Je rugzak op maat maken, hoe doe je dat?

Rugzakken kun je krijgen in de afmetingen small, medium en large. Welke het best geschikt is voor jouw postuur, hangt voornamelijk af van de lengte van je torso. Niet van de lengte van je lichaam zoals de meeste misschien denken. Als je de juiste maat rugzak hebt gekocht moet je nog wel de rugzak op maat maken naar je lichaam.

Je rugzak op maat maken en goed gebruiken

Nu kun je bij de aanschaf van de rugzak in de winkel naar advies vragen welke maat voor jou geschikt is. Maar het is ook goed om zelf te zien hoe je de maat voor jezelf kunt bepalen. 

Doorloop de volgende stappen om de juiste maat te bepalen:

  • Meet de lengte van je torso: deze loopt van waar het bot van je schouders het bot van je nek elkaar kruisen tot het bovenste gedeelte van je heup.
  • Meet de breedte van je heup: dit doe je door een meetlint rondom de bovenkant van je heup te plaatsen. 
  • Pas de straps op de tas aan zodat het gewicht op de juiste plek valt.
  • Met behulp van deze gegevens kun je van de tas aflezen welke het meest geschikt voor jou is. Het wordt altijd aangeraden om de rugtas in de winkel uit te proberen alvorens je deze aanschaft.
  • LET OP! Naast het bepalen van de juiste maat rugzak zijn er meer dingen waar je rekening mee wilt houden. Voor een compleet overzicht lees je ons artikel dat hier helemaal over gaat: Je nieuwe backpack of rugzak aanschaffen – Inhoud, pasvorm & extra’s!
Rugzak op maat maken

Het meeste gewicht valt op je heupen dus daar wil je goed om denken bij de aanschaf van een rugzak. De meeste backpacks hebben een verstelbaar rugpaneel zodat personen met een verschillende torsolengte, dezelfde tas kunnen kopen en het rugpaneel aanpassen naar hun bouw. 

Hoe zorg je dat de rugtas lekker op de rug valt?

Zodra je de rugzak hebt gevonden die voor jouw formaat geschikt is, moet alleen nog je rugzak op maat maken voor jouw postuur. Dit doe je door de straps en de banden aan te passen die op verschillende plekken op de rugzak zijn geplaatst. 

Om ervoor te zorgen dat je rugzak lekker op je rug zit is niet alleen het afstellen belangrijk. Je moet hem natuurlijk ook goed inpakken, meer informatie over hoe je het beste je rugzak kunt inpakken vindt je hier!

We beginnen met de heupband. Deze wil je lekker op het bovenste gedeelte van je heup hebben zitten. Maak deze niet te strak, hij moet niet van je heup afglijden maar er juist op rusten. 

Nu is de schouderband aan de beurt. De straps om deze aan te passen zitten aan de voorkant van je tas. Deze wil je dicht om je schouders hebben zitten, maar niet dat het gewicht van de tas op je schouders rust. Deze pas je aan gedurende de wandeling. 

Het volgende dat je aanpast is de straps die de schouderband verbinden met het rugpaneel. Deze wil je niet te strak aantrekken. Dit lijkt heel prettig te zitten maar op de lange termijn krijg je pijn in je schouders. Je moet ze niet verder willen hebben dan ongeveer 45°.

Als laatste pas je de band bij je borstbeen aan. Je plaatst deze net onder je sleutelbeen en trek je aan op een manier dat je je armen nog vrij kunt bewegen. Je wilt deze niet te strak hebben zitten. 

Gedurende je wandeling zal je nog het een en ander aan blijven passen. Dit doe je op het moment dat je een heuvel oploopt of als je naar beneden loopt. Je tas voelt beter op je rug als je met de straps en banden speelt. 

Maar ook tijdens het wandelen op een recht pad zul je de banden van de tas aan willen passen. Soms voelt je tas op je rug na een aantal kilometer niet meer zo lekker en door bepaalde aanpassingen te maken, hoe je de trip langer vol.

De laatste tip is om tijdens pauzes de backpack van je rug te halen. Dit geeft je spieren, knieën en rug de kans om even op adem te komen en voorkom je overbelasting.

Ook lopen met wandelstokken kan je helpen om overbelasting te voorkomen. Ben je nog niet overtuigd van het gemak van wandelstokken? Lees ons artikel en overtuig jezelf om een paar wandelstokken mee te nemen voor je volgende wandelavontuur!

Hoe plaats je de rugzak veilig op je rug?

Een backpack veilig op je rug plaatsen is misschien niet iets waar je over na zult denken, maar het is wel een belangrijke stap die je moet overdenken alvorens je jezelf bezeert of je rugtas beschadigd. 

Maak je een korte wandeltocht dan is het niet heel lastig om je dagrugtas of je backpack met weinig items op je rug te plaatsen. Voor een lange wandeltocht wordt dit meer een uitdaging. 

Bekijk daarom de volgende tips die je kunt toepassen om je backpack veilig op je rug te plaatsen:

  • Maak eerst de banden losser van zowel de buikband als de schouderbanden
  • Voordat je de rugtas omhoog trekt, ga in de juiste positie staan met je benen in balans en je knieën lichtelijk gebogen
  • Zorg dat je naast de backpack staat en pak met je hand de lus bovenaan de tas om de tas te balanceren
  • Til de backpack recht omhoog van de grond en plaats hem op je dijbeen
  • Plaats een arm door de schouderband en zorg dat deze lekker op je schouder rust
  • Buig een beetje voorover met je lichaam en plaats nu de gehele backpack op je rug door nu ook je andere arm door de schouderband te plaatsen
  • Voordat je rechtop gaat staan kun je een aantal banden al zover aanpassen aan je torso dat het gewicht op de juiste manier op je rug hangt 
  • Nadat je rechtop bent gaan staan, check nog even voordat je begint met lopen of je tas goed op de rug ligt en het gewicht goed verdeeld is

Ben je uitgewandeld of neem je even pauze? De rugtas van je rug halen gaan min of meer op dezelfde manier als dat je hem op je rug plaatst. Volg de stappen alleen in de omgekeerde volgorde. 

Ben je opzoek naar een nieuwe rugzak? Bekijk onze lijst met beste rugzakken voor elk meerdaagse wandelingen!

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten