De tien essentials voor je lange afstandswandeling

Je gaat op reis en je neemt mee… Tja, welke 10 essentials neem jij mee voor je lange afstandswandeling? Als je blind je tas inpakt doe je er ongetwijfeld van alles in wat je kunt gebruiken voor je trektocht. Maar heb je het ook allemaal nodig? 

Wanneer je gaat wandelen, of dit nu een lange afstand wandeling is of een dagtocht, is het altijd goed om alleen het essentiële mee te nemen. Maak je een standaard wandeling, dan zul je niet alles gebruiken wat je meegenomen hebt.

Het gaat juist om de momenten dat iets anders gaat als gedacht of gepland en je blij bent dat je het item toch meegenomen hebt! Het wel of niet meenemen van de essentials kan je tocht maken of breken.

10 essentials wandeltocht

Wat de 10 essentials zijn die onmisbaar zijn op je trip hoef je niet zelf te bedenken. Daar is al over nagedacht. Het originele lijstje met 10 essentials vindt zijn oorsprong in Amerika.

Deze lijst is in de jaren 1930 door ‘The Mountaineers’ bedacht, een organisatie voor klim- en buiten avonturiers. Zo konden ze mensen helpen om voorbereid te zijn op noodsituaties die buitenshuis plaats konden vinden.

Een aantal van die artikelen zijn inmiddels geupdate naar het nu doordat sommige artikelen gedigitaliseerd zijn. 

Deze lange afstandswandeling tips zijn algemene tips voor het maken van een trektocht en leer je meteen de essentiële tips om lichtgewicht te wandelen.

De 10 wandeltocht essentials

De items zijn een must om mee te nemen, maar een aantal van de genoemde items kun je aanpassen als je bijvoorbeeld maar een dag plant om te wandelen.

Dan heb je niet veel aan een uitgebreide set van navigatiehulpmiddelen. Dan neem je juist hetgeen mee waarmee je die tocht kunt navigeren. 

Maak je een langere en moeilijkere wandeltocht, dan wil je waarschijnlijk alles meenemen wat in de essentials lijst voorkomt. Dit heeft dan ook weer te maken met de weersomstandigheden, de moeilijkheidsgraad en hoever je van de bewoonde wereld af bent.

Veiligheid is het allerbelangrijkste en daarom geven we je graag deze tips voor een lange afstandswandeling.  

Laten we de trektocht tips met de 10 essentials eens voor je uitdiepen zodat je voor jezelf weet wat je mee kunt en moet nemen op je wandeling.

Bekijk onze voorbereiding op een lange afstandstocht om echt niks te vergeten voor je volgende lange afstand wandeling.

1. Navigatie

Er zijn verschillende manieren van navigeren en vijf van deze mogelijkheden zijn essentieel bij jouw wandeling. Dat zijn de volgende navigatie-items:

  • Wandelkaart. Wat voor wandeltocht je ook  maar gaat maken, een kaart van de omgeving is onmisbaar. Er zijn verschillende soorten kaarten te krijgen, hoe gedetailleerder hoe beter. Zo kun je namelijk de afstand en hoogte bepalen. 
  • GPS. Een GPS helpt je om zo nauwkeurig mogelijk je locatie te bepalen aan de hand van een digitale kaart. Je hebt verschillende soorten maar voor je wandelingen kies je voor een GPS die hier geschikt voor is. Het is mogelijk om je GPS die op je smartphone zit te gebruiken maar voor lange afstandswandelingen is het beter om een GPS aan te schaffen. Deze zijn toch even wat nauwkeuriger en hebben vaak een beter ontvangst. Ook is de batterij van zo een toestel makkelijker te vervangen. 
  • Hoogtemeter. Een hoogtemeter maakt gebruik van een Barometrische sensor die de luchtdruk aangeeft en je vertelt hoe hoog je zit.  Vaak zit er in een GPS-toestel ook een hoogtemeter verwerkt zodat je deze niet apart hoeft aan te schaffen. 
  • Persoonlijke locatie baken. Het zijn kleine persoonlijke noodsignaalbakens die een noodsignaal uitzenden op het moment dat ze worden geactiveerd.  Zodra een mobiele telefoon signaal verliest, kan dit baken alsnog een noodsignaal uitzenden. Je kunt kiezen uit een losse baken of een satelliettelefoon. De satelliettelefoon is vooral handig als je in onherbergzame gebieden komt waarin je bijna tot geen contact met de rest van de wereld kunt maken als er iets mocht gebeuren. 
  • Kompas. Het meenemen van een kompas is handig als je weet hoe je deze moet gebruiken. Ben je op een gegeven moment de weg kwijt en je kunt niet meer vertrouwen op je elektronische toestellen, dan kan een kompas levensreddend zijn! Deze zijn er in verschillende modellen met of zonder extra’s erop. Leer deze te gebruiken voordat je begint met je tocht!

Wij maken al jaren gebruik van een Garmin 60CSx en hier zijn we zeer tevreden over, we zijn dus ook van plan deze binnenkort te vervangen voor een nieuwe Garmin. Hopelijk een Garmin 66s!

beste wandelnavigatie test

Ben je zelf opzoek naar een nieuwe wandelnavigatie? Bekijk de top 5 beste wandelnavigatie van 2020 zodat je er zeker van zult zijn dat je op je volgende wandeling niet zult verdwalen!

Beste wandelnavigatie van dit moment is de Garmin 66s, dit is de nieuwste Garmin telg uit de 60 wandelnavigatie familie. Een aanrader voor een ieder die in de bergen of afgelegen gebieden gaat lopen.

Blijf je dichter bij huis dan is de Garmin Etrex 35 een goede optie.

2. EHBO-set

Een aantal zaken zijn onmisbaar in een verbanddoos die je standaard meeneemt op al je wandelingen, hoe kort die ook maar zijn. Je weet namelijk nooit wanneer je deze nodig hebt.

Er horen verschillende afmetingen gaas in te zitten, desinfecterend middel, pleisters, verband in diverse maten, latex handschoenen, pijnstillers en andere medicijnen die je nodig hebt. 

Maar een first aid kit omvat niet alleen een kit met verbandspullen en medicijnen. Er moeten ook spullen bij in zitten waarmee je je voeten kunt verzorgen zoals een blarenpleister of blarenprikker.

Mocht het nodig zijn, dan kun je er een tekentang, anti-muggenspray en een aspivenin pompje die wespen- en bijensteken uit je huid zuigt.

Als je niet weet wat je precies in je EHBO-kitje moet doen is het verstandig om een standaard setje aan te schaffen en dan deze aan te vullen met items die je extra mee wilt nemen.

Je begint dan in ieder geval met een standaard setje en een handig tasje die je kunt aanvullen.

Wij vinden deze basis set erg goed en het tasje is zeer handig om extra items in mee te nemen. Je kunt hem bestellen op Kampeerwereld.nl.

3. Mes

Een mes die je op je wandeltrip meeneemt is niet alleen bedoeld om dingen te snijden of te slijpen. Je hebt een mes nodig die je kunt gebruiken om je uitrusting te repareren zo nodig of die je kunt gebruiken bij het bereiden van je eten.

Het kan een inklapbaar mes zijn of een Zwitsers zakmes met meerdere hulpmiddelen eraan. Wil je een Zwitsers zakmes van zeer goede kwaliteit dan is deze Leatherman, met levenslange garantie, een goede optie voor jou!

Maak je een lange afstandswandeling en wil je veel uit de natuur halen, dan heb je meer dan alleen een mes nodig. Kies voor een groter mes met een hak en/of zaagfunctie.

Wordt dit moeilijk vervoeren dan kun je ook kiezen om naast je mes een kleine reparatie kit bij je te dragen waarin allerlei hulpmiddelen zitten die een grote hulp kunnen zijn.

Denk daarbij aan duct tape, nylon touw, tie riempjes, trekzaag, etc.

Zelf hebben we al jaren plezier van een standaard opvouwbaar zakmes. En zoals je ziet is hij flink gebruikt tijdens onze wandeltochten.

Ons zakmes

4. Hoofdlampje

Een hoofdlampje helpt je om te navigeren in het donker, mocht het nodig zijn om in het donker te lopen. Het maakt het kaartlezen makkelijker maar het is ook handig tijdens het opzetten van je tent of het koken.

Daarnaast heb je je handen vrij voor andere dingen. Zorg ervoor dat je wel extra batterijen bij je hebt zodat je nooit zonder komt. Je kunt kiezen voor een oplaadbare hoofdlamp.

Het voordeel hiervan is dat de lichtstraat vaak helderder is maar het nadeel is dat hij meer gewicht heeft. Het is aan jou om de voor en nadelen af te wegen.

Ons hoofdlampje hebben we in het buitenland gekocht. Als je een goede hoofdlamp in Nederland wilt bestellen raden we een soortgelijk model aan.

We hebben verschillende modellen geprobeerd en zijn ervan overtuigt dat hoe kleiner en simpele des te beter voor een hoofdlampje. Een hoofdlampje met externe batterij is geen goede optie!

Petzl hoofdlampjes zijn kwalitatief het beste en deze heb je al voor onder de €20. Op Amazon.nl zijn de Petzl hoofdlampjes het goedkoopst.

5. Een middel om vuur te maken

Wat voor hulpmiddel je meeneemt om vuur te kunnen maken hangt af van hoe avontuurlijk je bent. Houdt je van gemak, dan neem je natuurlijk gewoon lucifers of een aansteker mee.

Zorg dat deze droog blijven anders heb je er niets aan. Ben je een beetje avontuurlijk, dan neem je een vuursteen of magnesium stick mee.

Om op deze manier vuur te maken heb je natuurlijk tondel nodig. Tondel kun je in de natuur vinden maar kun je ook zelf heel eenvoudig maken en van huis meenemen.

Denk aan puntenslijpsel, pluis uit je droger of een tampon. Ook voor dit geldt weer: houdt het droog!

Daarnaast is het altijd verstandig om een pannetje mee te nemen. Niet alleen uit praktische overweging maar het is ook handig in geval van nood.

Op die manier kun je extra water opslaan als je tijdens je wandeling boven de boomgrens komt en de laatste waterpunt passeert.

Essential vuur maken

6. Beschutting

Het meenemen van een vorm van beschutting kan levensreddend zijn. Het gaat om een lichtgewicht pakketje die je kan beschermen tegen wind en regen op het moment dat je door de veranderende weersomstandigheden je wandeling moet onderbreken of als je gewond bent geraakt en wacht op hulp.

Het kan een lichte regen tarp zijn, een bivak, of een survival deken die in je noodpakket zou kunnen zitten. Mocht je een tent bij je dragen zou je denken dat dit afdoende is, maar dat is niet het geval.

Wat als je je tent achter moet laten als je in nood verkeert? Of als je je tent op een kampeerplaats laat en je van daaruit je dagelijkse wandelingen maakt? Het is verstandig om altijd iets bij je te hebben.

Essential nooddeken

7. Zonbescherming

Bescherming tegen de zon gaat verder dan alleen het opdoen van zonnebrandcrème. Jezelf beschermen moet ook als de zon niet schijnt, zeker als je in de hoogte wandelt. Bescherm je je namelijk niet, dan loop je het risico op verbranding van de huid, sneeuwblindheid en op de lange termijn kanker en andere nare gevolgen van het niet beschermen van je huid. 

Wat mee te nemen:

Zonnebrandcrème: 

Ultraviolet straling is er altijd, of de zon nu schijnt of niet. Crème met de juiste factor. SPF van 30 wordt aangeraden als je veelvuldig aan uv-straling wordt blootgesteld. Dit voorkomt huidverbranding, vroegtijdige huidveroudering en eventueel huidkanker. 

Wees niet zuinig bij gebruik en smeer het ook op plekken waarvan je nooit zo verwachten dat die plekken door de zon verbrand kunnen raken. Reflectie van water en sneeuw kan je kin en neus doen verbranden. Herhaal het smeren regelmatig na een aantal uur zodat je beschermt blijft. 

Onder zonnebrandcrème verstaan we ook lipbalsem. Ook al ben je een man, maak er veelvuldig gebruik van want je wilt niet dat de vellen van je lip vallen!

Zonnebril:

Het dragen van een zonnebril is heel verstandig. En dan bedoelen we niet van die goedkope modellen die je bij de drogist weghaalt. Een goede zonnebril kun je het beste aanschaffen bij een outdoorwinkel of online.

Waarom is dit zo belangrijk? De uv-straling kan zo sterk zijn dat het je ogen beschadigd en dit kan blijvend zijn of voor vroegtijdige staar zorgen. 

Kies voor een zonnebril die 100% uv-bescherming geeft. Zorg ervoor dat de glazen groot genoeg zijn zodat er geen licht naar binnen kan glippen.

Een lichtabsorptie van minimaal 75% wordt aangeraden wat betekent dat je glazen vrij donker zijn.

Heb je tijdens je wandeling met veel zonlicht of sneeuw te maken, dan is het hebben van donkere glazen juist een must.

Dit herken je aan de CE-markering die een cijfer heeft van 0-4, waarbij 4 het donkerst is. 

Essential zonnebril

Nu denk je misschien dat de kleur van glazen uitmaakt, maar dat is niet waar. Een gekleurd glas zorgt er alleen voor dat het zichtbare licht gereduceerd wordt en bescherming biedt tegen verblinding.

Het biedt dus geen bescherming tegen de uv-straling. Je hebt de optie om voor gepolariseerde glazen te kiezen. Dit kun je doen om schitteringen te neutraliseren.  

Heb je eentje kunnen vinden die lekker zit? Als je het kunt veroorloven, neem dan een reserve zonnebril mee. Just in case!

Zonnehoed:

Het dragen van een zonnehoed of pet houdt ongeveer 50% van het zonlicht tegen. Ben je een beetje kalend, dan is het dragen van een hoed een must.

Vooral als je in de zon loopt. Je hebt modellen die veel lucht doorlaten zodat je niet oververhit raakt als je hem draagt. 

Maar naast het dragen van een zonnehoed is het ook verstandig om kleding te dragen die een uv-beschermingsfactor hebben. Deze zijn vaak lichtgewicht, sneldrogend en comfortabel.  

8. Extra water

Natuurlijk neem je water mee om te drinken, waarom dan extra water meedragen? Je hebt per persoon ongeveer een halve liter per uur nodig in normale weersomstandigheden.

Het extra water heb je nodig zodat je je aan kunt passen aan eventuele weersveranderingen. Breng altijd een gevulde bidon of waterfles mee zodra je aan je wandeling begint.

Mocht je onderweg waterbronnen tegenkomen, zorg dat je een manier hebt om het water mee te zuiveren. Dat kan een tablet, druppels, een reis waterfilter zijn of iets anders waar je bacteriën die in het water kunnen leven mee dood.

Beste Reis Waterfilter

We hebben de beste reis waterfilters voor je op een rijtje gezet in dit artikel. De beste reis waterfilter vinden wij de Sawyer Point One Squeeze. Je kunt deze gemakkelijk bij bol.com bestellen.

9. Extra voedsel

Omdat je niet altijd weet of je tijdens je trip eten kunt vinden, is het verstandig om op z’n minst voor één dag extra voedsel mee te nemen.

Neem dan vooral iets mee wat je zo kunt eten, zonder bereiding en wat lang goed kan blijven. Ga je naar gebieden waar het koud is of maak je een lange afstandswandeling, neem dan extra voedsel voor een aantal dagen mee. 

Er zijn verschillende soorten voedsel die licht in gewicht zijn en je zo kunt eten. Denk aan energierepen, studentenhaver, gedroogd fruit of gedroogde stukken vlees.

Dit soort voedsel geeft je een energy boost en zo kom je de dag wel door!

10. Reservekleding

Onverwachts in een regenbui terecht komen of met een hevige koude wind te maken krijgen kan gebeuren tijdens je wandeling en is niet iets wat we in de hand hebben.

Maar het kan ook zo zijn dat je kleding door transpiratievocht snel nat wordt. Stuk voor stuk vervelende omstandigheden waar je rekening mee moet houden. Wat dan te doen?

Voor dit soort omstandigheden gebruik je natuurlijk je extra set kleding die je al ingecalculeerd had om bij je te dragen. Maar met reservekleding bedoelen we eigenlijk iets anders. Extra kleding die je nodig hebt om de elementen te doorstaan. 

Bij het inpakken van je rugtas, denk aan wat je nodig hebt om een lange, inactieve periode in de te verwachten weersomstandigheden uit te kunnen houden.

Denk je dat het koud wordt, dan neem je een extra warme muts mee, extra handschoenen, extra sokken en een synthetische jas mee.

Daarbij zorg je dat je ook isolerende kleding meeneemt, zoals thermo ondergoed, dit is vooral belangrijk als je sneeuw kunt verwachten of als je denkt dat het koude nachten gaan worden.

De 10 essentials in de praktijk

Ben je een beetje wijzer geworden bij het inpakken van je tas om je trektocht te kunnen gaan beginnen? De lijst met de 10 essentials zijn onmisbaar voor een geslaagde hike.

Misschien denk je dat je niet alles van die lijst nodig zult hebben. Maar als je toch in een bepaalde situatie terechtkomt waarin je liever niet wilt zijn, dan ben je blij dat je het item bij je hebt om door de situatie heen te komen. 

Onverwachte situaties kunnen veranderende weersomstandigheden zijn of een noodsituatie waarin je hulp nodig hebt of je die hulp zelf moet geven met behulp van de items die je bij je draagt.

We hopen dat je nooit in een dreigende of vervelende situatie terecht komt. We willen graag dat je geniet van je trektocht net als wij dat doen. Met deze tips komt het helemaal goed met je lange afstandswandelingen!  

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten