Is zelf water filteren op reis veilig?

Tijdens het plannen van onze wandeltochten, zitten we vaak met het gewicht van water. We hebben natuurlijk water nodig om gehydrateerd te blijven maar je kunt niet voor de hele wandeltocht water bij je dragen, dat zou neerkomen om meer dan 10 liter extra wat je op je rug moet dragen. We vroegen ons af; Kunnen we zelf water filteren op reis, tijdens onze wandeltocht? Dat zou namelijk een hoop gewicht schelen! 

Na een paar keer proberen zijn we tot de conclusie gekomen dat het inderdaad mogelijk is. En belangrijker nog, het is veilig. Er zijn verschillende manieren om water te filteren en het gebruik van een waterfilter is in onze ogen het meest effectief.

Lange afstand wandeling kleding tip

Kom je tijdens je lange afstandswandeling winkeltjes tegen, dan is het natuurlijk het beste om daar je flessen water te kopen die gebotteld zijn. Dit is de meest veilige manier om gezond door je wandeling te komen, als je tenminste zeker weet dat het een gesealde fles is!

Als dit niet het geval is, dan zul je zelf het water dat je tijdens de wandeling tegenkomt moeten zuiveren. Zoals gezegd is het heel goed mogelijk en het is ook redelijk veilig maar daar zul je je wel op voor moeten bereiden voordat je aan je wandeling begint! 

Om zelf water te kunnen zuiveren tijdens je reis, is het goed om te weten wat voor waterbronnen je tegen gaat komen zodat je het juiste zuiveringsproduct aan kunt schaffen. Denk aan de volgende mogelijkheden:

Veilig water filteren zuiveren
  • Een watertap
  • Bronwater
  • Kreek, rivier of beek
  • Waterval

Waarom je water moet filteren

Als je afhankelijk bent van wat je in de natuur tegenkomt aan drinkbaar water dan is het wel oppassen, want reizigersdiarree die wordt opgelopen tijdens de reis wordt vaak veroorzaakt door het drinken van vervuild water.

Water waar bacteriën inzitten die je ziek maken. Dit kan snel overgaan, maar in het ergste geval loop je iets op wat veel heftiger is. Denk hierbij aan buiktyfus, cholera, dysenterie: problemen die niet uit zichzelf weggaan.

Zowel kreken, rivieren als beekjes kunnen bacteriën overbrengen die dieren of mensen vervuild hebben met uitwerpselen, dumpafval, etc. Daarom moet je heel zorgvuldig zijn in je keus van drinkwater.

Is dit echt het enige wat je tegenkomt op je wandeling, of zijn er betrouwbaardere bronnen te vinden? Het is verstandig om je van tevoren, voordat je aan je wandeling begint, te gaan verdiepen in hoe je water kunt zuiveren op reis zodat je redelijk veilig water kunt drinken en de minste kans loopt om ziek te worden.

Tapwater

Omdat in sommige landen je niet weet hoe water uit de watertap komt, kun je dit in de meeste gevallen niet zomaar drinken zonder dit eerst te zuiveren. Dat geldt ook voor bronwater.

Je denkt dat dit zuiver en gezond water is maar dat is niet altijd waar. Bevindt de bron zich in kalksteengebied, dan is het water niet te vertrouwen omdat kalksteen niet filtert.

Weet je niet precies wat je tegen gaat komen, dan is het verstandig om verschillende opties mee te nemen waar je water mee kunt zuiveren zodat het drinkbaar wordt. Want je kunt zelf water zuiveren op reis en dat kun je op verschillende manieren doen. Hieronder volgt een overzicht van de mogelijkheden.

Zijn er andere manieren om water te filteren of te zuiveren?

Het zuiveren van drinkwater is zoals we je al hebben laten weten ontzettend belangrijk. Door dit te doen, heb je de minste kans op het oplopen van bacteriën. We zetten drie manieren voor je op een rijtje hoe je water kunt zuiveren:

Water koken.

  • Daarvoor heb je nodig: een pannetje, hulpmiddelen om vuur te maken zoals hout en een vuurstarter en je hebt iets nodig om het water in op te slaan en af te laten koelen. 
    • Voordeel: door het water minimaal 5 minuten te koken, dood je ziekteverwekkers. 
    • Nadeel: vuil en bezinksel verwijder je hiermee niet. Het water gaat er niet schoon uitzien na het koken. Je moet wel de mogelijkheid hebben om water te kunnen koken. 

Waterzuiveringstabletten of vloeistof

  • Je hebt hiervoor een reservoir nodig in de vorm van een fles of bidon waar je het water in opslaat voordat je het gaat behandelen. 
    • Voordeel: snel en eenvoudig in gebruik. Het neemt weinig ruimte in je bagage in. 
    • Nadeel: het is een chemisch middel wat de smaak van het water aantast en dat proef je tijdens het drinken. 

Waterfilter

  • Water pers je door het filter heen. Je hebt dan ook een reservoir of bidon nodig om het water in te laten persen zodra je het filtert. 
    • Voordeel: water kun je snel na deze behandeling drinken. Het hoeft niet af te koelen. 
    • Nadelen: bacteriën worden eruit gefilterd maar sommige virussen niet. De filter moet onderhouden worden als je er vaker gebruik van wilt maken. Ze kunnen verstopt raken. 

Is water echt drinkbaar met een waterfilter?

Besluit je om het water te filteren, kun je dan wel met zekerheid zeggen of het water echt drinkbaar wordt met een waterfilter? Het is juist een van de beste methodes om aan gezond drinkwater te komen!

Je neemt water van de waterbron en filtert dit meteen door de waterfilter. Dit water is meteen klaar om te drinken. Zelfs als je een watertap niet vertrouwd, haal je dit water eerst door de waterfilter heen. 

Natuurlijk is er geen 100% garantie dat het water dat je filtert volledig veilig is. Soms blijven er bepaalde virussen in achter omdat ze kleiner zijn dan bacteriën. Ze glippen dus door het filtersysteem heen.

Om veilig water te drinken met behulp van een waterfilter kun je ervoor kiezen om het water eerst te behandelen met een chemisch middel. Het nadeel is wel dat het water een chemische smaak overhoudt. Maar het is geen must. Water dat je met een waterfilter behandeld is in de meeste omstandigheden echt wel drinkbaar.

Waterfilter voor op reis

Voor jouw wandelavontuur zijn er verschillende soorten waterfilters te krijgen. Heb je een lange wandeling gepland en kom je bijna geen ‘normale’ watervoorzieningen tegen, dan kun je kiezen voor een filter met keramische poriën. Dit soort filters hebben een lange gebruiksduur dan een ander. 

Maak je een kortere wandeling of kom je op plekken waar je niet echt te maken hebt met ernstig vervuild water, dan kun je kiezen voor een filter die bestaat uit glasvezel elementen. Dit soort filters hebben een snelle doorstroom.

Waterfilter of Water koken?

Om niet teveel bagage bij je te dragen wil je ook dat de waterfilter voor op reis in je tas past. Er zijn verschillende modellen te vinden. Van groot tot klein, van lichtgewicht tot iets zwaarder. De omstandigheden die jij tegenkomt tijdens je wandeling bepalen wat voor soort waterfilter voor jouw reis geschikt is. 

Welke manier voor jou werkt, hangt af waar je wandeling plaatsvindt en hoeveel ruimte je hebt in je bagage. Wordt dat een waterfilter meenemen of gewoon water koken?

Wees er dan zeker van dat je altijd vuur kunt maken en dat je water kunt opslaan om deze later op de dag te kunnen koken en dat je ook iets hebt waarin het af kan koelen voordat je het drinkt.

Welke waterfilter is het beste?

Welke outdoor waterfilter past het beste bij je? Heb je er een nodig die eenvoudig in gebruik is en die niet veel weegt? Er zijn verschillende modellen te vinden.

Waar je op moet letten is hoeveel liter je water in totaal door het filter heen kunt filteren voordat deze vervangen moet worden. Is dat mogelijk bij het merk dat je aanschaft, of moet je dan weer een nieuwe waterfilter aanschaffen. 

Weer andere merken hebben verschillende varianten op de markt gebracht zodat je meer water kunt verwerken, die je op een fles kunt aansluiten en die heel snel je water kunnen filteren. Dit soort modellen zijn dan vaak wel wat zwaarder maar gaan wel langer mee.

Lifestraw

Een van de meest lichte en handzaamste outdoor waterfilter, is de Lifestraw. Ooit wel eens van gehoord? Het is een lichtgewicht en compacte waterfilter waarmee je meteen veilig water kunt drinken uit beekjes, kreken, etc. Er zit een mondstuk op waar je het water mee drinkt. Geen flessen of extra toebehoren meer nodig!

Daarnaast doden ze 99,9% van de bacteriën en virussen. Het enige nadeel is dat de Lifestraw voor persoonlijk gebruik is en je soms in een ongemakkelijke houding water uit de bron moet drinken.

Waterfilter voor wandeltocht

Je kunt dus zelf water filteren op reis

Inmiddels is je vraag beantwoord: je kunt zelf water zuiveren op reis. En dat gaat op een hele veilige manier. Natuurlijk kan er altijd iets doorheen sluipen waardoor je misschien toch ziek wordt, maar dat is met de opties die wij met je hebben gedeeld bijna uitgesloten.

Naast het veilig drinken van water moet je natuurlijk ook je persoonlijke hygiëne op peil houden en uitkijken met wat je eet. Heb jij nog tips, suggesties of opmerkingen? Laat het ons dan weten door een berichtje te sturen!

Sim&Leo

Wij zijn S&L. We houden van reizen, backpacken en het maken van lange wandelingen om te ontstressen. De afgelopen jaren hebben we al heel wat landen gezien en prachtige tochten gemaakt. We willen graag onze geweldige ervaringen met je delen. Daarnaast onderzoeken we de laatste tips en trends voor de wandelaars en geven we je tips over de beste gear die je kunt krijgen in Nederland.

Recente Berichten