwandelen of picknicken. De korte tocht vertrekt alleen rond het middaguur en legt alleen op een paar plekken aan om mensen op te pikken.

Op de boot kun je wat hapjes krijgen en de beroemde Turkse thee. Een toilet is aanwezig, maar verwacht geen schoon toilet.

9 Princes Islands​

Ben je toe aan een rustmoment tijdens je toers door Istanboel? Neem dan de feriboot naar de Prinseneilanden die in de zee van Marmara liggen.

Ze maken nog steeds onderdeel van de stad uit maar je waant je dan echt even op een andere plek en zo kun je even onthaasten.

Het leven is er namelijk heel anders als de drukke binnenstad en zelfs de lokale Turken nemen daar hun toevlucht. Velen hebben daar een vakantiewoning die ze of verhuren, of zelf betrekken tijdens de zomermaanden.

De eilanden laten geen auto’s toe en zul je of een fiets moeten huren, of je verplaatsen met behulp van paard en wagen. Het is ook heerlijk om even rond te wandelen. Je komt er prachtige Victoriaanse huizen tegen, lokale winkeltjes en eettentjes om de honger te stillen.

Als je besluit om een bezoek te brengen aan een van de 9 eilanden die Istanboel rijk is, trek daar dan een hele dag voor uit. Je kunt kiezen om meerdere eilanden op een dag aan te doen, of kies er een uit en maak er een gezellige dag van. Vier eilanden zijn bewoond, vijf niet en die zijn minder toeristisch.

De veerboot legt niet bij alle eilanden aan, heb je daar wel interesse voor dan kun je eventueel zelf een bootje huren of een privevaart regelen. De veerboot vertrekt vanaf Kabatas, een aanlegplaats die dicht bij het Dolmabahce paleis ligt. Of hij vertrekt vanaf Kadikoy, de Aziatische kant. De boottrip duurt ongeveer anderhalf uur. 

Lekker eten in Istanbul, de Turkse cuisine!

Laten we met een low budget restaurant beginnen. Een bekend fenomeen waar voornamelijk de lokals lunchen, is de Balkan Lokantasi. Je vindt deze bijna overal in Istanbul, niet echt “fine dining”, maar zeker wel de moeite waard voor je lunch.

Dit is een cafetaria waar je snel je eten moet kiezen aangezien de tijd dringt voor de lokale bewoners die daar komen om te lunchen. Voor ongeveer € 1,50 heb je een heerlijke Turkse linzensoep met wat brood.

Daar raak je echt wel vol van. Maar ook andere Turkse gerechten zijn er te krijgen voor een goede prijs. Neem als afsluiter een van de Turks desserts, gewoon om te proeven.

Vegetariers kunnen er ook terecht, zorg dat je een maaltijd aanwijst zonder vlees. Buiten kun je al bepalen wat je hebben wilt, aangezien ze geen menu’s uitgeven. Ga niet in de rij staan als je niet weet wat je wilt.

Nogmaals, check het menu wat op de etalage geschreven staat en kijk door het winkelraam wat je hebben wilt. Engels wordt er nauwelijks gesproken, gelukkig hoef je alleen maar te wijzen naar wat je hebben wilt.

Kahvalte, Turks ontbijt

Kahvalte is een traditioneel Turks ontbijt. Dit soort van ontbijt krijg je bijna in alle hotels. Slaap je ergens anders, dan kun je overal wel een plek vinden om dit uit te proberen. Het zijn allemaal kleine hapjes die je kunt bestellen. Thee is gratis en wordt volop bijgeschonken.

Voor dit ontbijt in een restaurant moet je echt de tijd nemen, je kunt het meer met een brunch vergelijken. De kleine hapjes lijken misschien niet te kunnen vullen maar omdat je langzaam eet en vele kleine hapjes probeert zul je uiteindelijk wel vol raken, en de energy hebben om de rest van de dag door Istanbul te lopen.

Heb je liever een snel ontbijt dat goed vult, loop dan een Borekcisi zaak in om een gevulde pastei met aardappel, kaas of vlees uit te proberen. Hier raak je voller van en kost minder. Thee kun je er altijd bij bestellen.

Natuurlijk wil je als echte Nederlander ook de Turkse koffie proberen, als je dit wilt proberen vergeet dan niet om het laatste beetje te laten zitten. Anders is je laatste slok, een slok koffieprut. Dit doe je één keer en daarna nooit weer!

Kebab & Kokoreç

Dit zijn gevulde broodjes met vlees die je overal kunt krijgen als tussendoortje. Deze zijn goedkoop en als de cafetaria er redelijk uit ziet, veilig om te eten als streetfood. Kijk altijd waar de lokals hun eten weghalen en ga daarheen.

Een leeg restaurant of cafetaria kun je beter mijden. Een broodje kebab bestaat uit kip of rundvlees en kan gevuld worden met frietjes, tomaat, ui en hete pepers (dit zijn opties).

Kokorec is een ander soort vlees, dit zijn namelijk gegrilde ingewanden van een geit of lam die fijn worden gehakt en tussen een broodje worden gelegd met ui en saus. Het is maar dat je het weet, want dat zie je er niet aan af als je voor een cafetaria staat.

Çiğ Köfte (vegetarisch)

Ben je meer voor een vegetarische maaltijd, dan moet je zeker de Çiğ Köfte eens proberen, er zijn tal van zaakjes waar je heerlijke Çiğ Köfte kan krijgen. Ben je in de buurt van de Egyptische specerijenbazaar dan moet je zeker een Çiğ Köfte durum halen bij Meşhur Çiğköfteci Ali Usta. Een echte showman, maar één die ook zeker een heerlijke Çiğ Köfte durum voor je kan maken. 

Wil je weten waar je hem kan vinden? We hebben zijn locatie voor je aangewezen in Google Maps.

Er zijn door de hele stad verschillende concerns waar je een Çiğ Köfte durum of pakket kunt halen om lekker op straat te eten. Ik zou het zelf vooral als lunch aanbevelen, denk dat het voor velen niet bijzonder genoeg is om te eten als diner. Vooral als je maar kort in Istanbul bent. 

Kuneffe en andere desserts

Turkije staat bekend om zijn zoete gebakjes en desserts. De zoetigheid mag dan dus ook zeker niet ontbreken tijdens deze stedentrip hier in Istanbul. Je moet er natuurlijk wel een beetje van houden maar het is zeker goed om uit te proberen.

Kuneffe is een van deze lekkernijen. Dit is een zoet gebakken desert met kaas. Het is moeilijk om te omschrijven dus probeer het zelf eens. Baklava is ook in overvloed te krijgen en in verschillende prijsklassen. In de toeristische gebieden zijn ze het duurst.

De beste baklava vindt je bij Hafiz Mustafa 1864. Je zult er ongetwijfeld meerdere tegenkomen als je door Istanbul loopt, maar als je toch Çiğ Köfte gaat halen dan is de locatie die we hier gemarkeerd hebben niet ver weg.

Praktische tips

Reizen van A naar B

Het openbaar vervoer in Istanboel is goed geregeld. Het is goedkoop en de dienstregelingen zijn prima. Maak gebruik van de bus, metro of tram om op de plek van bestemming te komen.

Gebruik je daarom liever het openbaar vervoer, een metrokaart is heel eenvoudig te krijgen in bijna alle metrostations of kiosken op straat.

Zoek of vraag naar: ‘Istanbul Kart’ en koop een dagkaart, weekkaart of een onbeperkt te gebruiken kaart. Laat er meteen geld opzetten en je kunt gebruik maken van de metro, tram en bus.

Opwaardeerpunten vind je voornamelijk in de metro. Gebruik daarvoor contant geld. Gebruik je liever een taxi, houdt dan rekening met vertraging vanwege de nooit ophoudende file in en rond Istanboel.

Daarnaast zijn de meeste taxichauffeurs onbetrouwbaar en om dat te voorkomen moet je ervoor zorgen dat voordat je instapt, de meter wordt aangezet. De meeste chauffeurs spreken geen Engels dus het nemen van een taxi kan ondanks dat het relatief goedkoop is, niet ideaal zijn.

Wil je weten hoe je vanaf het nieuwe Istanbul vliegveld naar de stad komt. We hebben een duidelijke omschrijving inclusief foto’s voor je gemaakt, zodat je voordelig en snel naar je hotel in Istanbul komt. 

Kom je er toch niet helemaal uit, neem dan contact met ons op en we helpen je graag op weg.

Valuta: Turkse Lira’s

Turkije heeft als geld de Turkse Lira. De economische situatie in Turkije is op het moment heel instabiel waardoor het bijna voordeliger is om contant geld mee te nemen van huis.

Wissel de euro’s om bij een van de vele wisselkantoor in de omgeving van de toeristische attracties.

Een aantal goede vind je in de omgeving van Aksaray of Taksim square. De meeste rekenen geen commissie. Haal je liever geld uit geldautomaten, dan is dat natuurlijk ook geen probleem.

Overal in Istanboel kom je deze tegen en de meeste bankpassen worden geaccepteerd.

Let op!

Wandelende schoenpoetsers, zakkenrollers en bedelaars

In elke grote stad moet je natuurlijk oppassen en tijdens je weekendje Istanbul wil je toch ook alleen maar leuke herinneringen overhouden.

Daarom waarschuwen we je voor iets uitzonderlijks wat je vooral in de omgeving van de toeristische plekken zult vinden, mannen die je schoenen willen poetsen.

Ho wacht, dan hebben we het niet over degene die langs de kant van de weg zitten, maar we hebben het over degene die voor je uit gaan lopen en ‘plotseling’ hun borstel laten vallen in de hoop dat je deze opraapt. 

Doe dit niet!!! Zodra je namelijk de borstel opraapt, wil de schoenpoetser uit dank je schoenen poetsen. Of je nu slippers draagt of suède schoenen, het maakt niet uit.

Zijn doel is je schoenen poetsen en jij denkt dat het gratis is. Maar dan heb je het mis! Zodra hij zijn werk gedaan heeft, zorgt hij ervoor dat je hem gaat betalen. Stennis is zo geschopt en een opstootje zo gestart. 

Voorkom dit door niet in de val van de schoenpoetser te trappen door iets op te rapen, ook al gaat dit tegen je gevoel in. 

Kinderen worden gebruikt om te bedelen, het is beter om ze te negeren aangezien er een hele organisatie achter zit en dan druipen ze vanzelf af.

Voor bedelaars moet je altijd oppassen, zorg dat je niet ingesloten wordt of afgeleid. Laat waardevolle spullen in het hotel en gebruik geen open tassen. 

Wat was voor jou het hoogtepunt van de Istanbul stedentrip?

Laat ons weten wat jij het leukste vond van je weekendje Istanbul en of onze tips je geholpen hebben. Heb je een andere bijzondere locatie gevonden die je graag terugziet op in dit verslag? Laat het ons weten, we gaan graag op onderzoek uit voor je. 

Oja, en vergeet vooral niet een prachtig fotoboek te maken van al je avonturen in Istanbul. 

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten