Vanaf het nieuwe IST vliegveld naar het centrum van Istanboel

 

Je wilt vanaf het nieuwe Istanboel IST vliegveld naar het centrum van Istanboel, maar waar in de stad is het vliegveld nu? Het nieuwe Istanboel vliegveld is gebouwd in het noordwesten van Istanbul op ongeveer 50km vanaf het centrum. Natuurlijk lijkt vijftig kilometer niet veel, maar in Istanboel kan je dit al snel een uur of meer kosten. 

Dit nieuwe vliegveld werd op 29 oktober 2018 officieel geopend door de Turkse president. En al binnen een jaar wil men alle vluchten van dit nieuwe vliegveld laten vertrekken. Dus wordt vanaf het weekend van 6 April 2019 de nieuwe luchthaven gebruikt als voornaamste vliegveld van Istanboel, in opvolging van het “Istanbul Atatürk airport”. 

Vanaf Atatürk was het gemakkelijk om de metro naar het centrum van Istanbul te komen. Ook kon je de zogenaamde shuttlebus pakken die je vanaf het vliegveld binnen een half uur op Taksim kon afzetten, mits er geen verkeer op de weg was.

Transport

Vanaf het nieuwe vliegveld zijn er ook weer busdiensten ingesteld en we helpen je graag met een overzicht van bestemmingen en prijzen vanaf het vliegveld naar Istanbul centrum.

Op het vliegveld zelf staat het zeer goed aangegeven waar de shuttlebussen staan geparkeerd en als je weet welk bus nummer je moet hebben is het eenvoudig om dichter bij je hotel te komen waardoor je wat extra Turkse lira’s overhoudt voor je Turkse Fruit of voor je Turkse tapijt

Taxi

Natuurlijk is de taxi de snelste en meest comfortabele manier om vanaf het vliegveld naar je hotel te komen. Maar in de praktijk komt dit al snel neer op een paar honderd Turkse Lira’s (TL), als je tenminste niet in een taxi komt van iemand die een toerist graag hetzelfde bedrag in €’s afhandig wil maken. 

Als je liever een betrouwbare taxi hebt kun je deze altijd boeken via Taxitender.com. Hiermee weet je van tevoren al de prijs en weet je zeker dat je een betrouwbare chauffeur hebt.

Boek hier je betrouwbare taxiservice vanaf Istanbul airport naar je hotel.

TaxiTender

TaxiTender is een online booking platform voor betrouwbare taxiritten en scherp geprijsde luchthaventransfers. Een ritje vanaf het vliegveld naar het centrum kun je dan makkelijk van tevoren uitrekenen. Zo zul je zien dat vanaf het vliegveld naar het toeristische centrum ongeveer zal neerkomen op €25-35.

Shuttlebus

Zelf gaan we altijd met de shuttlebus, deze vertrekt elke 15 minuten naar Taksim en een aantal andere centrale locaties. Als je meer informatie over de vertrektijden wilt hebben kun je dit vinden in de tabel hieronder.

Elke dag rijden er meer dan 150 bussen tussen het nieuwe Istanbul vliegveld en locaties aan de Europa en Azië kant van Istanbul. HAVAIST heeft 20 routes die ze uitvoeren en IETT heeft 3 routes. Afhankelijk van je bestemming kost de rit vanaf het vliegveld 30-90 minuten. 

Het busstation kun je vinden op -2, deze verdieping vindt je het makkelijkst als je de lift of de roltrap naar beneden pakt.

Busroutes vanaf het nieuwe Istanbul vliegveld

Er zijn wel 23 verschillende bus routes vanaf het nieuwe Istanbul airport naar locaties in Istanbul.

Maar degene met de hoogste frequentie zijn de IST-18 Istanbul Airport – Mecidiyeköy en IST-19 Istanbul Airport – Taksim, deze bussen rijden elke 15 minuten. 

Daar staat tegenover dat de voordeligste route momenteel de H-2 Istanbul Airport – Şişli-Mecidiyeköy metrostation is, voor slechts TL 7,20 kom je vanaf het vliegveld naar de Istanbul metro. Met de metro kun je heel gemakkelijk richting het centrum. Een kaartje voor de metro kost TL 3,60 met de “Istanbulkart”. (Zie onderkopje “Istanbulkart” voor meer informatie)

Busroutes Tabel

RouteEindstationAfstandFrequentiePrijs
IST-1Yenikapı İDO48 kmElke 20 min18 TL
IST-2Tüyap58 kmElke 30 min21 TL
IST-3Esenler Otogar39 kmElke 20 min16 TL
IST-4Bakırköy İDO44 kmElke 20 min18 TL
IST-5Besiktas43 kmElke 15 min18 TL
IST-6Alibeyköy Cep Otogarı31 kmElke 40 min16 TL
IST-7Kozyatağı Metro (Kadıköy)64 kmElke 40 min25 TL
IST-8Pendik97 kmElke 40 min30 TL
IST-9Haciosman40 kmElke 30 min16 TL
IST-10Sancaktepe64 kmElke 40 min25 TL
IST-11Arnavutköy20 kmElke 30 min12 TL
IST-12Kemerburgaz21 kmElke 40 min12 TL
IST-13Sariyer40 kmElke 40 min16 TL
IST-14Başakşehir27 kmElke 30 min14 TL
IST-15Bahçeşehir42 kmElke 30 min16 TL
IST-16Mahmutbey36 kmElke 30 min15 TL
IST-17Halkalı40 kmElke 30 min16 TL
IST-18Mecidiyeköy37 kmElke 15 min16 TL
IST-19*Taksim40 kmElke 15 min18 TL
IST-20*Sultanahmet52 kmElke 40 min18 TL
IETT H-2*Şişli-Mecidiyeköy Elke 20 min5,20 TL
IETT H-3Halkalı  5,20 TL
IETT H-4Istanbul Atatürk Airport  5,20 TL

*Vooral IST-19, IST-20 en IETT H-2 zijn populair onder toeristen!

Metro verbinding naar het nieuwe Istanboel vliegveld

Er zijn plannen om het metronetwerk uit te breiden naar het nieuwe vliegveld. De M11 Metroline zal waarschijnlijk in gebruik worden genomen rond eind 2021 of begin 2022. De M11 zal vanaf het vliegveld naar metrolijn M2 lopen en bij Levent/Gayrettepe een verbinding vormen. 

Deze metrolijn zal een hoge snelheidsmetrolijn worden met snelheden tot 120 km/h, waardoor de reistijd van het vliegveld naar het centrum met wel 35 minuten kan worden verkort.

Vanaf Gayrettepe kun je gemakkelijk met de M2 metrolijn naar het toeristische hart van Istanboel komen. Onderdeel van de M2 metrolijn zijn de bekende stations als Taksim en Şişhane. 

De luchthaven zal uiteindelijk 3 verschillende metrostops hebben. Maar op dit moment is er verder nog weinig zeker over prijs, reistijd en het aantal wagens die zullen rijden op deze rit. 

Istanbul Metro kaart (IstanbulKart)

De goedkoopste en eenvoudigste manier van reizen in Istanbul is met het openbaar vervoer. Betalen in het openbaar vervoer gaat heel makkelijk met de IstanboelKaart.

Daarom raden we iedereen aan om een oplaadbare Istanboel kaart aan te schaffen. Dit kan direct op het vliegveld, vlakbij het busstation. Bij de HAVAIST ticket verkoop punt kun je een Istanboel kaart kopen en opwaarderen. Maar je kunt dit ook doen bij een van de blauwe & gele “biletmatik” machines.

Let op! Bij de machines heb je ook keuze uit andere bus tickets. We raden aan een Istanbul Kart (10TL) te kopen, maar je kunt ook een 5x reizen kaart (BeşGeç) of 10x reizen kaart (OnGeç) kopen. Bij de gele machines kun je de Istanboel kaart en de 5x reizen kaart kopen, bij de blauwe machines een Istanbul Kart of 10x reizen kaart.

Als je eenmaal een Istanboel kaart gekocht hebt moet je deze nog wel opwaarderen. Dit kan heel gemakkelijk bij de gele of blauwe machines. Echter zorg wel voor gepast geld, je krijgt geen geld terug.

Een Istanboel kaart is momenteel niet te gebruiken door meerdere personen. Dit is wegens de Covid-19 voorzorgsmaatregelen. Je moet namelijk je HES-code verbinden met je Istanbulkart.

Bekijk dit artikel in het Engels als je meer wilt weten over hoe je een HES code krijgt als toerist in Turkije.

En in dit artikel lees je heel duidelijk hoe je je Istanbul Kaart aan je HES code koppelt.

Nieuwe vliegveld Istanbul Kart
IstanbulKart

TIP: Koop voor ieder persoon een eigen Istanboel Kaart! (Je krijgt korting bij herhaald reizen) En kinderen jonger dan 5 jaar reizen gratis mee! Let op, je krijgt als je een eigen kaart hebt korting op je tweede en derde keer inchecken binnen een vastgesteld aantal uren.

Klik hier voor een gedetailleerd fotoverslag van de aankomsthal naar het busstation, inclusief het kopen van een IstanbulKart.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten