De top 5 leukste bordspellen 2024

Er is altijd wel een geschikt moment te vinden om een bordspel of ander soort van spel te spelen. Als kind heb je dat vast heel vaak gedaan met de vertrouwde spellen als Monopoly, Pictionary en Levensweg. Dat blijven de leukste klassiekers om te spelen.

We hebben een top 5 van leukste bordspellen voor je samengesteld om je te helpen een goede keus te maken als je toe bent aan iets nieuws en uitdagends.

Beste spellen 2020

Er zijn heel wat grote sprongen gemaakt in de ontwikkeling van strategische bordspellen die je in groepsverband vaak uren achtereen kunt spelen. Game weekenden worden georganiseerd om te bepalen wie het beste is tijdens het spelen van zo een spel.

Dit soort spellen kun je dan ook het beste spelen in het weekend of als je tijdens je vakantie niet van plan bent Nederland te verlaten. Maar ook nu in een tijd van social distancing en sociale afsluiting is dit een goede optie om de tijd te doden.

Bordspellen of andere games zijn goede alternatieven om te spelen tijdens een vakantie in eigen land. Vooral als je een gezin hebt kun je je kinderen het beste vermaken met een spel die ze met jou of met hun broertjes of zusjes kunnen spelen.

Maar ook singles en koppels kunnen spellen vinden die ze thuis kunnen spelen bij gebrek aan gezelschap. Volg onze top 5 van leukste spellen van 2021 en kijk of er iets voor je tussen zit!

De 5 leukste bordspellen

  1. Pandemic – bordspel 
  2. 7 Wonders Duel – spel voor 2
  3. Ticket to ride – bordspel
  4. Escape Room – bordspel
  5. Codenames – gezelschapsspel

1. Pandemic – Het leukste bordspel voor teamwork

Pandemic bord spel 2020

Bestel het hier:

Dit is een leuk bordspel die je niet tegen elkaar speelt maar met elkaar! Ondanks dat je je eigen beurt krijgt, vorm je samen met de overige spelers een eliteteam dat vier bijzondere dodelijke ziektes probeert in te dammen.

Je gaat met elkaar de hele wereld over om de infecties tegen te gaan en om kennis te krijgen van de situatie. Daarnaast zoek je naar hulpbronnen om medicijnen te ontwikkelen om zo een pandemie te voorkomen. Als je het goed speelt, dan lukt het om de mensheid te redden. Lukt het niet, dan is het einde oefening!

Dit spel speel je met 2 tot 4 personen en vereist actie van iedere speler. Ieder krijgt een beurt in de spelrondes en je moet samenwerken om tot een oplossing te komen. Stilzitten zit er niet bij want iedere speler moet mee blijven denken om te kunnen winnen van het bord.

Het spel blijft leuk en wordt na een keer spelen een verslaving om het de volgende keer beter te doen. Er zijn ook uitbreidingen op te krijgen. 

In 2020 heeft de wereld te maken met een exte pandemie vanwege het Coronavirus. Nu je dit spel speelt, heb je een idee wat erbij komt kijken ondanks dat het niet de realiteit is. Maar nu je in quarantaine zit, een ideale mogelijkheid om jezelf te vermaken en te beschermen tegen het echte virus wat er rondgaat!

2. 7 Wonders Duel – Leukste spel voor 2

7 Wonder Duel beste spellen 2020

Bestel het hier:

Uit eigen ervaring weten we hoe moeilijk het is om een leuk spel voor z’n tweeën te vinden. Spellen doen in groepsverband is vaak leuker. Maar wat als dat niet kan? Dan kom je uit bij dit spel: 7 Wonders, een bordspel voor twee spelers! 

Dit 7 Wonders spel was in eerste instantie uitgebracht voor een grotere groep spelers. Maar nu hebben de makers ook een spel voor twee spelers op de markt gebracht.

Het is een leuk spel, makkelijk te spelen, snel op te zetten en heeft een duidelijke handleiding erbij zitten. Hoe werkt dit spel:

Elke speler is leider van een beschaving. Gebouwen en wonderen moeten door de spelers gebouwd worden. Het spel speelt zich af in drie tijdperken.

In die tijdperken doe je wetenschappelijke ontwikkelingen, versterk je je leger en win je munten om wonderen te verrichten en een beschaving op te bouwen. 

Dit leuke spel is te winnen op drie manieren:

  • Via een militaire overheersing;
  • Via een wetenschappelijke overheersing;
  • of via een burgerlijke overwinning. 

Is er tijdens het spel sprake van een militaire of wetenschappelijke overheersing, dan is het spel klaar. De winnaar is degene met een van deze twee overheersingen.

Maar mocht er zich aan het eind van het derde tijdperk nog geen winnaar zijn, dan is de winnaar degene met de meeste overwinningspunten. 

3. Ticket to Ride – bordspel

Beste spellen 2020 ticket to ride

Bestel het hier:

Ticket to Ride is een spel dat met maximaal 5 personen gespeeld kan worden. Misschien denk je dat dit een kinderspel is, maar niets is minder waar.

Zodra je de doos opent zie je dat de makers ervan iets moois voor je hebben ontworpen. De kaart waar je op speelt ziet er prachtig uit. Nu is dat natuurlijk niet het belangrijkste, want wat voor spel is het?

Dit spel is een van de basisspellen die er te krijgen zijn en die je kunt uitbreiden. Deze versie reist door Europa en met de trein reis je over het hele continent. Spelers moeten de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen.

Dat lukt op het moment dat je verbindingen tussen steden claimt. Deze verbindingen mag je bouwen als je de juiste kaartencombinaties hebt. De winnaar is degene met de meeste punten aan het eind van het spel en deze blijft tot het eind van het spel onbekend!

Er zijn heel veel verschillende versies en uitbreidingen van dit leuke spel te krijgen, waaronder: 

  • Ticket to Ride USA – basisspel die je kunt uitbreiden met andere versies
  • Ticket to Ride Afrika – dit is een uitbreiding die je moet spelen met een van de basisspellen

4. Escape Room – bordspel

Escape room spel 2020

Bestel het hier:

Escape Room is een spannend bordspel dat is uitgeroepen tot ‘Speelgoed van het jaar 2018’! Het is een spannend spel dat zeker niet duur is in de aanschaf. Je kunt het spelen met maximaal 4 spelers. 

Je bevindt je in een hermetisch afgesloten onderzoeksstation. Binnen anderhalf uur moet je alle puzzels proberen op te lossen en codes te breken om hieruit te komen. Samenwerken is dus weer nodig!

Denk logisch na en geef niet snel op, een combinatie die je nodig hebt om het spel goed af te kunnen sluiten. 

Heb je moeite om de codes te doorbreken, dan zitten er bij het spel diverse tipkaarten die je helpt om weer op het juiste spoor te komen. Ben je een echte puzzelaar en houd je van het bedenken van oplossingen, dan is dit spel echt iets voor jou!

Ook van dit spel zijn er weer vele varianten te krijgen. Zeker de moeite waard om deze ook eens te bekijken. 

Let op: Deze Exit: Evacuatie van de Noordpool is maar één keer te gebruiken. Het spelmateriaal moet namelijk worden beschreven, gevouwen of afgescheurd worden waardoor je het niet meer kunt hergebruiken.

Kijk bij de andere versies of dit ook het geval is zodat je niet voor verrassingen staat.

5. Codenames – Leukste gezelschapsspel

2020 Spel Codenames

Bestel het hier:

Houdt je van actie, dan is dit spel Codenames een leuk spel om eens te proberen in groepsverband! Wereldwijd is dit spel meer dan 3 miljoen keer verkocht en genomineerd geweest voor Speelgoed van het jaar en de Familie Nederlandse Spellenprijs in 2016. 

Het spel wordt in teamverband gespeeld en deze zijn twee rivaliserende geheime diensten die de geheime identiteit van 25 spionnen kennen. Er moeten kaartjes geïdentificeerd worden die bij hun geheime dienst horen.

Er liggen 25 kaartjes op tafel met daarop codewoorden. De twee teams hebben een hoofd aangesteld die aan de hand van een sleutelkaart weten welke kaartjes bij welke geheime dienst horen. 

Elk team doet zijn best om als eerste alle kaartjes te identificeren die bij die dienst horen. De hoofden geven hierbij om de beurt een aanwijzing in de vorm van een woord dat verwijst naar een of meerdere kaartjes die bij zijn dienst horen.

De teamleden moeten dan aangeven op welke codenaamkaartjes de aanwijzing betrekking heeft. De beurt blijft aan totdat er een foute kaart wordt aangewezen. Wijs je de verkeerde aan, dan is het andere team aan de beurt. 

Het teamhoofd moet om de juiste aanwijzingen te geven, de juiste woorden bedenken die op zoveel mogelijk kaartjes van toepassing zijn zonder de foute kaarten daarbij te betrekken.

De teamgenoten moeten ervoor zorgen dat de gekregen aanwijzingen leidt naar de juiste kaartjes. Creativiteit en samenwerken is dus heel belangrijk.  

Vind je het lastig om de kaartjes te lezen of speel je dit spel met ouderen, kijk dan eens of de Codenames XXL uitgave beter is om aan te schaffen.

Het spelmateriaal is groter en zorgt voor betere visualiteit. Ook handig als je met een grote groep speelt.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten