Nooit meer je backpack kwijt met een AirTag tracker!

Je denkt heerlijk relaxed van je welverdiende wandelvakantie te gaan genieten, maar dan kom je erachter dat je backpack met al je wandelspullen nog op Schiphol staat! En nu? Dat is geen goed begin van je vakantie. Maar er is een oplossing! Je kunt nu met een AirTag tracker je reisbagage achterhalen.

We bespreken graag een aantal tips over het labelen van je backpack of andere bagage zodat je onbezorgd op vakantie kunt gaan. Met deze tips weet je zeker dat je zelf alles gedaan hebt wat mogelijk is om je rugtas te tracken. 

bagage tracker airtag

Als je alles goed voorbereid, zul je stressvrij op vakantie kunnen gaan. Dan is de kans het grootst dat jouw reisbagage gewoon met je mee op je wandelvakantie gaat en ook weer met je mee terug naar huis komt. 

Zelf vliegen we redelijk veel en hebben af en toe mazzel gehad met onze bagage. Op één trip waren we bijna onze bagage kwijtgeraakt en dat was vanaf Parijs naar Abidjan, Ivoorkust. 

We moesten overstappen in Lissabon, Portugal, en vanwege de lange overstap, besloten we een nachtje in Lissabon te blijven en de stad te bekijken. Zonder erbij na te denken, liepen we toevallig langs de bagageband. Het viel ons op dat er een eenzame koffer rondje na rondje op de band maakte en die koffer leek wel heel veel op onze koffer. 

Wat was er misgegaan? De bagagelabel met streepjescodes die het personeel op onze koffers had geplakt, was losgekomen en ze wisten dus niet waar de koffer nu heen moest. 

Na deze toevallige ontdekking, konden we onze bagage opnieuw laten inchecken bij de balie. Het is dus heel eenvoudig een stuk van je bagage kwijt te raken als je het niet door hebt.

Wat hadden we kunnen doen om 1) dit te voorkomen en 2) ervoor te zorgen dat we onze bagage toch nog zouden ontvangen als we hem niet gezien hadden? 

Welke mogelijkheden heb je om je bagage goed te markeren?

Er zijn verschillende opties om ervoor te zorgen dat je bagage niet kwijtraakt, zolang je het zelf in de hand hebt. Je kunt kiezen voor de oude analoge methode of voor de “smart” methode.

Sinds de eerste commercieel vluchten, wordt het plaatsen van een eigen bagagelabel aan je bagage aangeraden om er zeker van te zijn dat je je eigen bagage weer terugkrijgt. 

Een bagagelabel is tegenwoordig met alle drukte op vliegvelden belangrijker dan ooit tevoren. Het staat misschien niet zo cool als je een standaard bagagelabel aan je koffer vast maakt, maar het heeft veel voordelen.

Met een goede bagagelabel markeer je je reistas, zodat wie deze in handen krijgt altijd weet wat het thuisadres is van de eigenaar. Ook kunnen ze contact met je opnemen als je telefoonnummer op de bagagelabel staat. 

koffer tracker
Bagagelabels

Je moet er dan wel voor zorgen dat het label goed vast zit aan je bagage en er niet zomaar afgetrokken kan worden of los kan laten. Koop een bagagelabel die er niet alleen leuk uitziet maar vooral sterk is en heel blijft. 

TIP! Koop een label met een cover die over je gegevens heen valt, want dan zijn de gegevens niet zomaar door iedere voorbijganger te lezen. Dit zorgt voor iets meer privacy. 

Wat tegenwoordig populair is en de kranten haalt, is om je bagage uit te rusten met een tracker. Dit kan een GPS-tracker zijn die je in je bagage plaatst, een apple AirTag of een soortgelijke tracker dat je kan helpen om te bepalen waar je reistas is. 

Het voordeel van deze tracker is dat je altijd kunt zien waar je bagage is. Maar laten we de voor- en nadelen eens op een rijtje zetten en zien of het kopen en het bij je dragen van een tracker echt de moeite waard is. 

Wat zijn de beste bagagelabels (kofferlabels) die je kunt krijgen?

Er zijn verschillende soorten bagagelabels te krijgen waar je je eigen adres op kunt zetten en die je aan je koffer vast kunt maken. 

Je kunt kiezen voor kunstof, leren of metalen kofferlabels. De lederen en metalen kofferlabels zijn natuurlijk het sterkst en komen het minst snel van je koffer los. 

Beste budget baggage label, Rubytec Migrator Luggage Tag

Dit bagagelabel heeft een elastieken koord die je aan je koffer vastmaakt. Omdat het informatielabel is verborgen in een hoesje heb je als voordeel dat niet iedereen gelijk je persoonlijke informatie kan lezen. Je bestelt deze bagagelabels makkelijk bij De Bever.

Bestel je Rubytec Migrator Luggage Tag bij:

Wil je liever een wat steviger aluminium model? Kies dan voor de aluminium bagagelabels van Thousandtravelmiles, deze bestel je makkelijk en snel op bol.com. 

Bestel je aluminium bagage labels bij:

Ook zijn er een aantal bagagelabels beschikbaar waar je niet je adres op hoeft te zetten, maar die gescand kunnen worden door een persoon met een smartphone en zo contact met je kan opnemen of de informatie kan inzien. 

Qring is daar een goed voorbeeld van. Bij Qring kun je metalen NFC tags krijgen met een QR code, maar ook stickers die je op bijna elk item kunt plakken. 

Met Qring kun je je items niet volgen, maar als iemand de QR code scant kun je wel zien waar die persoon op dat moment is. Ook kan die persoon direct contact met je opnemen door je te bellen en/of een bericht te sturen. 

De persoon zal je telefoonnummer niet zien, maar door middel van de Qring app zal de persoon je kunnen bellen, zonder dat de vinder deze hoeft te downloaden. Zelf zul je deze app wel geïnstalleerd moeten hebben. 

Het voordeel van Qring is dat het zowel voor de vinder als voor jou volledig anoniem is. Er wordt dus geen gevoelige persoonlijke informatie gedeeld. 

Bestel je QRing tags bij:

Welke smart backpack trackers zijn er verkrijgbaar en welke is het beste voor mij?

Nu zijn er tegenwoordig meer en meer smart trackers te krijgen waarmee je met gemak elk item kunt volgen waar de tag aan vast zit. Je kunt de items volgen vanaf je telefoon, maar ook met je tablet of laptop.

De meest bekende tracker van het moment is de Apple AirTag, maar ook de Tile Pro, of de Chipolo one zijn goede opties. Maar wat is het verschil tussen de verschillende merken en zijn er alternatieven op de markt die via GPS werken?

Apple AirTag, de beste tracker van het moment

Wat maakt de Apple AirTag nu een van de beste trackers van het moment? Dat is omdat de AirTag gebruik maakt van het grootste netwerk ter wereld. Dit netwerk omvat alle Apple devices die aan staan. 

AirTag tracker
Apple AirTag

Op het moment dat een anoniem Apple device in de buurt komt van jouw AirTag, zul je op de kaart kunnen zien waar je AirTag op dat moment is. 

Vooral als je je koffer wilt volgen werkt deze tracker zeer goed, vooral omdat op een vliegveld zoals Schiphol, bijna overal Apple smartphones en devices zijn. 

Je zult dus snel kunnen zien of je backpack in het vliegtuig met jou naar je vakantiebestemming zit of dat hij achtergebleven is op het vliegveld. Met de Apple AirTag zie je dus snel waar je bagage is. 

De Apple AirTags zijn natuurlijk voornamelijk gemaakt om samen te werken met de iPhone of andere Apple producten, maar je kunt deze ook deels gebruiken met je Android telefoon. 

Maar als je een Android telefoon hebt, wil je waarschijnlijk kijken naar trackers die volledig compatibel zijn met jouw smartphone. 

Bestel je Apple AirTag bij:

Chipolo One Spot, Apple alternatief

Het grote voordeel van de Chipolo One Spot, is dat deze ook gebruik maakt van het grote Apple netwerk dat door alle Apple devices wordt gemaakt. 

Deze kleurrijke tag komt in 6 verschillende kleuren. Deze tracker werkt niet alleen samen met Siri van Apple, maar ook met Amazon Alexa en Google Assistant, zodat je de tag met deze spraakgestuurde apparaten kunt bedienen. 

Je hoeft met deze tracker, net als met de AirTag geen abonnement af te sluiten om van alle features gebruik te kunnen maken. 

Is de Chipolo jouw hulp om je koffers dit jaar te kunnen volgen?

Bestel je Chipolo Tag bij:

Tile Pro, Mate en Lite, Android alternatieven als backpack tracker

Het merk Tile bestaat al vele jaren en heeft Apple ongetwijfeld geïnspireerd om een Apple AirTag uit te brengen. 

De Tile trackers zijn ideaal voor items die binnen je Bluetooth bereik zijn, waaronder je koffer zolang deze binnen je bereik is. 

Maar een Tile tracker volgen kan alleen als er een telefoon met een Tile applicatie in de buurt van je Tile tracker is. En in tegenstelling tot de Apple AirTags, is deze kans een stuk kleiner. 

Apple heeft een netwerk van honderden miljoenen apparaten, tegenover ongeveer 5 miljoen gebruikers van de Tile app. Vooral als je items van afstand wilt volgen zal dit niet de beste keuze voor je zijn. 

Bestel je Tile Tags bij:

Backpacks uitrusten met een GPS-tracker, is dat een goede optie?

Het verschil tussen een Bluetooth tracker zoals de AirTag of een GPS-tracker zoals de Invoxia, is dat de Invoxia overal zichtbaar is zonder dat er andere apparaten in de buurt hoeven te komen. 

De Invoxia werkt namelijk met het LoRa netwerk en deze kan door middel van zendmasten de locatie van je Invoxia bepalen. Het voordeel van het LoRa netwerk is dat je GPS-tracker verbonden wordt met het internet zonder inmenging van 3G of WiFi. 

Bij de Invoxia krijg je automatisch 3 jaar bereik meegeleverd. Na 3 jaar kun je weer voor een jaar bijkopen. 

De batterij is tot wel 6 maanden werkzaam, je krijgt automatisch bericht als het niveau gedaald is tot 20%. Je kunt hem natuurlijk eenvoudig opladen met de bijgeleverde USB kabel.

Wil je er zeker van zijn dat je je koffer niet kwijt raakt dan kun je het beste deze tracker in je koffer meenemen op vakantie.  

Bestel je Invoxia bij:

Conclusie, bagage tracker of niet?

Het labelen van bagage is niet iets nieuws, al jaren labelen we onze koffers, rugtassen en andere bagage wanneer we met het vliegtuig op reis gaan. We hebben bijna altijd onze bagage mee zien komen. 

Helaas vanwege de drukte op de vele vliegvelden wereldwijd komt het steeds vaker voor dat we onze bagage niet meer meekrijgen naar onze vakantiebestemming of dat het veel te laat aankomt, pas nadat we alweer thuis gekomen zijn. 

Nu alles bijna “smart” om ons heen wordt, is er nu ook een nieuw type bagagelabel waarmee je je bagage gemakkelijker kunt vinden. De smart tags hebben een bluetooth bereik van tientallen meters, en kunnen vaak door middel van een netwerk van telefoons gevonden worden.

Het voordeel van smarttags is dat je je bagage snel kunt vinden. De batterijen gaan vaak een jaar of langer mee. De nadelen zijn dat ze duur in aanschaf kunnen zijn en dat als ze niet in de buurt van telefoons zijn, ze niet gevonden kunnen worden. 

Maar onbezorgd backpacken houd in dat alles wat je met je meeneemt op reis, ook aan moet komen. Niet alles kan namelijk als handbagage mee het vliegtuig in.

Om dus van je wandelvakantie te kunnen genieten, is het labelen van je backpack een must. We hopen dat bovenstaande tips je zullen helpen om altijd een onbezorgde wandelvakantie te hebben!

Waar gebruik je een bagagetracker voor?

Een bagagetracker of GPS-tracker plaats je in je koffer en het helpt om te traceren waar je koffer of reisrugtas is mocht deze onverhoopt zoek raken op een vliegveld of daarbuiten.

Hoe werkt een bagage tracker?

Het is een speciaal ontworpen systeem wat op basis van satellieten de locatie van de GPS-tracker kan achterhalen en dit doorgeeft aan de SIM van dit systeem. Dit is een chip die ook in een telefoon zit en in samenwerking met een bijbehorende applicatie je kan vertellen waar de locatie is van de chip.

Hoe lang gaat een GPS-tracker mee?

Afhankelijk van de levensduur van de batterij die in de GPS-tracker zit, kan deze ongeveer 6 maanden tot 3 jaar mee gaan. Vaak kun je dan de batterij vervangen of opladen.

Is een bagagetracker verplicht?

Een bagagetracker of AirTag is niet verplicht. Maar het gebruik van zo een soort chip of track systeem maakt het makkelijker om de locatie van je bagage te achterhalen in het geval van het verliezen hiervan.

Is het plaatsen van een GPS-tracker strafbaar?

Het is niet strafbaar om een GPS-tracker te plaatsen in spullen waar jij de eigenaar van bent. Zodra het item op jouw naam staat, is het volledig legaal. Dit kan voor je auto, je fiets en voor je bagage zijn.

Wat heb je nodig om de AirTag te traceren?

Een AirTag is ontwikkeld voor de iPhone en deze zal je ook nodig hebben om de locatie van de AirTag te kunnen bepalen. De AirTag maakt verbinding met elke iPhone die in de buurt van de tag is en deze geeft geheel versleuteld en anoniem de locatie aan de eigenaar van het bagagestuk door. De eigenaar kan op zijn iPhone zien waar de AirTag zich bevindt.

Wat is het bereik van de AirTag?

De AirTag werkt met Bluetooth en heeft een bereik van ongeveer 100 tot 250 meter. Omdat AirTags het gehele netwerk van alle Apple devices wereldwijd kan gebruiken, is er altijd wel imenad in de buurt die jou kan vertellen waar je bagage is.

Hoe lang gaat een AirTag mee?

De AirTag bevat geen oplaadbare batterij, maar een knoopcel batterij. Daarom is de levensduur van een AirTag ongeveer een jaar voordat je de batterij moet vervangen. Het batterijniveau kun je zelf in de gaten houden zodat je weet wanneer je de batterij in je AirTag moet vervangen.

Is de AirTag alleen geschikt voor Apple gebruikers?

In principe kunnen devices die op het besturingssysteem van Android werken, ook gebruik maken van de Apple AirTag. Alleen zijn niet alle functies te gebruiken. Maar ook voor Android gebruikers zijn er genoeg trackers en alternatieven te vinden die je bagage kunnen tracken.

Hoe nauwkeurig is een AirTag?

De locatie van je bagage is vrij nauwkeurig te traceren, tot op 30 cm nauwkeurig. Dit werkt met al je spullen die gebruik maken van een AirTag. Helaas is de AirTag niet te gebruiken met meerdere personen omdat gezinsleden de gekoppelde AirTags niet kunnen zien.

Mag je een actieve GPS-tracker in je bagage meenemen in het vliegtuig?

Een actieve GPS-tracker mag je in je bagage meenemen. Je moet er alleen op letten dat de GPS-tracker geen SIM kaart heeft en een telefoon signaal uitzend, deze moeten tijdens de vlucht uitgezet worden.

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten